Gemaakt door NEVS. Bezoek aan het R & D-centrum (1/2)

De wolken boven Göteborg zijn vanmorgen donkergrijs toen onze Saab 9-5 NG van het autodek van Stena Germanica rolt. Een herfstblues ligt over het Västragötland; we sturen via de Inlandsvägen richting Trollhättan. De tweebaans E45 is niet erg druk, en het is geen gouden, Zweedse herfst die ons verwelkomt. Zweden verschijnt in gedempte kleuren aan het begin van ons bezoek.

NEVS-vlaggen, grijze lucht, het Saab-logo.
NEVS-vlaggen, grijze lucht, het Saab-logo.

proloog

We hebben nog enige tijd tot onze afspraak bij NEVS. Onderweg door de stad ontdekken we tot onze verbazing nog steeds "SAAB" op wegwijzers. Het is bijna zoals vroeger. Terwijl we koers zetten naar de fabriek, begroet de grote Saab-letters de oprit.

Op de achtergrond waait de NEVS-vlag in de harde herfstwind. NEVS en Saab. Deze afbeelding is de komende uren symbolisch.

We omcirkelen de fabriek, passeren het noordportaal en rijden naar de Göta Älv. Er hangt een griezelige stilte boven de gangen en slechts af en toe passeert een auto de zichtlijnen. Sommige hallen hebben een nieuwe verflaag gekregen; aan een van de gebouwen werkt een grote kraanwagen. Het beeld van de fabriek, die nog steeds geen voertuigen bouwt, is deprimerend. Mijn humeur is nu bijna op de een of andere manier benaderd.

Marks smartphone antwoordt en haalt me ​​uit mijn grijze herfstbluesgedachten. Michèl Annink, Senior Director Mobility Services and Customer Journeys, belt. Hij wacht op ons in het R & D-centrum.

NEVS Technical Center

Minuten later. Woordvoerster Ulrika Hultgren en Michèl Annink heten u van harte welkom in het Technical Center. In de aanloop naar het bezoek hadden we onze wensen en interesses gecommuniceerd. Sommige dingen, horen we, kunnen worden gerealiseerd. Anders is niet mogelijk. Wat staat ons te wachten? We zullen zien!

Voordat we beginnen met het bezoekprogramma versterken we ons in het restaurant op de begane grond. Iedereen die een originele indruk wil krijgen van wat er in de Stallbacka gebeurt, kan dat Saltes restaurant bezoek het Technisch Centrum. Het is vrij toegankelijk voor alle bezoekers en niet alleen de werknemers van NEVS brengen hun lunchpauze daar door. Het eten is een mix van internationale gerechten en Zweedse menu's. De sfeer in de stijl van een kantine moet worden geclassificeerd als pretentieloos en functioneel. De gasten zijn internationaal, je hoort een vloed van talen. Zweeds en Engels worden gesproken in een mix van allerlei accenten.

Na het eten zoeken we een vrije vergaderruimte. Dat valt niet mee, want de pulserende drukte in het R & D-centrum staat in contrast met de griezelige stilte op de productielocatie. Het hart van het bedrijf klopt in het technologiecomplex, de meerderheid van de bijna 1.000 NEVS-medewerkers zijn ingenieurs en ontwikkelaars.

Future Lab NEVS

Michèl Annink vertelt ons over zijn frequente bezoeken aan Peking, waar NEVS ook een kantoor heeft. Hij beschrijft op indrukwekkende wijze de scherpe, gele smog die je longen bijna uit elkaar scheurt zodra je het vliegtuig verlaat. Hij beschrijft de prangende milieuproblemen die mensen schaden en ziek maken. Dan schuift hij rond en vertelt over de omwenteling die in de auto-industrie te wachten staat. Digitalisering, alternatieve aandrijftechnologieën, autonoom rijden.

Elk onderwerp vertegenwoordigt een grote uitdaging. Het bundelen van alle veranderingen is een revolutie. NEVS heeft de juiste antwoorden en biedt de juiste oplossingen voor meer duurzaamheid en een beter milieu. Maar hij beveelt het het beste aan met Christian Bromander. Hij zal meer vertellen.

Vanuit de vergaderruimte beginnen we aan de wandeling door de ontwikkelingsafdelingen - het toevluchtsoord van elk bedrijf. Mark en ik ontvangen rode identiteitskaarten die ons als bezoekers identificeren. Thomas komt naar ons toe. Hij is onze gids, waarschijnlijk ook onze voogd, en samen met Ulrika Hultgren beginnen we aan een zeer spannende tour die ons veel nieuwe inzichten zal geven.

Het begon in de 80-jaren

Het technische centrum van NEVS werd in het midden van de 80-jaren van Saab-Scania in gebruik genomen en sindsdien voortdurend uitgebreid. Historische foto's op de muren tonen de bouwfasen op weg naar het eerste lab.

De faciliteiten voor “Geluids- en trillingsanalyses” hebben een bijzondere constructieve eigenschap. Zodat niets de meetresultaten kan vervalsen, hebben de laboratoria geen directe verbinding met de andere delen van het gebouw en zijn trillingsneutraal.

