Talladega Long Run 30 år Jubileum

Eigenlijk moeilijk voor te stellen! FIA-functionarissen van een kleine autofabrikant halen 3 willekeurig geselecteerde voertuigen van een volledig nieuw ontwikkeld type van de productielijn. Daarna worden ze dag en nacht met hoge snelheid 100.000 kilometer verjaagd over een racebaan. Niet zomaar een, maar de genadeloze Talladega Superspeedway in Alabama, waar Mercedes en Audi eerder hadden gefaald.

Talladega Long Run. De sticker voor het jubileum
Talladega Long Run. De sticker voor het jubileum

Hoe zou het vandaag aflopen, 30 jaar later? Wat als je de Talladega Long Run opnieuw probeerde te rijden met huidige voertuigen van een willekeurige fabrikant? In brute hitte, zonder pauze, zonder genade voor het materiaal en met constant vol gas? Met de huidige verbruiks- en materiaalgeoptimaliseerde motoren? Zouden de 3-cilinder, turbo-geventileerde downsizing- en vooruitgangswonderen 100.000 kilometer hoge snelheid overleven? Er kan een reden zijn waarom fabrikanten dit soort gekke dingen niet langer plannen.

In 1986 zag de wereld er anders uit. Geen betere, maar misschien wel eerlijker. Auto's werden gebouwd om lang mee te gaan en bij twijfel waren de onderdelen nogal te groot. Zo was het bij Saab - het merk leek in opkomst. De 9000 verkocht als een gek, alles leek toen mogelijk. Lang geleden, en wie had bij Saab in 1986 gedacht dat 25 jaar later alles geschiedenis zou zijn?

Talladega Long Run 30 år Jubileum

In oktober vieren we de 30ste verjaardag van de Talladega Long Run. Mark en ik bereiden een reeks artikelen voor die de oude Saab-tijden en de 9000 zullen doen herleven. Het is ongeveer 30 jaar geleden, de Long Run, de rol van de Saab 9000 in zijn tijd en waarom het de belangrijkste en meest innovatieve auto in de geschiedenis van het merk was. Natuurlijk schrijven we ook over gemiste kansen, geheime en nooit gerealiseerde projecten. De serie begint op 7 oktober; de dag waarop Saab zijn recordrit begon in Alabama.

Het Saab-museum is ook van plan voor oktober en het grote jubileum; Bezoekers die op dit moment in het huis van ons merk zullen zijn, moeten een bezoek aan Trollhättan plannen.

Natuurlijk is een jubileum altijd een gelegenheid voor wat Saab-gekte. We hebben veel nagedacht over de Talladega Long Run, omdat je op de een of andere manier je vlag moet laten zien en aan de wereld moet bewijzen dat het merk toch niet dood is. Als opmaat is er de jubileumsticker in de stijl van de wilde jaren 80 Turbo jaren. Past niet alleen op een 9000, maar op elke Saab. De Talladega “30 år Jubileum” sticker is zoals altijd verkrijgbaar in onze fanshop.

9 gedachten over 'Talladega Long Run 30 år Jubileum"

 • “Talladega Superspeedway” en “genadeloos” - ik weet het niet, maar de (toenmalige) betonnen rijbaan was al verantwoordelijk voor de ene of de andere bandenschade, vooral VOOR de introductie van de luchtstroombegrenzer.
  Vooral het incident met Bobby Allison 1987 is zeker door velen herinnerd (hoewel er maar een paar zijn die deze blog hier volgen ;-)).

  Als er op de NASCAR-kalender een baan moet komen die de titel "genadeloos" verdient, dan is het zonder twijfel de "Darlington Raceway" met een rijstrookbreedte in de bochten op het niveau van een typische bouwplaats voor snelwegen.

  Om een ​​lange weg te gaan, zou er een grote uitdaging zijn, mogelijk om de capaciteiten van een autonoom voertuig te bewijzen.

 • Echt gaaf onderwerp. Ik kijk uit naar je opmerkingen. Alleen jammer dat de sticker niet transparant is.

 • Fantastische actie - mail verzonden naar bestelling! Mijn 9000er zou de lijm toch moeten krijgen ... Ik kijk uit naar de verdere acties rond de 9000er en Talladega ...

 • Op dat moment merkte slechts één paar gekke SAB's het. IK BEN een van die,
  Ik weet niet of dat nog steeds weet wie. De toenmalige motorontwikkelaar haat zichzelf
  Taak om een ​​viercilinder te bouwen die net zo soepel loopt als een zescilinder.
  Hij installeerde balansassen. Het resultaat was niet bevredigend voor hem, hij liet het demonteren en magnetiseerde het dat echt rust gaf! .
  2,3 16v Turbo was geboren. Ik had een 9000 BJ 1991 met een Duitse powerpack
  Koppel van 250 pk gemeten 420 nm. Ik zeg een droom.

 • Geweldig, geweldig, geweldig! Geweldige actie, dat is leuk!

 • Serieus? Bij toeval heb ik een origineel van de uitdaging in het archief. Zullen herdrukken echt van belang zijn?

 • De Talladega Challenge-sticker op de deur zou ook interessant zijn. Ik heb het een beetje bewerkt. Helaas is de resolutie niet zo dat je hem dan daadwerkelijk aan de deur zou kunnen pimpen

 • Ze zijn eigenlijk wit!

 • Ik hoop dat de vraag is toegestaan: is de sticker transparant of eigenlijk wit? Heel erg bedankt voor de actie, echt geweldig!

  Groet

Reacties zijn gesloten.