1.2 miljoen verlies. Per dag.

In Zweden werpt het proces tegen Victor Muller en voormalige Saab-managers, dat in januari in Xnumx begint, zijn schaduw over Vänersborg. De definitieve afhandeling van het faillissement van Saab Automobile AB is begonnen. Dagens Nyheter heeft duizenden e-mails en uitgebreide documenten over de grootste insolventiezaak in de recente Zweedse geschiedenis geëvalueerd.

Saab Independence Day 2011
Saab Independence Day 2011. Afbeelding: Saab Automobile AB

22 is al maanden in bezit van Spyker en staat voor 22 maanden met dieprode nummers. Of, concreet, voor 11.000.000 Zweedse kroonverliezen. Per dag. Het nieuws van vandaag Richt zich op de maanden februari en maart 2011. Het artikel is gedeeltelijk vertaald en begint met een beschrijving van de situatie bij 23. Februari 2011.

In Trollhättan vieren werknemers van 3.800 Saab de Onafhankelijkheidsdag. Nordfeld's Konditori in Vänersborg levert 372-taarten met het ontwerp van de 9-3 Cabriolet Independence Edition. De songwriter Thomas Ledin speelt zijn hit "Just nu" op een podium. Victor Muller houdt een vurige toespraak bij het hoofdportaal.

Muller en Jonsson vieren feest, maar de realiteit haalt managers een dag later in. De temperatuur in Trollhättan daalt tot min 12 graden. Leveranciers worden steeds dringender herinnerd aan openstaande facturen, de telefoons staan ​​niet stil. U besluit geen oproepen meer te beantwoorden.

Drie weken later verklaart een financieel manager de situatie onhoudbaar. In een e-mail adviseert hij "om de telefoons uit de muur te trekken en om betalingsbevelen van het (eigen) management tot nader order te negeren".

Wat gebeurde er in maart en april 2011 achter de fabriekspoorten?

Olof Sahlgren, de hoofdaanklager van Göteborg, doet al drie jaar onderzoek naar de situatie. Met behulp van enquêtes, externe rapporten en duizenden interne e-mails kwam hij tot de conclusie dat de situatie in het voorjaar van 3 uitzichtloos was. Maar het management geloofde in wonderfinanciering uit China of Rusland. Het vooronderzoek beslaat 2011 pagina's en beschuldigt senior managers, waaronder Jan Ake Jonsson en Victor Muller, van witteboordencriminaliteit en fraude.

Het interviewen van de betrokkenen was moeilijk. Tijdens een verhoor van 78 minuten in februari 2015 gebruikte hoofdadvocaat Christina Geers de zin “geen commentaar“Uitgesproken. Andere respondenten hadden opvallend vaak "Ik kan het me niet herinneren"Of"Ik weet het niet" zei.

Het onderzoek toont aan dat de problemen begonnen met de aankoop. Tot slot ziet Sahlgren Saab het faillissement in het voorjaar 2011, maar uiterlijk met de productiestop op 6. April 2011.

Saab-medewerkers staan ​​onder druk

De situatie was ondraaglijk, vooral voor de medewerkers van de financiële afdeling. Ze voelden de vreselijke situatie elke dag met volle kracht. Ten slotte werden de deuren gesloten, leveranciers werden van de site verwijderd, telefoontjes werden niet langer geaccepteerd.

Saab presenteerde het Phoenix Concept in april in 2011 in Genève. 2.000 vierkante voetafdruk, 13-voertuigen. Maar de pers was meer geïnteresseerd in de moeilijkheden in Zweden dan in de studie. Muller, zichtbaar van streek, zag de stop van de productie als een misverstand, veroorzaakt door een leverancier die al betaald was.

Maar de realiteit achter de fabriekspoorten was anders. De koffers waren leeg en de schulden waren verstikkend. Saab was ook achter bij GM. De contracten werden beëindigd door de Amerikanen en Saab is sinds de 1. Maart contant gedaan.

