Saab 9000. De eerste tech Saab.

Onze projectauto is een vroege Saab 9-5-sportwagen. Als u met de 9-5 werkt, kunt u nauwelijks moeite doen om hem te vergelijken met zijn voorganger. Dit gebeurt steeds weer, onwillekeurig vaak is de 9000 altijd op de achtergrond aanwezig.

De eerste tech Saab. Saab 9000-productie.
De eerste tech Saab. Saab 9000-productie.

Op dat moment, toen Saab 1997 de 9-5 presenteerde, weigerden veel loyale klanten om te schakelen. Dat merken we graag in de ontbrekende hatchback, wat maar een klein deel van de waarheid is. De redenen zijn veel dieper. Tijd voor een zoektocht naar aanwijzingen en een reis door spannende Saab-jaren.

Saab in de vroege 80-jaren

Individueel zou de aardige beschrijving bizar de waarheid zijn. Saab bouwt sinds 1947 auto's en heeft het naar de 80er-jaren gebracht tot een totaal van twee complete nieuwe ontwikkelingen. De Saab 92, waaruit later 93, 96, 95 en Sonett zouden moeten komen. En 1967 de Saab 99, die de basis vormde voor de 900 en de 90. De 99 was een ontwerp van de 60-jaren, de 900 zijn evolutie, de latere turbo-versie een geniale lijn. Als de Saab Auto Division wilde overleven, moest het bedrijf groeien en het assortiment uitbreiden.

Want achter de schermen zag het er niet goed uit. De productie rustte vanwege de lage vraag gedurende weken en maanden, de productie werd als verouderd beschouwd. Bodybuilding in de Stallbacka werd gedaan in groepswerk, eerste robots bewogen alleen 1978 met het uiterlijk van de Saab 900 in de fabriek. Het was duidelijk dat Saab niet langer een compacte of compacte auto onder de 900 zou bouwen. De toekomst van het merk zag het management in de hogere voertuigklassen.

Sinds 1974 opnieuw projecten startte voor een grote Saab. Het gebrek aan geld, ervaring en personeel leidde altijd tot het einde. De Saab-autodivisie had een partner nodig om te overleven, wat moeilijk te missen was. De voorkeursfusie van Wallenberg met Volvo mislukte vanwege een onverzoenlijke tegenstrijdigheid die we later zullen bespreken. Hulp voor Trollhättan kwam uit Italië, de oude connectie met Lancia werd nieuw leven ingeblazen.

Saab 9000-productie. Het dashboard dat we voorgemonteerd hadden.
Saab 9000-productie. Het dashboard is voorgemonteerd.
De tijd van de familiebedrijven

De 70- en 80-jaren waren het tijdperk van de grote familiebedrijven. De machtige Agnellis in Italië, de invloedrijke Wallenberg in Zweden. Onhandelbare bedrijven die vliegtuigen, computers, vrachtwagens, auto's en talloze andere producten maakten. Corporate management was tegelijkertijd politiek. De Saab-productie in Finland was politiek gemotiveerd. Het Alptraumentscheidung voor de fabriek in Malmö later zou net zo politiek zijn, de geplande maar nooit gerealiseerde Saab-fabriek in Noorwegen.

1979 heeft overeenstemming bereikt over gezamenlijke ontwikkelingswerkzaamheden voor een luxe voertuig voor Lancia en Saab. Twee jaar later was de samenwerking opnieuw geschiedenis. De benaderingen waren te verschillend, te anders dan de filosofie. Desalniettemin profiteerde vooral Saab van de korte samenwerking. In die tijd beschikte de Fiat-groep over de hoogste mate van automatisering in de industrie, waarvan de carrosseriehandel als een leider werd beschouwd. Dientengevolge, robots verhuisden naar de stabiele bakkerij, de lichamen van 9000 werden gemeten door de computer van 1984.

Wat hebben het Lancia-thema en de Saab 9000 gemeen? Behalve het ontwerp van de deuren en de grootte van de voorruit niets. De Saab-mensen profiteerden van Italiaanse ervaringen, maar gingen vervolgens hun eigen gang. Zichtbaar zijn de verschillen wanneer je van onderaf naar de Italianen en de Zweden kijkt. Waar de Saab scoort met dikke beugels, is er niets over het onderwerp te zien. Veel lucht, een elegant, Italiaans lichaam. Voor een droomachtig interieur met palissander, Alcantara of fijn leder. Grandezza bij de Lancia, pure reden bij de Saab.

