Saab 9-5 combi 1999-testrit

Veel over de auto is ook een mentale bioscoop. Goedbetaalde marketingmensen hebben termen als 'premium' of 'impressie' uitgevonden om de bioscoop op gang te krijgen. Als we in de auto van een premium provider stappen, dan hebben we de gewenste verwachtingen. Als we een auto starten die maanden geleden bij de dealer is verkocht voor de schrootprijs, dan ... ja, ik denk dat mijn lezers en ik goed met elkaar overweg kunnen.

Tussenstop. Villa Marburg in Heigenbrücken
Tussenstop. Villa Marburg in Heigenbrücken

De verwachtingen voor de eerste proefrit met onze Projektsaab waren navenant laag. Op nul om precies te zijn. De bioscoop in mijn hoofd verraste me des te meer. Saab start, Saab rijdt. Hij stuurt, hij remt, zoals auto's gewoonlijk doen. De bioscoop meldt zich na een paar kilometer. Rijdt als een nieuwe auto, staat er. Maar dat is het niet, antwoord de ogen. Maar dat is het wel, zegt de hoofdbioscoop. Hmm Als je je ogen zou sluiten, wat overigens geen goed idee is als je achter het stuur zit, zou je het idee echt kunnen krijgen met de nieuwe auto.

Remmen, sturen en veren als nieuw. Alles is ook nieuw! Nieuwe remmen, nieuw chassis, nieuwe veren. Daarna 18 ″ banden in de maat 225/40. OK jongens! Als u uw Saab 9-5 uit de eerste serie kent als een comfortabel, ietwat onverschillig vervoermiddel voor senioren, moet u uiterlijk nu het chassis en alle aansluitingen laten reviseren. De 9-5 was vanuit de fabriek goed gedefinieerd, met de grotere banden rolt hij als een moderne auto over de baan. In 1999 was 16 ″ extravagant, vandaag hebben we het over veel, veel meer. De 18 ″ Inca zijn het maximum voor de Saab en harmoniëren niet alleen met de 9-5 stationwagen. De stationwagen rijdt als volwassene door het leven zonder te strak of op enigerlei wijze onharmonisch over te komen.

En de 9-5 verrast ons bij zijn eerste afslag door de Spessart. De eerste kilometers is er een gebrek aan toeren; Hij heeft het moeilijk op vervelende, lange hellingen in het middelgebergte. 150 soft turbo PS verandert de stationwagen niet in een atleet. Maar met elke gereden kilometer draait de motor vrijer; Als je de snelheid boven de 2.000 toeren houdt, gaat het snel.

De 9-5-stationwagen rolde 1999 over de streep, de exacte datum die we in het Saab COC-archief nog zullen bepalen. Hij zou een heel vroege stationwagen kunnen zijn en toch met kwaliteiten komen. De carrosserie is nog steeds solide, de afwerking is goed, en niet alle producten van de concurrentie zijn nog steeds zo betrouwbaar na een goede 17-jaren.

De buitentemperatuur is 25 graden, het interieur wordt op een behaaglijke 22 graden gehouden door de automatische airconditioning. Hij doet dit onopvallend, tochtvrij, zonder tussenkomst van de chauffeur. De radio heeft een goede ontvangst, ook in de streken van de Spessart waar moderne en dure systemen problemen hebben. Met de cassette- en cd-opties is de eenheid een modern anachronisme, maar past hij goed bij een auto die al bijna 2 decennia op de weg is. De SID heeft zijn pixelziekte, op een gegeven moment moet er een nieuwe worden toegevoegd. Maar anders?

Alles kalm, alles ontspannen. Het besturen van een Saab 9-5 is als een reis maken met een goede oude vriend die je in jaren niet hebt gezien. De versnellingsbak met 5 versnellingen is voldoende nauwkeurig, soms wat knokig en wiebelig, maar een echte Saab-versnellingsbak - zoals de motor met zijn Trionic, die als 2 liter tot de zeer gecultiveerde machine behoort.