Muller had geen direct contract met Saab Automobile AB. Hij factureerde de geleverde diensten via zijn Caribbean LAT Holding, waarvan de enige troef een luxe jacht was. Terwijl de leveranciers op geld bleven wachten, werden in totaal 18 facturen van Mullers LAT Holding op Curaçao stipt betaald. Vaak rechtstreeks ondertekend door Jonsson, werden 7 miljoen kronen en een extra bonusbetaling van 1.5 miljoen kronen overgemaakt naar LAT.

De situatie aan het einde van het jaar 2010.

De situatie was buitengewoon ernstig. Het jaar 2010 eindigde met een verlies van 3.7 miljard kronen (388 miljoen euro). Dit was te wijten aan de extreem zwakke ontwikkeling in de verkoop, die met 28.280 auto's niet eens de helft van het plan haalde. Op de achtergrond waren de onverwacht grote problemen van het starten van de productie na de aankoop. Bovendien moeilijkheden bij het uitbreiden van de distributie en bij het opnieuw opbouwen van een administratie na de afscheiding van GM.

En het werd erger... en erger... en erger en erger. De eerste maanden van 2011, zoals de curatoren het omschrijven, waren "erg turbulent".

Opel en GM hadden 220 miljoen Zweedse kroon opgelopen in schulden. GM vond een contractbreuk en beëindigde de overeenkomst vervolgens. Opel Duitsland en GM hebben onmiddellijk alle leveringen en diensten stopgezet en Saab vervangen door 1. Maart contant.

Geen onderdelen zonder geld - geen onderdelen zonder auto. Geen inkomen zonder auto. Geen inkomen - geen verdere betaling van de EIB-lening. Een vicieuze cirkel was begonnen. Muller zette alles op de kaart Antonov, die met zijn Snorras-bank bijna een miljard kronen met Saab wilde investeren.

De controversiële Russische zakenman werd aanvaard door GM en de EIB. Maar niet in Stockholm, door het ministerie van Financiën en de Reichsschuldadministratie. De laatste was nerveus geworden omdat het garant stond voor de 400 miljoen € EIB-lening die onder zeer strikte voorwaarden was gesteld. Dit werd slechts gedeeltelijk uitbetaald, de volgende tranche van 29 miljoen € was verschuldigd.

Het verwachte geld was al stevig gepland bij Saab. Op de 6. In april, laat in de avond, trok de Reichsschuld administratie de noodrem. Ze weigerde Antonov en een week later stopte de EIB met het betalen van de lening.

20 jaar. 4,8 miljard € verlies.

De balans over 5 is op 2010 april gepubliceerd. Noch de productiestop, noch de verstoorde relatie met GM werden genoemd. Integendeel. De relatie tussen Saab en GM heette "verzuimgenaamd".

Sahlgren ziet dit als een poging om de werkelijkheid te verdoezelen. Hij wordt bijgestaan ​​door de curatoren die het "opmerkelijk'Zorg ervoor dat ze niet beter geïnformeerd zijn over de werkelijke situatie.

In de GM-jaren, tussen 1990 en 2010, had Saab een verlies van 46.7 miljard kronen teruggetrokken (4.8 miljard €). Maar toen GM in de tijd van GM een redelijk belastingsbesparend model was, werd het op Spyker-tijd echt fel. Tijdens de 665-dagen verloor Saab Automobile AB 7,7 miljard kronen (805 miljoen). Dat komt overeen met 11.580.000 SEK per dag. Of een half miljoen kronen elk uur gedurende de tijd dat Victor Muller achter het stuur zat.

Het artikel is gebaseerd op een publicatie van Het nieuws van vandaag, grote delen zijn vertaald uit het Zweeds. Mening van Bloggers overdag Tom`s achteruitkijkspiegel.

37 gedachten over '1.2 miljoen verlies. Per dag."

 • Eén detail, maar nog steeds de vraag hoe Saab in staat was om de productie te hervatten tussen eind mei en begin juni. Zoals ik toen al las, had dit kennelijk te maken met het bezoek van een potentiële Chinese belegger. En wat werd daar geproduceerd? Klopt het dat (bijna) alle 9-3 Griffin in deze periode zijn geproduceerd? Hoeveel? En wat nog meer?

