De Saab 9000-sage

Herinner je je je eerste Saab nog? Mijn eerste auto van Trollhättan was een Saab 900S, maar de allereerste Saab in mijn leven was een 9000. Een gloednieuwe 9000 CS, waar ik in 1992 een paar weken in mocht rijden als huurauto tot mijn 900 werd afgeleverd.

Saab 9000. Dit is hoe mijn allereerste Saab eruit zag.
Saab 9000. Dit is hoe mijn allereerste Saab eruit zag.

Eigenlijk was de CS niet bijzonder opwindend. Hij was rood van depressionsgrauemem-stof en als motor was er zelfs geen turbo. De 2.3-litermotor met 145 PS was toen voldoende voor zelfverzekerd en ontspannen rijden. En ik vond het leuk om ermee te rijden, hoewel ik als alternatief een officiële auto met de vier ringen had.

De 9000 zat op de een of andere manier vast in mijn hoofd. Zelfs later, na 3 Saab 900 en talloze andere voertuigen uit Ingolstadt. Op een gegeven moment zijn onze wegen gescheiden, het merk met de ringen heeft nooit zijn weg gevonden in mijn carport, maar de Saabs bleven. En er waren meer en meer. In de loop der jaren heeft zich een heel pakket 9000 verzameld. Eén 89er 9000 CC, één 92er CS, twee jubileums. De boosdoener is waarschijnlijk de enige 9k van 1992.

Hoe belangrijk was de 9k voor Saab?

Voor Saab was de 9000 een belangrijke auto. Misschien wel de meest innovatieve in de hele geschiedenis van het bedrijf. We zijn gewoon vergeten hoe belangrijk de 9k door de jaren heen was. In de afgelopen weken heb ik Saab-literatuur doorzocht, oude persberichten en tests gelezen, met Saab-mensen gesproken. Ik word ondergedompeld in de oude, soms gekke tijden, toen de turbo's leerden vliegen bij een van de kleinste fabrikanten. De 30e verjaardag van de Talladega Long Run was de reden om intensief om te gaan met de jaren 80 en 90 - de tijd van de Saab 9000, zijn prehistorie en zijn rol voor het merk en het Saab-DNA. En met zijn uitzending tot ver na het einde van de productie in 1998.

Oktober staat helemaal in het teken van de Saab 9000-saga. Een reeks artikelen brengt ons meer dan 30 jaar geleden terug in de tijd. Terwijl ik over het verleden schrijf, gaat Thorsten op reis naar Trollhättan. Met zijn prachtige 9000 CC Turbo, die hij de afgelopen maanden met veel passie heeft laten vliegen. Van het Rijn-Main-gebied via Denemarken gaat het naar Zweden. Terug naar de geboorteplaats van zijn Saab, en hij zal vanaf woensdag verslag doen van zijn reis.

Mark en ik gaan dan over twee weken naar het noorden, bezoeken het museum, ontmoeten Thorsten en hebben data met enkele Saab-persoonlijkheden.

Wordt het saai op de blog? Worden we eenzijdig? Nee! Uiteraard zorgen we voor de nodige afwisseling voor alle lezers die niet zoveel kunnen met Zweeds staal, dat niet meer zo jong meer is. Sommige verhalen uit onze Saab Summertime-campagne zijn nog niet gepubliceerd en Paul, ons project Saab, zal een rol blijven spelen. De toekomst bij NEVS, de vooruitzichten van de voormalige Saab-fabriek, zullen ons ook bezighouden. Oktober wordt vanuit automotive-oogpunt erg spannend. Het blogteam belooft veel leesplezier.

11 gedachten over 'De Saab 9000-sage"

 • Kijk hier in de blog eens rond onder het trefwoord Youngtimer of ga naar een forum naar keuze, waarin de eigenaren en schroevendraaiers schrijven over bijna alle Saabs vanaf 95/96 en Sonett tot en met de laatste 9-5. Hoewel ik er een ken, wil ik het hier om reclamedoeleinden niet noemen….

