«De lange weg» naar de oude Saab 9000

Eigenlijk slaat mijn hart voor BMW. Bij voorkeur grootvolume zescilinder. Ik ben opgegroeid in verschillende modellen van Ford en BMW, waarbij in onze auto-enthousiaste familie de modellen van Mercedes Benz altijd maatstaven waren. Iets zo exotisch als een Saab kon nergens gevonden worden en een Saab-vertegenwoordiger in onze omgeving was uitgesloten. En toch vond ik de zeldzame auto's uit het hoge noorden altijd heel leuk.

Saab 9000 CC 2.3i
Saab 9000 CC 2.3i

In mijn jeugd kan ik me alleen een contactpunt herinneren met het merk Saab. Een vriendelijke huisbaas van een vakantiehuis bracht ons de sleutels van zijn huis en reed door met een gouden Saab 900.

Waarschijnlijk een voertuig voor de oudere heren van de apparatuur geleden, maar de vorm van de achterkant inspireerde me en stond zo goed met de vloeiende loop in tegenstelling tot de erg steile voorruit. Ik vond de 900er mooi en altijd blij toen ik zo'n voertuig op straat tegenkwam. Deze basissympathie is vervolgens naadloos overgebracht naar de 9000er uit de eerste serie met het steile front. Van de tweede serie van de 9000ers liet mijn aandacht weer iets achter. Hoewel ik inmiddels mijn rijbewijs had, was een Saab nog lang niet 'mijn' auto.

En toch had ik altijd een sympathiebonus in gedachten voor de voertuigen van Trollhättan. Op vakantie in Zweden was het bezoek aan het Saab-museum een ​​must en een aanzienlijk deel van de vakantiefoto's werd in deze muren gemaakt.

Met de release van de 9-5 denk ik dat het ontwerp bij Saab weer steil is gestegen. Een geweldige auto, helaas vond ik de motoren niet optimaal voor de voertuigklasse. Viercilinder in de hogere middenklasse? Waar bij BMW van de 320i is al een zijdeachtige straight-six aan het werk? Nou, vandaag is dat niet zo ... Eindelijk, maar ik kwam terug door de goedgekeurde hier in de stad 9-5 NG naar Googlen voor Saab. Het nordic design, de lichtbalk ... alles was geweldig.

Het werd echter al snel duidelijk dat het wagenpark niet in staat zou zijn om een ​​extra tweedeurs 900er in de Aero-Trim of zelfs een 9-5 NG in termen van budget te verwerken. Ik verengde toen de zoekopdracht: een 9000er CC uit de eerste serie met een steile voorkant, zoals turbo en klassieke kleur (!!) Het zou moeten zijn. Hier in Zwitserland is het moeilijk, extreem moeilijk te vinden!

In Duitsland heb ik mijn droomvoertuig gevonden. Maar de bureaucratische hindernissen voor een ouder voertuig van een inmiddels ter ziele gegane merk maakten de aankoop en import onmogelijk. Eigenlijk heb ik veel zeer behulpzame mensen gevonden, maar niemand kon of wilde me het juiste document geven en de verantwoordelijkheid overnemen aan de registratie-instantie.

Saab 9000 CC 1989
Saab 9000 CC 1989

Ik heb het toen eerst geslagen en sporadisch gezocht in Zwitserland. Tot die noodlottige dag een jaar geleden, waar ik een 9000er, eerste serie, zonder turbo maar met een full-service geschiedenis, een paar kilometer en vers van de autokeuring (TÜV) gevonden.

Ik vond de eerste foto's leuk, hoewel het magenta-bruine kleurenschema niet heel gebruikelijk was. Ik wilde het eigenlijk klassiek, bij voorkeur in zilver ... maar de CC is niet langer de grote keuze. Mijn eerste vraag aan de verkoper betrof echter het interieur: "Kan dit in termen van kleur zo tot stand komen of was er iets mis tijdens de belichting?". Het antwoord van de verkoper: "akkoord gaat alle kleuren van de foto's en bokhararot 80er jaar vroeg was in de late 90er en geïnterpreteerd als toon-op-toon bruine verf magenta."

Schockschwerenot! Maar ik moest hem zien, rijden en uiteindelijk kopen als mijn "Erstsaab". Hij is net zo consistent, kan alleen worden bekroond door een parelmoerkleurig interieur met bokhararotem.

