Er was eens in Trollhättan ...

Het moet 1986 of 1987 geweest zijn toen ik voor het eerst door Trollhättan kwam ... midden in de nacht, op weg naar Stockholm. Van Saab wist ik niets meer dan dat het merk Zweeds was. De Saab-fabriek? Zonder belang. Als toeristische bestemming was de stad alleen 2010 interessant. Ironisch genoeg hebben de dreiging van sluiting en de herstart onder Victor Muller het werk in de kijker geplaatst.

Herfst ochtendzon, het werk in oktober 2011
Herfst ochtendzon, het werk in oktober 2011

Het Saab-festival diende als gelegenheid, de 9-5 mocht naar huis komen. De straten waren bezaaid met Saabs, tweetakt- en turbogeluid waren in de lucht. Nooit meer zou de stad zo vol Saabs zijn. Het werk - een soort heilige plek voor fans van over de hele wereld. Natuurlijk was het niet nuchter. De straten rond de site vol kuilen, de gebouwen in de stijl van de 80er-jaren, de grindplaats voor het plantengedeelte van de natuur. Het kon ons niet schelen! Gefascineerd stonden we aan het hek en zagen hoe om de paar minuten een nieuwe 9-5 na de andere van de band liep.

Hadden we toen al geweten dat elk nieuw geproduceerd voertuig automatisch het eigendom zou worden van een GM-financiële dochteronderneming, dan zouden we vermoed hebben dat Detroit Saab het niet zou laten ademen. We zouden huilend weggelopen zijn.

Trollhättan, Saab-fabriek, oktober 2011

In de Zweedse herfstzon ontwikkelt de fabriek een bijna poëtische schoonheid. Het slaapt, de Saab-fabriek. Geen productie, geen werknemers, maar één man van de veiligheidsdienst wacht op ons. Het gevecht om Saab is op zijn hoogtepunt, we halen de voertuigen op voor de Saab-dealer tour.

Nog steeds snel een foto voor het hoofdportaal, een foto voor de enorme Saab-pyloon, die zo krachtig lijkt gebouwd voor de eeuwigheid. De twee Saab 9-5 sportwagens zijn pre-series voertuigen. Normaal gesproken hebben ze een kort leven en wordt reizen in Duitsland een uitzondering in turbulente tijden. Dat is hoe wij denken. Dat het door zal gaan naar Frankrijk en Spanje, dat beide stationwagons de fabriek en het merk zullen overleven, dat is een weirdo van de geschiedenis van Saab. Maar niemand vermoedde dat op dat moment.

Rond de Saab-fabriek, april 2012

De beheerders van het faillissement zijn inmiddels de baas over de fabriek. Ze houden de verflijn in de standby-modus, ze verzamelen Saab-voertuigen en prototypen over de hele wereld. Op het gravel voor de fabriek Saabs van de testen, ontmoeten de pre-series elkaar. Het zijn zeldzame voertuigen; Kleuren die we nog nooit hebben gezien, veel gemiste kansen.

Mark en ik rennen door de fabriek. Hoofdportaal, grindplaats, noordportaal. De weg tussen vliegveld en perswinkel, dichtbij de Göta Älv. De veiligheidsdienst is stress, de Skoda van de veiligheidsdienst laat ons niet uit het oog verliezen. Hij had het ook gemakkelijker kunnen hebben. Een lange wandeling met twee gekke Duitsers, we zouden hem hebben genomen.

Het ding is triest. De meeste voertuigen, inclusief nieuwe Turbo X en cabriolets, worden gesloopt. De carrosserieën van de 9-5 zullen nooit auto's bouwen.

De Saab-vlaggen zijn aan het waaien. Juni 2012.

De wuivende Saab-vlaggen wekken de indruk dat alles in orde is. Als dit niet het geval is, wordt de fabriek verkocht aan NEVS. In Trollhättan zijn de reacties terughoudend. Vertrek of vreugde, niets daarvan is echt gevoeld. Misschien een idee wat 4 jaar later zal worden, bijna tot de dag van vandaag. Dan krijgt NEVS het Saab-logo van de fabriek.

Maar het is nog geen tijd. Zomer, zon, Saab-vlaggen in de wind. En hoop op een goede toekomst.

Mei 2013. Saab Festival.

Het werk als achtergrond. Het is niet meer. Fans rijden naar het hoofdportaal en nemen een souvenirfoto. In de aanloop waren er geruchten. NEVS zou het festival gebruiken om nieuwe producten te tonen. Er gebeurt niets, het werk blijft gesloten, de parkeerplaats voor de fabriek dient op deze dagen als een racebaan.

