Hoe de Saab-koorts me ving ...

Wanneer de 9-3 combinatie op de markt kwam, zei ik altijd aan mijn collega's, "dat is gewoon een mooie auto." Bekeken, steekproefgedreven, maar nooit vastbesloten om er een te kopen. Ik werd zelfs uitgenodigd voor een Saabfahr-training met mijn collega's.

2 x Saab Turbo X
2 x Saab Turbo X

Gewoon geweldig ... Geachte vertegenwoordigers van Saab workshop geprobeerd om een ​​verkoop te kunnen maken. De vonk sprong echter niet echt over. De dealer zei, zo'n voertuig met deze voorstelling, je moet hebben.

Kleine opmerking tussendoor, ik reed naar dit moment alleen Audi. Ik had de eerste Rs4 (V6) naar V8, over de S6 en RS 6 alle Audis ... Dus het argument prestaties trok niet. De definitieve afwijzing kwam op de grond: geen auto zonder wiel, omdat ik niet in de sneeuw technisch ruhigster locatie wonen.

Zo gingen de jaren voorbij zonder Saab ...

De Saab 9-3 II is geïntroduceerd. Wauw, wat een auto, dacht ik bij mezelf ... Four-wheel? Het nummer van de Saab-dealer kwam. Oké, ga dan verder zonder Saab. Ik verloor de Saabs al een tijdje uit het oog, omdat ik eigenlijk was geëindigd. Met de gedachte dat er nooit een vierwielaandrijving zal zijn.

Mid 2011 kwam mijn collega aan mij, die een Saab 4-5 sinds 9-5 jaar geleden reed, en zei dat hij een Saab 9-3 II had gezien. 2.8 met volledige hertenuitvoering. Of we naar hem gaan kijken. Goed logo en ga. Geen lang leven, droomauto, topconditie, servicegericht. Kleine onderhandeling, gekocht.

Elke dag zag ik hem met deze auto ... mannnn zou ik ook graag willen. Maar het vierwiel ontbreekt, dacht ik bij mezelf ...

Mijn vrouw en ik zijn drie, drie maanden later, drie maanden naar Singapore, Nieuw-Zeeland geweest. Dus verkocht ik mijn Audi om voor de vakantie een nieuwe .... In Nieuw-Zeeland met de camper onderweg, die plaatsen, bezienswaardigheden. Fantastisch! Op een parkeerplaats in Aukland was een Turbo X! Ik keek naar hem en vond hem gewoon geweldig met de pijpen van rombenförmigen ....

De eigenaar van de Turbo X is net teruggekeerd naar het voertuig. We spraken over de TX en kwamen het thema van vierwielaandrijving tegen. Ik stond daar verlamd! Wat, dat is een vierwielaandrijving?

Kijk onder de auto! ... feit. het is er een!

Nu was het duidelijk. Vakantie afgelopen, aangekomen in Zwitserland, ik MOET een TX hebben.

Tijdens de vakantie heb ik veel meer gegoogeld over de TX en XWD. Of de achterassen nu problemen veroorzaken, mijn beslissing is zeker ...

Landing in Zwitserland en de volgende dag op auto zoeken. Natuurlijk heb ik eerder me laten weten waar een TX wordt aangeboden.

Helaas slechts twee stukken in heel Zwitserland. Volgende ochtend en ga ... 2 Std rijdt naar mijn eerste TX. De dealer erg vriendelijk, de auto was schoon en klaar voor verkoop glimmend. Prijsonderhandeling goed en bijna al afgesloten, alleen proefrit ...

In hemelsnaam !!! Wat is er met deze TX! Curve, gas en clacking, rammelaar niet te negeren! Nee, mag niet waar zijn, de achteras is defect. Ik ben bijna in tranen. Ik heb de dealer verteld dat ik hem neem zoals hij daar staat en hij moet gewoon naar 3000.- SFR komen van de aankoopprijs. Geen kans, dus verliet ik de plaats zonder een TX.

Oké, waar is de andere? 1 1 / 2 Standaard Drive en bestuurd zonder registratie op de plaats van de bevriende persoon. Zaterdag over klok 12.00. Niet de beste tijd om een ​​voertuig te bezoeken zonder te registreren.
Mijn vriend en ik stampten over het terrein, zonder naar TX te kijken. Hij schreeuwt, hé, ik geloof dat daar tussen een paar voertuigen in de achtertuin, hij zou kunnen zijn.

