Waarom 3 keer 95 plus herten resulteert in 9000 die nog lang niet gevoeld wordt ...

Beste lezers,

Ik heb er lang over nagedacht om mijn ervaring met mijn Saabs met jullie te delen. Het was een lange weg. En soms heel vreemd. Er zijn meerdere voertuigen. Of maakte ... fouten van mijn kant ...

En sommigen laten je nooit meer gaan ...

Saab 9-5 TiD-herten. Afbeelding: Daniel Schmutzler
Saab 9-5 TiD-herten. Afbeelding: Daniel Schmutzler

Zoals de oude groene buddy.

Kun je 23 km op vakantie gaan in een auto van 1000 jaar oud? Ja dat kan! Maar ik zal je later vertellen waardoor het werd geactiveerd ... Maar ik zou graag de een na de ander beginnen. Velen schreven hier toen hun eerste contact met Saab was. Ik kan niet terugkijken op een lange geschiedenis. Ergens na de millenniumwisseling. En dat is nieuwsgierig vanuit het oogpunt van vandaag!

Door te adverteren! In National Geographic!

Reclame heeft me altijd gefascineerd. Zo duidelijk en nuchter. Altijd herkenbaar. Nordic vers. Cool. Maar onbereikbaar voor mijn toenmalige budget. Het kwam zoals het moest komen - ik volgde de menigte. VW Passat, echter, een Classic Line in groen met leer en grote gestikte deuren. Onbreekbare motor. Tot iemand me bij de verkeerslichten van de achterkant afvoerde. En nu?

Ik dacht toen aan Saab. Tegen die tijd woonde ik in Zuid-Duitsland. En het merk uit Zweden was hier veel meer aanwezig dan in mijn thuisland. Het eerste contact was heel speziell- Saab Turbo S. 900 Ik ging elke dag naar het model in een nederzetting op de rand van München voorbij.

De vorm heeft me verbrand. En het geluid!

Wat heb ik nu gedaan? Het schroot van Passat en nu? Ik was de coole rekenmachine. "Nou, dat dacht ik al. Turbo moet zijn. Dan ben ik op zoek naar een goedkopere fabrikant. " Ha, ha Daniel erg slim, denk ik achteraf. Zonder woorden.

Het werd een Skoda Octavia 1.8t 20V-turbo.

Een kennis raadde het mij aan. De motor was echt goed. Sprankelend en zuinig. Maar emotie? Fout! De verkeerde fabrikant. Simly slim.

Zelfs schuldgevoel dacht ik! Ik sprak over argumenten voor mijn beslissing. Het verlangen naar Saab bleef ontkiemen. En dat was niet gemakkelijk. Omdat leven in de Beierse hoofdstad en het verdedigen van de wens voor een Zweedse auto helemaal niet gemakkelijk is. De inheemse profeet is erg krachtig. Ondertussen strompelde de turbo rond. Steeds weer kleine fouten die het dagelijks leven misten. Nerve. Meer en meer workshopbatches.

Bovendien groeide het gezin. De wens voor een stationwagon kwam naar voren. Waarom ik geen 93-stationwagon heb gekocht, weet ik niet. Ik moet verblind zijn geweest. Ik herinner me nog levendig de volgende scène: benzinestation in München. Naast mij aan de pomp een 93-sportwagen met gematteerde achterlichten.

Puur ontwerp. De enige gemeenschappelijkheid - de turbo-belettering aan de achterzijde.

Al het andere is werelden! Onmiddellijk een gesprek met de eigenaar van de omstander was een lol voor de turbo! Zijn had meer dan 200.000 km naar beneden. Mijn vraag over problemen? "Geen." Hij grinnikte en stapte in en reed weg.

Ontzetting van mijn kant. Oké.

Ik vergat de ontmoeting en kocht toen een Octavia gecombineerde mainstream. Ik moet geestelijk gestoord zijn geweest. Nen diesel. Hij was zeker praktisch. En economisch. Zeer zuinig. Ook als het gaat om warme lucht om het interieur te verwarmen. Toen het herfst en winter was, dacht ik dat de verwarming kapot was. Sowas om klanten te geven is een schande.

De ontevredenheid groeide. Steeds weer kleine dingen die ergerden. Hij was niet betrouwbaar. Mijn zoektocht werd heel specifiek ... Ergens in de zomer van 2011 was ik weer op zoek naar een auto. Ik had een stationwagen nodig met drie volle kinderzitjes. Zonder dat de deur naar buiten sluit.

Ik wilde het geschreeuw niet horen "koop een busje". Ondertussen weer verplaatst, was er in mijn ex-huis en een dealer van Zweedse rust - Saab Service Zwickau - mijn aanbeveling! Velen duwden paniek-Saab-faillissement! Ben je gek ???

Ik dacht: "Nu meteen. Natuurlijk ben ik gek "!

