NEVS elektrische auto's met Scandinavisch DNA

We hebben de perswinkel en het schadeherstelbedrijf al bezocht. In de toekomst zullen de elektrische auto's van NEVS van de productielijn voor Zweden, Europa en Noord-Amerika worden gerold. We hebben een verrassing voor ons en daarom rijden we met drie voertuigen aan de andere kant op de ontwikkelingsafdeling.

Body Shop. Bekijk bij Rohvossen op NEVS.
Body Shop. Bekijk bij Rohvossen op NEVS.

Als onderdeel van het Saab Festival 2015 hadden veel gasten de kans om de eerste verdieping van dit gebouw met zijn testfaciliteiten te zien. Maar er zijn verdiepingen in dit gebouw waar normaal gesproken geen buitenstaanders ooit zijn binnengedrongen.

De prototype kliniek van NEVS

Op de tweede verdieping, waar de prototype kliniek is, heb je niet de kans om elke dag een voet te zetten. In een ruimte met drie verdiepingen, omringd door kantoren met vensters, worden de modellen van de prototypen hier meestal verwerkt. Voor ons is de PhoeniX-conceptauto van Geneva 2011 daarheen gereden. We zien ook de ontwerpstudie 9-3 Turbo Edition. NEVS wilde het op de markt brengen voordat het besliste om de 9-3 met een conventionele schijf te "neerleggen".

De Turbo Edition zou een interessante 9-3 zijn geweest als deze auto het daglicht had gezien: gewijzigde voorkant, andere achterkant, nieuwe motorkap, veranderingen in het interieur, centraal turbodisplay. En dat alles in de "kardinaalrode" turbokleur zoals die was bij de eerste 99 Turbo!

Nieuw platform voor de NEVS elektrische auto

Het was interessant dat Hans-Martin ons toen een beetje kon vertellen over hoe het Phoenix-platform de afgelopen jaren is voortgezet. De ontwikkeling is zeker niet gestopt, het platform is verder aangepast en aangepast aan de behoeften. Spreken over Phoenix 2.0 zou een duidelijk understatement zijn, het platform van vandaag is net zo flexibel als het in de tijd van Spyker mogelijk was geweest.

De eerste elektrische NEVS-auto voor China, die in 2017 op de markt komt, zal er grotendeels uitzien als de oude 9-3. Maar het platform dat de basis gaat vormen voor de 'oude' carrosserie is totaal anders dan de bekende bodemplaat. NEVS heeft besloten om het lichaamsontwerp te blijven gebruiken. Door de besparing op ontwikkelingskosten kunnen elektrische auto's in China tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Deze stap is begrijpelijk, de 9-3 in zijn laatste vorm is min of meer onbekend in China en wordt daarom door Chinese klanten als een nieuw voertuig gezien.

Het kijken naar de toekomst. De ontwerpafdeling van NEVS

Zoals zo vaak komt het beste tot een einde: de vierde verdieping, de heilige graal in design. Om toegang te krijgen, moet u uw mobiele telefoon overhandigen, camera's inleveren en vervolgens het beveiligingscontrolepunt doorlopen. Na deze veiligheidsmaatregelen staan ​​we dan op de bovenste verdieping. Een ruimte met 35-desks en een "brainstorm-zone" in het midden. Daar omheen zijn de mensen die afkomstig zijn van 14-landen en werken aan de ontwerp-toekomst van het merk NEVS.

Natuurlijk kunnen we geen foto's van dit kantoor tonen vanwege het verbod op fotoproblemen. Overal zijn materialen en tekeningen voor de nieuwe voertuigen te zien! Maar we mogen een indruk delen, en dat is meer dan overweldigend. De NEVS-ontwerptaal begint waar Saab voor het laatst was. Elke individuele tekening van de wanden is ontwerptechnisch herkenbaar voor een Saab-kenner als een verdere ontwikkeling van de ontwerptaal. Hockeysticks aan de zijkanten, doorlopende lichtstrips en cockpitachtige preekstoelen om de bestuurder vormen de design toekomst van het merk NEVS.

