Gemaakt door NEVS. Bezoek aan het NEVS R & D-centrum (2/2)

Het NEVS R & D-centrum heeft 16 verschillende afdelingen. We bezoeken er 4 en zijn onderweg naar de testbanken voor motoren en aandrijvingen. Dit gedeelte is bijzonder geheim, omdat de toekomst vandaag al op de testbanken draait.

NEVS wind- en luchttunnel.
NEVS wind- en luchttunnel.

Over 30 jaar bij Saab.

Ronnie Hermansson heet ons van harte welkom en overspoelt Mark en mij met een reeks ideeën over wat interessant zou zijn en wat we konden zien. Hij is de onbeperkte meester van de testbanken voor motoren, transmissies en eigenlijk alles wat een aandrijfeenheid vormt. De laboratoria van zijn afdeling testen niet alleen verbrandingsmotoren en hybrides, maar rijden ook treinen met elektromotoren.

Hier werken 18 medewerkers. We horen dat ze de beste van de beste zijn die al bij Saab zijn geweest. De trots in Ronnie's stem kan niet worden genegeerd, en het vertelt ons over een lange Saab-traditie, veel ervaring en de toekomst. Hij werkt al 34 jaar bij Saab en op de een of andere manier vinden wij bloggers hem vanaf het eerste moment leuk.

Er zijn persevenementen waar marketing en persvoorlichters het woord hebben. Meestal is er een heel speciaal, gefilterd beeld van dingen om te horen. Deze afspraak bij NEVS is anders. Onconventioneel en moedig omdat onze contacten ingenieurs en ontwikkelaars zijn. Ongefilterd gewoon. Ze praten openlijk met ons, altijd met veel humor, en op de achtergrond wordt de trots van het werk en de geschiedenis altijd gevoeld. We reizen van departement naar departement en trekken de boeg van de 80-jaren naar de toekomst. In het jaar 2020 of 2025 misschien.

Een elektrische aandrijfeenheid voor een NEVS EV draait op een van de testbanken. De testopstelling kan verwarmd worden tot hoge temperaturen, en het is ook mogelijk om de diepste Scandinavische winter te simuleren met minus graden. Een andere testopstelling voor transmissies controleert hun veerkracht, speciale machines maken simulatie onder verschillende hellingshoeken mogelijk.

Saab, vertelt Ronnie ons, heeft een zeer lange geschiedenis van testen, je moet toevoegen. Als kleine fabrikant was het geld altijd schaars. En testen op de testbaan is altijd duur geweest. Componenten-per-component testen zijn daarom al tientallen jaren intensief in de ontwikkelingslaboratoria uitgevoerd, lang voordat de voertuigen op de weg kwamen. Deze ervaring uit het verleden maakt nu gebruik van NEVS.

Wind- en klimaattunnel.

De testbanken en het werk daar zijn topgeheime ruimtes. De toekomst is er, en daarom wordt de Nikon niet gebruikt. We gaan verder met de bouw van het ontwikkelingscentrum. Onze volgende bestemming is de wind- en klimaattunnel. Het werd in 1987 in gebruik genomen en kwam overeen met de filosofie van Saab om in een vroeg stadium zo uitgebreid mogelijk in het laboratorium te testen.

Klimaat- en windtunnels zijn bijna aan het einde van de site, alleen het materiaaltestlaboratorium ligt verder weg van ons startpunt. Onderweg passeren we een parkeerplaats met scherm, NEVS-testvoertuigen rijden langs ons. Het is laat in de middag en je voelt de drukte in alle afdelingen.

De windtunnel draait 16 uur per dag en wordt ook erg druk geboekt door andere merken. Een andere fabrikant is vandaag aan het testen; dit gedeelte is uiteraard voor ons gesloten. We inspecteren de proefopstelling en mogen vervolgens de lege tunnel in. De radiatoren aan het plafond kunnen het kanaal tot 50 graden verwarmen, ze waren minuten geleden nog in bedrijf en we worden begroet met warmte als de zomer. Ook is het mogelijk om de temperatuur te verlagen tot -35 graden, de Sahara-zon te laten schijnen, sneeuwstormen of windsnelheden tot 200 kilometer per uur aan te steken.

Er is een programma dat regen toont op Duitse snelwegen, stadsverkeer in Los Angeles of zelfs Zweedse landwegen. Kortom, ik ben behoorlijk onder de indruk. Het systeem is bijna 30 jaar oud, maar nog steeds state-of-the-art. Komend jaar wordt de "elektrische zon" aan het plafond vervangen. De investering is nodig omdat de regeltechniek aan vervanging toe is.

