NEVS-dochteronderneming AIPS. Nieuwe start in Tidaholm

Goed nieuws is de laatste tijd schaars op de blog. Hier vertelt de blog over een verhaal dat een goede wending heeft genomen. In Tidaholm produceert IAC al vele jaren dashboards en interieuronderdelen voor Saab en Volvo. Toen kwam de verkoop van beide fabrikanten, IAC sloot de site en concentreerde zich op de fabrieken in Skara, Göteborg en Färgelanda.

Dashboard NEVS 9-3 van Tidaholm
Dashboard NEVS 9-3 van Tidaholm

Swedfoam waagde een nieuwe start op de oude site. Er werden 28 banen gecreëerd, het interieur en dashboard voor de Saab Aero uit 2014 kwamen uit de voormalige IAC-hallen. Met de problemen in Trollhättan reed het jonge bedrijf ook onverbiddelijk in een crisis. Een wederopbouwproces werd gestart en afgebroken wegens gebrek aan perspectief op succes. Uiteindelijk bleef het faillissement en het daarmee samenhangende verlies van alle arbeidsplaatsen over. De lichten gingen uit in Tidaholm.

Nieuwe start: Automotive Interior Parts Sweden AB

Ook al leek de situatie somber, het was nog niet voorbij. In 2015 nam NEVS de machines over en begon met het plannen van de comeback. Automotive Interior Parts Sweden AB (AIPS) is opnieuw opgestart in de voormalige IAC-hallen. Het bedrijf is een 100% dochteronderneming van NEVS, de productie van het dashboard en delen van het interieur van de elektrische auto NEVS voor China begint in de komende weken. In Tidaholm zullen dit jaar meer dan 40 banen worden gecreëerd, meer dan vóór het faillissement van Swedfoam. Er zijn al 8 medewerkers ter plaatse, na de zomervakantie gaan er nog 33 aan boord. Niet alleen componenten voor de eerste elektrische auto komen van Tidaholm, ook interieuronderdelen voor de toekomstige generatie elektrische voertuigen worden bij AIPS geproduceerd.

Ontwikkelingscentrum Tidaholm

Goede vooruitzichten voor Tidaholm en voor een locatie die eigenlijk geen toekomst had. Net als het andere grote autobedrijf in Göteborg lijkt NEVS zich te concentreren op kleine en middelgrote bedrijven uit Zweden. In Göteborg is het aandeel Zweedse componenten continu gestegen sinds Ford zich terugtrok. Iets soortgelijks zou kunnen worden gepland in Trollhättan, wat positief zal zijn voor Zweden en voor het imago van de voertuigen.

Het nieuwe merk NEVS heeft ambitieuze plannen met AIPS. Een ontwikkelingscentrum voor voertuigveiligheid en airbagsystemen wordt gebouwd in Tidaholm. De ontwikkeling van de eerste nieuwe componenten voor een nieuwe generatie voertuigen is aan de gang, na de zomervakantie zullen proeven en tests van start gaan. In de herfst biedt 2017 AIPS volledige productiecapaciteit.

7 gedachten over 'NEVS-dochteronderneming AIPS. Nieuwe start in Tidaholm"

  • das ist gut ! ( sorry i,m american and mein deustlander is nict gut ) now can i PLEASE have part # 5124458 ! which company made that part? – it is the little jack access door left front side on the bottom trim of a 2002 9-3 viggen cv ! no one has this part ! can we get the company to make a batch of them ? or who knows a clever chap w/ a 3D printer that can print up a few ? – it’s hardly a structural part and we have no officious annoying TUV here ! ah freedom of america ! danka, neil dale 2660 s mann ave. tucson arizona 85730-1666 usa

  • Hmmm…. dat kunnen ze niet zomaar doen ...
    … nicht das ich noch irgendwann anfange NEVS irgendwie doch noch “sympathisch” zu finden … 😉

  • Eigenlijk had NEVS de machines kunnen kopen en naar China kunnen verschepen. Wat zouden velen hier van NEVS verwachten. In plaats daarvan is het gebaseerd op een lange levensduur en produceert het in het overgereguleerde hoge loonland Zweden. Vooroordelen zijn gewoon niet wat ze waren. Ook een duim omhoog voor NEVS!

  • Aangenaam dat men afhankelijk is van binnenlandse leveranciers, hoewel een productie in China waarschijnlijk veel goedkoper was geweest. Duim omhoog voor NEVS.

  • NEVS vestigt zich in Zweden en doet het tegenovergestelde van wat ik verwacht. "Made in Tidaholm" in plaats van "Made in China". Ik kan het niet geloven, bedankt voor het rapport!

Reacties zijn gesloten.