NEVS richt zich op een langetermijndialoog

Welke indruk blijft er na deze dag? Weer op weg naar huis, met de nodige afstand tot de plant en de euforie die steeds weer optreedt? U begrijpt waarom NEVS besloot tegen de naam Saab te zijn. Een aanzienlijk deel van de beschikbare middelen investeren voor licentiegeld? Het zou geen slimme zet zijn geweest.

Na lang wikken en wegen besloot NEVS te investeren in zijn eigen naam en een handelsmerk op lange termijn. Welke heeft en heeft geen licentie. De nieuwe producten, de elektrische auto's van NEVS, zijn bedoeld om een ​​groter klantenbestand te openen. Inclusief klanten die misschien nooit aan boord van een Saab zijn gegaan. De indruk dat dit bedrijf kan slagen als de producten goed zijn, is er zeker. Weten hoeveel Saab-DNA in elke overweging staat, hoeveel kennis van Saab er is verzameld in de vorm van voormalige werknemers, laat een positieve toekomst zien met NEVS.

Het is ook heel interessant dat we aan het einde van deze dag werden geïnformeerd. Evenementen zoals die van afgelopen woensdag zullen in de toekomst met een zekere regelmaat worden gehouden voor "ambassadeurs" uit de Saab-scene. Ze zijn bedoeld om de Saab-gemeenschap inzicht te geven in het nieuw opkomende product.

We willen graag Michèl Annink, Jonas Hernqvist, Mikael Östlund, Thomas Ahlzen en Hans-Martin Forhofhof bedanken voor de gastvrijheid!

31 gedachten over 'NEVS elektrische auto's met Scandinavisch DNA"

 • blanco

  Waarom is Saab nog steeds op de fabriek van Nevs ????

 • blanco

  9-3 Turbo-editie? Het klinkt alsof ik het meteen heb gekocht ...

  • blanco

   Ik zou dat ook hebben gedaan. De kennis van deze gemiste kans doet nu pijn.

   Dan een Microlino voor de stad als een schoon e-mobieltje. Shit, de eerste serie is uitverkocht!

 • blanco

  Een mogelijk efficiëntievoordeel van oplaadbare batterijen is waarschijnlijk niet zo groot als aangenomen door Thilo, maar u kunt waarschijnlijk zeggen dat het is gegeven. Over het algemeen is de situatie vrij complex en multifactorieel en de race tussen de benaderingen is momenteel open. Om brandstofcellen als een tussenstap te beschouwen als de laatste stap in e-auto's en batterijen, vind ik dat ook verkeerd. Enkele opmerkingen over de complexiteit van de situatie:

  Nog voor 15 heb ik gewerkt aan patentaanvragen voor brandstofcellen en geen van deze technologieën is tot nu toe op de markt gekomen. Brandstofcellen zijn teven, bitchy, gemakkelijk vergiftigd en meteen geknapt.

  Aan de andere kant observeerde ik batterijtechnologie voor ongeveer 2008 en zelfs toen waren er positieve berichten over nieuwe benaderingen met een tot tien keer hogere energiedichtheid. En zelfs dit is tot vandaag niet op de markt gekomen.

  Er is een enorm gebrek aan componenten in beide technologieën. Sommigen beweren dat er al een elektriciteitsnet is, maar geen waterstofnetwerk. Maar: ik verwacht 25-40% meer elektriciteit in elektrische auto's (natuurlijk niet in gevaarlijke microvoertuigen, maar in echte auto's die normale gezinnen willen gebruiken, zoals Teslas of alleen de Saabs). En er is geen infrastructuur en ook geen geschikte snellaadstations. Zelfs de zogenaamde snellaadstations, die bijvoorbeeld 25 of 50 kW kunnen leveren, laden met 200 kWh-batterijen, die op zijn minst nodig zijn, bijna 10 of 5 h. Dat is niet snel. En toch zijn de kabels al zwaar.

  - Maar dat met de waterstofinfrastructuur zou ook haalbaar zijn als het gebaseerd was op de elektriciteitsinfrastructuur. De waterstof kan alleen worden verkregen uit water door elektrolyse, en dat zou theoretisch ook thuis mogelijk zijn. Maar er zijn geen dergelijke installaties, noch de compressoren voor 700 Bar Druck als een kleine garage. Dus: Beide benaderingen vereisen enorme upgrades.