  • Arndt tussen eind mei en begin juni gebeurt er niets. Dit is geschiedenis.

 • Hopelijk verbrandt NEVS ook niet zoveel geld. Je kon zien wat de Chinezen doen op de luchthaven van Hahn. Slechts enkelen zijn echt solvabel zoals Geely bij Volvo en herkennen de tekenen van de tijd (SUV-golf, hybride vóór e-auto's) ...

 • Een avontuurlijk verhaal! Deze details zijn nieuw voor mij. Van het materiaal kon je een film maken.
  Het is jammer - met het juiste leiderschap, de juiste strategie en de juiste investeringen jaren geleden, had SAAB waarschijnlijk op de lange termijn succesvol kunnen zijn. Opel had ook last van het oude GM-wanbeheer en werd bijna verkocht aan MAGNA. Met moedige tussenkomst en steun van de Duitse regering werd Opel door de moeilijke tijden heen geholpen. De Zweden hadden dat ook kunnen doen. Bij SAAB was er voor het laatst een plan en stonden er geweldige modellen in de pijplijn. Zie 9-4x, 9-5NG SC en een nieuwe 9-3. Allemaal heel erg jammer!

  • Echte Olaf maar het avontuur gaat verder. Waarom is het drie jaar in de weiden? Waarom werkt contract bij Valmet Automotive in Finland? magna in Oostenrijk en de BMW mini in born nl een succes en niet in tht. omdat het potentieel is wat en in de planning. Doodeloosheid en frustratie wat nevs niet kon.

 • Zou interessant zijn om te weten hoeveel geld NEVS momenteel elke dag verbruikt. Er wordt nog steeds niets geproduceerd. Er zijn waarschijnlijk ontwikkelingscontracten, er zijn waarschijnlijk inkomsten uit verhuur en de enige productie is waarschijnlijk de gekochte elektrische transporter. Maar ook voor degene die de koopsom moest betalen en de bouw van het Chinawerk wil goed betaald worden. Men heeft gezien wat Chinese verdragen waard zijn, als men uit de gratie raakt met deze pseudo-communisten en er nieuwe politieke hoofden ontstaan. Laten we eens kijken hoe lang NEVS zonder geld kan verbranden, vooral in Zweden. Geproduceerd is nu zoals is gemeld, vooral in China.

  • en waarschijnlijk enkele onderdelen voor de levering van reserveonderdelen. Maar dat maakt niet veel uit.

   • Onze nieuwe saabs zijn op het moment dat geely drie dagen in Stockholm was met de solvente mensen. Ze kochten Volvo.

  • Ja dat zou interessant zijn. Maar toch zit de cashflow in de ……? .. Tom misschien en zijn saab-kennis en communicatie is de top.

 • Verlies is altijd het probleem geweest met saab en te duur in zijn klasse met GM-onderdelen. Een daarvan verkocht een miljoen auto's om zelfs dixit CEO Volvo ex Saab Scania te bereiken. Nevs heeft geld bij de banken, maar geen productie in Zweden. De 95 sport Combi hoort bij de sedan. Victor Muller lanceert de productie van de nieuwe 95 en een nieuw platform en ontwerp Nevs wordt geleverd met het oude 93- en Victor Muller-platform. Hoe is de slechterik hier. Ceo Vw gaat met pensioen en 50 mio euro. En laat vw achter met miljard claims.

 • Ik denk dat daar de drie "gebruikelijke dingen" samenkwamen die vaak voorkomen bij dergelijke reddings- en/of overnameacties:

  1. Ontbrekend overzicht van het exacte bedrag van de verplichtingen en hun vervaldatums.

  2. Overdreven verkoopideeën, hoewel je retrograde had moeten weten dat eigenlijk voldoende (veel hoger!) Verkoopcijfers niet te bereiken zijn van morgen tot morgen
  is.

