Getest ... Saab 9-5 Aero

Hoe lang heb ik geen chromen bril gereden? Het is een paar jaar geleden en ik denk dat het 2012 was toen we onze 9-5 verkochten. Nu sta ik daar op het erf van Saab Service Frankfurt, een 9-5 Aero-stationwagen staat voor me geparkeerd - als chromen bril de laatste evolutionaire fase van de oude 9-5, en erg lekker in de 260 PS Aero-uitbreidingsfase.

Saab 9-5 Aero van Saab Frankfurt
Saab 9-5 Aero van Saab Frankfurt

Alleen 80.000-kilometers op het aanrecht, handmatige overbrenging, de paar kilometer naar Beieren zullen leuk zijn. Werkstattersatzauto dan scheldt de Gerard Ratzmann. Dat vind ik leuk, hoe is het, na vele jaren weer in de oude 9-5 schijf? Het Paul-project staat op het punt te worden voltooid, de verchroomde bril is de veel modernere tegenhanger.

Waarbij modern niet modern is. Het navigatiesysteem is zo korrelig dat het als vintage toestel weer een hit zou kunnen worden. En de versnellingspook met 5 versnellingen ... laten we er niet over praten. Sleutel in, achteruit versnelling uit, handrem losgelaten en je rijdt richting snelweg. De straten rondom de voormalige Saab Duitsland vestiging zijn vergelijkbaar met straten in Zwickau, Cottbus of andere plaatsen rond 1989. Behalve dat er in Frankfurt niets verandert, maar in de andere steden.

De 9-5 Aero is strak gewelfd, maar hij beheerst de soevereine Rüttelstrecke. Hij rammelt niet, wat niet het geval is bij alle verchroomde brilbrillen. Voorbij de basis van Tesla gaat het richting de snelweg. Een Tesla S komt prompt, maar ik wil vandaag niet handelen. Op de feeder accelereert de Saab op Tempo 100, nadrukkelijk soeverein, met het geluidstapijt van de geweldige 2.3-litermotor. Dat is niet de meest briljante elektrische auto ter wereld, en plotseling ben je terug in het jaar 2006, toen de verchroomde bril op de markt verscheen.

De snelweg richting Hanau is drie rijstroken en bijna leeg. De Aero gromt en accelereert naar de linkerbaan, ja dat vliegt en is leuk. Het verschil tussen de 9-5 NG en de oude Saab is enorm. Alles is veel directer, origineler - en ik gebruik het woord analoog opnieuw. Het interieur heeft een aluminium look, net als het sportstuur. Dat goede moet je echt vinden, het was altijd te steriel voor mij. Tegenwoordig maakt het niet uit, de Saab is zoals hij is, en het is erg leuk om met een oude vriend te rijden.

Zelfverzekerd en snel vliegen we door naar Beieren. De aero ontspant. Versnelling nummer 5 is geschikt voor alle rijsituaties op deze dag. Als een transporteur de baan blokkeert en deze vervolgens weer vrijgeeft, haalt de Saab voldoende kracht uit de diepten van de motor om te accelereren zonder te schakelen. Kubieke capaciteit plus turbo genereren stoom, geen vergelijking met de huidige micromotoren.

De reis is maar kort, afspraken bellen en de Saab Service Frankfurt-chauffeur haalt de 9-5 Aero later van mijn kantoor op. Topservice, want dat kan ook door merken zonder fabrikant, maar met veel passie en klantgerichtheid op de achtergrond. Vind ik ze leuk, goede oude chromen glazen? Tijdens productietijden was ik altijd geïrriteerd door gebrek aan liefde en GM's manie voor besparingen. Vandaag is het verleden.

Wat overblijft is een auto met karakter, met een motor die een echte verbranding is en geen castrato. Natuurlijk is er geen tijd meer. Om eerlijk te zijn, het was 10 jaar geleden. Maar ook om deze reden een voertuig waar het moeilijk anders is te beoordelen. Dus: duimen omhoog voor de Saab 9-5 Aero!

