"Het heeft ingezoomd ..."

Het moet 1969 zijn geweest in de herfst: de vader van mijn sandbox-vriend verkocht zijn gehavende Volvo en in de tuin was een gloednieuwe Saab 99 in beige. Hij werd door twee heren uit Frankfurt naar het dorp in Sleeswijk-Holstein gebracht, waar ik ben opgegroeid.

De originele Saab hoort bij (oplopend!), Dus het is duidelijk hoe het allemaal begon.
De originele Saab hoort bij (oplopend!), Dus het is duidelijk hoe het allemaal begon.

Ik was 6 jaar en beschouw mezelf vandaag voor de eerste keer in deze auto zitten, diep gefascineerd door de gebogen voorruit, de grote zaal op het dashboard waar de bestuurder tabakspijpen vonden hun plaats en het contactslot tussen de voorstoelen.

Deze auto was heel speciaal en zo anders dan mijn vader's Ford Taunus (P 5). Kortom, kwam op mij in zo'n jonge leeftijd van de auto afgunst - hoewel Ford was veel groter buiten, maar hij had slechts 60 PS en de Saab "bijna 100" als verzekerde mijn vriend mij (en als ik had toen nog bekend dat de motor van Ford zit ook in een Saab 96, ik zou niet geholpen hebben).

De jaren gingen voorbij letterlijk in het land waar ik ben opgegroeid. Een rit in een Saab was een ervaring en de late 70er was van Saab in de familie van mijn vriend een Volvo 264 GLE in wijnrood metallic, met 6 cilinders en maar liefst 140 PS (die overigens werd vervangen door een nieuwere Saab 99 weer ). Onze Ford had in de tussentijd een Peugeot 504 gegeven - ook leuk, maar het is niet een grote Zweed en niet zo sterk en veilig.

Het duurde een eeuwigheid, maar 1981 ik bij de dag van mijn 18.Geburtstages mijn rijbewijs en verworven gesponsord door mijn vader een Ford Fiesta en een jaar later, terwijl nog steeds een middelbare school diploma, een Mercedes 220D / 8, 115 W60 met HP. Het was geweldig: Straat kruisen met een lange-termijn planning van inhaalmanoeuvres - tijd kreeg een andere betekenis en de term "dynamiek" werd geslagen uit mijn vocabulaire (tijdelijk).

In een relatief korte tijd volgde de Daimler een Passat-stationwagon (met 75 PS - vanwege de dynamiek!) En dan nog een W115 (groot en cruiserend ding).

In de herfst van 1984, 15 jaar na de kinderachtige Saab-ervaring, ontmoette ik een andere Saab in de achtertuin van een kleine autodealer in Sleeswijk met dezelfde heftigheid als toen: A 900 GL's in groen metallic, uit 1979, 101e km, 107 PS, 1e hand . Prijs 4400 DM.

Ik was een ambtenaar (met een bijbaan), begon te rekenen en onderzoek (reserveonderdelen, werkplaats, enz.), Verkocht de Mercedes en kocht deze auto. Mijn eerste Saab! Een droom! Het werd gevolgd door nog twee (de een na de andere 900 GL's van 1981 en 900i van 1985) in zilver.

Na het bestuderen en aannemen van een baan en de dingen die het leven met zich meebrengt, veranderden de prioriteiten en verloor de passie voor auto's het belang.

Na de overdracht van 900i niet wilde en ik snel had behoefte aan een nieuwe auto, volgde een paar automerk experimenten: 2 keer BMW (320i en 520i altijd gebruikt) en 2 keer VW (Golf IV en V, respectievelijk nieuw). Alle auto's waren in orde en functioneel - maar gewoon functioneel, gewoon om meer of minder comfortabel te worden van A naar B.

Mijn vrouw was daar !! Jij, de beste van allemaal en niet eens Saab affin, gaf me het duwtje dat je soms nodig hebt om te onthouden wat je wilt. "Als u de Golf verkoopt, kunt u dan weer een Saab kopen, bijvoorbeeld een cabriolet ...?" (!!!!!)

Zei, klaar! Een 900II, zwart, 2,3 met houten stuurwiel en cd-wisselaar, licht leder, stoelverwarming, airconditioning en ... oh nee! Het was een Saab!

Mijn oudere broer, mij met de Saab virus (hij reed een 9000 TÜV bij een kilometerstand van meer dan 400T de scheiding heeft plaatsgevonden en nu een 9-3 I, 18 jaar oud die eruit ziet alsof hij gisteren in de winkel staand), vroeg me hoe het was om terug te rijden me Saab: "Als je thuis komt," was mijn antwoord.

De huidige 9-3
De huidige 9-3

Door varen werd het duidelijk dat je niet echt veel kan overbrengen met een cabriolet en als een 9-5 2.0 combinatie was in het zwart t uit hetzelfde jaar als het project "Paul" van hem (alleen niet zo luxe). Op het viaduct van Osnabrück naar Kiel, belde ik mijn vrouw naar mijn enthousiasme te brengen van de rij-ervaring uitgedrukt.

Vandaag de dag, inmiddels 53 jaar oud, rijd ik mijn 6. Saab, dat vond ik in de Allgäu (Mr. Lafrentz vergeef me), een 9-3 combinatie, ook zwart, model 2007, 1.8t en ik heb het vermoeden dat het niet mijn laatste zal zijn.

Ik zal hem zo lang rijden als ik kan en als hij het niet meer kan, zoek ik en ik weet zeker dat ik er een zal vinden !!

Met dank aan Frieder voor zijn Saab-verhaal! Heb jij ook iets te vertellen over Saab?

 Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons.

8 gedachten over '"Het heeft ingezoomd ...""

 • Klasse geschiedenis en motivatie voor mij om na te denken over een andere aankoop ... .. Saab meer dan een auto ...

 • Geweldig, ik kijk er naar uit ...

  Ik had geen aanspraak op het interviewen van hedendaagse getuigen toen ik mijn suggestie deed. Wie ben ik? We hebben allemaal reden om dankbaar te zijn voor deze blog.

 • Dat zou een uitdagend project zijn! De 9000er-tijd is nog steeds aanwezig in Trollhättan, maar de ontwikkelaars zijn al rond de 80 jaar oud. Ze proberen het verhaal van Saab te documenteren en doen dat heel goed. Als je verder teruggaat, wordt het krap. Getuigen uit de ontwikkeling van de 99? Moeilijk, moeilijk om 1.200 kilometers verderop te leven.

  Twee delen van het 9000-verhaal wachten nog op de release, het volgende, grotere project is nog niet bekend. Maar de trend is meer richting een nieuwere Saab.

 • Bedankt voor het verhaal! Ik zou blij zijn als er een lijst met alle Saab zou komen en een foto met een korte zin, wat hem zo speciaal maakt, dus een soort geschiedenis

 • Prachtig geschreven, leuk om te lezen.

  Tom,

  Alle artikelen en lezersverhalen over de 9000 waren erg leuk. En steeds weer kwam ik nieuwe of vergeten feiten tegen.

  De 99 komt hier weer en verschijnt voor de tweede keer binnen een korte tijd op de blog.
  Hij was ook de eerste, er was ook een turbo en zoiets als de vader of de oudere broer van de 900, toch?

  Wat denk je ervan om terug te gaan van de 9000, een reeks aan te sluiten op de 900 (I) en dan op de 99 enz.?

  Zou een leesplezier voor mij zijn.

 • Ja, Saab is iets heel speciaals ...
  Overigens was de 99 de enige auto die zonder rolkooi op evenementen mocht. Het interieur is zo solide….

 • Prachtig 🙂

Reacties zijn gesloten.