  -Tanks met een druk van 700 bar werden jaren geleden als "marktrijp" verklaard. Waar ben jij? Het wordt gewoon uitgesteld. Er is iets totaal mis in het kamp van de brandstofcelvertegenwoordigers.

  - Ondanks de lagere efficiëntie van waterstof in vergelijking met oplaadbare batterijen, zou dit kunnen worden gecompenseerd door een grotere praktische toepasbaarheid, omdat waterstof net zo gemakkelijk op te slaan is als elektriciteit in oplaadbare batterijen. Daarom is het voordeel ook afhankelijk van hoeveel en hoeveel elektriciteit beschikbaar is. En dat is een vraag die niet in de automobiel- / celchemie / brandstofcel ligt, maar in andere technologische gebieden, waaronder onderzoek naar fusiereactoren.

  Zoals je kunt zien, veel factoren. De batterijzijde zou gemakkelijk de race kunnen winnen, want als men erin slaagt om ad hoc batterijen te maken met een aanzienlijk hogere energiedichtheid en tegen lage kosten verhandelbaar. Dan was de race waarschijnlijk verdwenen.

  Zo'n plotse winst is niet te zien in brandstofcellen, althans voor mij lijkt er geen enkele relevante factor te zijn als een tip op de weegschaal, maar eerlijk gezegd is het niet te herkennen in Batterijen dat deze sprong zou lukken, omdat het werkt weinig vooruitgang. Ik vermoedde eens dat de geruchten over een elektrische auto van Apple te maken kunnen hebben met een doorbraak in de batterij die Apple had kunnen maken. Maar ik ben sceptisch, omdat je er niet naar luistert. Als Apple dat zou doen (en wie anders het geld zou hebben voor het onderzoek), zou NEVS aan het einde zijn, net als Tesla.

  • blanco

   Citaat: En zelfs dit is vandaag niet op de markt gekomen.
   Ik denk dat deze lobby uit verschillende gebieden krachtig is en voorkomt:
   - Olieproducerende landen / BEDRIJVEN (!!!)
   -verwerken chem. Industrie (ook in Duitsland !!!)
   Auto fabrikant in het bijzonder
   GEEN INTERESSE in e-mobiliteit. Deze bedrijven willen de oude minimaal (!) Veranderen en zo lang mogelijk 'dinosaurustechnologie' bij de koper brengen. De "mobiliteit / rij-revolutie" kan alleen tot stand komen met enorme hoeveelheden geldkracht en een onmiddellijke massa betaalbare e-auto's. Wie kan en moet dit doen ????
   Toyota? VW? GM? Ik geloof niet in deze 3! Te "halfslachtig".
   Ik geloof persoonlijk meer in Fa. Zoals Google, Apple en Co. Ze hebben de financiële macht, hunkerende hoofden die een verschil willen maken, oude denkwijzen willen verlaten.
   Het blijft spannend!
   De “verbrandingsmotoren” kunnen dan later met ons mee rijden op de “Hansa-Veteranen-Rallye” ... 😉

   • blanco

    Dit kan echt het geval zijn met brandstofcellen. Je ontwikkelt iets om op alles voorbereid te zijn en een goede indruk achter te laten, en dan breng je het niet echt naar de markt.

    De behuizing is waarschijnlijk anders met batterijen. Ook buiten de automarkt is hier een sterke interesse en daar zijn zowel de elektronica (gsm- en laptopbatterijen) als de elektrotechnische (energieopslag) en chemische industrie (chemicaliën voor batterijen) geïnteresseerd in verdere ontwikkelingen. Voor zover ik kan zien, wordt dit gebied helemaal niet aangepakt door de huidige autofabrikanten. Tesla's nieuwe batterijfabriek maakt ook gebruik van conventionele technologieën; Tesla heeft waarschijnlijk geen onderzoeksafdeling "celchemie", toch?

  • blanco

   Bedankt voor de interessante samenvatting.
   Vanuit praktisch oogpunt zou het zeker nuttig zijn als NEVS ook hybride modellen aanbiedt. Dus EV met verbrandingsmotor. Ofwel als een plug-in hybride of als een range extender. Alleen EV's met een batterij plaatsen heeft een groot risico. Waterstof is nog lang niet klaar.
   In China - de motor van de huidige ontwikkeling bij NEVS - mogen voor zover ik weet, vanwege de constante smog in de steden, EV's en hybriden a'la Prius en Co de steden binnenrijden. Normale branders zijn uitgesloten.
   Dat is waarom ik me goed kan voorstellen dat NEVS niet alleen pure EV's zal aanbieden.

