Saab 9-5 combi 1999-testrit

Veel gaat ook over cinema rondom de auto. Hoogbetaalde marketingmensen hebben termen als 'premium' of 'uiterlijk' verzonnen om de bioscoop aan de gang te krijgen. Als we in het voertuig stappen van een premium-aanbieder, hebben we de gewenste verwachting. Laten we een auto beginnen die maanden geleden bij de dealer bij de dealer stond, en dan ... ja, ik denk dat mijn lezers en ik, we begrijpen elkaar.

Tussenstop. Villa Marburg in Heigenbrücken
Tussenstop. Villa Marburg in Heigenbrücken

De verwachtingen voor de eerste proefrit met ons projectab was overeenkomstig laag. Nul, om precies te zijn. Des te meer verbaasde me de hoofdcinema. Saab begint, Saab rijdt. Hij stuurt, hij remt, zoals auto's meestal doen. Na een paar kilometer kondigt de bioscoop zich aan. Rijdt als een nieuwe auto, staat er. Maar als er niemand is, keer dan terug. Maar het is, zegt de hoofdcinema. Hmm. Als je je ogen zou sluiten, trouwens, geen goed idee, als je achter het stuur zit, dan zou je echt met het idee kunnen komen met de nieuwe auto.

Remmen, sturen, veren als nieuw. Alles is nieuw! Nieuwe remmen, nieuwe vering, nieuwe veren. Dan 18 "banden in de dimensie 225 / 40. Oké mensen! Wie kent zijn Saab 9-5 de eerste serie als een gezellig, enigszins onverschillig voor het besturen van hoger transport, dat moet nu tenminste het chassis en alle sockets herzien. De 9-5 was goed gedefinieerd vanuit de fabriek, met de grotere banden rolt hij over het spoor als een moderne auto. 1999 waren 16 "extravagant, vandaag praten we over veel, veel meer. De 18 "Inka is het maximum voor de Saab en harmoniseert niet alleen visueel met de 9-5 stationwagon. De stationwagon rijdt door het leven zonder te strak of op wat voor manier dan ook onharmonisch te zijn.

En anders verrast de 9-5 bij zijn eerste afslag door de Spessart. De eerste paar kilometers ontbraken in revving; met vervelende, lange beklimmingen in de lage berg worstelt hij. 150 Softturbo PS maakt de wagen geen atleet. Maar met elke gereden kilometer draait de motor vrijer; Als je de snelheid boven 2.000 rpm houdt, gaat het snel.

De 9-5-stationwagen rolde 1999 over de streep, de exacte datum die we in het Saab COC-archief nog zullen bepalen. Hij zou een heel vroege stationwagen kunnen zijn en toch met kwaliteiten komen. De carrosserie is nog steeds solide, de afwerking is goed, en niet alle producten van de concurrentie zijn nog steeds zo betrouwbaar na een goede 17-jaren.

De buitentemperatuur is 25 graden, het interieur wordt geregeld door de automatische klimaatregeling tot een aangename 22-graden. Ze doet dat onopvallend, tochtvrij, zonder tussenkomst van de bestuurder. De radio wordt goed ontvangen, zelfs in de Spessart-regio's, waar moderne en dure apparatuur problemen heeft. Met cassette- en CD-opties is de eenheid een modern anachronisme, maar past goed bij een auto die al bijna 2 decennia onderweg is. De SID heeft zijn pixelziekte, op een dag moet er een nieuwe binnenkomen. Maar anders?

Alles rustig, ontspannen alles. Saab 9-5 is als het rijden van de excursie met een goede oude bekende die je niet hebt gezien jaar. De 5-versnellingsbak is nauwkeurig genoeg, soms een beetje benige en hakelig, maar gewoon een echte Saab versnellingsbak - als de motor met zijn Trionic behoren dan 2 liter van de zeer geavanceerde machine.