  3. Geen recupereerbaar onderpand dat geactiveerd zou kunnen zijn door de bedrijfssubstantie.

  Het zou beter zijn geweest in zo'n moeilijke overnamensituatie, als aanvankelijk saaie, maar deskundige accountants de financiële status hadden bekeken, met het enthousiasme van de auto is zoiets. De paarden gaan snel door en de rekeninguittreksels sluimeren lang onopgemerkt in de kast. Als het verkoop- en verkoopplan niet werkt zoals u zou verwachten, gaan de lampjes uit in dergelijke gevallen. Ik vrees dat NEVS op een vergelijkbare manier lijkt te werken. Zo ja, dan zou het eindresultaat hetzelfde zijn in de nabije toekomst.

  • Mee eens dat veel mensen saabs hebben, maar niet Victor Muller. Nevs heeft saab een oogje op geld in de banken. Bijna drie jaar was niet in staat en zonder communicatie.

 • Opstartfasen zijn altijd duur, maar de afhankelijkheid van SAAB van de GM is nog steeds afhankelijk van GM. Voor de overname maar waarschijnlijk een buffer om problemen te kunnen bufferen.

  Op GM-tijd zou ik de verliezen waarschijnlijk liever toewijzen aan de creatieve boekhouding van de groep. Profiteer van winst met licenties en betaal niet voor de wereldwijd gebruikte veiligheids- en turbotechnologie.

  De staat moet echter alleen ingrijpen als het bedrijf echt een hachelijke situatie is ingegaan en de structuren ook de terugbetaling mogelijk maken. De staat met zijn belastingbetalers zal ook snel woekerprijzen zijn om verder te vullen. Een mix van eigenaar, staats- en personeelspapier voor open geld voor de drie financiers. Met alle vreugde van mijn 9-5NG en het feit dat Mueller hem op straat heeft gezet, moet het duidelijk zijn dat de eigenaar achter het project staat en eerst de leveranciers en vervolgens zichzelf betaalt.

  • Precies. Muller en Ivanov waren net als naïeve schooljongens die mooie auto's wilden bouwen en plezier wilden maken. Toen het geld op was, verloor Muller snel zijn realiteit, die hij vandaag waarschijnlijk nog steeds heeft.

   • Antonov, niet Ivanov

   • Geen Arndt van zijn leeftijd zou zeer succesvol zijn in maritieme Weissmuller firman en Victor zelfs in modemerk MC Gregor, Dièse schooljongens moeten we iets beginnen met Aub. De Zweden zijn xenofoob. Zijn persoonlijke verlies in Saab was heel klein.

  • De politici volgen de lobby's. In België zijn Audi. Volvo's en vrachtwagens in productie. Gm en Ford zijn na 50 jaren naar Spanje en Turkije met eu-geld. Volvo-auto's Gent is al klaar voor de C Ma-plat-vorm! XNXX jaar duurde! En viel onderaannemingswerkoplossing .. Dus dat betekent dat naevs is en het oude 7.plat-formulier moet starten. Tom noemt de investering van geely in volvo .. Maar we zijn blij om Volvo-wagens en -vrachtwagens in België te bouwen. we hebben ook Saab gebouwd.

 • Dan kon ook Antonov Saab niet hebben gered. Het geld zou zijn opgebruikt in 90-dagen. En als het jaarlijkse verlies in de orde van grootte zou zijn, hoe zou dat dan zijn veranderd?

  Dit maakt ook duidelijk waarom elke Saab-chauffeur het gevoel heeft dat hij veel auto voor het geld krijgt. Gesponsord door SAAB AB en later door GM.

  • Antonov was niet genoeg geld, dat is duidelijk. Het zou een eigenaar met veel geld nodig hebben gehad. Zoals Volvo, waar Geely meer dan 12 miljard dollar heeft geïnvesteerd.

   • Ik ben benieuwd of al het geld terugkomt

    • Dat is waarschijnlijk een soort van langetermijnweddenschap. In 10-jaren kun je zien of de investering loont. Momenteel ziet het er zo uit.

     • Tom-investeerders starten met 5 race-jaren. Zelfs met zware investeringen en verkopen na 7-jaren, is alleen geld winnen het personeel secondair. ,

   • Volvo en Saab zijn twee merken.