Je hoeft niet rond te lopen in het fabrieksterrein. Dat zou kunnen, maar het werkt niet. Omdat niets zichtbaar is, omdat alles opgeruimd is. De zichtlijnen zijn belemmerd met containers, het terrein is zo ingesloten.

December 2013. Start opnieuw in de fabriek.

Hoe is dat met hoop? Ze sterft als laatste, maar ze sterft betrouwbaar. Daarvoor is er een korte hoogte, in de plantenwereld spreekt men van een angstbloei. Het werk komt na lange tijd weer tot leven. Een minister die niet langer in functie is, komt vanuit Stockholm binnen. Vertegenwoordigers uit China en lokale politieke beroemdheden. Leveranciers uit Duitsland worden in bussen door de stad gereden, het vertrek is daar.

Natuurlijk willen we dat geloven, en we willen er zijn. Vliegticket, autoverhuur, hotel geboekt. En inderdaad: NEVS levert een geweldige enscenering en zet de eerste nieuwe Saabs uit de startblokken.

Laatste bezoek. Saab Festival 2015

Op de een of andere manier zijn we het verlangen en misschien de hoop kwijtgeraakt. Mark en ik zijn keer op keer in Trollhättan geweest, maar de frequentie van bezoeken is in de loop der jaren gedaald. Misschien zijn we zoals veel Zweden die in de geschiedenis van Saab zijn afgestudeerd.

Het festival 2015 nevs opende de poorten naar de Saab fabriek, in het bijzonder voor Powertrain complex dat zoveel geschiedenis van Saab 80er jaar houdt. De 9000 is nog steeds aanwezig in de kamers alsof deze gisteren is ontworpen. Een geweldig gebaar voor de fans, zelfs als de conditie van de laboratoria een duidelijke taal spreekt. Investeringen zijn nodig als je in de toekomst in de eerste divisie wilt spelen.

Reeds 2015 was er het gerucht met de Saab-letters, dat zou moeten worden verwijderd. Ze bleven wakker. Meer 12 maanden.

17-gedachten ook "Er was eens in Trollhättan ..."

 • Zwaantong over een autofabriek in Trollhättan.
  De emotionele samenvatting van de laatste paar jaar toont nogmaals pijnlijk de "stervenden" in termijnen.
  De realiteit is nu: de wereld blijft draaien zonder nieuwe SAAB's. Vaarwel is altijd moeilijk.

  Of Trollhättan nog steeds een werk is ??? NEVS moet eerst "bezorgen"!

  • Het werk zal blijven, het lijkt erop dat NEVS zal "bezorgen". Eerste details van de zeer interessante vergadering in de fabriek op woensdag, waar Mark en ik er helaas niet bij konden zijn, klinken veelbelovend. Een van de deelnemers zal de komende dagen bijdragen aan de blog.

 • voelde dat onze eerste SAAB slechts een auto was, nu is SAAB bijna een levensstijl, tenminste in de automobielsector en niets daar dat zelfs SAAB zelfs zou kunnen worden vervangen.
  De interesse in de Saabresten is bij mij dus ook hoog, dus blijf alsjeblieft rapporteren wat NEVS en anderen smeden van de overblijfselen. Het lijkt mij bijna alsof het Bauhaus 1933 uit Duitsland werd verdreven en wiens ideeën over de hele wereld verspreid raakten. Misschien komt er binnenkort meer SAAB dan ooit tevoren!

 • Zeer goede samenvatting van de afgelopen jaren maar helaas met een verdugiges einde voor Saab nieuwe auto's.

 • Heel slecht. 🙁

  Maar bijvoorbeeld dankzij de "Saab-dealer tour" (hoogstwaarschijnlijk) ben ik nog steeds op het punt! En dat bijna "meer volhardend" dan voorheen.
  Dus ook (althans voor mij pers.) Iets "goeds"!

 • Zijn de witte prototypen vóór de testfabriek Buicks of 9-5 Mulettos?

  • Zijn 9-5.

 • Hallo aan iedereen,

  dat maakt me echt heel erg verdrietig.

  Dan hopen we dat Orio ons niet zal teleurstellen als we de voertuigen krijgen die nog beschikbaar zijn!

  "Hadden we toen al geweten dat elk nieuw geproduceerd voertuig automatisch het eigendom zou worden van een GM-financiële dochteronderneming, dan zouden we vermoed hebben dat Detroit Saab het niet zou laten ademen."
  Is er eigenlijk meer informatie beschikbaar?

