"Tot ziens en weer hallo Saab", ook privé

Zijn er onvoorspelbare, maar op de een of andere manier parallelle gebeurtenissen in het leven? In mijn geval vind ik het jammer om te zeggen "ja" als het gaat om de kwestie van "ByeBye Saab" - maar dit "ByeBye" werd op zijn minst in verband met me met een onverwacht snelle "Hello again", zoals we zullen lezen aan het einde van dit bericht.

Lifesaver Saab 9-5. Afbeelding: Ulrich Beitel
Lifesaver Saab 9-5. Afbeelding: Ulrich Beitel

Sinds 1980 deze mooie auto merk begeleidt me met grote vreugde - meer 96, 900, I en een 9-5 maakte ik vele jaren uitgegroeid tot een aangename ervaring. Echter, op zijn minst met de 9-5 21.06 verscheen op. om voorbij te zijn de Saab naambord werd verwijderd op de dag dus toen in Trollhättan.

Wat was er die dag met me gebeurd? Vroeg in de ochtend stapte ik in de 9-5 om voor onze neus te rijden, op slechts een paar honderd meter afstand, de ingang naar de binnenplaats. Ik was nog steeds blij met de topconditie van de Saab na in ieder geval meer dan 320.000 km. Niet in de laatste plaats omdat ik hem de dag ervoor een uur durende zorgcampagne stuurde.

Tijdens deze korte rit verloor ik het bewustzijn uit het niets en stuiterde ik ongecontroleerd tegen een muur in een 30-zone. Ik merkte de impact niet eens. Gelukkig reed er in die seconden geen voetganger of andere auto. Geluk in ongeluk dan. Gelukkig waren er in de loop van de daaropvolgende medische onderzoeken geen fysieke tekorten die verantwoordelijk waren voor deze black-out. Was het een intense microsleep? Geen idee ... De lichte ribbenkneuzing, veroorzaakt door de veiligheidsgordel, moest overwinnen.

Hoe dan ook, de voorkant van de Saab was behoorlijk misvormd. De ongelooflijk stabiele dwarsbalk achter de bumper had slagenergie doorgegeven aan beide laterale botsblokken dat accordeonachtige vervormd voorbeeldig zijn dus absorberen van de kinetische energie zacht. Zelfs de drie koelers hadden niets gekregen. Nog een bewijs van hoe de passieve veiligheid de afgelopen decennia is geëvolueerd. De 96 zou vernietigd zijn ondanks het dikke plaatstaal vanwege een gebrek aan energie-absorberende componenten tot aan de substantie.

Maar de 9-5 werd nu eindelijk voor een lange tijd veroordeeld tot patstelling totdat ik op middellange termijn zou komen om de voorkant te vervangen.

Wat te doen nu ik binnen zeer korte tijd een auto moest vervangen? Was het einde van de naam "Saab" in Trollhättan geen teken van het lot, althans om mij van Saab te scheiden voor de alledaagse auto - de plezierauto, de 96, zou nog steeds worden gekoesterd en verzorgd?

Er waren enkele verleidelijke alternatieven:
  • Lancia New Delta (ook al staat Fiat onder de mooie jurk)?
  • Citroen Xantia of de opvolger C5. Immers, jaren geleden bezat ik een Xantia waarmee ik probleemloze 470.000-km kon maken?
  • Of alweer een Saab? Als Saab, maar dan 9-5 met dezelfde motor vanwege de mogelijkheid van gedeeltelijke uitwisseling, als de auto van het ongeluk niet kon worden gered.

Veel belangrijker was echter mijn emotionele dankbaarheid aan het Saab-ongeluk. Ik kon mezelf er gewoon niet toe brengen iets anders te zoeken. Na een korte maar intense zoektocht op het internet, nam de vervanging plaats: A 9-5 in metallic chili rood, niet een combi en berekende (met automatische transmissie zo ver Ik ben een overtuigd tegenstander van automatische transmissies, elektrische parkeerrem, hulpsystemen, de autonome rijden en tegen veel meer elektronische frippery). Maar het is in ieder geval weer een Saab geworden.