De technologie werkt, in Kiel je hebt het huiswerk gedaan. Het interieur heeft verzorging nodig, de leerkleur, de tapijtreiniging. De zeehonden hebben aandacht nodig, op de bestuurdersdeur en de achterklep helpt alleen maar om te ruilen. Kleine dingen die ik geleidelijk zal afwerken. Heeft de investering tot nu toe zijn vruchten afgeworpen? Over de kosten en wat is gedaan, praten we in de komende paar dagen. Ze zijn een speciaal hoofdstuk dat nauwkeurig moet worden bekeken.

De Saab heeft al in een andere discipline gewonnen. Hij wordt opgemerkt tijdens de Spessart Tour. Voorbijgangers draaien de hoofden, converteerbare bestuurders zien wat dat drijft. Ja, de 9-5 eerste serie wagen is schaars geworden. En als je onderweg bent, dan vaak als een consumptie-auto. Ongekamde, matte verf. In glanzend zwart en met 18 "Inka-randen kun je hem anders niet zien. 100-punten voor onze veteranen voor de kiloprijs! Het verhaal gaat verder. Omdat Paul bij ons is, bezoek ... van Saab-vrienden, die Paul goed vinden. En van mensen die absoluut niets met Saab te maken hebben en toevallig onze gasten zijn. Uiterlijk op het moment dat ze vragen of ze in de zwarte Saab mogen zitten, weten we dat we met de Projektaab hebben gewonnen.

10-gedachten ook "Saab 9-5 combi 1999-testrit"

 • Er zijn herinneringen aan onze 9-5 wakker! Jouw taak is extreem belangrijk, wie doet er nog meer met oude SÄÄBen? Het briefje met de gids is erg goed, er zijn immers al een paar jaar en veel 1000 kilometers op het bord.

 • Wat een geweldige auto en hoe mooi kijk je weer.
  Veel plezier ermee.

 • Heerlijk geschreven!

  Twee dingen zijn vooral geweldig:

  1. De inleiding, met zijn toespelingen op de relatie tussen geest en gevoel tot marketing.

  2. Alle informatie over de opschorting, ...

  ... omdat er veel meer is dan op het eerste gezicht te zien is.
  Eigenlijk moet men eerst van de wiel- en bandafmetingen afzien.

  Ze zijn slechts de kers op de taart, waarmee een oude auto kan worden aangepast aan de tijdgeest van auto's - steeds vastere en sportievere voertuigen, die in toenemende mate over een onverharde weg moeten rijden.

  Het veel grotere verschil tussen oud en nieuw is echter versleten. Het is verbazingwekkend hoe dit verschil kan smelten wanneer een voertuig goed wordt onderhouden. Niet alleen de banden, en niet alleen de remblokken, maar alle onderdelen van een chassis zijn slijtagedelen. Alle! Alle! ! ALL! ! !

  Het blijft de motor. 150 Ps en 240 Nm zijn in feite verouderd voor een auto van deze omvang. Nou ja, misschien dat, maar zeker niet langer speerpunt of op zijn minst bovenste middenvelder.

  Hoe zit het met 210 Ps en 320 Nm? Dat past ook beter bij 18. "

  Gewoon stalken en zoveel Ingolstadt zal zijn ogen krachtig wrijven.
  Vooral wanneer de chauffeur van Ingolstadt eerst bewust links en dan weer rechts draait, terwijl Pauls bestuurder uitkijkt naar zijn achteruitkijkspiegel en hoe gemakkelijk het is om uit een bouwplaats van een snelweg te accelereren.

  En nu voor vele turbo-jaren.

  • Dat klopt met de motor. Het 9-5-domein is behoorlijk zwaar, de 150 PS heeft problemen. Ik denk dat we de komende maanden iets moeten doen

 • Paul ziet er geweldig uit met deze velgen.

  Welnu, met een nette SAAB van de 90ern kun je vandaag nog altijd overal verschijnen en steeds meer positieve reacties en belangstelling krijgen. De eerste 9-5 limousines worden volgend jaar vintage auto's - je ziet ze echt niet (in tegenstelling tot sommige van hun concurrenten).