  • Orio staat ongetwijfeld achter Saab, we hebben de afgelopen dagen constant gecommuniceerd. Orio kan antwoorden met een persbericht. Ook zal Orio Duitsland actief onze Saab-zomeractie ondersteunen, die de komende dagen van start gaat

   Aan GM en Saab: er was een globale opdracht tussen Saab Automobile en Ally Financial. Elk gebouwd voertuig werd automatisch het eigendom van Ally, de financiële afhankelijkheid was totaal. GM was in staat om vorderingen naar eigen goeddunken te compenseren, wat later werd gedaan aan de curatoren en de reikwijdte voor Saab was nul. Voordat iemand klaagt over GM: Redelijke en volwassen mensen hebben deze contracten zonder dwang gesloten, Muller kon ook weigeren of opnieuw onderhandelen.

 • Ik kocht mijn eerste 2010 SAAB, een 9-5 2.3t combinatie van 10 jaar oud was bij toeval, nu heb ik een 2007er 9-5 AERO, helaas, is veel GM in, maar het is gewoon geweldig.
  Toen ik de stationwagon op dat moment kocht, hoorde ik voor het eerst dat SAAB in een slechte staat verkeerde. Sindsdien ben ik een fan van SAAB en zal ik Saab blijven besturen terwijl het nog mogelijk is.
  Ik volg al heel wat SAAB-blogs en vind het jammer dat er geen nieuwe SAAB zal komen (althans in de nabije toekomst) maar ik denk ook dat het beter is voor NEVS om hun nieuwe projecten onder een nieuwe naam te krijgen markt.
  Wie weet, misschien zal SAAB ooit weer tevoorschijn komen, zie bij Maybach, of speciaal in de fietsindustrie Victoria, Kreidler, Adler, enz.

 • Dit is een nieuwe start, een goede start, EV's zijn de toekomst.
  En ik denk dat het illegaal is om elk logo te plaatsen op de auto die je bestuurt.
  As Long It's a safe, leuk om te rijden, goed uitziende auto met Saab gens.

  • LANG LEVEN (elke) SAAB (daarbuiten). EN LANG LIVE ORIO.

   Eerlijk gezegd, reserveonderdelen en upgrades voor SAAB's zijn SAAB-eigenaars helemaal ...

 • Ik had het geluk om - afgezien van de bedrijfswagens - te rijden en al mijn autoleven Saab te bezitten. Natuurlijk hadden we geweten dat er op een gegeven moment geen nieuwe auto's zullen zijn - waarschijnlijk de een of de ander die we bijna allemaal zouden hebben gehouden en nooit zouden afleveren. Het begon allemaal met een van de laatste 96iger, later kwamen er verschillende Saab 90, vervolgens drie klassieke Saab 900 voordat een Saab 9000 CC en een 9000 CS-feeder stopten. Dit wordt gevolgd door een Saab 9-5, die we nog steeds rijden. Zelfs mijn verloofde kon ik besmetten met de Saab Vierus - ze bestuurt een Saab 9-3 convertible Bj 2009. Voor ons is het op een gegeven moment ondenkbaar om geen Saab meer voor de deur of zelfs in de garage te hebben

 • Als verdriet tijdens het lezen opent, is het weer goed geschreven.
  Ieder van ons die eerder in Trollhaettan is geweest, zal zijn schilderijen eren.
  Zodra hij zijn Saab voor de fabriek of op de extra grote Saab-letters heeft gefotografeerd, is dat wat! De 9.5 en 9.4X op de Saab-promotietour hebben gezien, blijft.
  In mijn familie zijn er een paar dagen geleden een "nieuwe" Saab.
  Na het falen van een 9000 kochten mijn zoon en vriendin vorige week een 9.5 Sportcombi met Chrombrlle, zwart met een lichte lederen droom.
  Laten we eren wat we hebben. We zullen jaloers zijn, in elk geval op de volgende vergadering en onze exits.

 • Oh, ik ben blij dat ik in Trollhättan naar 2014 ben geweest en de machtige SAAB-letters op het gebouw heb gezien!

 • Bij mensen ben ik blij als de boodschap is ...

  "AMAZING"

  of

  "NA KORTE, ZWARE ZIEKTE"

  Natuurlijk ben ik niet blij omdat iemand is overleden, maar omdat deze persoon en zijn vrienden en familieleden een lange beproeving hebben gespaard en ze tot net voor het einde van het leven konden genieten. De weg van SAAB was echt anders.

  De rondleiding van de dealer in alle eer. Het was een noodoperatie die hoop gaf voor de nieuwe SC en 9-4X en dat deze kon doorgaan ...

  Maar vanaf dat moment werden de "familieleden" (alle SAAB-enthousiastelingen) eigenlijk alleen maar misleid. De patiënt was dood.

  Tot de volledige verwijdering en Verwurstung van bruikbare orgels die alleen niemand kende ...

  • In een notendop! Super!

Reacties zijn gesloten.