Saab in trailerbedrijf - Praktische ervaring

Voorafgaande opmerking: zoals mijn laatste verhaal "Saab in alcoholmodus - Praktische ervaring ", dus dit verhaal is fictief. Alsjeblieft niet imiteren.
Dat was het officiële gedeelte. Nu is het tijd om te lezen!

Saab 9-5 stationwagen. Afbeelding: Saab Automobile AB
Saab 9-5 stationwagen. Afbeelding: Saab Automobile AB

Onlangs heeft mijn 9-5 een aanhangwagenkoppeling. Perfect voor het trekken van een boottrailer. De test moet echter anders zijn.

Vier weken geleden ontmoette ik mijn nieuwe vriendin. Ze is een rijder. Dus ik zat in het restaurant van de manege, zag haar trainen. Gelukkig gescheiden door een stukje van het klimaat in de rijhal. Als zeiler ben je meer gewend aan frisse lucht. Eindelijk, je kwam binnen en we aten samen. Een clubgenoot en een vriend vertelden haar volgende week over een paardenshow waar ze verslag uitbracht. Helaas was haar auto dood, dus kon ze niet meedoen. Eerst was ze de koppeling van haar een jaar oud, volgens de volgens de dealer vermoedelijk onverwoestbare Golf TSI 4motion verbrand, hoewel er maar één paard in de trailer zat. Vorige week dan een grote motorstoring, zoals gebruikelijk, de distributieketting.

Spontaan stelde mijn vriendin voor samen naar het toernooi te rijden, omdat ze ook wilde meedoen. "Hoe hard is zo'n paard?" Vroeg ik. "Nou, dus ongeveer 600 kg, 2 stuk met trailer samen ongeveer 1700 kg, dat is ok, toch?" Was haar spontane antwoord. Op de een of andere manier op afstand bestuurd, knikte ik, en we drongen samen af ​​voor de volgende zaterdag, acht uur.

Toen we 's ochtends naar de paardenboerderij reden, was haar vriendin al bezig met het lokken van haar koppig paard in de trailer. Toen om half tien beide paarden eindelijk binnen waren, bedacht ik me hoe gemakkelijk een zeilboot met behulp van een kraan op een trailer geladen kon worden, en hoe snel!
Maar nu gaan, de twee vrouwen zijn al opgewonden, omdat het altijd later is.

De twee zadels, eten en water in het opbergvak van de trailer, reistassen en laarzen in de kofferbak op de spullen erop, wat elke zeiler daarheen rijdt. Koppelen, aansluiten, klaar.

We hebben vier uur voor 330 km, dat is genoeg. De dubbele as met bijna twee ton is nauwelijks merkbaar op de snelweg achter de Saab, de meisjes prijzen het lage geluidsniveau, ik rijd met cruise control.

Een half uur tot de finish, de Saab loopt als een uurwerk.

Plotseling - Motor controleren - de motor is zonder waarschuwing, ik rol in het vliegtuig op de vluchtstrook, die gelukkig twee keer zo breed is vanwege een brugconstructie hier.

De vrouwen klagen over het gemiste toernooi, ik denk dat met een vergeefse poging om na te gaan en te bepalen door ODBII-adapter met mijn telefoon, het de ontsteking is. Dan herinner ik me, in de diepten van de kofferbak is waarschijnlijk ook een ontsteker. Nu moet het snel zijn. Ik hang gewoon aan de trailer om meer ruimte te hebben, de hele koffer leeg te maken, het contact te vinden en te bellen, terwijl ik al op weg ben: "Alles weer opruimen, als we geluk hebben, gaat het verder . "

Na een paar minuten is het gedaan, ondanks de hitte op de motor. Nu komt het spannende moment: ik doe een startpoging, de motor start zonder problemen, dus het was eigenlijk de ontstekingspatroon defect, gelukkig. Kappen en deuren sluiten, en ze kwijtraken, we kunnen nog steeds het toernooi halen!

Een half uur later verlaat ik net de snelweg en hoor ik een verkeersbericht: "Aandachtspunten, op de A 2 bij Hannover zijn paarden op de snelweg. Rijd alsjeblieft langzaam ... "

De klap slaat me bijna als ik in de achteruitkijkspiegel kijk: geen volgeling!

Eenmaal diep ademgehaald en snel teruggedreven. Hij wacht al op me: twee vreedzame paarden in hun aanhangwagen, twee minder vreedzame politieagenten in hun auto, sommigen willen hooi, de anderen ook, maar met een betaalkaart. Op de verdere reis met aanhangwagen, is de stemming een beetje depressief, de eerste start van het toernooi is helaas gemist.

Op zondag na een goed ontbijt gaat het beter, de meisjes rijden, ik kijk gisteravond op het terrein van de manege, ondanks de hevige regen. Opvallend veel touringcars met vierwielaandrijving, meestal SUV's en enkele echte off-road voertuigen, maar ook enkele grote auto's met achterwielaandrijving.