 • Hallo Frankische trol, ik heb eeuwige trouw gezworen aan mijn 9000 CD (1e hand), sinds mei 95 mijn CD FPT en ik woon in bekend gezelschap met steeds verschillende metgezellen, momenteel zijn dit een 9000 CD 2,3 i van 90 en een 9,5, Gecombineerd 00 vanaf 95. Aangezien mijn XNUMX CD nooit van houder is verwisseld, is hij in zeer mooie staat. Ik zal het bewaken als mijn oogappel en het op een gegeven moment doorgeven aan mijn kleinzoon (Saabinfinziert). Tot dan hoop ik op meer ontspannen kilometers met de "Schwatten"

 • De 9000er was tijdens mijn studie al mijn droomauto, ik kon hem altijd om de hoek zien staan ​​bij de Saab-dealer - helaas toen veel te duur…. Drie jaar lang heb ik eindelijk een 96 CSE, zwart, leer ... en elke dag ben ik blij dat ik deze droom heb waargemaakt ... de 9000 is een heel speciale auto, op de een of andere manier erg soeverein en volledig vertragend, hoewel hij niet langzaam is.
  Ik kijk uit naar meer rapporten en misschien een paar tips over onderhoud, reserveonderdelen en waardebehoud!

 • Voor mij is de SAAB 9000 nog steeds het referentiemodel van de bovenste middenbank. De redenen geschreven door thylmuc hebben ons geleid tot de 1996 9000er en niet de meer recente 9-5 kopen. De 9000 is nog steeds in ons bezit en wacht op de reorganisatie

 • Mijn eerste SAAB was ook een 9000 jaar 1991 met 145 PS. Tussendoor mocht ik in een 88 9000 Turbo rijden en vanaf dat moment wilde ik geen injector meer 🙂. Onder ADAC? Toen ik ontslag nam bij deze club, vroeg een vertegenwoordiger me waarom en in welke auto ik zou rijden. toen was het een 95 SE. Hij zei toen, ah, een SAAB, mijn zoon rijdt ook. Dan heb je echt geen ADAC meer nodig. En mijn 900-9's werden vaak gezien als "nog relatief" nieuw 😉 - Mijn huidige 5-9 Aero met 5 PS / 275 Nm was zo leuk voor mij tijdens de reis naar DK vorige week, en ik weet zeker dat ik dat nog lang zal doen rit …

 • Ik denk dat de Saab met de achterklep voor de SUV stond. De modellen met of zonder was een vergissing. De kleppen van de CC waren de eerste jaren niet waterdicht.

 • Ik ben ongeveer 10 maanden een Saab-chauffeur geweest. In die tijd ben ik mijn 9000 CC enorm gaan waarderen, ook al moet hij het zonder turbo redden. Na een fatsoenlijke service en wat visuele opknapbeurt, is het veel rijplezier - en werd onlangs gestopt bij het tankstation voor een nieuwe Saab-auto ... dat zou leuk zijn ...

  Dus ik ben natuurlijk heel blij met de "Saab 9000-sage"!

 • De Audi 100 2.8E was mijn laatste Audi. Op minder dan 1000 kilometers op de toonbank reed hij op sleeptouw in de werkplaats. Bursted vacuümpomp, olie in de tuin. De 2.8er was zwak, traag en gebruikte veel olie. De 9000 was in directe vergelijking een sportwagen.

 • Geile doos. Wat was ik teleurgesteld toen de saaie 9-5 verscheen. Kleinere binnenkant, niet sneller, geen achterklep.

 • Ik herinner me nog een ADAC-probleem met een 9000 AERO in de test.
  Er was veel fabelachtig over de vermeende enorme omvang van de turbo lag en de Durchgangsschwäche.

  In hetzelfde nummer was een vergelijkingstest MB 300E tegen .. Audi 100 2,8E. De Audi werd veel geprezen en kwam op ooghoogte. Beide motoren inspireerden de testers.

  Het was heel grappig ...

  ... om heen en weer te scrollen tussen de twee tests en de gemeten waarden van de drie voertuigen te vergelijken. De AERO onderbrak duidelijk de twee Duitsers in consumptie en van 0 naar 100!
  In de verhuizing speelde hij in een heel andere competitie. Zwakheid? Ha ha ha ...

  Grappig? Nee, om eerlijk te zijn, ik was behoorlijk geïrriteerd door het stomme tijdschrift.

 • Vrienden zeggen altijd dat ze hun 9k nooit hadden mogen verkopen. Hij was de beste auto die SAAB bouwde. Ik kijk uit naar de verhalen!

Reacties zijn gesloten.