Vaarwel Saab. Hallo NEVS.

Het was geen grote verrassing! Het was de afgelopen weken steeds duidelijker geworden dat Saab niet terug zou komen. Er waren gesprekken tussen NEVS en Saab AB, maar de richting was duidelijk. NEVS zou beginnen met het vestigen van een eigen merk.

Nieuw. NEVS-vlaggen bij de hoofdingang.
Nieuw. NEVS-vlaggen bij de hoofdingang.

De geschiedenis van Saab is altijd vol breuken geweest. De Saab 99 was een radicaal vertrek, weg van de ronde kleine auto, naar de hoekige middenklasse. De 9000 was een brutale breuk met de oude traditie van de luxeklasse, de turbo een revolutie in aandrijftechnologie. Vanuit dit perspectief is het beheersbaar dat de Saab-letters niet meer op het werk te vinden zijn. Dit doet natuurlijk pijn als Saab-fan; het voelt alsof je je huis bent kwijtgeraakt - maar het is ook goed.

Een nieuw label op basis van Saab-basis.

 

Het besluit schept duidelijkheid die al lang ontbreekt, het maakt de weg vrij voor iets nieuws, misschien voor een revolutie van Trollhättan. Dat Saab AB zijn merknaam wil beschermen, is eervol en begrijpelijk. Dat NEVS beter wordt geadviseerd bij een nieuw merk, is al maanden mijn mening. Er zijn meer dan 5 jaar zonder productie tussen Saab Automobile AB en vandaag. En wanneer nieuwe elektrische NEVS-auto's in 2018 of 2019 van de productielijn in de Stallbacka rollen, zijn er al 7 of 8 jaar verstreken. Te veel tijd in een branche in radicale verandering om geloofwaardig weer op te pakken waar het einde in 2011 was bezegeld.

Tegelijkertijd opent zich de verleidelijke kans om een ​​succesverhaal te bouwen op de fundamenten van Saab. Audi is voortgekomen uit verschillende merken - Horch, Wanderer, DKW. Tegenwoordig wordt de traditie van deze merken in stand gehouden op de locatie in Chemnitz. Iets soortgelijks zou kunnen worden bereikt bij NEVS. Saab-DNA, Saab-ontwerp, de wortels diep verankerd in Västra Götland ... waar ooit vliegtuigen werden gebouwd en de eerste tweetaktmotoren de naam Saab de wereld in droegen. Gewoon nieuwe technologie, vooruitstrevende oplossingen, een andere naam.

NEVS zoekt nabijheid bij de Saab-gemeenschap

 

Een e-mail van gisteren suggereert dat het zo zou kunnen aflopen. Mark en ik hebben een uitnodiging ontvangen van NEVS. Vertegenwoordigers van de Saab-gemeenschap waren vandaag uitgenodigd om gasten in de fabriek te zijn. NEVS praat over de toekomst, toont de toekomst, beantwoordt vragen. Het zou leuk geweest zijn om deze datum op middellange termijn te hebben geweten, want we waren er graag bij geweest. Dus meer dan 1.000 kilometer stonden haaks op de particuliere en zakelijke planning. Een vlucht die 's ochtends op korte termijn is geboekt met een terugvlucht op dezelfde dag plus huurauto's kan niet worden weergegeven voor een fanblog.

Onbekend. De voormalige Saab-fabriek zonder Saab-logo.
Onbekend. De voormalige Saab-fabriek zonder Saab-logo.

Hoe betreurenswaardig het korte-termijnkarakter van de uitnodiging ook is, het vertoont een tendens. Als de duurzame strategie hierachter is om voort te bouwen op de lange en geweldige traditie van Saab, dan zou dat de juiste manier zijn om te gaan. In de voormalige Saab-fabriek is veel merkexpertise verzameld. Mensen die weten hoe een Saab moet voelen, hoe hij eruit moet zien, ontwerpen toekomstige producten. Dat kan spannend zijn, we zouden het resultaat kunnen waarderen.

Zullen we NEVS blijven ondersteunen?

 

De vraag rijst of we ons eraan zullen houden en NEVS in de media zullen blijven steunen. Of dat we weer veranderen en een pure youngtimer en klassiek blog worden. Het besluitvormingsproces is aan de gang en hangt grotendeels af van NEVS. Of u nu geïnteresseerd bent in de erfenis van Saab op de lange termijn, of u wilt meewerken aan de samenwerking met ons. Ik ben enthousiast over de toekomst, maar zou kunnen leven met beide opties en een wat stillere blog die alleen om de "oude" auto's geeft. De komende weken zullen een algemeen besluit worden genomen over onze toekomstige richting.

Wat is het cv van gisteren? Een nieuw label is onderweg, de nieuwe NEVS-website geeft een vooruitblik en beantwoordt vragen. NEVS staat voor de niet geringe uitdaging om bekendheid en wenselijkheid voor het merk te genereren. Volgens het oordeel van vandaag komt Saab niet terug - wat niets verandert aan het enthousiasme en de liefde voor het merk. Je kunt hier twee dingen uit halen: de opwinding voor de toekomst en voor het dagelijks leven de beste Saab kopen die er te krijgen is.

51 gedachten over 'Vaarwel Saab. Hallo NEVS."

  • Ik wed dat nooit, dus ik kan geen synoniem verliezen. In 5 jaar kunnen we het hier dan schrijven.
    Niemand weet dat op dit moment sowieso, met of zonder “achtergrondkennis”.
    Misschien de glazen bol?

Reacties zijn gesloten.