Anderhalf jaar Saab 9-5 NG TTiD - Veel licht, maar ook schaduw

Terugblik op het jaar 2009, IAA in Frankfurt: daar staat het, de nieuwe grote Saab. Ik heb niets te zoeken, maar breng het grootste deel van mijn tijd door op de kermis in de stand van Saab. Zet me x keer in. Games met dingen als het head-up display, ik ben heen en weer van de formele taal en denk euforisch: "Met de auto rijdt Saab uit de crisis".

Om alleen in Scandinavië te realiseren: gemiddeld verbruik van minder dan 6 liters
Om alleen in Scandinavië te realiseren: gemiddeld verbruik van minder dan 6 liters

Mijn toenmalige vriendin bestelt in het geheim de brochure "De nieuwe Saab 9-5 sedan" en heeft dorst naar mijn enthousiasme, terwijl ik het uit de brievenbus vis. Maar het is ook duidelijk: een 9-5 NG is op dat moment niets voor mijn budget. Hij blijft een voorwerp dat ik van een afstand huiver. De korte folder die ik keer op keer op en neer blader. Bovendien: uit ontevredenheid over mijn bange 9-3 had ik net eerder gezwaaid en had ik een gebruikte Volvo V50 gekocht, waarmee ik zeer tevreden door het land reed.

Met droefheid, zag ik de ondergang van mijn favoriete merk. Als reactie kocht ik 2012 een klassieke 900-cabriolet, gebouwd 1992, de Volvo maakte plaats voor een gezichtsloze bedrijfswagen Golf Variant. Het werd me echter snel duidelijk, woonachtig in het VW-kerngebied, om weer op te willen vallen uit de eentonigheid op straat in het oosten van Nedersaksen. Op een gegeven moment kwam ik het Saab-blog tegen en begon ik de relevante tweedehands autofora-forums op internet te doorzoeken op een 9-5 NG. Nu Saab niet aanwezig was, wilde ik serieus overwegen om een ​​van de laatste grote Saabs te kopen.

Een Saab 9 5 NG. Laserrot.

Vanwege mijn jaarlijkse kilometers dacht ik aan een diesel en vond ik die in het Saab-centrum Kiel, een van de apparaten die ik erg leuk vond, maar daarom in een flits van rode laser kwam. En met zo'n grote sedan? Ik wist het niet ...

In de herfst bracht 2014 Tom het Saab-blog een testrapport voor een exit met alleen dat laserrood 9-5 TTiD van de Saab centrum Kiel, Ondanks Tom's nogal voorzichtige enthousiasme voor motorisering, werd mijn interesse gevoed door het rapport. Het zou Februari 2015 zijn toen ik op de nachtveerboot vanuit Oslo in het Kiel aankwam, afkomstig van een wintervakantie in het noorden op een maandagochtend. Ik had mijn vorige vriendin eerder verteld dat dit onvermijdelijk zou leiden tot een bezoek aan het Kiel Saab-centrum.

Na een testronde en gedetailleerde Schnack met Markus Lafrentz bereikte ik dezelfde avond, arriveerde thuis, aan de telefoon om de deal duidelijk te maken. Toen hij de auto in Natura in zijn laserrood zag, twijfelde hij of het opvallende spuitwerk overboord was. De kleur is erg goed voor de 9-5.

Hij is een Vector, ingebouwd in 2011, heeft het Hyper Strut landingsgestel, navigatiesysteem, kleurendisplay, xenonkoplampen, het grote glazen dak. De Saab Zentrum Kiel heeft hem het fraai lederen interieur met geheugenfunctie voor de beige stoel van de bestuurder gegeven. Zijn eerste jaren werden doorgebracht in zijn geboorteland Zweden. De enige domper: het ontbrekende head-up display. Tot nu toe kon ik mezelf er niet toe brengen om het achteraf te laten inbouwen, wat zeker synoniem is aan het feit dat ik niet helemaal overtuigd ben van de motor en het chassis. Een achteruitrijcamera, echter, vertrok ik met de Saab kenners van Autodealer Stephan installeer later in Vienenburg.

