Aantekeningen uit Zweden

Een paar jaar geleden leek de toekomst van de Zweedse autoproductie onzeker. De situatie is volledig veranderd, mobiliteit vanuit Zweden heeft toekomst. De Expressen berichtten deze week over de "constante jacht" op ingenieurs. Een probleem dat alle actoren in Zuid-Zweden hebben.

Volvo Concept 40. Rivaliteiten verlevendigen het bedrijf. Afbeelding: Volvo Cars.
Volvo Concept 40. Rivaliteiten verlevendigen het bedrijf. Afbeelding: Volvo Cars.

Volvo stopt, CEVT sets en NEVS voedt de situatie bovendien. De lijst met vacatures is indrukwekkend en langer dan ooit. Het nieuwe merk van de voormalige Saab-fabriek heeft veel te bieden. Het vertrouwen in NEVS en in de toekomst van Trollhättan lijkt te bestaan.

Cliff Models, een bedrijf uit Göteborg, nam in 2012 de voormalige "Modelverkstad" over. Saab produceert al tientallen jaren prototypes voor zijn eigen merk en de GM-groep. Naast Volvo is ook NEVS een belangrijke klant. Cliff Models blijft investeren, breidt het dienstenaanbod uit en installeert momenteel een Diamond 30 in Trollhättan, zoals gemeld door TTELA.

De 1.5-machine van een miljoen euro, de eerste in zijn soort in Zweden, zal worden gebruikt voor het maken van gereedschap en zal de gereedschappen produceren die nodig zijn om de nieuwe NEVS-voertuigen te produceren. Klaar voor productie is de Diamond 30 van de KW 32.

 

 

De geboorte van een merk

De geboorte van een nieuw merk is iets speciaals. Mensen van IT geven vaak de voorkeur aan garages als geboorteplaats, wat vaak geweldige dingen veroorzaakt. Mijn eerste IT-baan begon jaren geleden in een dergelijk gebouw. Anderen zijn op zoek naar een pompeuze frame, sommige bedrijven beginnen in een onopgesmukte zaal.

NEVS gaf de voorkeur aan de eenvoudige variant en plaatste een paar dagen geleden een video van de ceremonie op YouTube. Jonas Hernqvist, voorheen verantwoordelijk voor de Aziatische regio bij Saab Automobile AB, kondigde de start in de toekomst aan. National Electric Vehicle Sweden werd NEVS. De eenvoudige omgeving en de eenvoud van de presentatie mogen er niet toe leiden dat we tekortschieten in de toekomst van het bedrijf. Omdat, zoals ik al zei, interessante dingen kunnen beginnen in garages. Of in een simpele fabriekshal.

Elektrische auto uit Zweden. Bereik 500 kilometers.

NEVS bevindt zich natuurlijk niet in een vacuüm. Het assortiment elektrische auto's wordt bijna dagelijks gevuld met nieuwe producten. In 2012, toen de Saab-erfenis werd gekocht, klonk het als de toekomst. 4 jaar later reist bijna elke provider met het onderwerp. Gisteren werd het specifiek in Göteborg. In 2019 komen de eerste twee elektrische auto's van Volvo. Een grote, vermoedelijk gebaseerd op de in lengte gegroeide XC60-opvolger met een actieradius van 500 kilometer. En een kleintje gebaseerd op het nieuwe CMA-platform, dat is ontwikkeld door de voormalige Saab-ontwikkelingschef Mats Fägerhag bij CEVT. Het moet een bereik van 300 kilometer hebben.

Zelfs voor nieuwe merken is er geen puppybescherming. Het platform voor de nieuwe generatie NEVS elektrische auto's is, volgens officiële aankondiging, 2019 of 2020 klaar. 8 jaar na de aankoop van de Saab-erfenis en een nieuw platform staat niet voor een nieuw voertuig op hetzelfde moment. Dat zou 2021 kunnen zijn. Als die gegevens kloppen, en als je niet diep in Trollhättan stapelt.

Kan het merk NEVS, elektromobiliteit als de basis van het bedrijf, zichzelf toestaan ​​om plaats te maken voor Volvo? Spannende vraag ... De race om de serieproductie van de eerste Zweedse elektrische auto is begonnen. De rivaliteit tussen Göteborg en Trollhättan, tussen Volvo en Saab is sinds 1947 goed voor de Zweedse auto-industrie en een stimulans voor beide partijen. Waarom zou het moeten veranderen tussen Volvo en NEVS?

10 gedachten over 'Aantekeningen uit Zweden"

 • blanco

  Ik vraag me af wat u (in Zweden !!!) met 300-500 km-bereik wilt.

  ook:
  1. De 500 km zal zeker alleen worden bereikt als onderdeel van een volledig onrealistische testcyclus.
  2. De batterij moet absoluut nieuw zijn.
  3. Het laadproces duurt veel langer dan nodig is om te tanken.

  Zweeds onroerend goed is echter altijd fascinerend geweest. 😉

  • blanco

   Het bereik van mijn SAAB is ook niet groter.

   Vooral met de E85 (lage calorische waarde) was ik blij als er meer dan 300 km in de stad was of bij snel rijden op de snelweg ...

   Een e-auto met 300-500 km vind ik praktisch. Ook voor lange afstanden, als het toch in het kader van redelijke pauzes kan worden geladen.

   • blanco

    Vooral in landen met snelheidslimieten zoals Zweden, Noorwegen en Nederland past het dan goed. 300- of 500-kilometers zijn dan realiteit en de EV is geschikt voor het dagelijks leven.

 • blanco

  Wat is er eigenlijk gebeurd met de beoogde (geplande) contractproductie bij NEVS?
  Of kan iemand nu zonder de inkomsten?

  • blanco

   Er waren geen updates meer over het onderwerp. En ik heb geen prognose.

  • blanco

   Ha, ik dacht ook aan dit bedrijf omdat ik er gisteren een artikel over las (http://www.kreiselelectric.com/). Het is heel spannend en het laat vooral zien dat zelfs kleine bedrijven in staat zijn om met veelbelovende nieuwe ideeën te komen.

 • blanco

  Ja, dus sommige vertragingen zijn al samengekomen en waarschijnlijk het besef dat Phoenix 1 ondanks alle modulariteit waarschijnlijk niet zoooo geschikt is voor elektrische auto's. Ondertussen groeit mijn bezorgdheid weer, de NEVS kan te laat komen en kan mogelijk niets spectaculairs opleveren vanwege een gebrek aan batterijtechnologie. Laten we eens kijken wat de intermediaire generatie te bieden heeft.

  • blanco

   Het zou tragisch zijn als NEVS "te laat" zou zijn en eigenlijk ondenkbaar omdat groene en duurzame mobiliteit op de kaart staat. Mogelijk zien we ook de tussengeneratie in Europa, NEVS laat veel open. Het zou spannend zijn.

 • blanco

  Zeker dat NEVS niet bij nul is gestart, kunnen ze veel tijd doorbrengen. Als OVLOV voor NEVS landt, zou dat te verwijten zijn. Niets van e-mobility pioniers.

Reacties zijn gesloten.