De Saab 900 Talladega Challenge 1996

We hadden dit jaar veel geschreven over de Talladega Long Run. We negeerden de uitdaging 10 jaar later. Voordat 2016 geschiedenis is, hebben we snel een video over de Talladega Challenge op de blog gezet.

Saab 900 Talladega Challenge 1996
Saab 900 Talladega Challenge 1996

Op de lange termijn stond de duurzaamheid van de turbomotoren op de voorgrond. Saab was toen in aanvalsmodus en viel aan met de 9000 de hogere klasse. Toen, 10 jaren later, was de situatie volledig veranderd.

De reputatie van de 1993 900 II, die op de markt was gekomen, werd permanent geruïneerd, de uitdaging was om deze te rehabiliteren. En terwijl 1986 alleen Saab-medewerkers op het stuur draaiden, mochten een decennium later, naast de Rallylegendes Erik Carlsson en Simo Lampinen en journalisten in de cockpit.

De 900 II Een gratis bruidsschat voor GM

De problemen met de 900 zijn door zichzelf veroorzaakt. De Zweden hadden in principe alles goed gedaan met de 900. Bijna in ieder geval ... De ontwikkeling in verschillende fasen is sinds 1985 in uitvoering, het concept was klaar voor de komst van de Amerikanen. Met slimme, Saab-typische ideeën zoals het Blackpanel, Safeseat en Sentronic.

Het drama kwam door het plan om het concept onder tijdsdruk aan te passen aan een Opel-platform. De trollen in de heuvels achter de plant zouden een paar dagen later hardop hebben gelachen. Een bijna voltooid product op een buitenvloer monteren leek het ontbrekende platformprobleem voor Saab op te lossen. Een in principe voltooide auto als gratis bruidsschat voor de inzending, die op zijn beurt de accountant in Detroit opmerkelijk vond.

Wat volgde waren misvattingen, misverstanden en het idee dat er iets bij elkaar kwam, wat niet samen zou gaan. Het resultaat: een taskforce in de fabriek die capaciteit putte uit andere projecten. De resulterende late lancering van de 9-5, de geruïneerde reputatie van een echt goede en innovatieve auto, en extra kosten op onbekend niveau.

Op een gegeven moment komt het verhaal van Saabs meest dramatische auto in detail naar voren op de blog. Vandaag moet de video voldoende zijn. Meer dan 10 minuten oude Saab TV, die helaas niet altijd even goed was.

10-gedachten ook "De Saab 900 Talladega Challenge 1996"

 • Hi Tom,
  Omdat je net de bocht hebt, heb ik me al een tijdje afgevraagd.

  Om een ​​reden heb ik een zilveren 902 Talladega Turbo opgeslagen,
  Maar daarover later meer.

  Met vriendelijke groet en een leuke 4. Advent.

  • Hallo Gerd, heb gehoord van je reddingsoperatie voor 2-dagen en ik ben benieuwd wat je weet te melden ... veel succes :-)!

  • Maar dat is goed nieuws! Elke geredde 900 II verdient grote erkenning voor het behoud van een bedreigde soort!
   Helaas had 2016 veel goede onderwerpen die om verschillende redenen niet konden worden uitgebracht. Dit is te betreuren, maar niet om te veranderen. 2017 kan alleen maar beter worden. We werken eraan

   • Tom, alles is goed .... ;-).

   • Het is sowieso de beste blog ter wereld!

  • Ik moet de mijne nog redden.
   Echter, een 2.0i

 • Daar is niets aan toe te voegen .........

 • Dat klopt !!

 • Heel leuke video, Tom! Dank aan de blog daarvoor. Bij 11: 00min moest ik glimlachen maar toen; Daar, de onvergetelijke Carlsson zegt in zijn toespraak tot het team: "Nou, met de verslechterde B2x5-engines heeft 2006 dan wijselijk geen poging tot record gedaan ....

 • Ik had ooit zo'n zilveren 900 II met een zwarte achterspoiler. Dit werd echter al 9-3 genoemd. Geen slechte auto, totdat er een andere achter me aanreed en me de voorste man duwde ...

  Hoewel in het midden daarvan, zag de SAAB er daarna het beste uit. Maar een totaal economisch verlies is eigenlijk een totaal economisch verlies.

Reacties zijn gesloten.