Weekly Review. Time capsule. Future.

30-jaren zijn lang. Vóór 3-decennia was de autoproductie in Trollhättan nog steeds een divisie van Saab Scania. De 9000 vierde succes, de Talladega Long Run was nog vers. In Trollhättan stuurde een medewerker pakketten op reis. Ontvanger: Saab Duitsland.

Rond 30 jaar oud. Saab Scania-servicemappen

De zending bereikte de ontvanger, maar sommige van deze pakketten werden nooit geopend. Ze overleefde de jaren, de komst van General Motors, omgedoopt tot de Saab Automobile AB. Ze overleefden verschillende bewegingen. Eerst van Frankfurt naar de Taunus, van de Taunus naar Rüsselsheim en vervolgens terug naar Frankfurt. Op een gegeven moment - het GM-tijdperk was al geschiedenis en Spyker met Victor Muller behoorde ook tot het verleden - ik werd gebeld. Vanwege deze zeer pakketten!

De Saab Scania tijdcapsule

Er zijn bedrijven met een gevoel voor het verleden. De pakketten waren na meer dan 3 tientallen jaren onderweg Orio Duitsland, onze leverancier voor originele Saab-onderdelen, geland. Tenminste nu, hun verhaal had kunnen eindigen, en de uitbuiting zou bedreigd zijn. In plaats daarvan pakten ze de telefoon op en vroegen ze of de blog de show zou overnemen ...

Waar gaat dit over? Het gaat over een soort Saab-tijdcapsule uit het Saab Scania-tijdperk. In de pakketten zijn Saab servicepacks die minstens 30 jaar of ouder zijn. Ze zijn ongebruikt en nog steeds origineel gelast in hun plastic hoesjes. Het materiaal van de mappen lijkt echt leer te zijn. Ze zijn geschikt voor Saab 900 of 9000 on-board literatuur. Er is een Saab Scania-notitieblok en een Saab-balpen.

De tijd is niet voorbijgegaan aan de mappen zonder een spoor na te laten. Na een geschatte 30 jaar en talloze parades, heeft het blok gescheiden van haar Papprücken, de mijnen van de pennen al lang opgedroogd. Wat doen we ermee? We runnen Saab-archeologie en herstellen de servicemappen. Onze interne printer snijdt en plakt de notitieblokken opnieuw. En uiteindelijk, dat is het niet, we vinden nog steeds geschikt nieuwe mijnen voor de pen. Wie vraagt ​​zich af waarom de blog vereist een geschikte budget, vindt het antwoord hier.

Dat lijkt een beetje gek voor iemand buiten Saab - is het wel! Maar het heeft een achtergrond. De Saab Scania-servicekits bereiken na meer dan 2017-jaren 30 hun ontvangers. We geven het door aan de Saab-gemeenschap. De matching-campagne zal uiterlijk in februari online zijn.

Voorbeeldweergave voor de toekomst van het blog

En nu we in de toekomst uit het verleden zijn aangekomen, hebben Mark en ik een korte teaser voor de lezers. Aan het einde van het jaar is Update 2.0 een belangrijke, voornamelijk technische, revisie. We gaan een paar dagen offline om meer functionaliteit toe te voegen. De Saab Clubs krijgen onder andere toegang en Saab COC-documenten uit ons historisch archief kunnen online bij 2017 worden aangevraagd en aangevraagd.

Er komt nog meer, omdat we hard werken aan nieuwe dingen op de achtergrond. De volgende update 2.1 wordt nog uitgebreider. Eind januari wordt de bètafase van een uitgebreid online aanbod gelanceerd, volledig afgestemd op Saab en het leven van ouder wordende voertuigen. Het zou de communicatie tussen de Saab-gemeenschap kunnen verbeteren en de Saab-wereld dichter bij elkaar kunnen brengen.

Als het zichzelf bewijst, zal het ons op de lange termijn vergezellen en ons helpen om jarenlang plezier te hebben met onze fantastische voertuigen van Trollhättan.

Nieuwsgierig? In januari presenteren we het project, vragen we de lezers om hun mening en beginnen de bètasefase aan het einde van de maand.

Ook in de nieuwe week op de blog:

  • Nieuw komt. Bewezen resten.
  • Lekker leven. Nieuwe stuurwielen voor Saab 9-5, 9-3, 900.

4-gedachten ook "Weekly Review. Time capsule. Future."

  • In mijn SAAB 9000 was Jg. 86 een, maar dan in beige elandleer. Zeer waardevol, zeer exclusief.

  • Dat is grappig, mijn 9000 heeft precies dezelfde map inclusief blok en pen.
    Overigens kreeg ik toen een nieuwe mijn in de plaatselijke boekhandel ... dus het lijkt erop dat er nog tijd is om te geven

  • Ik heb ook nog steeds de map, was in mijn 9000 CSE van 1987. Strek nog steeds voor leer en ziet eruit als nieuw. Helaas heb ik de 9000 niet meer!

  • Een geweldig SAAB-verhaal! Eben SAAB! 🙂 Ook vanwege deze "kleine dingen" is het SAAB-blog belangrijk in onze snel voorbijgaande wereld.
    Ja, de blogsessie was "de moeite waard"! 🙂 🙂

Reacties zijn gesloten.