Een medewerker, in werkkleding van NEVS, leidt ons door de laboratoria. De absolute stilte in de kamers na het sluiten van de zware deuren is zeer indrukwekkend, de apparatuur up-to-date, een laser meet de trillingen van componenten, in het laboratorium ernaast wordt het geluidgedrag van een stuurbekrachtiging geanalyseerd op het hele voertuig.

Verschillende generaties Saab-voertuigen zijn in deze kamers getest. NEVS test nu zijn eigen producten en werkt ook voor andere bedrijven. We gaan verder en ontmoeten Lars Hoffmann. En dat geeft ons een eerste indruk van de toekomst.

NEVS 9-3 EV Mule in het R & D-centrum.

Een paar deuren verderop is de testworkshop. Een limousine, niet het gebruikelijke zilver of zwart, staat overdekt in de kamer. Een voorserie van de elektrische auto voor China? We komen er niet achter. Rechts naast de deur staat een 9-3 EV Mule op het hefplatform, op de achtergrond een ander testvoertuig met groene kentekenplaten. We kijken naar het voertuig op het podium. Heel intens, ook van onderaf. Thomas, onze gids, wordt nu steeds zenuwachtiger, vooral nu we de Nikon uitpakken. Ik vraag me af waarom ? De muilezel is uitgerust met testapparatuur. Maar de regel is: vertrouwen tegen vertrouwen. Wie de deuren voor ons opent, hoeft zich geen zorgen te maken. Alleen de letters van de Mule staan ​​op de blog.

Gelukkig hangt er in de hal voor het laboratorium een ​​officieel presenteerbord voor bezoekers. We kunnen ze fotograferen en we stellen Lars Hoffmann vragen over de NEVS 9-3 EV voor China. De antwoorden, of liever de feiten, zijn onthullend.

De NEVS 9-3 EV-sedan wordt in China gebruikt voor professioneel personenvervoer. Didi, het equivalent in China, werkt samen met NEVS-klant Panda New Energy en heeft in het afgelopen jaar 1.4 miljard reizen geregeld. Dit jaar verwachten we een verdubbeling.

Elektrische auto ja. Maar alsjeblieft op Aero-niveau.

In de onderkant van de elektrische auto bevinden zich lithium-ionbatterijmodules in prismatische cellen. Elk van deze modules wordt afzonderlijk beheerd. Ik vraag Lars welke levenscyclus hij van de batterijen verwacht. Het tijdsbestek totdat slechts 80% van de oorspronkelijke capaciteit beschikbaar is. Het antwoord verbaast me een beetje, want het zou 150.000 kilometer moeten zijn. Minstens!

De reden hiervoor is het ontwerp van de gebruikte batterijen. Om een ​​goede reden vertrouwt NEVS niet op het populaire cilindrische ontwerp van 18.650- of 20.700-cellen. De voordelen van hard professioneel gebruik liggen voor de hand. Een prismatisch ontwerp biedt betere thermische eigenschappen en vereist minder koeling dan cilindrische cellen. Het aantal mogelijke laadcycli is ook tot 4 keer hoger.

De levensduur van de batterijen wordt echter tegen hogere kosten tot 50% gekocht door een lagere energiedichtheid in vergelijking met cellen met een cilindrische vorm. De NEVS 9-3 EV met 50 kWh heeft meer dan 300 kilometers bereik, zijn 16o KW (217 PS) elektromotor en 500 Newtonmeter betalen. Sterke prestaties op Saab Aero niveau en een rijk koppel aan het begin zijn beloofd.

Nadat we afscheid hebben genomen van Lars, die ons het gevoel gaf dat hij veel plezier had bij het werken met NEVS, lopen we met Ulrika en Thomas door het R & D-centrum - naar de testbanken voor de motoren.

Morgen gaan we verder met deel 2 van ons bezoek aan NEVS.

 • motor proefstand
 • Wind- en klimaattunnel
 • Houd het simpel. Gesprek met Christian Bromander.

19 gedachten over 'Gemaakt door NEVS. Bezoek aan het R & D-centrum (1/2)"

 • Ik vind het buitengewoon opmerkelijk om in deze ontwikkelingsfase voorlopige technische gegevens te kunnen geven. Dat is waarschijnlijk de huidige stand van zaken, de ontwikkeling gaat door. Verder is de vraag waar de 9-3 EV qua kosten voor China terecht moet komen. Hoe meer cellen er zijn geïnstalleerd, hoe duurder het plezier wordt. Ik kan me goed voorstellen dat toekomstige EU- en Amerikaanse versies aanzienlijk meer laadvermogen onder de motorkap (of autovloer) zullen hebben. De NEVS lijkt zich te ontwikkelen met grotere laadvermogens, zoals te zien is in het "Mule" -testvoertuig met een langere bodemplaat. (pure speculatie)
  Het is ook de vraag wie moet vragen naar bereik- en laadcycli. Een marketingmedewerker zal zeker andere gegevens bellen dan een ontwikkelaar die veel dichter bij technologie en realiteit staat.

 • Dat klopt. Prismatische packs zijn in dozen, zie foto's.

