De Saab 900 Talladega Challenge 1996

We hadden dat jaar veel geschreven over de Talladega Long Run. Tien jaar later hebben we de uitdaging verwaarloosd. Voordat 10 geschiedenis zal zijn, zullen we snel een video over de Talladega Challenge op de blog plaatsen.

Saab 900 Talladega-uitdaging 1996
Saab 900 Talladega-uitdaging 1996

Op de lange termijn stond de duurzaamheid van de turbomotoren op de voorgrond. Saab was toen in aanvalsmodus en viel aan met de 9000 de hogere klasse. Toen, 10 jaren later, was de situatie volledig veranderd.

De reputatie van de 1993 900 II, die op de markt was gekomen, werd permanent geruïneerd, de uitdaging was om deze te rehabiliteren. En terwijl 1986 alleen Saab-medewerkers op het stuur draaiden, mochten een decennium later, naast de Rallylegendes Erik Carlsson en Simo Lampinen en journalisten in de cockpit.

De 900 II Een gratis bruidsschat voor GM

De problemen met de 900 waren zelfveroorzaakt. In principe deden de Zweden alles goed met de 900. Bijna in ieder geval ... De ontwikkeling in verschillende fasen was al gaande sinds 1985, het concept was klaar voordat de Amerikanen aan boord kwamen. Met intelligente, Saab-typische ideeën zoals de Blackpanel, Safeseat en Sentronic.

Het drama kwam voort uit het plan om het concept onder tijdsdruk aan te passen aan een Opel-platform. De trollen in de heuvels achter de plant zouden er dagen later hardop om hebben gelachen. Door een bijna klaar product op de bodem van iemand anders te plaatsen, leek het probleem van het ontbrekende platform voor Saab op te lossen. Een in wezen afgewerkte auto als gratis bruidsschat om mee aan de slag te gaan - dat vonden de accountants in Detroit op hun beurt uitstekend.

Wat volgde waren verkeerde inschattingen, misverstanden en het vermoeden dat er iets samenkwam dat niet bij elkaar paste. Het resultaat: een taskforce in de fabriek die capaciteiten onttrok aan andere projecten. De resulterende vertraagde marktintroductie van de 9-5, de geruïneerde reputatie van een eigenlijk heel goede en innovatieve auto en extra kosten van onbekende bedragen.

Op een gegeven moment komt het verhaal van Saabs meest dramatische auto in detail naar voren op de blog. Vandaag moet de video voldoende zijn. Meer dan 10 minuten oude Saab TV, die helaas niet altijd even goed was.

10 gedachten over 'De Saab 900 Talladega Challenge 1996"

 • Ik moet de mijne nog redden.
  Echter, een 2.0i

 • Ik had ooit zo'n zilveren 900 II met een zwarte achterspoiler. Dit was echter al 9-3. Geen slechte auto totdat een andere me achterin reed en me in de auto voor me duwde ...

  Hoewel in het midden daarvan, zag de SAAB er daarna het beste uit. Maar een totaal economisch verlies is eigenlijk een totaal economisch verlies.

 • Zeer mooie video, Tom! Met dank aan de blog daarvoor. Om 11: 00min moest ik glimlachen; daar zei de onvergetelijke Carlsson in zijn toespraak tot het team: "Ik hoop je in de toekomst weer te zien ..." - Nou, met de slechter en slechter B2x5-motoren hebben ze wijselijk niet geprobeerd om opnieuw op te nemen in 2006….

 • Dat klopt !!

 • Er is gewoon niets toe te voegen ......

 • Het is sowieso de beste blog ter wereld!

 • Tom, alles is in orde ... ;-).

 • Maar dat is goed nieuws! Elke geredde 900 II verdient grote erkenning voor het behoud van een bedreigde soort!
  Helaas had 2016 veel goede onderwerpen die om verschillende redenen niet konden worden uitgebracht. Dit is te betreuren, maar niet om te veranderen. 2017 kan alleen maar beter worden. We werken eraan

 • Hallo Gerd, ik hoorde 2 dagen geleden over je reddingsoperatie en ik ben benieuwd wat je erover kunt zeggen ... veel succes :-)!

 • Hi Tom,
  Omdat je net de bocht hebt, heb ik me al een tijdje afgevraagd.

  Voor de gelegenheid heb ik een zilveren 902 Talladega Turbo “gered”,
  Maar daarover later meer.

  Met vriendelijke groet en een leuke 4. Advent.

Reacties zijn gesloten.