Saab weekend in Hamburg

Het is zonnig, droog, beste turbo-weer. De snelweg naar het noorden wordt zwaar bezocht en voorkomt dat de Aero vliegt. Dus het gaat met ingeschakelde, absoluut niet adaptieve cruise control met constante 140 km / h in de richting van de Hanzestad. De Saab draait fluwelig met rond 3.000-omwentelingen, achter Hannover en wacht vervolgens op de eerste file.

1. Hamburg Saab ontmoeting, Brandshof.
1. Hamburg Saab ontmoeting, Brandshof.

Waarom is onduidelijk, maar de Autobahn is aanstaande vrijdag een avontuur op zich. Twee compacte SUV's vernielen elkaars plastic bumpers midden in de file, een Rover 75 stopt met rijden op de meest linkse rijstrook. Het enthousiasme van de roverbestuurder en andere weggebruikers is ingetogen - net als de sympathie. De man moet zijn wrak met de hand naar de rand van de weg verplaatsen. Op een gegeven moment lost alles op, Hamburg komt in zicht. De ingehouden reis wordt beloond. Een verbruik van 8.5 liter per 100 kilometer is een sensatie voor een 15 jaar oude Saab hatchback met 4-traps automaat, volle snelwegen hebben niet alleen slechte kanten.

Hamburg is vol, compleet! 1,6 miljoen bezoekers op de havenverjaardag! Ik parkeer de Saab op een verhoogd treinstation en ga verder met het openbaar vervoer. In de Hafencity ontmoet ik Mark en familie, later zitten we allemaal comfortabel in een restaurant en genieten van het zonnige weer. Om ons heen woedt het autoleven. Extreem veel-cilinder, erg duur. Meer Bentley Cabriolets dan Dacias, veel AMG, BMW M, S en RS blends van Ingolstadt. Je hoeft niet eens over Porsche te praten. Ze lijken de Volkswagen van Hafencity te zijn. Als je de noodzakelijke verandering hebt, zul je het moeilijk vinden om individualiteit te bereiken met auto's. Tenminste in Hamburg.

Je hebt iets speciaals nodig om opgemerkt te worden. Een DeLorean die uiterlijk niet meer individueel is als er ineens twee exemplaren naast elkaar staan. Of een Isdera. Het blijft het hele weekend een eenmalig. En Saab? De Saab-dichtheid in de Hanzestad is hoog. Maar het is merkbaar afgenomen en als je goed kijkt, kun je zien dat ten minste de helft van alle Saabs hun goede jaren achter de rug hebben en binnenkort zullen verdwijnen.

Het feit dat er steeds minder voertuigen zijn, is de volgende dag niet merkbaar. We zijn al tegen de 10.00-klok in het historische benzinestation bij Brandshof, de constructie draait nog steeds, maar de eerste voertuigen zijn al aanwezig. Gedurende de dag rijden meer dan 50 Saab-klassiekers naar het tankstation. Zonder de hoeveelheid 900 II, 9-3 I en Turbo X die buiten de deur moeten parkeren. Dit waren waarschijnlijk 100 Saabs. Soms staan ​​5 of 6 9-3 I op straat in de rij, mijn 2001er Aero in het midden ervan.

De eerste Saab-bijeenkomst in Hamburg was een poging, dus de organisatoren lieten het me weten. Een test of zoiets geaccepteerd wordt in de stad en haar omgeving. Het resultaat: het wordt heel veel! En niet alleen in de omgeving, maar ver daarbuiten. De Zweden en Nederlanders hadden waarschijnlijk de langste reis. Het potentieel is onbenut en een herhaling is gepland voor het komende jaar. Met een klein programma, schaduwrijke zitplaatsen, misschien meer gastronomie. Het zou leuk zijn, maar ik vond het eerste optreden al leuk. Bedankt van de bloggers voor gastvrijheid, geweldige gesprekken en veel inzet van Saab!

In de late namiddag verlaat ik Hamburg. De snelwegen zijn vol, de cruise control wordt opnieuw gebruikt. Terwijl het comfortabel is in de richting van Hannover, denk ik aan de bijeenkomst bij Brandshof. Het aantal auto's dat buiten moest parkeren maakte me niet blij.

Saab heeft zo weinig modellijnen dat het aantal auto's dramatisch daalt; mogen in de toekomst niet alle voertuigen het erf op? En om eerlijk te zijn, een goed bewaarde 900 II Turbo Coupe is tegenwoordig zeldzamer en opwindender dan 10 zwarte Saab 900 I's die in de rij staan ​​geparkeerd tijdens vergaderingen. Een gevoelig onderwerp, daar ben ik me van bewust. Maar misschien iets om je zorgen over te maken ...