9 gedachten over 'Getest ... Saab 9-5 Aero"

 • blanco

  Ik heb de goeie ouwe chromen bril een keer mogen ervaren (als 2.0 t) als onderdeel van een proefrit ... 😉

  Wat kan ik zeggen: niet alleen het ontwerp van een absolute no-go, van de gebruikte materialen (sleutelwoord: hard plastic onder alle kanonnen) volledig uit elkaar.
  Maar de hamer is dat Saab heeft een hand hier toegestaan ​​om de motorolie volume verminderen belachelijk vier liter en ook om de service interval al veel te lang 20.000 km verhogen tot minder dan 30.000 km.
  Daarom zijn er helaas waarschijnlijk veel zeer chequeboekig onderhouden exemplaren die op het punt staan ​​veilige motorschade te veroorzaken.

  • blanco

   Ik neem alleen 5W-50 voor de 9-5 Aero (oud), het kost maar deze vier liter ...
   Sindsdien heb ik geen olie meer gebruikt (of er loopt dezelfde hoeveelheid benzine op als ik olie gebruik ...).
   De oliewisseling is maximaal na 15.000 km.

  • blanco

   Toen ik in 2007 geboren werd, reed ik met de chromen bril als Aero SC-machine als bedrijfswagen tot 314 km zonder enig mechanisch probleem. De olieverversingsintervallen waren volgens de display net geen 000 km en werden altijd in dezelfde garage gedaan. Het olieverbruik was bijna nul. Ik hoefde nooit bij te vullen tussen wisselingen. Regelmatig heeft de auto een caravan alle kanten op getrokken in Europa en over bergen. Hij is nu verkocht en loopt nog steeds. Mijn vriend zei altijd dat hij dacht dat de auto gemakkelijk 30 km kon rijden. Ik waardeerde het feit dat het risico met het olieslib eindelijk met dit model was opgelost, en dat was een van de criteria voor de aankoop. Bij de voorganger had ik nog 000 intervallen.

   Als je niet de hele tijd korte afstanden rijdt, geloof ik niet in motorschade, mijn ervaring is meer dat deze uitbreidingsfase de meest geavanceerde motor was. Het verbruik lag tussen 7.1 - 9 L.

   Het harde plastic van het dashboard was eigenlijk meer dan naast een voertuig in deze prijsklasse, evenals de al verouderde en dure Navi waarvoor er geen updates meer waren van 2010.

 • blanco

  Ik vind het hilarisch hoe verschillende auto's kunnen worden gezien en gewaardeerd.
  Ik heb hier herhaaldelijk op de blog gelezen over de 9-5I met attributen als "Vintage" of "de oude Saab".
  Opwindend…
  Als eigenaar van een 9-5 Griffin Kombi MY 2000, die deze auto als een "nieuwerwetse" uitbijter in zijn Saab-collectie ziet, brengt hij altijd een glimlach op mijn gezicht 😉.

  groeten
  Gerald

  • blanco

   Het is nog leuker dat je beide beoordelingen kunt delen ...

   In vergelijking met mijn oldtimer is mijn SAAB (MY 08) ultramodern. En toch "toen", toen ik de verchroomde bril SC kocht, had ik het gevoel een nieuwe auto te kopen, evenals een klassieke klassieker, een stukje geschiedenis en een legende - een BABYTIMER, om zo te zeggen.

   Babytimers zijn alleen verkrijgbaar bij SAAB! ! !

   • blanco

    Baby-timer is een leuk woord, misschien leen ik het voor een artikel

  • blanco

   Het is dat charmante verschil als je eerder in een 'huidige' auto hebt gereden. Dan muteert het gepixelde navigatiesysteem in een vintage onderdeel, en de directe vergelijking tussen 9-5 (oud) en 9-5 (laatste generatie) is behoorlijk flagrant.

 • blanco

  Ja Tom Leuk om die beoordeling te horen. Ik heb precies deze aero al ruim 200 KM op de teller. Wat uw schrijven echter niet schaadt. Sinds een paar weken rijd ik op een Aero uit 000. Eerlijk gezegd …. dat voelt een beetje saabier aan. Maar het maakt niet uit. Het zijn allebei fantastische voertuigen en ik wil geen van beide opgeven.

  • blanco

   ... en dat kan ik elke dag blijven beleven! ...

Reacties zijn gesloten.