De techniek werkt in Kiel je hebt je huiswerk gedaan. Het interieur heeft verzorging nodig, de leerverf, de vloerbedekking moet worden schoongemaakt. De afdichtingen hebben aandacht nodig, alleen een vervanging van het bestuurdersportier en de achterklep helpt. Kleine dingen waar ik geleidelijk doorheen zal werken. Is de investering tot nu toe de moeite waard geweest? De komende dagen zullen we praten over de kosten en wat er is gedaan. Ze zijn een speciaal hoofdstuk dat nauwkeurig moet worden bekeken.

De Saab heeft al gewonnen in een andere discipline. Hij valt op tijdens de Spessart-tour. Voorbijgangers draaien hun hoofd, cabrio-chauffeurs kijken wat er rijdt. Ja, de 9-5 stationwagen uit de eerste serie is zeldzaam geworden. En als men onderweg is, is het vaak als consumptieauto. Onverzorgde, matte verf. Je ziet hem anders niet in glanzend zwart en met 18 ″ Inca-velgen. 100 punten voor onze veteraan voor een kiloprijs! Het verhaal gaat verder. Sinds Paul bij ons is, zijn er bezoekers geweest ... van Saab-vrienden die denken dat Paul goed is. En van mensen die absoluut niets met Saab te maken hebben en die toevallig onze gasten zijn. Uiterlijk als je vraagt ​​of je in de zwarte Saab mag zitten, dan weten we uiterlijk dat we hebben gewonnen met het project Saab.

10 gedachten over 'Saab 9-5 combi 1999-testrit"

 • In de 9000 Aero ging de toerentellerschaal omhoog naar 240km / u. Zelfs in de vroege 9000-turbo's werd de snelheidsmeter al op 200km / u geschaald.

  Ik kan uw standpunt niet begrijpen met de verkeerde instapmotor voor de 9-5. Je vergelijkt de topmotoren van de vorige modellen met de instapmotor van de 9-5 - dat past niet.
  Voor de 9000 waren, met uitzondering van de allerlaatste modeljaren, de atmosferische motoren met tussen de 126-131 pk de instapmotoren. Ook in de 900 laatste, de jaren voor 110 pk, en aanvankelijk zelfs minder - maar dit is niet gelijk te stellen met 'weinig'.
  De topmotor van de 9-5, om het te vergelijken met de 160 pk van de 900 en de “nog meer” van de 9000, stond boven de topmotor van de voorganger - een begrijpelijke, “vlotte” ontwikkeling.

  Ik denk dat de 9-5 absoluut voldoende gemotoriseerd is, zelfs met de instapmotor. Zelfs binnen de tijd dat het werd uitgebracht, moet er naar worden gekeken - wat waren de kleinste motoren in de concurrerende modellen?
  Dus naar mijn indruk volgen de 9-5-instapmotoren geen "GM-beslissingen", maar eerder de SAAB-carrière.

 • Dus ik heb geen problemen met mijn - Aero MY 2005. Als ik wil, zijn de meeste andere auto's alleen in de achteruitkijkspiegel te zien

 • Company autorace?

  Heel mooi (en toepasselijk) woord. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik (bewust) lees.

  En nee, je hoeft niet mee te doen. Denk maar aan de legendarische snelheidsmeter van de 9000, die zelfs in de AERO 200+ gewoon 200+ was ...

  En toch is dat een 900 mocht later rijden met 160 PS al een 9000 met meer en Paul jaar (ondanks Turbo) met 150 PS op de markt, heeft alleen zin vanuit het perspectief van de toenmalige verantwoordelijk voor SAAB GM-ler.

  Omdat er nu een relatief slappe V6 op de bedrijfsplank stond, waaraan de SAAB instapmotoren in de toekomst een bepaalde afstand moesten handhaven.

  Naar mijn mening is een Hirsch-upgrade voor de 2,0 helemaal geen afstemming, maar gewoon een onttroffing. Een doorgesneden GM-sluiting. Ik denk dat veel van de SAAB-medewerkers het destijds op dezelfde manier zouden zien ...