  • Veel auto voor het geld? Tegenwoordig als gebruikte auto, ja, als je naar de auto zelf kijkt. 2009 als nieuwe auto, nee - zie mijn blogartikel en de prijsvergelijking tussen Saab 9-3 en Volvo V50. Al herinner ik me dat Volvo's in Duitsland veel duurder waren dan in Zweden. Maar nieuwe Saabs waren ook duur in Duitsland, toch? Merk met premium standaarden voor artsen en architecten, of wat was de legende?

 • Helaas heeft de Zweedse staat toen niet ingegrepen, wat zich vandaag niet aan mij openbaart. SAAB om de afvoer af te laten, is als het draaien van de sleutels in Stuttgart bij Daimler.

  • Nee, dat is niet het geval. Daimler maakt winst, maar Saab Cars had de voorgaande jaren al hoge verliezen geleden. Om dit te compenseren is niet de taak van de staat / belastingbetaler.

   • Opel had ook staatssteun ontvangen. Daarnaast worden ook andere bedrijfstakken gesubsidieerd door de staat en dus via belastinggeld. Bijv. Bruinkoolindustrie ... en in Zweden zal het waarschijnlijk niet anders zijn.
    Daarom zou je Saab al onder de armen kunnen grijpen, een heeft gedaan bij Volvo en uiteindelijk.

    • Weet niet in welke mate / hoeveel de Zweedse staat subsidies betaalt. De mogelijkheid van staatsinterventie werd toen echter in de media besproken. Een beleidscommentaar die ik me herinner, is dat de Zweedse economie het op dit moment heel goed doet (bijvoorbeeld 2011), zodat je je geen zorgen hoeft te maken over Saab Cars (met ongeveer 4.000-werknemers niet zo groot). Het andere is dat eigenlijk elke redelijke waarnemer zich realiseerde dat Saab Cars een bodemloze put was. Blijkbaar realiseerde niet alleen GM dat, maar ook Koenigsegg en andere bedrijven die naar Saab keken. Men kan blij zijn dat er NEVS is, anders is er geen investeerder gevonden.

 • Triest dat bij SAAB de rumgeeiere tot op de dag van vandaag voortduurt, geen duidelijke richting en veel lege woorden….
  Triest, vooral voor de werknemers en de regio.
  Ik hoop ooit nog een professionele financiële investeerder van misschien
  zou ook het vertrouwen van SAAB AB kunnen hebben.
  Het zou ook interessant zijn om te weten hoe SAAB AB vandaag over SAAB-auto's denkt ...

  • In het geval van een lotto
   Gewinn

 • “Noch de productiestop, noch de verstoorde relatie met GM werden genoemd. Integendeel. De relatie tussen Saab en GM werd "default" genoemd."
  Ik versta 'standaard' als achterstand of betalingsachterstand. Dat is vrij duidelijk in deze context...

  • "Default" wordt bij DN als standaard geïnterpreteerd, dat hebben we overgenomen.

 • Ik hoop dat je het ministerie van Financiën in Stockholm ook vraagt ​​waarom de mens zo lang heeft geaarzeld om een ​​beslissing ongeldig te verklaren? Onder Spyker zou minstens één actieve ontwikkelingsstrategie zo veel jaren eerder zijn besloten dat die ontbrak. Ook vandaag worden investeringen uit China als verkeerd beoordeeld en niet noodzakelijk. Maar wat maakt u de beste in Europa? Opslaan, opslaan, opslaan en dus alles opslaan. Hoop dat Mueller en alle andere managers je niet toestaan.

  • Precies Kochje. Ik ben de pseudo van Monique op Saab United, mijn vrouw en beide saab-liefhebber voor saab ... We hebben allebei een IP-adres. Ik kan je commentaren over saabs united niet eens lezen.

   • Hans, ik zal vragen of je "Monique" opnieuw kunt activeren. Toen ik overstapte naar Saabklubben had ik ook moeite om weer in te loggen. Dit is nu opgelost. Groeten uit België.

 • Moeilijk verhaal. Zoveel drama achter gesloten deuren. Ik had dat niet verwacht.

Reacties zijn gesloten.