Hoe de Saab-koorts me betrapte ...

Toen de 9-3 stationwagen op de markt kwam, zei ik altijd tegen mijn collega: "Het is gewoon een mooie auto". Gekeken, uitgeprobeerd, maar nooit echt besloten er een te kopen. Ik werd zelfs uitgenodigd voor een Saab-rijtraining met mijn collega.

2 x Saab Turbo X
2 x Saab Turbo X

Gewoon geweldig ... De lieve vertegenwoordiger van de Saab-werkplaats probeerde echt te verkopen. Maar de vonk sprong niet echt. De dealer zei dat een dergelijk voertuig met deze prestatie zou moeten zijn.

Kleine opmerking ertussen, ik reed tot dit moment alleen met Audi. Ik had alle Audi's over de eerste Rs4 (V6) tot aan de V8, over de S6 en RS 6 ... Dus de argumentprestaties werkten niet. De definitieve afwijzing kwam met de reden: geen voertuig zonder vierwielaandrijving, omdat ik niet in de stilste sneeuwomstandigheden woon.

Dus de jaren gingen voorbij zonder Saab ...

De Saab 9-3 II werd gepresenteerd. Wauw, wat een auto, dacht ik bij mezelf…. Vierwielaandrijving? De Saab-dealer is niet gekomen. Oké, ga dan gewoon verder zonder Saab. Ik verloor de draad van de Saab een beetje omdat ik hem echt had vergrendeld. Met de gedachte dat er nooit een vierwielaandrijving zou komen.

Mid 2011 kwam mijn collega aan mij, die een Saab 4-5 sinds 9-5 jaar geleden reed, en zei dat hij een Saab 9-3 II had gezien. 2.8 met volledige hertenuitvoering. Of we naar hem gaan kijken. Goed logo en ga. Geen lang leven, droomauto, topconditie, servicegericht. Kleine onderhandeling, gekocht.

Elke dag zag ik hem met deze auto ... .. man die ik ook wil. Maar de vierwielaandrijving ontbreekt, dacht ik ...

Mijn vrouw en ik gingen drie of vier maanden later drie maanden naar Singapore, Nieuw-Zeeland. Dus ik heb mijn Audi verkocht om er na de vakantie een nieuwe uit te zien…. Reizen met de camper in Nieuw-Zeeland, die plaatsen, bezienswaardigheden. Dromerig! Er stond een Turbo X op een parkeerplaats in Aukland! Ik keek hem aan en dacht dat hij gewoon geweldig was met de ruitvormige buizen….

De eigenaar van de Turbo X is net terug bij het voertuig. We spraken over de TX en kwamen het onderwerp vierwielaandrijving tegen. Ik stond daar verlamd! Wat, is dat een vierwielaandrijving?

Kijk onder de auto! Feit…. het is een!

Nu was het duidelijk. Vakantie afgelopen, aangekomen in Zwitserland, ik MOET een TX hebben.

Tijdens de vakantie heb ik veel gegoogeld over de TX en XWD. Het maakt niet uit of de achterassen problemen veroorzaken, mijn beslissing is genomen ...

Landing in Zwitserland en de volgende dag op auto zoeken. Natuurlijk heb ik eerder me laten weten waar een TX wordt aangeboden.

Helaas slechts twee in heel Zwitserland. De volgende ochtend en vertrek ... 2 uur rijden naar mijn eerste TX. De dealer zeer vriendelijk, de auto schoon gewassen en glanzend klaar voor verkoop. Prijsonderhandeling uitstekend en bijna afgesloten, slechts een proefrit ... ..

In hemelsnaam!!! Wat is er met deze TX! Draai, gas en het gekraak, gekraak niet te missen! Nee, mag niet waar zijn, de achteras is kapot. Ik ben bijna in tranen. Ik bood de dealer aan dat ik het zou nemen zoals het nu is en dat hij maar 3000 SFR van de aankoopprijs zou moeten betalen. Absoluut niet, dus ik verliet de plaats zonder een TX.

Nou, waar is de andere? Rijd 1 1/2 uur en rijd zonder registratie naar Platz des Freundlichen. Zaterdag rond 12.00 uur Niet de beste tijd om een ​​voertuig te bekijken zonder te registreren.
Mijn vriend en ik stampten over het terrein, zonder naar TX te kijken. Hij schreeuwt, hé, ik geloof dat daar tussen een paar voertuigen in de achtertuin, hij zou kunnen zijn.

