Mijn Saab-verhaal

Dit begon 1980 toen mijn baas na de verkoop van zijn boxy Volvo's met een elegante nieuwe Saab Turbo Sedan 900 in donkergroene kleur jurk en kwamen net zoals groene Veloursitzen en zijpanelen. Een grote voertuig dat ik niet vóór die had gezien en ik vond het meteen.

Saab 900 Sedan. Foto: Dietmar Erhard
Saab 900 Sedan. Foto: Dietmar Erhard

Echter, voor mij was het financieel buiten bereik, was ik professioneel actief na mijn studie bouwkunde alleen 3 jaar. Na een 2CV (ik vandaag denk maar als een speciaal voertuig, hebben niet meer) de golf 1 (die al was verroest na 3 jaar geleden) ging ik al enkele jaren een cadet D.

In 1985 moest ik weer een auto kopen en ik kon me nog steeds geen nieuwe Saab veroorloven. Toen kwam ik er bij toeval achter dat de Saab van mijn baas te koop was bij de dealer omdat hij een nieuwe Saab kreeg. Ik aarzelde niet en kocht het. Vanaf nu was ik een trotse Saab-chauffeur en Saab-eigenaar. De supercomfortabele stoelen, de voorruit gebogen als een vliegtuigcockpit en het fluweelzachte motorgeluid van de 160 pk sterke turbo inspireren me nog steeds. Omdat ik, toen ik in 1989 de groene Saab aan mijn vader verkocht, eindelijk een nieuwe Saab kon betalen.

Het moest opnieuw een Saab 900 turbo sedan worden. Tot op de dag van vandaag heb ik dit in mijn bezit en ben ik elke dag blij als ik in het voertuig sta. In de tussentijd, dus na 27-jaren reed hij 500.000 km, met de originele motor (zonder revisie) originele versnellingsbak, originele schokdemper en slechts één koppelingswisseling.

Een geweldige balans. Alleen in het stuurhuis meer uitwisseling versnelling nodig waren als niet langer beschikbaar nieuwe en gerenoveerde stuurinrichting voor de installatie niet kan worden getest. Terwijl weg het eten van de roest, omdat hij nog nooit een garage heeft gezien en al weer genadeloos bloot, maar met Fluidoil alle rust in de motorruimte en in de deur holtes Gespritzt kan de roest redelijk bevatten.

Mijn hele familie, heb ik door de jaren heen met Saab voertuigen en besmet met het Saab-gen, volgens het motto: Wat goed is voor mijn veiligheid, (beginnende) moet zeker goed voor vrouwen en kinderen. Mijn vrouw is het besturen van 1997 een Saab Cabriolet, mijn dochter omdat 2006 een Saab 900 i Bj. 89 Sedan, mijn zoon reed een Saab 900 soft turbo, maar hij haalde in een korte tijd met een salto over de vangrail van een afrit van de snelweg. Gelukkig was hij ongedeerd. Nu rijdt hij Volvo, maar treurt achteraf de oude Saab.

Een jaar geleden is een nieuw Saab-model aan onze familie toegevoegd: een Saab 9-3 Sportcombi TTid Bj.2008. Een compleet andere auto, met automatische en biturbo. Wat overblijft zijn de comfortabele stoelen en het goede gevoel om in een Saab te zitten. Er zijn weinig andere auto's die me inspireren: Saab is zeker een van hen.

Met dank aan Dietmar voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

5 gedachten over 'Mijn Saab-verhaal"

 • blanco

  nou een architect met SAAB!

 • blanco

  Een leuk verhaal uit betere tijden. Oh, wat zou ik het leuk vinden om zo'n verhaal over 20 of 25 jaar vanuit een vergelijkbare positie te lezen. Namelijk zelf een jongere SAAB - bijvoorbeeld een stand uit 2031 in de tuin en hoor van de dochter van een andere SAAB-chauffeur dat ze een mooie SAAB uit 2015 had gekocht ...

  Hoe dan ook, blijf genieten van de prachtige auto's en bedankt voor het lezen hiervan.

 • blanco

  Heel leuk deze combinatie. De donkergrijze kleur op 900 Sedan met de gewone wieldoppen, een genot om te zien.

 • blanco

  dat het goed is (sorry mijn Duits is niet goed ik ben een amerikanski neil ndale1000@gmail.com ik heb een prachtige saab 2002-9 viggen cv uit 3 is snel!

 • blanco

  De goede oude 900 is bijna onsterfelijk! Ik ben altijd blij als ik er een zie!

Reacties zijn gesloten.