Saab-ervaringen ... of ... hoe je een Saab-fan kunt worden

SAAB?

Nee, er was voor mij geen verwijzing naar het merk SAAB, noch in de familie, noch onder vrienden of kennissen had iets met het merk te maken. Afgezien van een collega die een SAAB 9000 won in een wedstrijd, merkte ik niet eens voertuigen van SAAB op. Destijds was een BMW 5-serie meer het object van verlangen.

Het oude hondje

Een witte 900er met SSD op eBay zou mijn houding ten opzichte van de SAAB-wereld moeten veranderen, maar duurzaam. Waar komt de interesse vandaan?

Nieuwsgierigheid, omdat ik aan de ene kant niet meer mainstream-voertuigen wilde rijden en een vriend inmiddels een 900 Turbo had gewonnen, SAAB is ook in mijn focus.

3-2-1 mijn en ik had mijn eerste SAAB. De toestand?

Nu met een "blinde aankoop" in een veiling met geweldige foto's (alleen lafaards kijken van tevoren naar het object van verlangen; -) kan er van alles gebeuren. Op het eerste gezicht zag het er niet al te slecht uit EN het had een schuifdak, aangezien een "open bovenkant" overeenkomt met mijn levensfilosofie. Bestaande roest aan de onderzijde van de deur en andere plaatsen was eerder secundair. Veel belangrijker, de auto was eigenlijk anders en niet op elke hoek te vinden, comfortabel en voorzien van de "Zweedse sauna" optie.

Oké, de laatste stond nooit op de uitrustingslijsten van SAAB en was meer te wijten aan de technische staat van de auto. Om de motortemperatuur in minder rode gebieden te krijgen, was er alleen de mogelijkheid ... alle ramen naar beneden, schuifdak open en de verwarming op het hoogste niveau. Het was niet echt een coole ervaring deze zomer.

Het oude hondje. Saab 900.
Het oude hondje. Saab 900

Ik had tenslotte nu mijn eerste auto, waar een schuifdak ook zijn naam verdient. Er was niets om aan te draaien of op te zetten, het dak kon alleen maar heen en weer worden geduwd.

Ondanks verschillende tekortkomingen vond ik de 900 leuk in onze korte liaison en vond ik een alternatief voertuig dat voor mij interessant was en niet op elke bocht. Dus bezochten we een SAAB-centrum dat toen nog bestond.

Het neerbuigende gezegde van de eigenaar of de "oude hond" voor de deur van mij was, was echt heel geschikt om nieuwe klanten aan te trekken. Zodra we voor het eerst contact met hen opnamen, was het duidelijk: "we worden geen vrienden".

Ik zou nooit iets in de winkel hebben gekocht zonder het prettige contact met de directeur die zich haastte, die zich gelukkig bemoeide met ons 'gesprek'. Dus nam ik afscheid na lang overleg en proefrit met een gebruikte 9-3 I Cabrio ("topless" is veel beter dan gewoon "open aan de top"; -). De 900 verdween toen snel op een veiling in de baai.

Saab 9-3 I Convertible

We waren twee jaar vrienden. Of je nu de besneeuwde wereld van de bergen binnenrijdt of in de hete Spaanse zon ... er waren geen problemen. De technologie werkte perfect en de "Saab-test" was blijkbaar geslaagd. Ik moet eindelijk besmet zijn geweest met het nordic virus.

Saab 9-3 I Convertible
9-3 I Converteerbaar

Desalniettemin, met ongeveer 180.000 KM op de wacht, konden leeftijdsproblemen noch slijtage worden ontkend en was een discussie met de directeur van het SAAB Center (nee, de eigenaar was nog steeds onaanvaardbaar als gesprekspartner) over een nieuwe aankoop nodig. Na een lang verkoopgesprek met het vooruitzicht een nieuwe auto te kopen, nam hij ondanks al zijn tekortkomingen de 9-3 voor een goede prijs terug. Aangezien een verkoop in Duitsland was uitgesloten voor de algemeen directeur vanwege mogelijke garantieclaims, werd de 9-3 I in contingenten naar Afrika verkocht. Rijdt de auto vandaag nog?

... ga verder met een Saab 9-3 Convertible II

9 gedachten over 'Saab-ervaringen ... of ... hoe je een Saab-fan kunt worden"

 • Veel plezier ermee.
  Voor mij was het destijds "slechts" een witte SAAB. Vandaag zou ik het zeker een beetje anders zien.

 • Goede vraag ... dat is tenminste wat mij destijds werd verteld.
  Als een handelaar moet net de gebruikte auto verkopen voor de 1jährige aansprakelijkheid voor defecten (te) en 9-3 had enerzijds een hoge kilometerstand en een aantal gebreken, een verkoop in Duitsland was waarschijnlijk niet zinvol.
  Of de auto uiteindelijk alleen bij een vlaggendealer is beland en niet in Afrika is buiten mijn weten.

 • Is de 9-3I Cabriolet daadwerkelijk naar het Afrikaanse continent gegaan?
  Ik lees en hoor dat steeds weer opnieuw, maar ik ben nooit echt verteld over een SAAB in Afrika. En wat ik hoor van argumenten van verschillende exporteurs in de richting dat een SAAB zijn weg naar Afrika niet vindt, is me ook duidelijk.

 • vriend heeft workshop in Berlijn

 • De SAAB 93 I op de foto is een speciaal limited edition-model van 2000. Dat is precies wat we rijden. Prachtig deel zoals ik denk.

 • In bijna alle oude saabs licht de MKl op, maar je kunt hem wegnemen als je niet weet wat dat betekent, zei Hans Dieter Gencher.

 • er schijnen andere "dergelijke" dealers te zijn geweest.

  Nee, "de mijne" kwam uit Noordrijn-Westfalen en had andere leuke dingen in petto om klanten eindelijk af te schrikken

 • Was het Saab-centrum toevallig in het zuiden van Nedersaksen ??? Ik had soortgelijke ervaringen ... en nog steeds Saab rijden

 • hallo, ik heb ook een 93 he Coupe Diesel, 317000, maar tot nu toe is hij top, geen roest en bij het polijsten bijna als nieuw. 2000 hij. Normaal zou ik het moeten verkopen, het irriteert me. Omdat het motorcontrolelampje graag schijnt, vertrouw ik de schroevendraaier bijna wanhopig, want bij het aflezen is het altijd de boostdruksensor. We hebben hem 2 keer vervangen, eerst een goedkope, toen Bosch, maar ik rijd er zelfs 3000 km mee, rijd zonder iets ... Maar die gloed is vervelend, iemand heeft een idee… ..Kind staat nu in de garage tijdens de winter. meikel

Reacties zijn gesloten.