Er was eens in Trollhättan ...

Het moet 1986 of 1987 zijn geweest toen ik voor het eerst door Trollhättan kwam ... midden in de nacht, op weg naar Stockholm. Ik wist niets meer over Saab dan dat het merk Zweeds was. De Saab-fabriek? Maakt niet uit. De stad werd pas in 2010 interessant als reisbestemming. Het was de aanstaande sluiting en de herstart onder Victor Muller die de fabriek in beeld bracht.

Herfst ochtendzon, het werk in oktober 2011
Herfst ochtendzon, het werk in oktober 2011

Het Saab-festival diende als gelegenheid, de 9-5 mocht thuis bezoeken. De straten zaten vol Saabs voor het festival, tweetakt- en turbogeluid hing in de lucht. De stad zou daarna nooit zo vol Saabs zijn. De fabriek - een soort heilige plek voor fans van over de hele wereld. Dat was het duidelijk niet. De straten rondom het terrein zitten vol kuilen, de gebouwen in de stijl van de jaren 80, het grindgebied voor de plant maakt deel uit van de natuur. Het kon ons niet schelen! Gefascineerd stonden we bij het hek en zagen hoe om de paar minuten een nieuwe 9-5 na de andere van de lijn rolde.

Als we toen al hadden geweten dat elk nieuw geproduceerd voertuig automatisch eigendom was van een financiële dochteronderneming van GM, hadden we vermoed dat Detroit Saab geen lucht zou hebben om te ademen. We zouden huilend zijn weggelopen.

Trollhättan, Saab-fabriek, oktober 2011

In de Zweedse herfstzon ontwikkelt de fabriek een bijna poëtische schoonheid. Het slaapt, de Saab-fabriek. Geen productie, geen werknemers, maar één man van de veiligheidsdienst wacht op ons. Het gevecht om Saab is op zijn hoogtepunt, we halen de voertuigen op voor de Saab-dealer tour.

Een snelle foto voor het hoofdportaal, een foto voor de enorme Saab-pylonen, die zo krachtig lijken te zijn gebouwd voor alle eeuwigheid. De twee Saab 9-5-sportpakken zijn pre-series voertuigen. Normaal gesproken hebben ze een kort leven, en in turbulente tijden is het mogen reizen naar Duitsland een uitzondering. Dat is hoe we denken. Dat het zal doorgaan naar Frankrijk en Spanje, dat beide stationwagens de fabriek en het merk zullen overleven, dat is een waanzin uit de geschiedenis van Saab. Maar niemand had dat destijds vermoed.

Rond de Saab-fabriek, april 2012

De faillissementsbeheerders hebben nu de leiding over de plant. Ze houden de verflijn in de standby-modus, ze verzamelen Saab-voertuigen en prototypes van over de hele wereld. Saabs van testen, de pre-series, ontmoeten elkaar op de grindwerf voor de plant. Er zijn zeldzame voertuigen tussen; Kleuren die we nog nooit eerder hebben gezien, veel gemiste kansen.

Mark en ik rennen door de fabriek. Hoofdportaal, grindplaats, noordportaal. De weg tussen vliegveld en perswinkel, dichtbij de Göta Älv. De veiligheidsdienst is stress, de Skoda van de veiligheidsdienst laat ons niet uit het oog verliezen. Hij had het ook gemakkelijker kunnen hebben. Een lange wandeling met twee gekke Duitsers, we zouden hem hebben genomen.

Het ding is triest. De meeste voertuigen, inclusief nieuwe Turbo X en cabriolets, worden gesloopt. De carrosserieën van de 9-5 zullen nooit auto's bouwen.

De Saab-vlaggen zijn aan het waaien. Juni 2012.

De wuivende Saab-vlaggen wekken de indruk dat alles in orde is. Als dit niet het geval is, wordt de fabriek verkocht aan NEVS. In Trollhättan zijn de reacties terughoudend. Vertrek of vreugde, niets daarvan is echt gevoeld. Misschien een idee wat 4 jaar later zal worden, bijna tot de dag van vandaag. Dan krijgt NEVS het Saab-logo van de fabriek.

Maar het is nog geen tijd. Zomer, zon, Saab-vlaggen in de wind. En hoop op een goede toekomst.

Mei 2013. Saab Festival.

Het werk als achtergrond. Het is niet meer. Fans rijden naar het hoofdportaal, nemen een souvenirfoto. Van tevoren waren er geruchten. NEVS zou het festival gebruiken om nieuwe producten te laten zien. Er gebeurt niets, de plant blijft gesloten, de parkeerplaats voor de plant doet tegenwoordig dienst als racebaan.