Saab 9-5 NG. Licht en schaduw.

Helaas moet ik een paar schaduwen op een Saab zetten voor het vriendelijke lezerspubliek. Het feit dat de motor merkbaar is als harde luide knorrige diesel, vind ik goed. Ik hou van het vlezige geluid. Storend is echter een zekere onhandigheid, die ik in 190 PS niet had vermoed. In het lagere snelheidsbereik van de auto is langzaam, vooral bij het starten. De poging om dit te overwinnen met een moedige trap op het gaspedaal, erkent hij met draaiende voorbanden. Hij rent naar boven en het is een waar genoegen hoe gemakkelijk hij zelfs bij hoge snelheden kan winnen. Opwinding in het dagelijks leven, ik doe dat niet, omdat hij dorst heeft. Zelfs met matige rijstijl is hij nauwelijks onder de 8-liter te krijgen, de fabrieksspecificatie van 6,1-liters is absoluut utopisch. Het chassis is glad, op natte wegen vind ik de wegsituatie niet erg overtuigend.

Drie keer al in anderhalf jaar maakte hij me met abrupte afname van de prestaties om te creëren. Van de sportsedan tot de truck in een fractie van een seconde, om zo te zeggen. In eerste instantie waren het de magneetventielen voor het regelen van de turbolader. De tweede keer dat de prestatiedaling binnen enkele ogenblikken even snel was als toen, leverde het lezen van de foutdiagnose geen resultaat op. De derde keer, deze zomer, was ik eigenlijk gedwongen om de 9-5 op de vluchtstrook van de A7 in de Hessische hooglanden uit te zetten. De vuldrukslang was poreus. Af en toe behaagt hij me met leuke informatie in het display zoals "stuurslot wachten", zonder dat er een defect zou zijn. Nou, met Elmar Valentin van Autodealer Stephan om iemand tastbaar te maken, die altijd een open oor heeft en goede ideeën.

"Er is geen betere auto"

Toch heb ik nog nooit in een auto gezeten die me een goed gevoel geeft, met het gevoel in Abrahams schoot te zijn. Zowel van buiten als van binnen kan ik er geen genoeg van krijgen. Urenlang kon ik voor de auto gaan staan ​​en ernaar kijken. Van de formele taal is er naar mijn mening niets vergelijkbaars. Zelfs mijn oom, decennia lang een die-hard VW-coureur, zegt: "Je kunt het niet nog een keer verkopen. Er is geen betere auto. "En als ik hem op de hellingen laat rennen, dan verspreidt zich een blijvende grijns in mijn gezicht.

Misschien is het zo: Saab is altijd een beetje bizar, een beetje eigenzinnig. Misschien houden we daarom zoveel van Saab vanwege de ruwe randen, omdat Saab gewoon niet zo mainstream soepel en zonder contouren is. Ik zou opnieuw een 9-5 NG kopen. Waarschijnlijk met een andere motor, misschien geen diesel, had ik niet genoeg tijd om te vergelijken. Maar ik denk niet aan een verandering, omdat de vreugde duidelijk opweegt tegen de eigenaardigheden.

Met dank aan Laurenz voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

10-gedachten ook "Anderhalf jaar Saab 9-5 NG TTiD - Veel licht, maar ook schaduw"

 • Leuk gelezen!
  Bereken zelf uw brandstofverbruik! Ik moet TTiD xwd gebruiken, volgens de boordcomputer heeft het 7,4-8,0 nodig voor 100 km. Maar in werkelijkheid is het lager. Meer zoals 6,3-6,9