Precies, daar is hij. Vies, zoals na een moddergevecht, weinig lucht voor de ene band en echt weerzinwekkend tussen de andere voertuigen. Gewoon verschrikkelijk…. geen bord in de auto, niets ... dacht ik, wat is er aan de hand met deze TX. Terug rond het hele gebouw, via de binnenplaats het verkoopkantoor in.

Er zat daar een norse verkoper die gisteravond te lang had meegemaakt, ik dacht ... Hoi hoi ... We stonden daar in adem. Hallo, kunt u ons zien ...? Ik maakte mezelf een beetje opvallend. De verkoper vroeg met een beknopte en nogal knorrige stem: Wotsch (wat) wil je? Ik zou geïnteresseerd zijn in de Turbo X daar op de binnenplaats. Antwoord: Oh, deze rotauto doet het niet, alles flitst en glinstert gewoon, daar heeft hij nu geen tijd voor. Oké, mag ik de sleutel nemen om ernaar te kijken? Als het moet zijn ...

Hij staat op, ruches rond in een doos. Bang, een sleutel raakt de tafel. Ik pakte het en zei dankjewel. Wij bij de auto, geen reactie van de auto op de sleutel. Dus handmatig openen? Past, dus het juiste voertuig. Ik denk dat er absoluut geen elektriciteit is. Hmmmm ...

Als ik naar deze oude man moet en moet vragen of hij een batterijbooster heeft, dan kom ik zeker niet verder. Maar de binnenplaats en het kantoor zijn niet in zicht. Maar de toegangsdeur naar de werkplaats is dichtbij. Ga een keer zonder vragen naar binnen en zeg luid hallo ... Niets ... Oké, dacht ik bij mezelf.

Zoeken tot gevonden. Niet lang en een booster in de hand. Batterij aangesloten en collega TX brult als nieuw geboren. Alle fouten lichten op, zoals bochtverlichting, enz ... Natuurlijk, accuspanning. Gelukkig had ik mijn eigen dealerlabel bij me. Maakte het en testte. Stop, nog steeds luchtcontrole en ga dan. Ik dacht dat dit mijn auto was!

Terug naar de "vriendelijke" meneer. Zet de TX in de tuin en op kantoor. De norse man aan de telefoon. Toen, knal, opgehangen. Ik dacht dat de telefoonhoorn zeker in tweeën was. Nou, wat maakt het uit, haal diep adem en...

Ik wil de TX. Ik heb het getest en al het andere is mijn probleem. Vanaf dit moment ... .. Een andere persoon. Vriendelijk en de sfeer als een engel. De proef was snel. Ik legde het geld op zijn tafel en zei dat ik hem mee zou nemen. De kaak hing laag ... Hij is sprakeloos.

Als bedankje bood hij me een pasje aan in de wasstraat en koffie. Hij beval zijn onderdaan om de auto door de faciliteit te laten. Koffie is al lang voorbij. Waar is mijn auto Kom op, laten we gaan kijken! Hij staat op het voorplein met de deur open. Ik zie een man die steeds in de auto duikt. Wat is er, vroeg ik? Oh nee, als dank heeft hij tijdens het wasproces het passagiersraam voor mij opengelaten. Hoe liefdevol….

Raak niet van streek, slik niet, haal diep adem, droog de voetenruimte van de passagier met kranten, wrijf over de stoelen, nu ga ik met mijn auto naar huis. Laten we gaan en op de snelweg ... De Saab-koorts greep me en is niet te stoppen.

Een nieuwe batterij thuis geplaatst, behalve het normale servicewerk, niets om over te klagen. Hij loopt en rent. Heeft al 170 km op de teller. De TX-koorts eet en eet op.

Al in mijn bezit zijn 3 Turbo X en een 9-3 XWD 2,8 hertenprestatie. De collega wordt ook getroffen door de Saab-koorts. Samen bezitten we 9 Saabs. Hij: één 9-5 Troll R, één 9-3 2,8 Deer Performance en twee TX. Me: drie keer TX en eenmaal 9-3 2,8 XWD hertenprestaties.

Allemaal met volledige hertenuitrusting, zoals lederen fittingen etc.

En voor de extreem hete tijden is er nog steeds een 9-3 Aero Jg 2004 Cabriolet die van ons beiden is. Mijn probleem, de koorts kon niet stoppen. Zijn er meer TX in het vooruitzicht….

Met dank aan Ivo voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

13 gedachten over 'Hoe de Saab-koorts me betrapte ..."

 • blanco

  Goede avond Jonny Peacer
  Oh ... wie zeg je dat ... de kleine tank ...
  Ik ben er ook niet altijd even blij mee, maar er is ook iets goeds aan ...
  Bij het tanken kunt u in alle rust de achterkant van de Saab bekijken….