Je hoeft niet rond te lopen in het fabrieksterrein. Dat zou kunnen, maar het werkt niet. Omdat niets zichtbaar is, omdat alles opgeruimd is. De zichtlijnen zijn belemmerd met containers, het terrein is zo ingesloten.

December 2013. Start opnieuw in de fabriek.

Hoe is dat met hoop? Ze sterft als laatste, maar ze sterft betrouwbaar. Daarvoor is er een korte hoogte, in de plantenwereld spreekt men van een angstbloei. Het werk komt na lange tijd weer tot leven. Een minister die niet langer in functie is, komt vanuit Stockholm binnen. Vertegenwoordigers uit China en lokale politieke beroemdheden. Leveranciers uit Duitsland worden in bussen door de stad gereden, het vertrek is daar.

Natuurlijk willen we dat geloven, en we willen er zijn. Vliegticket, autoverhuur, hotel geboekt. En inderdaad: NEVS levert een geweldige enscenering en zet de eerste nieuwe Saabs uit de startblokken.

Laatste bezoek. Saab Festival 2015

Op de een of andere manier zijn we het verlangen en misschien de hoop kwijtgeraakt. Mark en ik zijn keer op keer in Trollhättan geweest, maar de frequentie van bezoeken is in de loop der jaren gedaald. Misschien zijn we zoals veel Zweden die in de geschiedenis van Saab zijn afgestudeerd.

Het festival 2015 nevs opende de poorten naar de Saab fabriek, in het bijzonder voor Powertrain complex dat zoveel geschiedenis van Saab 80er jaar houdt. De 9000 is nog steeds aanwezig in de kamers alsof deze gisteren is ontworpen. Een geweldig gebaar voor de fans, zelfs als de conditie van de laboratoria een duidelijke taal spreekt. Investeringen zijn nodig als je in de toekomst in de eerste divisie wilt spelen.

Reeds 2015 was er het gerucht met de Saab-letters, dat zou moeten worden verwijderd. Ze bleven wakker. Meer 12 maanden.

17 gedachten over 'Er was eens in Trollhättan ..."

 • In een notendop! Super!

 • LANG LEVEN (elke) SAAB (daarbuiten). EN LANG LIVE ORIO.

  Eerlijk gezegd zijn reserveonderdelen en upgrades voor bestaande SAAB's nu veel interessanter voor mij dan een bedrijf, dat helemaal geen interesse heeft in SAAB-eigenaren ...

 • Met mensen ben ik blij als de boodschap zegt ...

  "VERRAST"

  of

  "NA EEN KORTE, ERNSTIGE ZIEKTE"

  Natuurlijk ben ik niet blij omdat iemand is overleden, maar omdat deze persoon en zijn vrienden en familieleden een lange beproeving hebben gespaard en ze tot net voor het einde van het leven konden genieten. De weg van SAAB was echt anders.

  De dealer tour in volle eer. Het was een noodoperatie die hoop deed ontstaan ​​voor de nieuwe SC en 9-4X en dat het kon doorgaan ...

  Maar vanaf dat moment werden de "familieleden" (alle SAAB-enthousiastelingen) eigenlijk alleen maar voor de gek gehouden. De patiënt was dood.

  Tot de volledige verwijdering en worsteling van bruikbare orgels, mocht niemand weten ...

 • Oh, ik ben blij dat ik in Trollhättan naar 2014 ben geweest en de machtige SAAB-letters op het gebouw heb gezien!

 • Als verdriet tijdens het lezen opent, is het weer goed geschreven.
  Ieder van ons die eerder in Trollhaettan is geweest, zal zijn schilderijen eren.
  Zodra hij zijn Saab voor de fabriek of op de extra grote Saab-letters heeft gefotografeerd, is dat wat! De 9.5 en 9.4X op de Saab-promotietour hebben gezien, blijft.
  Er is al een paar dagen een "nieuwe" Saab in mijn familie.
  Na het falen van een 9000 kochten mijn zoon en vriendin vorige week een 9.5 Sportcombi met Chrombrlle, zwart met een lichte lederen droom.
  Laten we eren wat we hebben. We zullen jaloers zijn, in elk geval op de volgende vergadering en onze exits.