Tipo 4 wordt beschouwd als een naam voor de gezamenlijke ontwikkeling van Saab 9000, Lancia-thema, Alfa 164 en Fiat Croma. Een foutje. In feite is het een interne Lancia-naam voor het model of de serie.

De superauto van Saab

Wie had Saab als fabrikant van hoogwaardige en exclusieve auto's ter plekke toen 1984 in Norrköping 400-journalisten in mei naar de presentatie kwam? Niemand, en de verrassing was des te groter toen ze de 9000 Turbo presenteerden.

Een krachtige Turbo, een op de bestuurder gerichte cockpit. Instrumenten zoals die uit de vliegtuigindustrie, voor de eerste keer verlicht. Een boordcomputer, perfecte ergonomie, brede baan, lange wielbasis. En vooral de feodale ruimte, de ingenieuze hatchback. De pers viel omver, de superauto van Saab was op ieders lippen.

Saab 9000 CC 1986 in de showroom. Waarschijnlijk ANA Trollhattan.
Saab 9000 CC 1986 in de showroom. Waarschijnlijk ANA Trollhattan.

En inderdaad, Saab heeft een ingenieus en doordacht ontwerp en de beste ruimtecultuur in de geschiedenis van het bedrijf afgeleverd. In tegenstelling tot de 900, heb je de motor overgezet en de uitzending aangemerkt als een extensie - ongebruikelijk en eerder gerealiseerd in deze klasse nooit eerder. De voordelen liggen voor de hand. Een extreem compact ontwerp zorgt voor een brede baan en een enorm interieur. De hechting tussen de motor en de transmissie is onmiddellijk en zonder verlies, montage op zijn eigen vervoerder is tijdbesparend. Met de 9000 lanceerde Saab bovendien de filosofie van intelligente lichtgewicht constructie, die later zou profiteren van een Duits merk.

De persberichten waren vol euforie, de levertijden in Zweden explodeerden, kopieën met een paar kilometer konden duurder worden verkocht dan nieuwe auto's. Saab was terug op het podium en Saab was op ieders lippen.

Horror in Göteborg

Jaren geleden waren de gesprekken over een fusie tussen Volvo en Saab verbroken zonder resultaat. De verschillen werden als onoverbrugbaar beschouwd, omdat Volvo de toekomst definieerde in achterwielaandrijving en Saab een merk met voorwielaandrijving was. Nu zag Volvo er 's nachts oud uit met de hoekige Hecktrieblern, de auto van de toekomst werd gebouwd in de Göta Älv. Het was snel, elegant, flexibel. Het had een turbo en het was veel sneller dan de nieuwe 740 Turbo, die stoomloos was met 200-kilometers per uur, terwijl de Saab met 230 de naverbrander aan deed.

Erger nog, Saab gepocheerd met succes in het gebied van de Volvo luxe klasse. En als iemand vanaf het begin in Trollhättan hoeveelheden had kunnen leveren, dan had de grote Volvo een serieus probleem.

Volvo had dringend nu zijn eigen 9000 nodig - en Volvo zou hem moeten pakken. Kort na de presentatie van de 9000-projectmanager verhuisde Gunnar Larsson naar Göteborg en met hem delen van zijn team. Vanuit de Volvo-fabriek in Hisingen zou het hem in een paar jaar tijd naar Ingolstadt brengen, waar hij, als hoofd van de Audi-ontwikkeling, de Saab 9000-filosofie van intelligente lichtgewicht constructie in aluminium zou beitelen. Maar daarvoor besefte hij de 850, die de redding van Volvo zou moeten zijn en tegelijkertijd het antwoord op de Saab 9000.

preview: Wat is de volgende stap? Saab blijft upgraden, investeren en is innovatiever dan ooit. De 9000 is een auto gemaakt door een hightech smid. Desalniettemin eindigen de 80ers met een noodlottige beslissing. Wordt vervolgd.

Met dank aan:

Wij danken u Saab-archief door Wolfgang Schmel voor de verstrekte persfoto's.

35-gedachten ook "Saab 9000. De eerste tech Saab."

 • Tom, geweldig! Bedankt voor het spannende en verhelderende rapport!
  (en dat op de dag waarop een "vreemd voertuig" de plaats inneemt in de carport ... 🙁)
  Ik blijf bij de blog!