 • blanco

  Ik hoop dat we de 9-3 Turbo Edition kunnen zien. Klinkt als een knaller

 • blanco

  Saab pochte altijd dat hij vooraan stond, maar nu zie ik dat SAAB (sorry NEVS) er net achter zit. Een rechter zou zijn, als men direct in de brandstofceltechnologie zou gaan. Helaas heeft dit bedrijf niet de moed om dit te doen. De batterijgevoede voertuigen zijn alleen geschikt voor lokaal verkeer. Als je daarentegen de batterijen standaardiseert en eenvoudig omschakelt, dan zou dit interessant zijn. Je kunt batterijen opladen zonder een auto.

  • blanco

   Brandstofcellen in auto's zijn een verspilling van energie - door het systeem is het energieverbruik ongeveer 3 keer zo hoog als in een puur batterij-elektrische auto. Accu-elektrische auto's zijn vandaag al geschikt voor lange ritten en zullen in de niet al te verre toekomst ook betaalbaar zijn voor een grotere groep kopers.

 • blanco

  De auteur van het artikel heet Gustav. Bedankt voor de super opwindende bijdrage!
  Is Gustav nu onderdeel van het blogteam?

  • blanco

   Gustav ondersteunt ons al jaren op de achtergrond. Hij is professioneel bezig en kan daarom niet regelmatig verschijnen als een auteur. De afspraak bij NEVS Mark en ik konden het niet zo snel waarnemen, Gustav sprong spontaan in, waarvoor we heel dankbaar zijn!

 • blanco

  Heel leuk, dus er schijnt echt veel te gebeuren ...

  De Master of Suspense (Tom) wist dat al heel goed toen hij artikelen aan het invoegen was die de ene of de andere lezer aanmoedigden om zich opnieuw kritisch over NEVS te uiten, of zelfs boos te zijn ...

  De tour is tenslotte vandaag meer dan een week geleden. Maar goed, we willen een spannende blog - inclusief giswerk en controverses. Goede zaak!

 • blanco

  In ieder geval denk ik dat het positief is dat banen worden onderhouden en gecreëerd in Trollhättan. Ik vind de focus op elektrische mobiliteit precies goed, want de toekomst ligt daar. Het zal spannend zijn als de volgende generaties ook in Europa worden aangeboden, maar niet alleen de auto is belangrijk, maar ook de juiste laadinfrastructuur.

  Ik reis in Europa iets meer dan 3 km voor de laatste bijna 8000 weken en zou niet willen terugkeren naar fossiele brandstof in alledaagse voertuigen. Tussen haakjes: Range faalangst die ik nog nooit had meegemaakt, ook het laden van het voertuig was meestal veel sneller gedaan dan dat ik mijn koffie had gedronken / mails had gelezen of met andere elektrische autobestuurders had gepraat. Niet alleen bij Saab is er zo'n gemeenschap

  • blanco

   Dan heb je ofwel een wonder elektrische auto of drink je je koffie heel langzaam. Eenmaal tanken met betalen duurt een conventionele auto maximaal. 5 min. En je kunt 600km opnieuw gebruiken. En met jou?

   • blanco

    Rijdt u 1000 Km dagelijks?
    Enige tijd geleden zag ik een onderzoek naar het bewegingsprofiel van de Duitse automobilist (ik weet niet meer waar), dan zou 85% van de dagelijkse routes al mogelijk zijn met huidige EV's / afstanden. De resterende 15% lange afstandsruiters moeten gewoon bij de branders blijven tot er oplossingen zijn.
    Dus, zie niet altijd alles zwart en wit. Het is altijd een begin.

   • blanco

    In een notendop: Thilo is in een land met beperkte wegen. Elektrische auto's zijn daar bijna ideaal, er zijn geen wegen die vergelijkbaar zijn met Duitse snelwegen.

 • blanco

  De deels agressieve opmerkingen (vooral gisteren) begrijp ik niet.
  Het gaat over MADE IN SWEDEN, in Trollhättan, niet MADE IN CHINA.