  En zelfs als de turbo's voor de passage is veel interessanter dan de maximumsnelheid, zelfs wanneer 9-5. Ja, de laatste stijgt losgelaten (tot 10%), maar de toename van het koppel (maar liefst 33%) is wat de auto volledig getransformeerd tot een echte SAAB-T en in de eerste plaats geeft betekenis aan reeds geïnstalleerde Turbo.

  Gesmoord, de 2,0er rijdt bijna als een motor met natuurlijke aanzuiging (en heeft inderdaad vergelijkbare gegevens).

 • Het prestatieprobleem is vergelijkbaar. Een 9-5I, zelfs als Aero, trekt vandaag niet langer de boter van het brood. Het is nog steeds leuk en genoeg.

 • Paul ziet er geweldig uit met deze velgen.

  Welnu, met een goed verzorgde SAAB uit de jaren 90 kun je vandaag de dag nog steeds overal verschijnen en krijg je steeds positievere feedback en interesse. De eerste 9-5 limousines zullen volgend jaar youngtimers zijn - je kunt het echt niet zien door ernaar te kijken (in tegenstelling tot sommige concurrerende producten).

  Het chassis is een van de belangrijkste punten. Rang nieuwe bussen zorgen voor een ongelooflijk rijgevoel en de auto voelt jong aan.

  Het onderwerp van de voorstelling zie ik eigenlijk relaxed. Ik hoef niet deel te nemen aan een autorace voor bedrijven met een 20 jaar oude auto. Het is dwaas om die gestreste jongens te zien die moeten aantonen dat de Superb misschien één Km sneller is dan de Passat met dezelfde motor en de A4 allebei duwt.
  Je geniet van de rit in de SAAB en hoeft niets te bewijzen

 • Dat klopt met de motor. Het 9-5-domein is behoorlijk zwaar, de 150 PS heeft problemen. Ik denk dat we de komende maanden iets moeten doen

 • Heerlijk geschreven!

  Twee dingen zijn vooral geweldig:

  1. De inleiding, met zijn toespelingen op de relatie tussen geest en gevoel tot marketing.

  2. Alle informatie over het chassis, ...

  ... omdat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.
  Eigenlijk moet men eerst van de wiel- en bandafmetingen afzien.

  Ze zijn slechts de kers op de taart, waarmee een oude auto kan worden aangepast aan de tijdgeest van auto's - steeds vastere en sportievere voertuigen, die in toenemende mate over een onverharde weg moeten rijden.

  Het veel grotere verschil tussen oud en nieuw is echter versleten. Het is verbazingwekkend hoe dit verschil kan smelten wanneer een voertuig goed wordt onderhouden. Niet alleen de banden, en niet alleen de remblokken, maar alle onderdelen van een chassis zijn slijtagedelen. Alle! Alle! ! ALL! ! !

  Het blijft de motor. 150 Ps en 240 Nm zijn in feite verouderd voor een auto van deze omvang. Nou ja, misschien dat, maar zeker niet langer speerpunt of op zijn minst bovenste middenvelder.

  Hoe zit het met 210 pk en 320 Nm? Dat gaat ook beter met 18 ″.

  Gewoon stalken en zoveel Ingolstadt zal zijn ogen krachtig wrijven.
  Vooral wanneer de chauffeur van Ingolstadt eerst bewust links en dan weer rechts draait, terwijl Pauls bestuurder uitkijkt naar zijn achteruitkijkspiegel en hoe gemakkelijk het is om uit een bouwplaats van een snelweg te accelereren.

  En nu voor vele turbo-jaren.

 • Wat een geweldige auto en hoe mooi kijk je weer.
  Veel plezier ermee.

 • Er zijn herinneringen aan onze 9-5 wakker! Jouw taak is extreem belangrijk, wie doet er nog meer met oude SÄÄBen? Het briefje met de gids is erg goed, er zijn immers al een paar jaar en veel 1000 kilometers op het bord.

Reacties zijn gesloten.