Precies daar staat hij. Vies, als na een moddergevecht, voor een band weinig lucht en echt walgelijk tussen de andere voertuigen. Gewoon verschrikkelijk .... geen teken in het voertuig, niets ... ik dacht: wat is er aan de hand met deze TX? Terug in het hele gebouw, via de binnenplaats naar het verkoopkantoor.

Daar zat een knorrige verkoper die gisteravond doorheen was gegaan, ik dacht ... hallo ... We stonden daar als lucht. Hallo, kun je ons zien ...? Ik maakte mezelf een beetje merkbaar. De verkoper vroeg in een korte en nogal nors stem: Wotsch (wat) wil je? Ik zou geïnteresseerd zijn in de Turbo X op de binnenplaats. Antwoord: Oh, deze shit-kar werkt niet, omdat alles knippert en flikkert, hij heeft niet de tijd om daar voor te zorgen. Oké, mag ik de sleutel hebben om naar hem te kijken? Indien nodig ...

Hij staat op en wentelt zich in een doos. Peng, er komt een toets op tafel. Ik pakte het en zei bedankt. Wij bij het voertuig, geen reactie van de auto op de sleutel. Dus handmatige opening? Past, dus het juiste voertuig. Ik denk dat er absoluut geen elektriciteit is. Hmmmm ...

Als ik nu naar deze oude man moet gaan om te vragen of hij een accu-booster heeft, dan kan ik zeker niet doorgaan. Maar de binnenplaats en het kantoor zijn niet in zicht. Maar de ingang van de werkplaats is dichtbij. Ga een keer binnen zonder vragen en een luide hallo-oproep ... Niets ... Oke, dat dacht ik al.

Zoeken tot gevonden. Niet lang en een booster in de hand. Batterij aangesloten en collega TX brult als een baby. Alle fouten schijnen, zoals bochtengeluid enz ... Natuurlijk, batterijspanning. Gelukkig had ik mijn eigen dealerbord. Dran erop en test het rijden. Stop, nog steeds luchtregeling en ga dan. Ik dacht: dat is mijn auto!

Terug bij de "vriendelijke" meneer. Zet de TX in de tuin en op kantoor. De knorrige heer aan de telefoon. Peng dan ophangen. Ik dacht dat de telefoon zeker kapot was. Wel, wat in godsnaam, haal diep adem en ...

Ik zou graag de TX willen hebben. Ik heb hem getest en al het andere is mijn probleem. Vanaf dit moment op ... een andere persoon. Vriendelijk en de sfeer als een engel. De proef ging snel. Ik legde het geld voor hem op tafel en zei dat ik hem met me mee zou nemen. De kaak hing laag ... Hij is sprakeloos.

Hij bood me als bedankje een passage aan in de wasstraat en een kop koffie. Hij beval zijn onderdaan om de auto door de fabriek te laten gaan. De koffie is lang tot een einde gekomen. Waar is mijn auto? Kom op, laten we het gaan bekijken! Hij staat op het voorplein met de deur open. Ik zie een man die steeds weer in het voertuig terugkijkt. Wat is er aan de hand, vroeg ik? Oh nee, gelukkig liet hij me het passagiersvenster open tijdens het wasproces. Hoe liefdevol ....

Raak niet van streek, slik, adem diep, droogde de beenruimte van de passagier met kranten, wreef de stoelen af, nu ga ik met mijn auto naar huis. Ga door en op de snelweg ... De Saab-koorts greep me en is niet meer te stoppen.

Thuis is er nooit een nieuwe batterij geïnstalleerd, behalve de normale servicewerkzaamheden. Hij rent en rent. Heeft al 170'000 km op het aanrecht staan. De TX-koorts eet en eet op.

Al in mijn bezit zijn 3 Turbo X en een 9-3 XWD 2,8 hertenprestatie. De collega wordt ook getroffen door de Saab-koorts. Samen bezitten we 9 Saabs. Hij: één 9-5 Troll R, één 9-3 2,8 Deer Performance en twee TX. Me: drie keer TX en eenmaal 9-3 2,8 XWD hertenprestaties.

Allemaal met volledige hertenvoorzieningen, zoals lederen armaturen, enz ...

En voor de extreem hete tijden is er nog steeds een 9-3 Aero Jg 2004 convertible die bij ons beiden hoort. Mijn probleem, de koorts kon nog niet stoppen. Zijn nog meer TX in zicht ....

Met dank aan Ivo voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

13-gedachten ook "Hoe de Saab-koorts me ving ..."