 • blanco

  Sommige opwinding kan niet worden begrepen. NEVS is een avontuur dat met Tom en Mark bij de blog hoort. Over een paar jaar zouden we kunnen zeggen: Hé, we waren er vanaf het begin ... Of misschien niet.
  Dat het niets met Saab te maken heeft, is voor iedereen duidelijk. Als design aansluit bij en evolueert, des te beter. Op een gegeven moment heb ik een nieuwe auto nodig, misschien komt het alternatief uit Zweden. Met al het gebrek aan ideeën zou dit het beste zijn wat ons kan overkomen.

 • blanco

  Hallo
  Ik vind het begrijpelijk dat de NEV's nu beginnen met het verduidelijken van de merknaam met de public relations.
  We blog-lezers zijn ook dichterbij, dankzij Tom en Marc (bedankt)! De andere potentiële klanten hebben nog nauwelijks iets opgemerkt.
  Maar het zou natuurlijk niet moeten verbazen dat er Saab-fans zijn die het niet leuk vinden wat er nu gebeurt. Deze stemmen bestonden eerder ... (bijvoorbeeld over de GM)
  Groet André

  • blanco

   Moin
   Natuurlijk had ik het over GM.
   Groet André

  • blanco

   Alles is begrijpelijk, zolang men de opmerkingen over vorm en toon respecteert. Helaas werkt 100% perfect niet, zoals je vandaag zou kunnen lezen. Het zou leuk zijn als lezers die niet compatibel zijn met de situatie opletten.

 • blanco

  Waarom niet ook de internationale vakpers uitnodigen om dat te doen, blijft mij een raadsel ...

  • blanco

   Ik zou het zo niet zien. Het is te vroeg, dat zal komen. Daarnaast heeft NEVS veel persaandacht in Zweden. Het persoverzicht komt volgende week. Voordat we verder gaan met Saab

 • blanco

  Je lijkt te hebben geleerd van de fouten uit het verleden. Het is ook prettig dat nieuwe medewerkers een meer open communicatiecultuur lijken te creëren.
  Is het alleen maar de vraag wat deze onheilspellende lichamen waren die gespot werden in de Bodyshop ???

 • blanco

  Misschien heb je eindelijk begrepen dat je kopers nodig hebt om op de markt te komen. Goed product en een nieuwe naam zijn niet noodzakelijk geassocieerd met succes (zie Qoros).
  Maar als SAAB-bestuurders worden gehoopt en als potentiële klanten worden gewonnen, dan hebt u mensen die het product aan het publiek presenteren. Dat verandert absoluut de publieke perceptie.
  En als wij SAAB-rijders even tevreden zijn met de NEVS-voertuigen, zijn we de beste ambassadeurs die een bedrijf kan hebben.

 • blanco

  Nooit te laat om open te zijn en het plan om toekomstige evenementen voor botscans uit de Saab-scene te organiseren, is veelbelovend. Ik zal dit goed volgen en misschien willen we als Saabist in de toekomst graag met een NEVS rijden.
  Dit ziet er echter heel goed uit en blij dat er nu deze openheid is.

 • blanco

  Fascinerend ... De vraag rijst echt waarom NEVS al jaren stonewallt en pas nu (reputatie gehavend) fans en potentiële kopers nadert.

  • blanco

   Wat moeten ze laten zien?
   Eens hadden ze de turbo gebouwd. Ik zou een klant met of zonder SAAB-letters zijn geweest.

 • blanco

  Spannende nieuws van NEVS! Ik heb nog een vraag:
  WAAROM EERST NU DEZE OPENHEID ???

  NEVS MOET natuurlijk nieuwe klanten vinden / overtuigen! Anders is het bedrijf als SAAB voor ... 🙁

  • blanco

   De vraag is gerechtvaardigd. De beslissing op het gebied van merknamen is waarschijnlijk een reden. Daarnaast zie ik de betrokkenheid van medewerkers die al lang niet op de achtergrond bij NEVS werken. De auto-industrie verandert snel, er moeten nieuwe manieren worden gevonden om een ​​dialoog met de klant aan te gaan. NEVS doet het momenteel prima.

Reacties zijn gesloten.