  Het chassis is een van de belangrijkste punten. Rang nieuwe bussen zorgen voor een ongelooflijk rijgevoel en de auto voelt jong aan.

  Het onderwerp van de voorstelling zie ik eigenlijk relaxed. Ik hoef niet deel te nemen aan een autorace voor bedrijven met een 20 jaar oude auto. Het is dwaas om die gestreste jongens te zien die moeten aantonen dat de Superb misschien één Km sneller is dan de Passat met dezelfde motor en de A4 allebei duwt.
  Je geniet van de rit in de SAAB en hoeft niets te bewijzen

  • Het prestatieprobleem is vergelijkbaar. Een 9-5I, zelfs als Aero, trekt vandaag niet langer de boter van het brood. Het is nog steeds leuk en genoeg.

   • Dus ik heb geen problemen met mijn - Aero MY 2005. Als ik wil, kunnen de meeste andere auto's alleen in de achteruitkijkspiegel worden gezien

  • Company autorace?

   Heel leuk (en apt) woord. Ik lees eigenlijk (bewust) voor de eerste keer.

   En nee, je hoeft er niet aan deel te nemen. Denk maar aan de legendarische snelheidsmeter van de 9000, die zelfs in AERO 200 + gewoon 200 + was ...

   En toch is dat een 900 mocht later rijden met 160 PS al een 9000 met meer en Paul jaar (ondanks Turbo) met 150 PS op de markt, heeft alleen zin vanuit het perspectief van de toenmalige verantwoordelijk voor SAAB GM-ler.

   Omdat er nu een relatief slappe V6 op de bedrijfsplank stond, waaraan de SAAB instapmotoren in de toekomst een bepaalde afstand moesten handhaven.

   Een hert-upgrade voor de 2,0er is naar mijn mening niet een afstemming, maar slechts een dethrottling. Een versnipperde GM-bak. Ik denk dat veel van de toenmalige SAAB-medewerkers het ook zo zouden zien ...

   En zelfs als de turbo's voor de passage is veel interessanter dan de maximumsnelheid, zelfs wanneer 9-5. Ja, de laatste stijgt losgelaten (tot 10%), maar de toename van het koppel (maar liefst 33%) is wat de auto volledig getransformeerd tot een echte SAAB-T en in de eerste plaats geeft betekenis aan reeds geïnstalleerde Turbo.

   Gesmoord, de 2,0er rijdt bijna als een motor met natuurlijke aanzuiging (en heeft inderdaad vergelijkbare gegevens).

   • In de 9000 Aero ging de toerentellerschaal omhoog naar 240km / u. Zelfs in de vroege 9000-turbo's werd de snelheidsmeter al op 200km / u geschaald.

    Uw mening met de verkeerde instap-engine voor de 9-5 kan ik niet begrijpen. Je vergelijkt de topmotoren van de voorgaande modellen met de instapmotor van de 9-5 - die niet past.
    Voor de 9000, met uitzondering van de allerlaatste modeljaren, hebben de zuigers met tussen 126-131 PS de instapmotoren. Ook in de 900 als laatste, in de jaren vóór 110 PS, en in eerste instantie zelfs minder - wat niet gelijk is aan 'beetje'.
    De topmotor van 9-5, om ze te vergelijken met de PS 160 900 van en de "meer" van 9000, leg over de bovenkant van de vorige motoren - ook als een begrijpelijke, "smooth" ontwikkeling.

    Ik denk dat zelfs met de instapmotor, de 9-5 volledig gemotoriseerd is. Zelfs binnen de tijd dat hij naar buiten kwam, moest hij worden overwogen - wat waren de kleinste motoren in de modellen van de concurrent?
    In mijn indruk volgen de 9 5 instapmotoren dus geen GM-beslissingen, maar begrijpelijkerwijs de SAAB-carrière.

Reacties zijn gesloten.