 • Hallo Ivo

  geweldig verhaal, gefeliciteerd met je voertuigen. Ik zou graag een afspraak met je maken en
  een SAVE-gesprek leiden
  Neem gewoon contact met me op. Tel. 079 / 636 61 05

  PS: we kunnen niet ver van elkaar verwijderd zijn in het hart van Canton Thurgau thuis.

  Groet Fredy

 • Hallo Ivo,
  Ik voelde me op dezelfde manier met het uiterlijk van de 9³ SC toen. Ik wilde het echt hebben.
  https://saabblog.net/2015/11/29/47522/
  Helaas heb ik niet zoveel ruimte als jij, dus ik heb "slechts" één exemplaar. Na mijn eerste 9³ (een Vector) was ik ook dicht bij het kopen van een TX, waarbij (helaas) de reden in mij voor de berekening van de kosten / baten won. Nu heb ik een Aero die me VEEL houdt !!! Geeft plezier. Maar wie weet is de toename van Vector Aero en nu is er alleen de TX-up

  Met vriendelijke groet - Marco

  • Hallo Marco ....
   Voor een TX kan het een beetje zonder reden zijn ...
   Beste Gruesli
   Ivo

 • Bedankt voor het persoonlijk rapport. Ja, de SAAB-koorts ... Op het thema van vierwielaandrijving in Zwitserland rijd ik nu sinds 1999 SAAB, ondanks dat verschillende modellen nooit een vierwiel hebben gehad en NOOIT sneeuwkettingen hebben gemonteerd. Maar ik ben ook alpine op de weg en niet alleen op de snelweg in het middengebied ... ik denk dat de kettingen in hun originele verpakking roesten ...

  Groeten uit de Thur-vallei en veel plezier met de voertuigen! Hans

  • Hallo Hans.
   Natuurlijk is het ook zonder vierwielaandrijving. Je hebt gelijk.
   Ik heb mijn vrouw altijd gezegd dat ik geen trolley koop zonder een four-wheel drive. Nou ja, jammer .... Er is alleen de TX om uit te kiezen. Dus elk excuus dat mijn vrouw heeft verwijderd ...
   Groeten terug van het Appenzellerland ....
   Dag Ivo

 • Geweldig rapport! Als de SAAB-koorts dan een paar TX-droomauto's voor de deur speelt ... Man, man, dat is zo cool!

  • Hallo Franks Troll.
   Ik hou van de TX. Zijn niet onberispelijk, maar dat zijn wij, of ik ben tenminste niet ...

 • Met dank aan Ivo voor dit SAAB-rapport.
  Ja, met SAAB-koorts help alleen (!) Hot TX voor therapie! 😉
  Veel saabige vreugde met de zeldzame exemplaren!

  • Ciao berggeit
   Niet alleen, maar het helpt ...
   Zelfs jij Saabige vreugde ...
   Dag Ivo

 • Een geweldig artikel dat mijn ogen heeft verlicht (jaja jaloezie was daar ook .: D).

  Ik heb maar één vraag over de prestaties van de TX - is dat niet een beetje "lean" in vergelijking met een S6 / RS6? Ik bedoel, die zijn heel anders dan de Saab.

  • Hallo mistersch ue
   Op uw vraag .... : de Saab of liever de TX zijn niet vergelijkbaar met de Audi's. De prestaties van de V6 RS4 (2001) zijn moeilijk te geloven. Ook de RS6. Sure ...
   Maar één ding moet ik overlaten aan de TX. Hij wordt in de populatie als een standaardkar gezien. Hij is niet bijzonder opvallend en de kenners weten wat er aan de hand is.
   Ik hou ervan om niet opgemerkt te worden en toch val je eruit.
   Gewoon een hele fanbase ...
   .... De prestaties hoeven niet altijd bij 1 te zijn ...
   Groeten Ivo

 • Zeer goed verslag en goed geschreven !! Voor het kopen van mijn TX was de blog (wiens rapporten over de TX) de veroordeling
  Maar als u op zoek bent naar een zuinige auto, zit u absoluut aan het verkeerde adres op de TX ... Momenteel is de pauze bij slechts 16-liters (stad / snelweg) en de kleine tank net genoeg voor 250km ... Was veel aangenamer met mijn oude 1.9 TiD ... ..

 • Goede avond Jonny Peacer
  Oh ... wie zeg je dat ... De kleine tank ...
  Ik ben er niet altijd blij mee, maar één ding is er goed voor ...
  Tijdens het tanken kun je de kont van Saabs rustig bekijken ....

Reacties zijn gesloten.