Saab verhaal. Speciale auto's.

Ik was vooral geïnteresseerd in auto's die opvielen tussen de massa. Dus in 1981 kon ik een gloednieuwe donkerblauwe Zastava 1100 bezitten. Bovendien is de heldere zitset - een knaller. De Zastava 1100 was een licentie voor de Fiat 128, die in het toenmalige Joegoslavië werd gebouwd als vijfdeurs hatchback. We kwamen tot dit omdat er simpelweg te weinig registraties voor waren en de Zastava ook weinig bekend was.

Saab 9 3. Twee generaties
Saab 9 3. Twee generaties

Helaas waren we betrokken bij een kop-staartbotsing in het midden van de 80 en vanwege het missen van reserveonderdelen was hij een paar jaar in de garage. Na uiteindelijk de plaatwerkdelen en een jaar nadat de kleur koningsblauw was opgezwollen, kwam de beurt. De Zastava bleef in de garage, er moest iets nieuws uit komen. Eerst een Opel-cadet, later een Opel Vectra B, als CD-apparatuur in het groen. Auto's zijn altijd mijn interesse geweest. Sinds de adolescentie heb ik brochures verzameld en dankzij een vrachtwagenchauffeur ben ik nog steeds eigenaar van en bezit ik vele autobrochures uit de 60er- en 70er-jaren in heel Europa.

Saab. Speciale auto's.

Van Saab had ik al vaak gelezen, maar had eigenlijk alleen contact toen ik 1996 was voor AMI in Leipzig. Ik was verrukt van het Saab Performance Team en zijn demonstraties, en Saab kwam nooit uit mijn gedachten.

Vaak reizend op zaken in Duitsland, reed ik in de volgende jaren, de meest diverse autotypes van een grote autohuur. Plots had het ook wat Saab 9-5er SportCombis.
Ik zal mijn eerste reis in een zwarte auto van dit type naar Berlijn niet vergeten. De rit was een droom.

Dit kwam snel tot een einde toen ik op tijd aankwam voor de afspraak in Berlijn, maar ondanks veel pogingen kon de sleutel niet worden afgetrokken. Het was om te wanhopen. Alleen een telefoontje naar de autoverhuur kan helpen. Dat was letterlijk een belangrijke ervaring met Saab. Daarna reed ik soms Saab, zelfs de nieuwe 9-3.

Toen in 2005 de Vectra B moest komen, moest er iets nieuws gevonden worden. Nu was het duidelijk: een Saab. Na verschillende dingen te hebben bekeken, vond ik wat ik zocht in Zwickau - een 9-3-limousine in nachtblauw met lichte aerostoelen. De mooiste reis was het bezoek aan het Saab Festival 2013 in Trollhättan, een reis die ik niet snel zal vergeten.

Saab passie

Saab was en is mijn passie. Veel boeken, modellen en andere dingen sieren mijn vitrine. Er zijn ook acht dikke mappen gevuld met Saab-releases sinds 1994. Het hele drama van de laatste jaren is hier te volgen.

Aan het einde van 2014 ging ik naar het ouderdomspensioen. Als voorbereiding heb ik nagedacht over wat ik met de vele vrije tijd goed begin. Misschien een andere Saab kopen? Tijdens het surfen op internet vond mijn zoon een Saab 9-3 convertible in geel met een blauw dak van 2000. Een droom van een auto.

Na een gedachtewisseling met Tom van saabblog.net heb ik de auto gekocht. Sinds februari behoren 2014 tot de mooiste dagen van het jaar, de cabrio en de uitgangen. Dus namen we al deel aan Saabtreffen en aan gemeenschappelijke uitgangspunten in Thüringen en Saksen.

Een andere Saab in het gezin

Nog een kleine aflevering. De cabriolet die ik in een Heilbronn-dealer had gekocht, maar later in het handschoenenkastje een visitekaartje vond van de vorige eigenaar. Na een tijdje nam ik contact met hem op en stuurde ik ook een foto. Er was ook het kenteken om te zien, ... WU 93. Het zijn de eerste letters van mijn vrouw en mijn voornaam. Onmiddellijk kwam het antwoord terug: de kentekenplaat zou ook geschikt zijn voor de vorige eigenaars, ze zouden dezelfde naam hebben.
We waren meteen uitgenodigd en brachten in juni 2015 een paar mooie dagen door in Baden-Württemberg. In de herfst zal er een volgend bezoek zijn.

Momenteel is er een derde Saab in de familie. Een paar dagen geleden werd een 9-5 SportCombi (chromen bril) gekocht door 2006.

Met dank aan Wolfgang voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u, ondersteund door de Orio Duitsland GmbH, met Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

11 gedachten over 'Saab verhaal. Speciale auto's."

 • Prachtig verhaal Wolfgang! Ik kijk er naar uit, als eindelijk de eerste gezamenlijke exit werkt! Je SLK-vriend uit Beieren

 • Leuk verhaal, ik sta er helemaal opnieuw in! We hebben ook een gele Cabi uit het jaar 1998, loopt prachtig en verkeert in een erg mooie staat.Voor 2 maanden kocht ik nog steeds mijn 4. Saab, een 93 convertible, 2005, in Lime Metallic! Ook een geweldige kleur met een speciaal charisma!
  Ev. Zie jij jezelf tijdens de Saab-bijeenkomst in het Zwarte Woud?
  Goede tijd en veel succes met de Saab!

 • Op uw vraag heeft de 9.5 de vriend van mijn zoon gekocht.
  Ze is zeer tevreden, is ook een blikvanger, kleur zwart en beige lederen zetels.

 • Hallo Wolfgang,
  Je gele cabriolet heeft altijd een speciale kleurspat bij de uitgangen hier in centraal Duitsland.
  Zal de 9-5 de derde SAAB met je zijn, of zal hij reizen in de bredere familie?
  Leuk om meer van je te hebben gelezen - we zullen elkaar snel weer ontmoeten.

 • Grote brief, Wolfgang. Veel plezier met je Saab.

 • Moet ik mijn SAAB-voorraad opnieuw sorteren?

  Laten we eens kijken naar de 2.10.16 voor de afslag Thuringia

 • Geweldig verhaal. Ik ontmoette Saab ook via een autoverhuur. Eigenlijk zou ik een VW Golf moeten laten bezorgen. De SAAB 9-5 Aero werd vervolgens gelost met de opmerking van speciale behandeling voor het ontsteken. De daaropvolgende reis naar Berlijn overtuigde mij zowel onmiddellijk als geïnfecteerd. Dat was goed! De gele 9-3er convertible met blauwe bovenkant ziet er echt geweldig uit. Ik kon geen genoeg krijgen van een exit in 2015 (denk ik).

 • Dat klopt, en dat is maar één verdieping van de vitrine. Ik ben altijd op zoek naar boeken en andere artikelen met betrekking tot Saab.
  Groeten.

 • als ik Saab-altaar zie, kan dat alleen Wolfgang zijn!? 🙂

 • Meer individualiteit dan de 9-3 CV is nauwelijks mogelijk. Jammer dat zo weinig (Duitse) automobilisten hun kleuren laten zien: /

 • Ja, het ding met de contactsleutel, mijn bandenservice haalde de sleutel er niet uit toen ik voor de eerste keer overschakelde op winterbanden, bereikte me niet en zette toen een wiellader voor en achter de Saab zodat deze niet 's nachts gestolen zou worden ... 😉

Reacties zijn gesloten.