Saab 9-5 NG. Een droom van Zweden.

Hisingen is Volvo Land. Het schiereiland is stevig in handen van het andere Zweedse merk en als je het aandurft met een Saab op hun terrein, voel je je behoorlijk eenzaam op de weg. Aan het einde van het seizoen bezocht de 9-5 NG Zweden opnieuw in oktober.

Hisingen voor het Volvo-museum. Een Saab in Volvo-land.
Hisingen voor het Volvo-museum. Een Saab in Volvo-land.

Een Saab op Hisingen. Dat is merkbaar.

Naast NEVS en het Saab-museum was er een bezoek aan Volvo. En de foto voor het museum, dat leverde niet alleen mooie looks op. De 9-5 valt op. Nog steeds en waar je ook bent. En of je nu een Saab-fan bent of niet, de Saab is een probleem, en als je onopvallend wilt zijn, moet je op zoek naar een andere auto

De laatste Saab-limousine reisde dit jaar door heel Duitsland. Of het nu diep in het zuiden is of naar "piloten gezocht" in Kiel. Er is nauwelijks een betere en comfortabelere touringcar. Ruimte zonder einde, de sportstoelen zijn een knaller, de kofferbak is oneindig. De Saab is snel, zelfs heel snel. Indien nodig geeft de gps 265 km / u aan, wat voor alle gestolen 2 liter motoren een standaard lijkt te zijn. Hij is relatief zuinig op de weg, ook als hij snel rijdt.

Betrouwbaar - maar kleine problemen

Hij is erg betrouwbaar. De aanvankelijke vrees dat een auto gebouwd in kleine series en onder de moeilijkste omstandigheden een diva zou kunnen zijn, is nog niet bewezen. Wat de laatste maanden de aandacht trok, dit zijn kleinigheden. Bijvoorbeeld de rem rechtsvoor. Ze maalt al geruime tijd. Wat is een bekend probleem wanneer het voertuig niet regelmatig wordt verplaatst. Remedie komt volgend jaar door nieuwe remmen van materiaal van betere kwaliteit. In het voorjaar 2017 zullen ATE-remmen de originele rig vervangen.

De automatische keuzehendel heeft een gevoelige persoonlijkheid ontwikkeld. Als u het aan het einde van de rit naar niveau P verplaatst en de motor uitschakelt, vraagt ​​het display u om de hendel naar niveau P te verplaatsen. Het display kan alleen worden gerustgesteld door de motor opnieuw te starten, het rempedaal in te drukken, de hendel uit niveau P te halen. Dan is het spook voorbij. Het gebeurt keer op keer, maar niet regelmatig. Maar blijkbaar als je haast hebt. Een uitleg? Bestaat nog niet.

Ik heb nooit spijt gehad van het kopen van de 9-5 NG. Integendeel ! Het is leuk en in een goed humeur, en iedereen die van een extraverte, individuele auto houdt, zal er blij mee zijn. De laatste Saab is echter een echte exoot. Wat niet terugkomt in de levering van reserveonderdelen. Orio Doe het goed, behalve op sommige bouwplaatsen is de leveringscapaciteit zeer hoog.

Maar je wordt voorzichtig naarmate de 9-5 ouder wordt. Zeker omdat je altijd de zekerheid in je achterhoofd hebt dat er nooit meer voorraden onder de merknaam Saab zullen zijn. Tenzij er een wonder is. Maar de wereld heeft daar meer van nodig, en hopen op Saab zou een vergissing zijn. Het logische gevolg: de Saab ging dit jaar op seizoenskentekens.

De 9-5 NG is nu inactief tot april. Wat mij het goede gevoel geeft dat er geen risico is op ongewenste koude vervorming met sneeuw en ijs. Het is een moeilijke terugtrekking, maar het kijkt ook uit naar weer een jaar met de Zweedse droom.

11 gedachten over 'Saab 9-5 NG. Een droom van Zweden."

 • Tom, ik hoop dat je deze prachtige auto's naar Kiel brengt voor de volgende Piloten Wanted. Hoeveel KM heeft je 9-5 NG nu gereden? Ik ben bij 96.000 en moet misschien nadenken over iets soortgelijks. Maar met welke auto moet je naar je werk rijden?

 • zelf bouwen zou het idee zijn, ergens zal er (helaas) een beschadigde 9-5NG zijn, de slag nemen, delen van Insignia missen en dan monteren

 • Heel leuk artikel!
  en Tom, er zijn echt mooie auto's in je garage, zelfs voor Saab "gekke" omstandigheden:
  De 9-5 NG als sedan in het wit, misschien wel de bekroning van de hele serie (het uiterlijk van het vliegtuig is nog nooit zo duidelijk), glorieus voor de glazen gevel van het museum ...
  ..en Silver Aero en Anna project en ...
  Hopelijk blijf / blijf je lang enthousiast, het is altijd een plezier om hier nog eens te lezen!

  Dank je wel. En veel plezier met de Schwedentraum ..!

 • Dank je wel! Ik had op hints gehoopt. Dat klinkt logisch en zal geprobeerd worden!

 • Hallo Tom! Heel leuk artikel!
  Ik kan het alleen maar eens zijn met de "opschudding". Was met mijn Black Dick-schip 14 dagen nadat je voor (en ik natuurlijk in) Volvo Museum en vervolgens een paar dagen in Zweden / Noorwegen op pad was. Je draait ook de kop in Scandinavië na de laatste grote Saab.

  En om de pijn met de automatische hendel - ik heb dat af en toe synoniem - vond ik na een lange zoektocht en probeer een oplossing die me helpt met 100%:
  In het geval van het bericht, laat de kleine zilveren vergrendelknop op de versnellingshendel naar voren (dwz druk op en laat uw vingers "wegglijden"). Voor mij is de boodschap dan meteen verdwenen. Ik vermoed dat de knop niet helemaal terug is in de oorspronkelijke positie en dus de positie van de hendel niet kan worden gedetecteerd (amateur raden!)
  Hoe het ook zij, het werkt voor mij altijd snel en betrouwbaar, ook in "urgente" situaties 🙂

 • Dat zou ik ook leuk vinden. Maar het is moeilijk in te schatten bij 20 ooit gebouwde exemplaren. En degenen die begrijpelijkerwijs in zeer stevige handen zijn. Wat kun je doen? Misschien bouw jezelf ??? De familie Lafarentz in Kiel heeft altijd goede ideeën.

 • Fantastisch rapport, ik voel me nog steeds geïrriteerd dat ik 2012 geen aanbod heb aanvaard van een demonstratieauto voor weinig geld. Hé, onze 900-cabriolet is meer dan een vervanging

 • Mooi artikel, hopelijk meer over het onderwerp! Ik koop op enig moment 9-5 NG, maar dan als een stationwagon

 • Fantastisch rapport en geweldige auto.
  Ik denk dat hij in waarde zal toenemen naarmate er meer tijd verstrijkt.
  Tijdloze vorm - hoge herkenning.
  En het is jammer dat ik geen ruimte meer heb ...
  Blijf alsjeblieft zorgen.

 • Jamais, en dat is goed. Het is triest genoeg dat Volvo Chinees is.

 • Dag
  Quand reverra t on a SAAB même faite par NEVS?

Reacties zijn gesloten.