Van geschiedenis tot de toekomst.

De Klimaat- en Windtunnel is een stukje geschiedenis van Saab en de toekomst van NEV. De automatische klimaatregeling van de Saab 9000 en zijn opvolgers is steeds opnieuw ontwikkeld, getest en verbeterd. In de 9000er was dit waarschijnlijk de beste airconditioning in hun tijd. Elektrische auto's van Trollhättan, getest voor alle klimatologische omstandigheden op deze planeet, zullen de toekomst vormen. En dat is precies waar onze volgende afspraak over gaat.

Mark en ik lopen terug van de windtunnel via de buitenfaciliteiten van de ontwikkelingsafdeling. Diverse testvoertuigen jagen nog steeds over het terrein. We nemen afscheid van Thomas, die ons de middag leidde. Met Ulrika ontmoeten we nu Christian Bromander, directeur Mechanical & Electrical Architecture. Hij werkte meer dan 10 jaar bij BMW voordat hij in 2002 terugkeerde naar Zweden.

Sindsdien heeft hij veel meegemaakt. Werk voor Saab Automobile, voor de vereffenaars, voor Lean Nova. Gesprekken met potentiële kopers, het begin met NEVS. Als je de toekomst wilt begrijpen, moet je ook het verleden kennen. Laten we het over de oude tijden hebben. Over de nooit geproduceerde Saab 9-3 SUV, die GM op de rechte weg naar huis verhinderde. De Saab-hybride, die niet mocht komen. 2011 / 12 over de grimmige, moeilijke tijd in de winter toen Christian alleen in het enorme gebouw was omdat het werk moest worden voltooid.

Op een gegeven moment tijdens het gesprek valt mijn kwartje. In de vele gesprekken in de middag en nu hier met Christian Bromander draait het altijd om één onderwerp. Men mocht nooit zijn capaciteiten bewijzen, werd altijd gedwarsboomd. En dan komt het, de komset. “Nu kunnen we met NEVS laten zien wat we kunnen. Als het misgaat, zijn er geen excuses meer."

De laterale denkers

In een gesprek wordt me al snel duidelijk dat hier iets heel spannends aan het opgroeien is. Veel Saab werd gevoeld in de laboratoria. Mensen die zich decennialang hebben toegewijd aan het merk en die ik alleen al daarom sympathiek vind. Maar het zijn niet alleen de automensen. Slimme geesten uit vele andere industrieën verzamelen zich bij NEVS. Van IT, van de meubelindustrie. Meubilair? Ja, natuurlijk, om nieuwe materialen en externe ideeën binnen te halen. Buiten de gebaande paden denken is een must bij NEVS. Het doet me denken aan de "krankzinnige factor".

De Lego-kit

De sleutel tot de toekomst zou de Phoenix E-architectuur moeten zijn. De naam is het enige dat gemeen heeft met overwegingen die begonnen toen Saab Spyker er was. Phoenix E is nieuw, volledig ontwikkeld door NEVS, en Phoenix E is revolutionair. Omdat de Lego-bouwdoos, zoals Christian het humoristisch noemt, NEVS als kleine producent in staat stelt om vele voertuigklassen te dekken.

Graphics laten ons zien hoe de kit werkt, welke onderdelen flexibel moeten zijn om efficiënt een sedan, hatchback, SUV of compacte auto te kunnen produceren. Ik leer het, ik begrijp het. Ik begrijp nu vooral waarom het even duurt voordat de nieuwe producten klaar zijn. Zodra de kit op zijn plaats is, kan NEVS een ongelooflijk aantal verschillende modellen ontwikkelen en deze in zeer korte tijd op de markt brengen.

Het is eenvoudig uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een stuur. Het bouwen van een enkel stuur is voldoende als je het goed doet. Het kan in een oneindig aantal ontwerpen en varianten worden geproduceerd, zodat u aan elke wens van elke klant kunt voldoen. De persoon aan het stuur zal nooit aannemen dat het vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar altijd hetzelfde is. Soms met 2, soms met 3 of met 4-spaken. Genial!