 • blanco

  Zeer goed verslag en goed geschreven !! Voor het kopen van mijn TX was de blog (wiens rapporten over de TX) de veroordeling
  Maar als je op zoek bent naar een zuinige auto, ben je bij de TX aan het verkeerde adres ... Op dit moment is de instorting bijna 16 liter (stad / landweg) en is de kleine tank maar voldoende voor 250km ... Was een stuk prettiger met mijn oude 1.9 TiD ... 🙂

 • blanco

  Een geweldig artikel dat mijn ogen heeft verlicht (jaja jaloezie was daar ook .: D).

  Ik heb alleen een vraag over de prestaties van de TX - is dat niet een beetje "slecht" vergeleken met een S6 / RS6? Ik bedoel, dit zijn totaal verschillende kalibers in vergelijking met de Saab.

  • blanco

   Hallo mistersch ue
   Op uw vraag…. : de Saab of liever de TX is niet te vergelijken met de Audi, s. De prestaties van de V6 RS4 (2001) zijn moeilijk te geloven. Ook die van de RS6. Doorzichtig…
   Maar één ding moet ik overlaten aan de TX. Hij wordt in de populatie als een standaardkar gezien. Hij is niet bijzonder opvallend en de kenners weten wat er aan de hand is.
   Ik hou ervan om niet opgemerkt te worden en toch val je eruit.
   Gewoon een heel eigen fancommunity….
   .... De service hoeft niet altijd op 1 plek te staan….
   Groeten Ivo

 • blanco

  Met dank aan Ivo voor dit SAAB-rapport.
  Ja, met SAAB-koorts help alleen (!) Hot TX voor therapie! 😉
  Veel saabige vreugde met de zeldzame exemplaren!

  • blanco

   Ciao berggeit
   Niet alleen, maar het helpt….
   Zelfs jij hebt nog steeds Saabige-vreugde ...
   Dag Ivo

 • blanco

  Geweldig rapport! Als de SAAB-koorts een paar TX-droomauto's voor je deur speelt ... Man, man, dat is zo cool!

  • blanco

   Hallo Franks Troll.
   Ik hou van de TX. Zijn niet onberispelijk, maar we zijn, of ik ben tenminste niet ...

 • blanco

  Bedankt voor het persoonlijke rapport. Ja, de SAAB-koorts ... Wat betreft vierwielaandrijving in Zwitserland, ik rijd SAAB sinds 1999, ondanks de verschillende modellen heb ik nog nooit een vierwielaandrijving gehad en hoefde ik NOOIT sneeuwkettingen te installeren. Ja, ik reis ook alpine en niet alleen op de autobahn in het Zwitserse Plateau ... ik denk dat de kettingen roesten in hun originele verpakking ... 🙂

  Groeten uit de Thur-vallei en veel plezier met de voertuigen! Hans

  • blanco

   Hallo Hans.
   Natuurlijk is het ook zonder vierwielaandrijving. Je hebt gelijk.
   Ik heb mijn vrouw altijd verteld dat ik geen auto voor alledag zou kopen zonder vierwielaandrijving. Nou, wat jammer…. Er is alleen de TX om uit te kiezen. Dus elk voorwendsel dat mijn vrouw heeft verwijderd….
   Groeten terug uit het Appenzellerland….
   Dag Ivo

 • blanco

  Hallo Ivo,
  Ik voelde me op dezelfde manier met het uiterlijk van de 9³ SC toen. Ik wilde het echt hebben.
  http://saabblog.net/2015/11/29/47522/
  Helaas heb ik niet zoveel ruimte als jij, dus ik heb "slechts" één exemplaar. Na mijn eerste 9³ (een Vector) stond ik op het punt een TX te kopen, maar (helaas) mijn reden voor een kosten-batenanalyse won het. Nu heb ik een aero die me keer op keer VEEL geeft! Gelukkig gemaakt. Maar wie weet, de upgrade van Vector is Aero en nu is er alleen de TX 😉 bovenaan

  Veel groeten - Marco

  • blanco

   Hallo Marco….
   Voor een TX kan het een beetje zonder reden zijn ...
   Beste Gruesli
   Ivo

 • blanco

  Hallo Ivo

  geweldig verhaal, gefeliciteerd met je voertuigen. Ik zou graag een afspraak met je maken en
  een SAVE-gesprek leiden
  Neem gewoon contact met me op. Tel. 079 / 636 61 05

  PS: we kunnen niet ver van elkaar verwijderd zijn in het hart van Canton Thurgau thuis.

  Groet Fredy

Reacties zijn gesloten.