  • Nooit meer Saab? Wat doe je voor dingen?

   • Rijd veel over de kilometer.
    Geen SAAB's meer met max. (!) 60-duizend Km op de kilometerteller om te kopen ...
    Het is hoe het is ...

    • Helemaal begrijpelijk. Ons gemeenschappelijk probleem.

 • De 9000 was al een geweldige auto (en is dat nog steeds). Spannend om de oude tijden opnieuw te lezen.

  • De Saab 9000 behalve de achterklep staan ​​bij liefhebbers bekend als de vierzijdige Saab.

 • En als ik de keuze heb tussen een Volvo 760 Turbo en een 9000er ....
  dan neem ik de Volvo!

  • Deze grap is ...

   ... echt goed, echt goed! ! !

   En hoewel ik verschillende Volvo's had (en leuk vond), begreep ik hem bijna meteen.

   • Dan ben je geslaagd voor de Zweedse autotest

    • Het artikel heeft het ook gemakkelijk gemaakt.

     Geweldig geschreven en zeer informatief. De persoonlijke omstandigheden voor de 850 waren mij onbekend en verklaren veel ...

     Het was ook de eerste Volvo, waar de turbo uiteindelijk goed ontstoken was. Toen hij debuteerde in het Verenigd Koninkrijk, domineerde hij onmiddellijk elke Britse toerwagenrace en nam hij de eerste 3-plaatsen voor niets anders dan Duitse merken, als ik het me goed herinner ...

     In die tijd had Volvo dit grotendeels te danken aan de knowhow van pas-gewijzigde SAAB-medewerkers. Heel spannend. Met zoveel SAAB in de eerste Volvo met voorwielaandrijving zou de 850 bijna zijn eigen artikel hebben verdiend, toch?

     • De 850 is absoluut een opwindende auto. Ik vond het leuk lang voordat ik wist over de Saab-Volvo-verbinding. Een directe vergelijking zou in elk geval opwindend zijn, en wat het motorgeluid betreft, zou de Volvo dan mijn favoriet zijn. Heeft een van de lezers een leuke 850 in zijn garage?

     • De eerste Volvo met frontuitgang was de 480 van 1985 ...

      Reeds bij de Volvo 240 was Volvo zeer succesvol in de motorsport, 1985 was Volvo overall winnaar van het toerwagenkampioenschap ....

      Zowel de 200er als 700er en 900er met lader hadden, voor deze tijd, aanzienlijke prestaties!

      Misschien moet je niet alles bekijken met de roze merkbril ...
      en ja ik vind het merk SAAB erg leuk, daarom heb ik twee 900ers

     • @saabist,

      maak je geen zorgen, ik kijk niet zo veel door de merkbril heen, maar weet gewoon wat Volvo of Saab allemaal te weten stond ...

      Bedankt voor het wijzen op de 480. Zeer gerechtvaardigd. Voorwielaandrijving en turbo's waren in Volvo voor de 850 in een persoonlijke vakbond, dat klopt ...

      En toch ontstak de turbo bij Volvo alleen echt in 850. Hij was ook Volvo's eerste voorwielaandrijving boven de Golfklasse. Dat dit gepaard ging met nieuw personeel van Saab, vind ik nog steeds interessant.

      De 480, de ontwerpers van de Amazone of de Sneeuwwitte kist sneden niet uit de ribben, maar moesten Renault gebruiken ...

      Wat betreft het succes in de bijna autoproductiesport, gaan ze duidelijk veel verder dan de 850 of ver voor hen. Iedereen weet dat. Met een gebruikte bult won twee Indiase broers (Sikhs) ooit een toen prestigieuze race door de helft van Afrika, waarbij ook fabrieksteams betrokken waren, waaronder Porsche.

 • Geweldig en attent tegelijkertijd. Waarom is het merk niet langer beschikbaar? En waarom worden we allemaal Youngtimer-stuurprogramma's (bijna allemaal). Is GM de schuldige? De Zweden?

  • GM was de schuldige. De Zweden waren slechts slaven van GM

   • Dit is alles over andere punten heen. Nevs heeft niets met Saab te maken.

    • En wat ik vandaag lees. Is 2020 Europa gereden. Geen enkele hond gelooft dat meer.

     • Het ontbreekt in toenemende mate aan een alternatief voor Volvo vanuit het Zweedse huis.