De snelweg loopt leeg na Hannover. Het wordt rustiger, de route wordt vrijer. De 2001-9 Aero uit 3 komt aan op een mooie, nieuwe Carrera. De rit wordt sneller, 200 plus X op snelle, lange bochten op de snelweg zijn leuk. Nu wordt duidelijk wat een spoiler en Viggen Body Kit doen. De Saab is, in de beste traditie, ontworpen voor hoge snelheden. Aerodynamisch stabiel, hoe dikker hij op de weg is, hoe sneller je rijdt. Natuurlijk zijn er moderne auto's die dit nog beter kunnen. Maar op deze dag maakt de Aero weer indruk op mij. Saab had zojuist goed werk geleverd.

Het is logisch dat het verbruik stijgt. Tot Hannover zat er nog meer dan 75% vulpeil in de tank. Het is leeg voor de voordeur. Het verbruik ligt rond de 12 liter, wat nog matig is als je vrij snel accelereert op de piste. Bovenal: 15 jaar oud, Hirsch Performance, 4-traps automaat! Briljant. Wat is er fijner dan een Saab-weekend met aardige mensen en veel ruimte?

9 gedachten over 'Saab weekend in Hamburg"

 • Beste Saabians, Saabists,

  Ik rijd ook een Saab 9-5 chroombril 2008 als een TID. Ik noem niet eens een echte Saab voor velen, maar naar mijn mening is en blijft een Saab een Saab. Of het nu als diesel of benzine is of of. We Saabfahrer moeten de komende jaren steeds meer bij elkaar blijven. Tijdens een Saab-vergadering denk ik dat alle Saab welkom zouden moeten zijn. Anders was het evenement voor het eerst succesvol. Bedankt en MfG van Itzehoe.

 • Saab 9-3 I, als Aero of Viggen, gewoon geweldig! Tijdloos mooi en nog steeds verdomd snel

 • In ieder geval muteren de 900 II en 9-3 I tot echte “blikvangers”. Dat was 2 of 3 jaar geleden niet duidelijk. Ik denk ook dat goede exemplaren de laatste tijd in prijs zijn gestegen.

 • De lichte staart die ik had op de 9-3 Aero Cabrio / 2004. Erg ongemakkelijk om met hoge snelheden te rijden. De oude 9-3 met Viggen Kit is echter absoluut vol. Ik zou graag willen weten hoe een 9-3 I zonder de kit op pad is. Kan een lezer er iets over zeggen?

 • Een verzoek / gedachte van de organisator:
  Gelieve de 2. SAAB-vergadering zonder (!) Verjaardag van gelijktijdige poorten.
  HH is zo gek overvol op de verjaardag van de haven, het "inspireert" de massa ...
  SAABians vinden het misschien een beetje "stiller" ... 😉 en veiliger op straat.
  HH biedt toeristisch zelfs zonder Harbor-verjaardag, Harley Days, Cruise-dagen etc. veel input !!!

 • Nou, ik vond het “rustig” glijden bij 130, 140 km / u eigenlijk altijd de meest relaxte manier om aan te komen. Op een rit van Saarbrücken naar Göttingen was het verbruik uiteindelijk 7,2 liter - weliswaar met een lange bouwplaats met 80 km / u. Op de terugweg waren er toen 7,8 liter / 100 km.

  Integendeel, toen ik de oude 9-5 liet “vliegen”, werd het oncomfortabel bij uiterlijk 180 km / u - de achterkant werd licht, de wegligging was op de een of andere manier ontkoppeld en indirect, de rebound na hobbels was erg vertraagd. Het was technisch mogelijk, maar ontspannen aankomen is geen optie meer.

 • Ik zou graag in HH zijn geweest. Leuk om te weten dat er een vervolg komt!

 • Nou ... voor de 900 II en 9-3 I kun je nog steeds reserveonderdelen krijgen in de Opel / GM-plank ... Maar niet voor de anderen, die bijna volledig door Saab werden gebouwd en uitgerust met onderdelen die van andere leveranciers kwamen, waarvan sommige niet meer bestaan zoals het bedrijf Lucas, dat een eigen injectiesysteem had voor de 900 I 16V, voor de LH-Jetronic van Bosch voor hetzelfde model zijn er onderdelen of leveranciers zoals Hella met de SW die dit niet laten vervaardigen / reproduceren ... .

 • Ja, de 900II en 9-3I Coupé worden ook langzaamaan klassiekers. Ik heb zelf een laserrode 9-3I coupé en krijg er steeds meer applaus van, mijn zus rijdt in een 900II coupé en meldt iets soortgelijks. De prijzen voor goed bewaarde voertuigen met een redelijke kilometerstand lijken de laatste tijd ook te stijgen ...

Reacties zijn gesloten.