De opvolger. Natuurlijk een 9-5. Afbeelding: Ulrich Beitel
De opvolger. Natuurlijk een 9-5. Afbeelding: Ulrich Beitel

Maar wat zou er gebeuren in een hopelijk niet langer voorkomende (on) zaak in een paar jaar? De selectie van geschikte dagelijkse Saab zou dan zeker maar heel beperkt zijn, zoals we die kennen van andere al vervaagde automerken: Panhard, Simca, glas, Borgward en meer recent Lancia.

De samenvatting:

Ongelooflijk geluk met pech, een Saab is geruststellend en de Saab-passie zal me blijven boeien.

Met dank aan Ulrich voor zijn Saab Summertime Story! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of simpelweg waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven ...

Wat het ook is, schrijf ons. Wij danken u Saab literatuur en saabigen kleine dingen voor elk gepubliceerd artikel!

3 gedachten over '"Tot ziens en weer hallo Saab", ook privé"

 • Het verkeer was op 25-jaren misschien gevaarlijker op sommige plaatsen, dus een auto met een hoge passieve veiligheid zoals een Saab was des te belangrijker en nog steeds is het vandaag.

  Vandaag zie ik echter veel kop-staartbotsingen, met name met achterstanden voor bouwplaatsen aan de snelweg. Vaak botsen vrachtwagens waarvan de bestuurders gebogen of afgeleid zijn tegen het einde van de blokkering en veroorzaken aanzienlijke schade aan eigendom en persoonlijk letsel. Omdat assistentiesystemen voor afstands- en noodremfuncties zeer nuttig zijn om levens te beschermen.

 • "Het moet niet worden verworpen wat er tegenwoordig op technologisch gebied wordt aangeboden."

  Dat is waar, maar veel van wat er tegenwoordig wordt aangeboden, is geen garantie voor veiligheid.
  Of het zou moeten dienen, maar maakt niet bijna de geclaimde bijdrage van de fabrikant.

  Als ik vandaag in mijn klassieke auto rijd, voel ik me aanzienlijk meer ontspannen en veel veiliger in het verkeer dan ik me een aantal jaren geleden met de auto zou hebben gevoeld. Hoe komt?

  Wegen en verkeer, verkeersmanagement en verkeersgedrag zijn ook aanzienlijk veranderd in dezelfde tijd waarin steeds meer technologie en assistenten werden geïntroduceerd.

  Het is moeilijk om je voor te stellen wat er gaande was op Duitse wegen voor 25 jaren geleden. Accongerelateerde kruispunten werden vervangen door rotondes, de alcohollimieten en de snelheidslimiet verlaagd, boetes werden verhoogd.

  Voordat 25 jaren is ingehaald in de stad van dronkaards wanneer u in een 30er Zone bar reed 80 volgens snelheidsmeter.

  Natuurlijk was de jaren 30-zone op dat moment niet eens. En wat nu een onverantwoordelijke speedster is, was in die tijd een volkomen normale chauffeur zoals iedereen, die niet eens werd bedreigd met een enkel punt op snelheidsmeter streepje 80 (snelheidsmeter gaat een beetje vooruit, aftrek van tolerantie) ...

  Dit waren verdomde ruige en gevaarlijke gewoonten op slechte wegen. Als de auto's van vandaag op dat moment waren gereden, ben ik ervan overtuigd dat er niet zoveel minder zou zijn gebeurd.

 • Je beschermengel en de Saab hebben goed werk afgeleverd. Een assistentiesysteem dat vandaag bestaat in moderne auto's, namelijk de noodremassistent, heeft waarschijnlijk een botsing bij lage snelheid voorkomen. Het is niet allemaal afval wat vandaag wordt aangeboden aan technologie.
  Als Saab nog gebouwd zou worden, dan zouden ze vandaag ook een noodremassistent in serie hebben.

Reacties zijn gesloten.