Project Paul in Nederland

Ik woon in de buurt van Arnhem in Nederland. De zoon van onze buurman kwam altijd in een andere en opmerkelijke auto. Ik wist niet dat het een SAAB 96 was. De laatste die hij bezat, was een witte. Thuis was het Volvo die we reden.

Saab 9-5, Project Paul in Nederland
Saab 9-5, Project Paul in Nederland

Dat wist ik niet, maar dat wist ik. Ik ben in Rotterdam en in het weekend gaan studeren en heb een glazuur gekregen bij de plaatselijke SAAB-dealer. Eén ding wist ik zeker. Zodra ik een SAAB zou kopen. Jaren gingen voorbij en mijn eerste auto was een VW Kever 1968. Een auto met een goddelijk geluid. Geen SAAB. Ik was nog steeds een student en een SAAB, wat een auto die ik me niet kon veroorloven. Ik zou er zelf een kopen. In 1995 heb ik er een gevonden.

Niet de gebruikelijke verdachte klassieke 900 maar de nog vreemdere SAAB 90. Ik heb mijn Beatle verkocht aan een vriend. Iets waar ik spijt van had, dus ik had het een jaar later van hem gekocht. En sindsdien heb ik de kever gehouden. Ik heb het zelfs zelf hersteld. Ik rijd nu voor de lol.

De 90 was en een prachtige andere auto. Zelfs vandaag overweeg ik om er weer een te kopen. Na de 90 kwam een ​​SAAB 900 classic 1991 met de 2.1-literengine. De niet-turbomotor met turbo-kracht. In de tussentijd heb ik gewerkt aan een moderne klassieker. Dus kocht ik een 9-3 met een dieselmotor. Ja, het is dat paas- en kerstbont op dezelfde dag. 9-3 OG. Ik kon 9-3 OG niet vinden. Hoewel de XNUMX-XNUMX "niet mijn auto" was.

Na de introductie van 9-5 Estate had ik hetzelfde kind van mindset bij de lokale dealer van SAAB. Zodra ik deze auto wil kopen. De eerste 9-5 was een MKI van 1999. Het was 4 jaar oud toen ik het kocht. In 2007 ben ik overgeschakeld naar SAAB 9-5 Linear 2.0t 2002, kleur 170. Niets bijzonders, alleen een basis SAAB 9-5.

Maar toen gebeurde er iets. Ik was betrokken bij een zwaar auto-ongeluk met een Mercedes en een Mini op de snelweg. De twee mini's liepen rechts achterin en mijn SAAB nadat de truck me had rondgeduwd terwijl ik van de baan ging. Raad eens wat. De twee minis waren een totaal verlies. Mijn SAAB heeft ernstige schade opgelopen, maar deze kan worden gerepareerd. Het heeft mijn leven gered en ik kon het niet scheiden van deze auto. Natuurlijk dachten mensen dat ik gek was en tijdens het ongeluk mijn hoofd had geblazen. Maar je bent een SAAB-liefhebber of niet.

Na de turbulente tijden in Trollhattan hoop ik in een paar jaar een driejarig SAAB 9-5NG-landgoed te kopen. Nou, ik weet allemaal hoe dit komt en ik heb besloten om mijn SAAB 9-5 te houden. Vanwege de faillissementsonderdelen in 2013. SAV 9-5 Lineair in een SAAB 9-5 Aero.

Het is een driejarig project dat begon met een gloednieuwe B235 Biopower-motor en een nieuwe transmissie. Deze week wil ik de transformatie voltooien met de Aero-vering. Ik heb op internet gezocht naar al deze onderdelen in Europa en de VS. Misschien inspireert dit andere mensen. U hoeft hiervoor geen klassieke SAAB te hebben. Een project dat Paul de moeite waard is. Als u gek bent, kunt u een SAAB 9-5 OG of 9-3OG gebruiken.

Hieronder vindt u alle dingen die zijn vervangen door gloednieuwe onderdelen:

Carrosserie extern:

Valeo-koplampen
Zijmarkeringen in de Amerikaanse stijl
achterspatborden met spatbordranden achter
Spoilerkit Aero rond
Ruitenwisserarmen van 2008 (= platte messen)
Nieuwe naafdoppen
Nieuwe emblemen voor en achter
Achterruitwisser
Ruitensproeiers en driewegventielen
Nieuw Biopower 9-5 logo en embleem (de 9-5NG)
Nieuwe haaienvinantenne
Nieuwe kentekenplaten
ALU 39 wielen
Nieuwe Goodyear-banden (20116)

Auto-interieur:

Beige Aero-stoelen met stoelverwarming en stoelverwarming achter
Lederen deurpanelen
SAAB originele vloermatten
ALU-dashboard
Auto dimmende achteruitkijkspiegel
Aero stuur
Zonneschermen
Nieuwe snelheidsmeter met turbometer
Nieuw intrekbaar laadplatform in de boot
Nieuwe lederen versnellingspookknop

Motor en versnellingsbak:

Nieuwe complete bio-krachtbron B235 incl. Gasklephuis, turbo etc.
Nieuwe versnellingsbak + volgcilinder + koppeling + koppelingsplaat
Alle motorsteunen
Siliconen vacuümslangen
EVAP-kleppen en -slangen
APC-klep + siliconenslangen
Roestvrij stalen slangklemmen
Versterker regelventiel
Nieuwe batterij
Oliekoeler - pijpen en turbo, en de montagebeugels
Vervang alle vloeistoffen
Nieuwe originele uitlaat van de katalysator
Nieuwe radiator en hoes
DI-cassette (een tweede in mijn boot)
brandstofpomp

Chassis:

Nieuw subframe van rubbers
Nieuwe draagarmen inclusief rubbers
Nieuwe knokkelballen
Subframe (hersteld)
Achterste subframe nieuwe rubbers
Nieuwe achterarmrubbers
nieuwe sleeparmrubbers (polyversie)
Nieuw sportchassis SACHS schokdempers + veren rondom (dwz alle bevestigingsmiddelen van de schokdempers)
Nieuwe steunlagers
Nieuwe remschijven en remblokken rondom
Stabilisatorstangen sportframe voor en achter incl. Nieuwe rubbers
verfwerk
- Voorspoiler
- Achterklep
- Deurgrepen
- Hood
- Roest verwijderd en verstuiver achterspatbord (bekende plaatsen)

Dank aan Robert voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

2 gedachten over 'Project Paul in Nederland"

  • Kunt u uitleggen hoe u de voorraadboostmeter in een LPT-model hebt laten werken? Op het net is het onmogelijk gemaakt.

    vriendelijke groeten

  • Gefeliciteerd Robert met dit fijne verhaal. 9-5 Aero van 2002. U kunt nu 9-5 Aero, 2016 bellen

Reacties zijn gesloten.