      Als de complete nieuwe ontwikkelingen van Trollhättan daadwerkelijk de geest van vroeger SAAB brengen, staat niets een glorieuze toekomst in de weg - het is niet zo belangrijk of SAAB bij de auto of NEVS staat. Producten die hedendaags zijn en Scandinavische roots hebben zullen zonder problemen blijven verkopen, zelfs als er belangrijke dingen zoals goede marketing in het bijzonder plaatsvinden. De laatste was bekend onder de bescherming van GM voor SAAB in nauwelijks een tijd - heel afgezien van de andere misstanden onder GM. Het kan alleen maar beter worden met NEVS.

 • Tom. Uw rapporten zijn gewoon geweldig. Ga zo door met het goede werk! Ik kijk er naar uit om deel 2 te delen.

 • Vrienden komen en gaan maar Saab blijft zo lang als ze konden rijden. Het schema wordt steeds korter. Ook veel Saab international en de forums zoals saabs united zijn bijna dood.

 • Leuke tekst. Wie is er nog niet 9000er, die op zoek is naar het nieuwste ...

 • Geweldig rapport Tom, hele mooie samenvatting.
  Ik kijk uit naar het vervolg.

 • Mooi rapport ...

  ... met een stevige zilveren Saab 9000 als vervanging voor een 528i BMW sedan bij ons begonnen .... (of op dat moment nog steeds bij mijn vader, want er zat zelfs een koelkast of wasmachine in!)

  ... en de "trouw" aan Saab is gelukkig nog steeds niet afgelopen!

 • Super opwindend !!

 • Bedankt voor het geweldige artikel! Ik kijk erg uit naar het tweede deel! Ik heb een vraag:
  "... de lichamen van de 9000 werden gemeten door een computer van 1984."
  Ging het misschien om de 3D-meting van de lichaamshells door middel van computergestuurde 3D-meetmachines? Zo ja, kunt u nog steeds begrijpen welke systemen werden gebruikt?
  Als SAAB zich richtte op Fiat / Lancia, ga ik ervan uit dat de leverancier DEA uit Turijn leverancier is. Zeiss zou ook plausibel zijn ...
  Sorry voor deze zeer speciale vraag!

  • Dat is precies waar het over ging. De vraag is heel specifiek en kan niet ter plekke worden beantwoord. We zijn volgende week in Trollhättan, met veel afspraken. Uiteindelijk kan een van onze gesprekspartners informatie verstrekken.

   • Dat zou geweldig zijn. Bedankt!

 • Nu besef ik waarom ik de 850 altijd leuk vond ...

  • Dat klopt! Ik voel me op dezelfde manier.

 • Het begint in Tht en Nevs. Controleer SaabsUnited met Google-vertaling. Geld doet er niet toe. Stallbacka blijft en intact.

 • Interessant om de Volvo-liefhebbers te lezen in vergelijking met Saab. Beide hoofdstad van China.

 • Ook interessant in de technologie van EV-auto's is de achterwaartse beweging van de hub Bekant, de eerste keer in 2-tanks van wereldoorlog en tractie Avant. VW-kafer, Porsche en ALKO-chassis op reismobiel. Ook ideaal met assistent voor luchtvering.

 • https://www.youtube.com/watch?v=9lxWnilM0L8
  Origineel is gewoon beter hahahah
  Rij zelf NEN 9000 Aero nu 374000km en ook al hebben we meer moderne Saab's home (9-5 2005, 9-5 NG 300PS, ..) de 9000er is gewoon nog steeds een geweldige auto !!! Zoiets creëert eigenlijk geen moderne auto meer, over 20-jaren nog steeds zo'n kwaliteit elke dag !!

 • Waarbij ik al denk dat de Zweden niet alles verkeerd hebben gedaan met de 9-5, maar een hoop goed hebben gedaan en niet alleen het contactslot op de juiste plaats hebben gezet. Beide modellen hebben hun charme en hun rechtvaardiging. Ik kan enthousiast worden over beide.

 • saab_owl - Ik kan alleen maar mee eens en zeggen uit eigen ervaring dat ik mijn uiterste 2001er 9-5SC mis nog! Na vele jaren op diverse Fiat en Opel was dit mijn eerste auto met meer dan 100 PS, deze turbo, automatische, bijna volledig uitgerust en zwart - nog steeds geweldig het deel! We hebben het nog steeds over onze Saabine hier thuis

Reacties zijn gesloten.