Twee 95 stonden in de tuin. Sport Combi. Ik heb de test gedaan. En het personeel deed mee. Drie kinderzitjes op de achterbank (een van hen Maxi-Cosi!). Deur gesloten !!! Kijk uit! Zonder de stoelen zien ze eruit als een Mikado.

Alleen welke nemen? De 2.2 Tid Vector of de 2.3t in peper groen? Ik nam de goedkopere diesel vanwege mijn rijprestaties. 2.2Tid Vector chequeboek onderhouden en goed bewaard gebleven - enkele km. Voordat ik mezelf las - dus het was een weloverwogen beslissing! Dat hij geen groene badge had, stoorde me niet. De cockpit inspireerde me vanaf het begin. Alles legde zichzelf uit, het vakmanschap was top. Het leer rook ook naar leer. De geweldige Vector-apparatuur met het geluidssysteem was geweldig.

De deuren sloegen dicht. Alles was heel enorm. Ik kende het verschil. De verwarming was fenomenaal. Als Diesel! Voor het eerst was ik tevreden. De lange weg naar Saab!

Ik dacht. Alles was anders.

Alles verliep vlot. Totdat ik de blog hier tegenkwam. Er was veel plezier aan de turbo benzinemotoren. De passage. De uitvoering.

Hm.

Hm.

Op lichte momenten werkte het in mij. Een vriend van mij heeft jarenlang een 95Aero-grijns gedaan. Ik had nooit mogen rijden !!! Het verlangen naar meer macht verspreidde zich. Onmiddellijk! Er volgde een hert-stemming! Gelukkig!

En wat moet ik zeggen? Hij had opeens een andere ziel. Was veranderd. Veel meer kracht uit de kelder en gelijkmatig verdeeld. Dat zou alleen 25 PS meer moeten zijn? Voelt als 50 meer!

En het beste was minder consumptie. Van een gemiddelde van 6,7 liters diesel tot 5,9 liters diesel. Ik was tevreden. Maar de aero van mijn vriend raakte niet uit mijn hoofd. Umahl mijn diesel begon rumzuzicken. Altijd iets anders. Again !!

De diesel heeft me van de zenuwen beroofd. Eindelijk was ik overtuigd van het concept. De auto zelf. Maar een turbo benzinemotor. Dat is het. Zolang er nog wat zijn. Ik begon te zoeken. Wat er toen gebeurde, ik had geen idee. Ik was tot het uiterste getest.

Ik zou dat later gedeeltelijk willen vertellen 2.

Misschien 3 of 4 ??

Omdat niet alles in het leven logisch is - vooral niet om een ​​auto te kopen ...

Met dank aan Daniel voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

8 gedachten over 'Waarom 3 keer 95 plus herten resulteert in 9000 die nog lang niet gevoeld wordt ..."

 • blanco

  Hallo Daniel, geweldig verhaal. En nu met Saab, heb je gelijk! Ik heb vandaag mijn negende gekocht, ik heb nog steeds 4! En niemand te veel! Groeten uit de CH

 • blanco

  Beautiful.
  Wat ik daar heb meegemaakt, zal ik binnenkort beschrijven ... Het wordt spannend

 • blanco

  Man (s) kunnen ... vrouw, als ze wil, ook ... 1000 en meer KM rijden in een oude auto. Ik ben 40 minuten geleden. kwam terug van een reis van 1300 km. Ik kwam uit mijn 23-jarige Saab ... cool ... dat was leuk, helaas al voorbij. Nu heb ik honger…..

 • blanco

  Hallo Daniel, leuk rapport. Ik heb je 9-5 al op straat gezien. Zijn er niet zo veel bij ons. Hoe ben je blij met het Saab Centre in Zwickau? Ik ben altijd in Chemnitz geweest, maar sinds de Saab-workshopmeester is er niet langer meer de kwaliteit erna.

  • blanco

   Ik ben zeer tevreden in Zwickau.
   Al vele jaren - geweldig, vriendelijk team. Mijn aanbeveling !!

   PS Waar gaat de zilveren 95 naartoe?
   Ik heb het niet meer - maar ik zal je dat voor een deel 2 vertellen over mijn verhaal.

   • blanco

    Heb hem een ​​keer in Zwickau gezien, maar dat is al een tijdje geleden.

 • blanco

  drie kinderzitjes op de achterbank... Ik heb ook het "probleem". Maar niet zozeer vanwege de beschikbare ruimte, maar de 9-5 stationwagen is al goed ingepakt. Maar eerder door de dwergen op hun stoel kruipen ze steeds in elkaars haren! 😉

 • blanco

  Bedankt voor de tekst - ik rijd dezelfde 2.2er en kan alleen maar bevestigen dat deze diesel wordt onderschat.
  Het is echt geen raket, maar hij rent en rent ... 🙂

Reacties zijn gesloten.