Hou het simpel

Dingen eenvoudig houden is een grote uitdaging. Vooral in deze branche, waar een verscheidenheid aan opties beschikbaar zijn voor de koper. NEVS is onderweg. Phoenix E definieert dingen duidelijk en eenvoudig en toch is het extreem flexibel. Phoenix E is vanaf het begin ontworpen voor autonoom rijden. Een onderwerp dat op dit moment echt aan de gang is. En NEVS zit erin, tot het volledig autonome niveau 5. De Trollhättan Lego-set is ook ontworpen voor elektrische auto's, hybride en conventionele motoren.

Plant u een plug-in hybride of een verbrandingsmotor bij NEVS? Nee, zegt Christian. NEVS zal alleen elektrische auto's bouwen, maar er is grote interesse van klanten die NEVS-technologie ook voor conventionele aandrijvingen willen gebruiken.

Dan is er nog het thema 'gedeelde mobiliteit'. Het zit een beetje in mijn maag en ik kan er niet goed mee omgaan. Eigendom is altijd belangrijk en wenselijk geweest in de menselijke geschiedenis. Mijn huis, mijn jacht, mijn auto - of zoiets. En eerder was het mijn paard, of mijn paarden. Dus waarom zouden toekomstige klanten enthousiast worden over het delen van hun auto?

Christian Bromander, directeur mechanische en elektrische architectuur en persvoorlichter Ulrika Hultgren. Entree NEVS R & D-centrum.
Christian Bromander, directeur en persvoorlichter Ulrika Hultgren.
NEVS is premium

Het antwoord verbaast me tot op zekere hoogte. Het is wenselijk om een ​​NEVS te besturen. Zoals de buren in het heden nadenken over de nieuwe leasewagen, zo zal het in de toekomst ook zijn met 'deelmobiliteit'. Net iets intelligenter.

Er zullen aanbieders zijn in verschillende segmenten. Hogere klasse of in de houtklasse. Maar wie kan worden opgepikt door een NEVS, die simpelweg succesvol moet zijn. Of, om het duidelijker te zeggen, hij moet het kunnen betalen. Wat denk je daarvan, vraagt ​​Christian me, als je elke ochtend wordt opgehaald door een schoon, fris gewassen voertuig en de favoriete lezing (op aanvraag in analoog formaat) is klaar?

Ja, wat denk je daarvan? Dat zou ik leuk vinden. Heel even. Omdat NEVS dingen van mij afpakt, waarvoor ik nauwelijks tijd vind. Of die die vervelend zijn. In de toekomst zal ik geen autoverzekering betalen en geen belastingen meer. Ik hoef geen werkplaatsafspraken te maken, ik hoef geen auto te wassen of te stofzuigen. Omdat dat belangrijk is voor NEVS. Ik betaal alleen als ik het voertuig gebruik. En voor mijn vrije tijd en hobby zijn de analoge Saabs in de garage. Of ik rijd met een NEVS EV-cabrio in het weekend in de bergen.

Ziet NEVS zichzelf als een premie? Ja, NEVS is premium.

We danken Christian Bromander voor zijn tijd, het gesprek en de vele informatie. Serieus, er is nog zoveel om over met hem te praten. Maar vandaag doodt de stroom van informatie me, ik moet eerst wat ik heb gehoord classificeren en verwerken. Met Christian en Ulrika maken we een afscheidsfoto in de foyer. Voor de historische elektrische auto van Saab, die wederom een ​​symbolisch karakter heeft.

Epiloog

De blog is een autoblog. Geen zaken- of autoblad, en Mark en ik zijn geen journalisten. We zijn eigenlijk amateurs die van auto's houden - bij voorkeur wanneer ze uit Trollhättan komen en het Saab-logo dragen. In de toekomst mogelijk ook als ze van NEVS komen. Omdat ze ook van Trollhättan zouden moeten zijn.

We zullen zien!

Tijdens het bezoek waren we niet geïnteresseerd om dingen te beoordelen en dan een opmerking te maken. Het was eerder erg belangrijk voor ons om met de mensen te praten die dagelijks voor NEVS werken. Deze indrukken van het moment zijn duizend keer betekenisvoller dan presentaties in een persconferentie.

Eerlijk gezegd bedanken we NEVS voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld. We hebben geen geheim prototype gezien, maar de ongecensureerde wandeling door het verboden gebied was zoveel meer waard. Ik kan nu begrijpen waarom dingen tijd kosten, ik begrijp waarom mensen uit Göteborg elke dag naar Trollhättan pendelen en niet naar Hisingen.