 • Dank je wel.
  Ik ben nu een beetje slimmer ... 😉

 • Super!

  Overigens had ik net een patentaanvraag voor dergelijke batterijen in mijn hand en was er ook sprake van 'prismatische' verpakkingen, maar vreemd genoeg worden er rechthoekige bedoeld, dus dozen in plaats van cilinders.

 • Bedankt voor veel geweldige informatie en achtergrond! Ik kijk erg uit naar het vervolg.

 • Hoe lang een batterij leeft, hangt van verschillende factoren af. Snelle stroomvoorziening, herhaaldelijk gevraagd, is slecht. Een zeer warme omgeving ook. De uitspraak van Musk lijkt overdreven. De experts van de BMZ zien Tesla een leven lang in een heet gebied van 4 tot 5 jaren geleden. Als de batterij wordt gespaard, is de omgeving minder zwaar, en dan op 8 jaar.

  NEVS is van plan om de 9-3 EV te gebruiken als een taxi in een warme omgeving met (vermoedelijk) heel hard gebruik. Daarom zie ik de beoordeling als positief en alleen met de reeks zullen we officiële gegevens hebben.

 • oh, de beloofde beladingscapaciteit van 80% na 150.000km-kilometers klinkt weinig.
  (Tesla) Elon Musk heeft dat ooit uitgelegd aan 800.000km! nog steeds zou 80% mogelijk moeten zijn.
  Bij 200 is Tesla 200.000km 90km gemeten bij 20%. En dat met overwegend snel laden van de Supercharger binnen XNUMX minuten.
  Misschien komt het door het kleine formaat van de batterij met slechts 50kWh….?
  Maar het nieuwe ontwerp zou beter moeten zijn, betere koeling, enz. Of is in plaats van 150.000km misschien 1,5 miljoen km bedoeld?

 • De Mule is een testvoertuig dat componenten test voor nieuwe generaties. In ons geval was het een van de “hangbuikzwijnen”. EV's waarvan de batterijgroep boven de bodemplaat uitsteekt. Er zijn al wat foto's van geweest, het zal niets met de serie te maken hebben.

 • We zagen de aandrijflijn op de testbank in het volgende laboratorium. Dat maakte een zeer solide indruk. In het specificatieblad staat een zware klus als taxi, en de componenten zullen dienovereenkomstig worden ontworpen. Toekomstige NEVS-generaties zullen erg "stil" op de weg zijn. NEVS = Premium. Zie het vervolg van morgen.

  We hebben niet gesproken over het Turkije-project. Het loopt, en als ik goed geïnformeerd ben regisseert Hans Martin op de binnenplaats Frank Smit de projectgroep. We hadden geen gesprek met hem.

 • Wat is 9-3 EV "Mule" ???
  Bij voorbaat dank voor het onthullen van het "geheim"!
  Een spannend verslag met een groot verlangen naar het vervolg!
  Met dank aan de twee “vliegende bloggers”! 🙂

 • 500 Nm. En de snelheid onafhankelijk van de staat. E-motoren gewoon.
  Men kan nieuwsgierig zijn. Geweldig rapport. Als je geen laatste SAAB-logo in bewolkte weersoep achter deze trieste foto had verwacht ...

 • Interessant rapport! Ik kijk uit naar het tweede deel.
  Met 500 Nm en 160 kW worden alle bewegende delen (versnellingsbak, lagers, aandrijfassen, chassis) zeer waarschijnlijk intensief gebruikt. De onderdelen moeten dienovereenkomstig zijn ontworpen. Aangezien de EV veel stiller zal zijn dan een conventionele verbrandingsmotor, zijn "valse geluiden" zeker veel belangrijker. De gebruikelijke kwaliteitsindruk moet nog passen. Stom als het rommelt of rammelt. In dit opzicht kan ik de inspanning begrijpen die met de akoestiek is gemoeid. Heeft iemand in dit opzicht enige ervaring met Tesla?
  Was er nieuwe informatie over de 9-3 EV-afstammeling voor Turkije gepland door NEVS en Tübitak?

 • Maar het volgende deel is niet gegarandeerd. Ik ben nieuwsgierig….

 • Dit deel van de tour was tenminste ook toegankelijk voor alle bezoekers op het laatste Saab-festival ...

 • Geweldig rapport! Binnen was NEVS al heel lang achterhaald, je kunt veel beter begrijpen wat er in Zweden wordt gedaan. Je zou dat veel vaker moeten doen!

 • Althans voor een tijdje was het plan om de 9-3 EV ook in Zweden aan te bieden. Als dat realiteit wordt, zou het geen probleem zijn om EV's in Duitsland toe te staan.

 • Goed nieuws !!! Thank you !!!

 • Hallo, uw bezoek klinkt super interessant !!

  Is er ook informatie, of het de electro 9-3 synoniem zou moeten maken met ons ??

  Zou voor veel vll hier synoniem interessant zijn

  LG Claus

 • Omdat je uitkijkt naar morgen.
  Het is alleen jammer dat er nog steeds geen echte lekken zijn (met voorkant) van de EV ...

Reacties zijn gesloten.