Interieur Saab 9000 CC
Interieur Saab 9000 CC

Na een grondige optische verwerking van binnen en buiten, de vervanging van alle vloeistoffen en assemblage georganiseerd in Zweden spoiler turbo versie (ja, het moest zijn, omdat de achterkant ziet er zonder spoiler een of andere manier niet volledig) maakt de 2.3 i grote vreugde. Hij overtuigt met soepel rennen als een zescilinder, zijn temperament is niet zo gematigd als gevreesd en ik hou van de vele eigenaardigheden van zijn constructie. En het grote schuifdak.

Een paar dingen zijn nog steeds te doen, maar ik hoop dat ik in staat om veel kilometers te reizen om het probleem 2.3er ondanks de balansassen in 9000i engine - mijn Saab workshop is hier het volste vertrouwen ...

Met dank aan Patrick voor zijn Saab 9000-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. We kijken uit naar vele Saab-verhalen!

13-gedachten ook "«De lange weg» naar de oude Saab 9000"

 • Zeer mooie CC en geweldig verhaal!
  Groeten uit het ZH-Oberland.

 • Van harte gefeliciteerd met deze prachtige 9000er. Dus ik denk dat de kleur goed past bij de 80-jaren. Als gevolg hiervan is de eigenzinnige Zweed nog opvallender. Een foto van het interieur zou geweldig zijn. Juist deze eigenschappen maken SAAB interessant. Iedereen kent zilver ... ;-)

  • Van mij ook gefeliciteerd. Maar ik kijk ook uit naar de interieurfoto. ; P

 • Vergeet de balansassen, alleen de oliepomp u solltes tijden kan controleren of er nog de oude werd gebouwd met een "neus" of nieuwer met 3 "neuzen", de voormalige kon scheuren

 • Ik heb eerder een interieurfoto naar Tom gemaild. Misschien schakelt hij het in. Het spontaan gecreëerde beeld heeft nog steeds een paar "onvolkomenheden" die al gedeeltelijk zijn opgelost. Alleen de portierbekleding in het mooie rood maakt op dit moment echt zorgen ...

  • Gewoon gedaan. Groeten uit Trollhattan

   • Bedankt Tom!
    @ Patrick: Dus ik denk dat het interieur helemaal cool is!

 • Hallo,
  alles goed gedaan. De kleur van het interieur is gewoon van de tijd. Van harte gefeliciteerd met zo'n mooi en goed bewaard voertuig.
  Groet

 • De kleur is geweldig, ik zou ALTIJD de voorkeur geven aan zwart, zilver of grijs. Nou, er was alleen de kleur van mijn eerste Saab (9000 88 van turbo) - maar van een "normale" kleur was in het interieur. Felicitaties aan mij voor deze buitengewone en prachtige auto en hopelijk nog veel meer tevreden kilometers.

 • Ik vind de kleuren cool.

  Je zou twee kleine discoballen aan de binnenspiegel kunnen hangen ...

  Tijdens een oldtimer-bijeenkomst kun je het beste naast een turkoois-witgelakte 55ER Bel Air met stoffen kubussen op de spiegel gaan staan.

  Krijg dan het laatste ding dat het heeft met kleur en disco ballen erop: Zeitgeist, authenticiteit plus een beetje plezier in de nek!

  PS
  Het soepel lopen van de 2,3 met zijn twee balansassen is legendarisch. In die tijd waardeerden veel journalisten dat ook.

 • "... en ik hou van de vele eigenaardigheden van de bouw" - eindelijk erkent tijden een van de de oh het uitzicht op de schroot fractie zo saai 9000er ... Het komt gewoon altijd op de positie te zijn - en veel vreugde op weg naar schat!

 • Mooi, vooral omdat het een klif Schnauzer (dus de 9000 werd aangeroepen met de steile neus van één, SAAB veteranen SAAB Museum) Ik heb ook nagedacht deconstructie, maar mijn 9000 om de originele blijven. En dat is uw 9000 zonder enige twijfel. Zijn broer Nr.1 en nee. 2 die naar het wereldrecord in Talladega ging, hebben ook een suede bokhararote apparatuur, waaronder deur boards en dashboard. Echt cool.

  • Natuurlijk was ik erg blij toen ik het interieur van de Talladega 9000er tegenkwam na het kopen van de auto terwijl ik googelde

   Er is echter geduld vereist bij het zoeken naar een geschikt materiaal voor de deurpanelen. Ik heb nog geen oplossing. Maar ik ben heel blij dat de stoelen en de tapijten zeer goed bewaard zijn gebleven.

Reacties zijn gesloten.