 • Bedankt voor de leuke artikel! Ik kan je vertellen het alleen maar eens - (. 9-5 Aero 2.0T Hirsch Bj 2010) Ik hou van mijn diktes, maar er zijn grote en kleine eigenaardigheden die irriteren me heel mooi en tonen ook mijn mening dat deze prachtige auto onder kostendruk en gebrek aan bewustzijn van kwaliteit is ontstaan.
  Het onderwerp met het stuurslot dat ik net achter me heb - duur, wachtend op het reserveonderdeel ...
  Olieverlies - nieuwe zegel - klaar, nu schittert de Lightbar - een bekend, duur leed ...
  Maar ook kleine dingen zoals het losmaken van labels op bedieningsknoppen, folies / lakwerk in de cockpit, chippen op de Blinkkeinsätzen de buitenspiegels ...
  Niet tragisch maar vervelend!
  Ik rijd al 1990 SAAB en hebben bijna alle modellen van 900er, 9000er, 9000CS had meer dan 9-5 en 9-3 of meer (bij het begin dit moment 9-5 nG 2010, 9-3 Lim. 2007, 9-3 SC Aero TTiD , 2010 en 9-3 2002 Aero Convertible) - de verwerking in diktes is het ergste ...
  Maar - ik hou van hem en zal hem koesteren en verzorgen (zomervoertuig)

  • Het spijt me voor je - maar ik ken niet alle genoemde problemen, zelfs de lichtbalk is nog steeds betrouwbaar.
   Misschien vanwege MJ 2010 op 2011 ne schippe verbeterde kwaliteit.
   By the way 91t km op de klok.

   • Hoe later geproduceerd, hoe beter de voertuigen. Ondanks de dramatische omstandigheden in die tijd.

 • BTW: Op de plaats waar de 9-5 heeft afgebroken, kon ik niet erg lange tijd een zeer dichte botsende M5 om een ​​paar honderd meter hangen na een illegaal meest linkse inhalen voertuig met vrij gelijkaardig Griffin Emblem (maar met V8 en het geschikte "Rechte buizen") is terug naar rechts snijden.

 • Zeer gekleurde SAAB! Oke dan! Kleur op straat! Wit, zilver, zwart, wat saai!
  Mijn TTID liet me genieten tot 6 maanden geleden: Durchzug "zonder einde" en met gematigde max. 6 ltr / 100 Km! Maar nu wordt de kabelboom breekbaar ... en wordt de RPT niet meer geactiveerd 🙁. Wie weet waar een vervangende kabelboom te vinden is ???

 • Sinds 03 / 2011 heb ik de TiD4 alleen met 160PS op 180PS gestript, maar ik kan niet klagen, behalve de geciteerde traagheid van het opstarten. Verbruik in vaste planten betekent dus rond de 7l.
  Ik had ook het vermogensverlies 1x 2013, omdat de EGR-klep gesloten was, maar nooit op kwam na de uitwisseling.
  Dat het onderstel is afgestemd enigszins poltrig, waar, maar ik ben gewend aan het zelf en bij hogere snelheden en een aantal payload dat is niet langer een probleem, integendeel, met 245 / 40 R19 is de dikte als de plaat op de weg.
  "Stuurslotvergrendeling" was ook 1x aan, na overleg met mijn werkplaats in Bamberg rechts getrokken (# 25 achter het stuur) kwam ik weer onder water en na SW-update geen probleem meer.
  Sindsdien, behalve 1x nieuwe batterij na 4 1 / 2 jaar en stoelverwarming geen defecten.

  • De afgezaagde 180 PS-versie is naar mijn mening de meer harmonieuze en de prestatieverhoging is zeker aan te bevelen. Onze 2.0 Biopower heeft de sportophanging, die zwaar is, maar bij hoge snelheden is de 9-5 echt vol op de weg.

 • Heel leuk verhaal over een hele mooie auto. Ik ben vergelijkbaar met mijn 9-3 SC Aero TTID. Consumptie lijkt me soms een beetje (te) hoog en zelfs die ene of de andere kleine eigenaardigheden irritant gemakkelijk, maar toch hoop ik dat het "voor altijd" zal blijven.
  Goede reis en een leuk weekend.

 • Kleur heeft het land nodig, ziet er fantastisch uit vanuit de auto!

Reacties zijn gesloten.