De weg is nog ver voor NEVS en niet zonder onzekerheden. Er zijn hindernissen. De productielicentie voor China zal er een van zijn. Over een paar jaar zullen we weten waar de reis van de trotse, creatieve en ambitieuze laterale denkers van de Stallbacka uiteindelijk naartoe zal leiden. Tot die tijd zullen we NEVS blijven ondersteunen. We komen terug. 2017. Als we mogen ...

20 gedachten over 'Gemaakt door NEVS. Bezoek aan het NEVS R & D-centrum (2/2)"

 • blanco

  Het is grappig, NEVS wil "premium" zijn, afgezien van het feit dat de term te veel wordt gebruikt, verbindt niemand NEVS "premium". Dit is China en misschien werkt het daar ook in China. Hier in Europa is het idee ronduit belachelijk.

 • blanco

  Bedankt voor dit "Warming Welcome" rapport in de mogelijk nieuwe tijd. Uit de beschrijving voel ik het enthousiasme voor het werk en de ideeën die “mogen denken” en de kansen die daaruit voortvloeien. SPANNEND.

  • blanco

   “Mogen denken” klinkt als een goede sfeer en veel spirit.

   Ik was op dit punt blij om te lezen. Vooral voor de ex-Saabers onder de NEVS-mensen. Ze weten het anders onder GM ...

 • blanco

  Bedankt voor het uitstekende rapport! Eindelijk positief nieuws van Trollhättan! Je doet uitstekend werk!
  Als een fan van elektrische mobiliteit zou NEVS een echt alternatief voor mij zijn!

 • blanco

  Met dank aan Tom en Mark, een heel opwindend rapport
  met opmerkingen van Saabigen. Je werd erg goed
  Ambassadeur van het Duitse Saabgemeinde. Bedankt!

  Dietmar

 • blanco

  Dit rapport is Champions League! Ik juichte echt. Dank daarvoor! Een enorm compliment moet ook naar NEVS gaan. Geen enkele andere fabrikant zou dat doen. Dat kan ook komen doordat er geen huidige voertuigen zijn. Maar op deze manier uw potentiële klanten warm houden is in mijn ogen absoluut de juiste manier. Misschien komt er in 2017 een herhaling en misschien kunnen we dan alvast nieuwe producten bekijken. Misschien…

  • blanco

   Bedankt, Mark en ik zijn erg blij! We probeerden de sfeer bij NEVS te vangen en deze naar onze lezers te brengen. Blijkbaar is het gelukt.

   • blanco

    Dat is erg succesvol! Top klasse!

   • blanco

    Ja, dat was heel goed gedaan.

    Voor mij is het waar dat het gedrag van gebruikers drastisch is veranderd sinds 1 jaar.

    De constant drukke straten en de nutteloze, onproductieve uren die op straat worden doorgebracht, hebben geleid tot een aanpassing.

    Ik ben begonnen met het digitaliseren van zoveel mogelijk activiteiten waarvoor ik met de SAAB's op elk moment van de dag en nacht door Europa reed. Dit heeft al geleid tot een vermindering van> 1/3 van de rijbelasting. Als ik een deel van de rest autonoom zou kunnen laten rijden, zou dit een verdere toename van de productiviteit en kwaliteit van leven zijn.

    De richting van het denken is correct. Of het NEVS nodig heeft en of NEVS vroeg genoeg is, is een andere vraag. Over een paar jaar weten we meer.

 • blanco

  Hé Tom en Mark,
  geweldig - heel erg bedankt voor het bezoeken van Trollhättan en het geweldige rapport :).
  Alles behalve gewoon ...

 • blanco

  En wat zijn de vele mensen die volgens hun leeftijd zijn gestopt met werken en nog steeds hun eigen vooruitstrevende auto in de garage willen vinden?

  In de toekomst zal deze groep mensen meestal groter zijn dan kleiner en alle autofabrikanten mogen deze veelal vermogende klanten niet vergeten - dus het onderwerp gedeelde mobiliteit mag niet worden overschat! Ook onder jongere consumenten zullen er altijd mensen zijn die de voorkeur geven aan hun eigen auto.

  Noch zal NEVS zichzelf een dienst bewijzen met knikken en slaan - vanuit mijn oogpunt zou gedeelde mobiliteit op zijn best een succesverhaal kunnen worden dat parallel loopt aan conventionele praktijken. Maar niets meer.

  Desalniettemin is het leuk om te zien dat NEVS blijkbaar enorme vooruitgang boekt op weg naar een nieuw begin in Trollhättan - we hopen dat er in de toekomst voor elk wat wils is!

