Saab supermarkt

Voor het begin van de SAAB-passie zijn er een of meer sleutelmomenten voor ieder van ons, van waaruit we plotseling een hopeloze emotionele band ontwikkelden met deze kleine Noord-Amerikaanse autofabrikant. Soms kruipt deze fetisj echter in ons, nauwelijks waarneembaar, zelfs subtiel.

Saab supermarkt 1967. Foto: Hamburger Genossenschaftsmuseum
Saab supermarkt 1967. Foto: Hamburger Genossenschaftsmuseum

Het is het jaar 2002 en ik wist op dat moment niet dat ik zou eindigen als een gepassioneerde 900-rijder. Om een ​​of andere reden was ik gefascineerd door een serie foto's met oude 96ers, zo erg dat ik het oude artikel en mijn nog steeds niet herkende SAAB-fascinatie moest onderzoeken ging door totdat het ongeneeslijk werd.

Het artikel gaat over een "supermarkt van auto's."

Deze SAAB-supermarkt was in werkelijkheid Stockholm Bilvarahus AB, BIVA in fabriek 45 en handelde niet alleen met SAAB. Het werd geopend voor 1961 en had een winkelruimte van 15.000 m² en een 5000 vierkante parkeerplaats op het dak van het gebouw.

Het bijzondere aan de BIVA was dat de klanten auto's kregen aangeboden tegen een vaste prijs. Er waren nieuwe en gebruikt voor de verkoop. De aanschaf van nieuwe auto's was echter niet eenvoudig voor de exploitanten van de BIVA, omdat de fabrikanten geen directe leveringen deden om hun eigen dealers niet te verzwakken. De BIVA-managers kochten echter overcapaciteit in het hele land bij dealers die hun inventaris moesten inkrimpen.

Goede gebruikte zelfs ontvangen voor de verkoop van een "fabriek gereviseerd." Alle auto's hebben ook een BIVA garantie wat betekende dat de klant zijn auto binnen 10 dagen kon wisselen. Als gedurende deze tijd iets was in de noodzaak van reparatie aan de auto, die niet tot de normale slijtage was, droeg BIVA gratis reparatie.

In de enorme verkoopgarage waren de voertuigen gegroepeerd op merk.

De koper zou zijn auto daar kunnen kiezen. Als meer informatie gewenst was, of de koper meer wilde weten over de aandoening, drukte hij op de volgende pijler een knop en toen kwam er een verkoper. Het kan een proefrit zijn of de auto die moet worden geïnspecteerd op een lift.

In Duitsland vond de autoonkoop in die tijd plaats onder geheel andere omstandigheden. En zo becommentarieerde de originele auteur als volgt: "De hoge autoprijzen in de Scandinavische landen maken de gebruikte autohandel voor kopers en verkopers in tegenstelling tot de condities in de Bondsrepubliek behoorlijk aantrekkelijk."

Voor de fotoreeksen bedankt de SAABBLOG het coöperatieve museum in Hamburg.

Met dank aan JFK voor het kijken naar de Saab-geschiedenis! Heb jij ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

4 gedachten over 'Saab supermarkt"

  • Leuke tijd document. Ik heb de site van belang bekeken in Street View en het gebouw is er nog steeds (vanaf juni 2014). Alleen als een eenzijdige supermarkt van een nogal vreemd merk.

  • Zeer charmante foto's. Als er een poster van de supermarkt was, zou ik hem op kantoor ophangen.

  • Ongebruikelijk verhaal, foto's en bron - een beetje vreemd, mooi!
    En ook een foto uit 1967 met linksrijdend verkeer, voor de omschakeling - de "Dagen H" - in hetzelfde jaar naar rechtsrijdend verkeer - ziet er op de een of andere manier uit alsof de laatste fotoafdruk verkeerd om was, maar de belettering is helemaal goed - dat doet het toch een beetje vreemd 🙂

  • Hartelijk dank voor dit geweldige inzicht in "autogeschiedenis"! Er ontstaat nostalgie, maar op de eerste foto kon ik mijn eerste auto ontdekken, een Fiat 600 en mijn eerste SAAB 96 waarmee ik in 1968 reed :-)!

Reacties zijn gesloten.