 • Ik had het geluk - afgezien van de bedrijfswagen - dat ik mijn hele autoleven kon rijden en Saab kon bezitten. We hadden zeker geweten dat er op een gegeven moment geen nieuwe auto's meer zouden zijn - we zouden waarschijnlijk de een of de ander bijna allemaal hebben gehouden en ze nooit hebben weggegeven. Het begon allemaal met een van de laatste 96's, later kwamen er verschillende Saab 90's en vervolgens drie klassieke Saab 900's voordat een Saab 9000 CC en een 9000 CS werden geïntroduceerd. Dit wordt gevolgd door een Saab 9-5 die we nog steeds rijden. Ik heb zelfs mijn verloofde kunnen besmetten met de Saab Vierus - ze rijdt in een Saab 9-3 Cabrio Bj 2009. Voor ons is het op een gegeven moment ondenkbaar om geen Saab voor de deur of zelfs in de garage te hebben

 • Orio staat ongetwijfeld achter Saab, we hebben de afgelopen dagen constant gecommuniceerd. Orio kan antwoorden met een persbericht. Ook zal Orio Duitsland actief onze Saab-zomeractie ondersteunen, die de komende dagen van start gaat

  Aan GM en Saab: er was een globale opdracht tussen Saab Automobile en Ally Financial. Elk gebouwd voertuig werd automatisch het eigendom van Ally, de financiële afhankelijkheid was totaal. GM was in staat om vorderingen naar eigen goeddunken te compenseren, wat later werd gedaan aan de curatoren en de reikwijdte voor Saab was nul. Voordat iemand klaagt over GM: Redelijke en volwassen mensen hebben deze contracten zonder dwang gesloten, Muller kon ook weigeren of opnieuw onderhandelen.

 • Dit is een nieuwe start, een goede start, EV's zijn de toekomst.
  En ik denk dat het niet illegaal is om welk logo dan ook op de auto waarin je rijdt te plaatsen.
  Zo lang het is een veilige, leuk te besturen, goed uitziende en kwalitatief goede auto met Saab-gens.

 • Ik kocht mijn eerste 2010 SAAB, een 9-5 2.3t combinatie van 10 jaar oud was bij toeval, nu heb ik een 2007er 9-5 AERO, helaas, is veel GM in, maar het is gewoon geweldig.
  Toen ik de stationwagon op dat moment kocht, hoorde ik voor het eerst dat SAAB in een slechte staat verkeerde. Sindsdien ben ik een fan van SAAB en zal ik Saab blijven besturen terwijl het nog mogelijk is.
  Ik volg al heel wat SAAB-blogs en vind het jammer dat er geen nieuwe SAAB zal komen (althans in de nabije toekomst) maar ik denk ook dat het beter is voor NEVS om hun nieuwe projecten onder een nieuwe naam te krijgen markt.
  Wie weet, misschien zal SAAB ooit weer tevoorschijn komen, zie bij Maybach, of speciaal in de fietsindustrie Victoria, Kreidler, Adler, enz.

 • Hallo aan iedereen,

  dat maakt me echt heel erg verdrietig.

  Dan hopen we dat Orio ons niet zal teleurstellen als we de voertuigen krijgen die nog beschikbaar zijn!

  "Als we destijds al hadden geweten dat elk nieuw geproduceerd voertuig automatisch eigendom was van een financiële dochteronderneming van GM, dan hadden we vermoed dat Detroit Saab geen lucht zou hebben om te ademen."
  Is er eigenlijk meer informatie beschikbaar?

 • Zijn 9-5.

 • De fabriek zal blijven, het lijkt erop dat NEVS zal "leveren". De eerste details van de zeer interessante bijeenkomst in de fabriek op woensdag, waar Mark en ik helaas niet konden zijn, klinken veelbelovend. Een van de deelnemers zal de komende dagen bijdragen aan de blog.

 • Zijn de witte prototypen vóór de testfabriek Buicks of 9-5 Mulettos?

 • Heel erg alles. 🙁

  Maar dankzij de "Saab-dealertour" (hoogstwaarschijnlijk) ben ik nog steeds bij het merk! En bijna "volhardender" dan voorheen.
  Dus ook iets “goeds” gehad (in ieder geval voor mij persoonlijk)! 😉

 • Zeer goede samenvatting van de afgelopen jaren maar helaas met een verdugiges einde voor Saab nieuwe auto's.

 • voelde dat onze eerste SAAB slechts een auto was, nu is SAAB bijna een levensstijl, tenminste in de automobielsector en niets daar dat zelfs SAAB zelfs zou kunnen worden vervangen.
  De interesse in de Saabresten is bij mij dus ook hoog, dus blijf alsjeblieft rapporteren wat NEVS en anderen smeden van de overblijfselen. Het lijkt mij bijna alsof het Bauhaus 1933 uit Duitsland werd verdreven en wiens ideeën over de hele wereld verspreid raakten. Misschien komt er binnenkort meer SAAB dan ooit tevoren!

 • Zwaantong over een autofabriek in Trollhättan.
  De emotionele samenvatting van de afgelopen jaren toont eens te meer het pijnlijke "sterven" in termijnen.
  De realiteit is nu: de wereld blijft draaien zonder nieuwe SAAB's. Vaarwel is altijd moeilijk.

  Zal Trollhättan als een werk blijven ??? NEVS moet eerst "bezorgen"!

Reacties zijn gesloten.