  • blanco

   Er zijn leveranciers voor elke prijsklasse, en dus voor elke portemonnee. Een ander nieuw merk heeft gesproken over het willen bieden van zeer goedkope vaste tarieven. Daarover binnenkort meer.

   • blanco

    Met smaak bedoelde ik eigenlijk ook de mogelijkheid van de aanschaf van voertuigen. Als het alleen maar om gedeelde mobiliteit gaat, zou NEVS eindelijk op mij uit zijn.

 • blanco

  Uw rapport inspireerde mij en ik kijk erg uit naar de toekomst. Je schrijft zo levendig alsof ik er was. Nogmaals bedankt.

 • blanco

  Tom en Mark; Bedankt voor deze "vlucht" naar de toekomst. Het ziet er steeds beter uit en we zijn verheugd om meer informatie over NEVS te lezen. Wat het meest indruk op me maakte, is dat er nog steeds deze Saab-sfeer is om anders te kunnen denken en zo iets compleet nieuws te ontwikkelen. Hopelijk wordt NEVS weer een merk dat Saab altijd is geweest; Genie.

 • blanco

  Nou, je hebt zeker een goed inzicht.
  Bij het lezen komt enthousiasme, tot op zekere hoogte.
  Autonoom rijden en gedeelde mobiliteit.
  Zal ik echt geloven dat een net gewassen NEVS hem 's morgens oppakt? Hier? In de Pampa, 20km vanuit Bremen? Ik denk dat zelfs in Bremen City dat niet zal gebeuren, niet in 10, niet in 20-jaren. Dit werkt maximaal in Berlijn, Keulen en München. Of Parijs, misschien Londen.
  Eerlijk gezegd, irritant ik op dit moment alle Zukunftsderflänkel.
  Ik wil een auto waarmee ik naar mijn werk en terug kan rijden, naar de supermarkt en op vakantie. Geen genetwerkte Science Fiction-mobiel die gegevens over mijn hartslag naar de dichtstbijzijnde satelliet verzendt en me vraagt ​​hoe ik het vandaag ben.

  En ja, ik wil mijn auto zelf wassen, zelfs de wielen verwisselen en me irriteren als er iets kapot is. En niet alleen op een knop in een APP klikken, zodat er een nieuwe voorbij komt.

  Echte oude school, toch?

  • blanco

   Dat is waarschijnlijk het begin van een lange discussie voor de komende jaren. Ik hou van mijn oude, analoge Saabs. Geen vraag, hun zorg is een luxe die ik verwen. Maar een moderne auto, nu er niet meer gezaagd wordt dan nieuwe auto's, heeft geen invloed op mij. Ik kan me best een NEVS-vast tarief voorstellen. 2, 3x een maand, wanneer ik naar Frankfurt of Neurenberg ga. Omdat het logisch zou zijn om te rijden en te boeken via flatrate.
   De kwestie van de infrastructuur is spannend. We zullen zien wat er komt, ook voor ons “pampabewoners”.

   • blanco

    Er zal op dit moment waarschijnlijk geen definitief antwoord op deze vraag zijn. Maar hun antwoord is wat mij betreft één aspect: is de goedkope high-performance batterij of niet? Wanneer hij komt, zal het vorige model van eigendom van auto's worden voortgezet. Zo niet, dan moeten de voertuigen hun extra kosten invoeren door extra werk voor meerdere gebruikers.

  • blanco

   Ik heb vergelijkbare gedachten. Geweldig rapport, maar ...

   Ik hou van alles wat ik daar lees? Zijn de NEVS-ideeën voor mobiliteit realistisch? Envy-factor?

   Dat betekent dat het duur moet zijn: "Kijk, ik kan het me veroorloven GEEN auto te bezitten."

   Dus dat zou de CarCloud van NEVS zijn. Zoals Adobe's CreativeCloud. Adobe spuugt op me met verschillende e-mails per week sinds het voor het eerst werd geïntroduceerd. “Attentie, aandacht 40% alleen deze week!” En dat gaat week na week, na week door…

   Spannend, maar het zal waarschijnlijk jaren duren voordat we weten of NEVS mensen een auto economisch succesvol kan verkopen, als deze ONE-auto blijkbaar goedkoper had kunnen zijn.

 • blanco

  Geweldig rapport! Bedankt voor dat! En ga zo door.

Reacties zijn gesloten.