Upgrades voor de Saab 9000 CSE

Wat gebeurt er met de Saab 9000? Jarenlang werd hij als onopvallend beschouwd en werd in het gunstige geval geschat als een laaggeprijsde verbruiksauto. Als je met 9000 naar een vergadering ging, was hij gewoon een andere Daily Driver in de serie. Plots veranderen de dingen. Waar de 9000 - bekend als het Anna Project - omhoog rijdt, duimen omhoog. Ook van mensen die eigenlijk weinig met Saab kunnen doen.

Nieuwe turboslangen, motorvoorverwarmers voor de Saab 9000
Nieuwe turboslangen, motorvoorverwarmers voor de Saab 9000

De massa van 9000 heeft nu meer dan 20 jaar op de plaat. Als goedkope utility-cars zijn ze te oud en verdwijnen ze van de straat. De 9000 maakt zichzelf schaars, goede kopieën zijn merkbaar. Ons Anna-project heeft een lange geschiedenis achter de rug. 2015 lanceerde de redding en de belangrijkste dingen werden gedaan. De geschiedenis van de auto, die ik nooit had moeten kopen, kun je lezen als je in de zoekfunctie "Anna" invoert.

Wat overblijft om te doen, waren kleine dingen. Een nieuwe compressor van airconditioning moest, omdat de vorige zijn levensduur had overschreden. Omdat een 9000 zonder airconditioning in de zomer met open dak niet echt prettig is om te rijden, heeft Saab Service Frankfurt een gereviseerde compressor gebouwd voor een goede prijs. En aangezien de Saab al in de werkplaats was, was er meer te doen.

Samco Sport turbobuizen

Er was de kwestie met de turboslangen. Dat hadden we 245 PS Kit geprobeerd door Maptun, steeg de boostdruk tot meer dan 1 bar, die nauwelijks gezond kan zijn voor bijna 20 jaren oude slangen. Bovendien ... hoe goed zijn turbo-slangen van de Saab 9000 CSE na twee decennia? Om het risico op falen te minimaliseren, werden de oude onderdelen vervangen door nieuwe onderdelen van Samco Sport. Bezorging en bestelling werd afgehandeld door Schlüter Motorsport en was probleemloos. De kwaliteit van de Samco slangen, bewust gekozen in subtiel zwart, is hoog. Meer substantie en kracht dan in de serie, zou het tot 3 barboostdruk haalbaar moeten zijn.

De verandering kan theoretisch zelfgestuurd zijn, maar zonder lift is het niet leuk. Het team van Gérard Ratzmann voltooide de uitwisseling en pakte de oude slangen op voorbeeldige wijze in de 9000. Hun toestand bevestigt de beslissing. De tijd is niet voorbijgegaan zonder een spoor achter te laten, in vergelijking met de Samcos lijken ze aangevallen. De uitwisseling was een goed idee. Jammer dat Orio geen verbeterde slangen te bieden heeft. Ik had een product met Saab-letters graag gezien. Het zou geweldig zijn als Orio in de toekomst hoogwaardige producten zou leveren voor de aftermarket.

Calix-motorvoorverwarmer

In Zweden zijn de voorverwarmers van de Calix-motor heel gewoon. De voordelen liggen voor de hand. Eenvoudige installatie, minder emissie, minder slijtage, lagere prijs. De voorverwarmers zijn verkrijgbaar bij de Saab-partners. de verwarmer voor de Saab 9000 CSE werd ook in Frankfurt gemonteerd, omdat - vermoedelijk - ons Anna-project niet wordt verkocht. Na heel veel werk is Anna me dierbaar. De 9000 krijgt het hele jaar door goedkeuring en zal de terugtrekking van 2001ER Aero in het koude seizoen verzachten. Opmerking: het is niet mogelijk zonder de oude Saab.

Saab kleine dingen

Als je op een oude, verwaarloosde auto let, zijn er duizend dingen te doen. Eerst de techniek, zodat de basis goed zit. Naarmate de Saab langzaam 2 nadert, word je veeleisender. Het volgt cosmetica, zoals de Deurbekleding, die onlangs werd uitgewisseld. Beschikbaar bij Orio, in tegenstelling tot sommige andere kleinigheden. De houders van de vloermatten aan de bestuurderskant hadden het achter, net als bij zoveel 9000. Je kunt dat negeren en de matten op de een of andere manier fixen. Maar het ergert je.

Omdat de twee kleine plastic onderdelen niet meer beschikbaar zijn. Je kunt ook een Saab-workshop vragen die het merk dagelijks leidt ... wiens personeel dan, en dat is geen grap, een van die gewilde houders in hun zakken heeft, haalt de tweede uit het magazijn. Saab Service Frankfurt heeft goed voor Anna gezorgd. Goedkoop, snel, bekwaam. Met veel spirit. Bedankt voor dat!

8-gedachten ook "Upgrades voor de Saab 9000 CSE"

 • Hallo Tom, ik ben blij dat Anna bij jou blijft. Dit jaar, iets te laat, is mijn 9000 CSE nu terug in het land. En ik herhaal mezelf tot het laatste jaar .... het is zo leuk!
  Autohaus Kreil in Hof heeft ook de lijst met alle kleine dingen met veel aandacht voor detail bewerkt en nu heeft de CSE eindelijk het laatste wat ik altijd heb gemist ... een cruise control. Het vermogenstekort (ja .. alleen ... 150 PS) voor mijn andere Saab's, elk met minstens Aero-motoren, vreemd genoeg, ben ik niet vervelend in de CSE. Dus je hebt ook een goede reis met de 9000, die je nog lang kunt gebruiken .......

  • Dank je wel! Ik denk dat de 9000 erg lang zal werken

 • De blog is de schuldige dat zelfs met mij (weer) een 9000 in de tuin zit. Momenteel wordt er aan gewerkt, een deel opnieuw geverfd, veel verouderd. 2017 hij komt terug op de weg!

 • Leuk om van Anna te horen. Maar wat doet Paul op dit moment? Hij had al een tijd niets te horen

  • Paul komt in augustus op straat. Hij moest een beetje staan, omdat dingen voorbij Saab gewoon een prioriteit waren.

 • Coole upgrades! De turboslangen moeten in principe worden vervangen. 20 jaren in de Hize van de machinekamer voeden zich met de substantie. Op een gegeven moment zullen de dingen gewoon breken. Zou mooi zijn als Orio Saab Original moest retrofitten voor meer stoom.

  @ Tom: Misschien vraag je het mij?

 • Ja, de 9000 zijn echt mooie en nog steeds alledaagse auto's. Rijd dagelijks mijn 9000er Aero vanuit 1996. Deze week is de 370 000km vol

Reacties zijn gesloten.