Na de prijsuitreiking wil iedereen snel vertrekken, de verwarring is groot en bijna allemaal parkeren met een aanhanger op een zacht glooiende weide, die "genereus" is voorzien door een naburige boer. Geen goed idee in natte omstandigheden.

De echte off-road voertuigen met bijpassende banden en de meeste SUV's slagen erin om het op hun eigen manier te doen, anderen trekken de behulpzame boer tegen een nette tip met zijn tractor omhoog totdat de Agrartaxi zelf naar de achteras zakt, met de S-klasse op sleeptouw.

Wat nu? Tot aan de besparende grindweg kunnen naar schatting 80-meters modderige, lichte hellingen overwinnen. Ik denk aan de 80 meter lange ankerlijn in mijn kofferbak. Dus blijf ik op de onverharde weg, rijk de verbaasde boer aan het ene uiteinde van de riem met een korte kettinglood en sluitingen, hang het andere gesplitste oog nonchalant op mijn trekhaak.

De lengte is net genoeg. Nadat ik beloofd heb de helft van zijn "opbrengst" aan de manege te doneren, rol ik verder, de lijn wordt stijf. Een stevige gasschok in de Saab op de grindweg, de lijn strekt zich uit van twee tot drie meter, springt vervolgens de oude Porsche-dieselhop van de zelf gegraven Kuhle en komt vrij. Een applaus van de vele toeschouwers van een veilige afstand is te horen.

Een hoogtepunt is dan de chique GLK, de bestuurder voegt er schaapachtig aan toe, geen vierwielaandrijving. Hij krijgt ook de riem, maar ziet er een beetje onzeker uit, voordat hij, gekleed in een witte broek, wit overhemd en Italiaanse pantoffels, de zware doorgang naar zijn mixer aflegt. De lezer vermoedt het al, de man glipt weg. Dat is hoe hij eruit ziet.

Nadat alle bevrijd zijn, berg ik de leemte leiband op in de teruggeroepen trailer en rijden we in het donker naar huis. Na een korte stop bij het tanken slapen de vrouwen al, gevolgd door een file. Net zoals het doorgaat, hoor ik op de radio: "Let op, hier is nog een reisbezoek: mijnheer xxxx xxxx, op weg met een Saab, kom alstublieft terug naar de rustruimte xxxx." Ik ben bedoeld. Ik kijk verward in de achteruitkijkspiegel, tot mijn grote opluchting, hoewel de aanhangwagen, maar ook een lege achterbank. Dus verzamel de vriendinnen, terug naar het benzinestation. Terwijl ik tankte en betaalde, gingen ze 'gewoon' naar de badkamer.

Daarom was het het afgelopen uur zo stil.

Met dank aan Jörg voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u, ondersteund door de Orio Duitsland GmbH, met Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

6 gedachten over 'Saab in trailerbedrijf - Praktische ervaring"

 • blanco

  die en al je laatste verhaal zijn fantastisch! Ik kijk uit naar mij !!!

 • blanco

  Na het overbelasten van mijn 1.9 TiD op 1980 kg doen de twee paarden dat meestal, omdat 1800 al behoorlijk schaars is.

  Over slip versus trein gesproken: heeft iemand ervaring met het verschil qua quaif? Zou dat helpen om het slippen te verminderen, bijvoorbeeld op een natte weide? (Het lijkt niet te worden aangeboden, maar omwille van nieuwsgierigheid)

 • blanco

  Interessant om te lezen. Het vinden van een goede treinwagon voor uw helling en gewicht is niet eenvoudig. Een Saab is daar niet goed voor. Een Saab XWD is ook geen terreinwagen zoals landcruiser en Landrover of Mercedes unimog. De stutten konden 70 cm doorrijden.

 • blanco

  Het bestaat niet eens ...

  Het gebeurde eigenlijk precies op dezelfde manier met mij! Mijn 9-5 was echter voor onderhoud en daarom strekte ik mijn fiets uit voor de paarden. Natuurlijk was het een high-wheel met voorwielaandrijving. Anders was dat niet mogelijk geweest

  Meer specifiek was het een riksja met een hoog wiel. Waar anders konden de dames hebben gezeten?

  Maar serieus, een 9-5 NG met AWD is absoluut het betere werkpaard. Of zelfs andere grote auto's met achterwielaandrijving. Als dit geen of nauwelijks voordelen biedt, kun je in ieder geval de achterwielen met aanhangers laten rijden ...

 • blanco

  Te mooi om waar te zijn, vergeten wordt een serie. Is al spullen voor een roadmovie

 • blanco

  Bedankt Jörg,
  Het is het echte leven dat je kunt ervaren met een SAAB.
  Trouw aan het motto ... Hij kwam naar Saab en won ...
  Blij plezier met je werkpaard

Reacties zijn gesloten.