Snelheid en rock'n'roll

Tesla is extreem aanwezig in de media en dit is niet een van de gebruikelijke artikelen over Elon Musk en Model 3. Het gaat over de botsing tussen twee culturen en het einde van de auto-industrie, zoals we eerder wisten.

Model 3-schetsen. Elon Musk via Twitter
Model 3-schetsen. Elon Musk via Twitter

Tesla Motors is geen autofabrikant in de traditionele zin - niet in termen van bedrijfscultuur. Als je vergelijkingen wilt maken, ga dan naar Apple of Google. Musk komt uit de wereld van IT, de kosmos van korte productcycli en hoge innovatiedruk, maar ook de updates, die 3 uur later worden gevolgd door een bugfix. Als je één ding in gedachten had toen je Model 3 presenteerde, was het Apple. Wachtrijen voor de Tesla-winkels, vergelijkbaar met Cupertino en een nieuw product, werden als benchmark beschouwd.

De operatie was een succes, en meer dan dat: wat Tesla viert, is het einde van de auto-industrie zoals wij die kennen. Tesla rockt de markt, levert geweldig entertainment. Zonder een enorm budget, maar een beweging via internet. En hoe de toekomst van Tesla er ook uitziet, of je nu faalt of wint, uiterlijk is er nu geschiedenis geschreven.

De rijen mensen voor de Tesla-winkels waren vorige week langer, de cijfers indrukwekkender. De eerste meldingen, 115.000 pre-orders of jaarlijkse productie in 2-ploegendienst in de Stallbacka-fabriek, werden snel naar boven bijgesteld. 180.000, toen 198.000, en uiterlijk nu had de oude Saab-fabriek moeten capituleren. De laatste stand, op zaterdagochtend: 253.000 pre-orders. De helft van de jaarlijkse productie van Volvo, gereserveerd in 2 dagen. Musk's reactie? Je moet de productieplanning heroverwegen ...

We moeten nadenken over productieplanning.
We moeten nadenken over productieplanning.

253.000 mensen hebben ondertekend, niet elke pre-order zal een levering zijn. Maar, en dat is het punt, de reserveringen spoelen meer dan een kwart miljard dollar in de schatkist. 253.000 Mensen die kunnen worden beschouwd als opgeleid en vooruitstrevend, vertrouwen op een bedrijf dat relatief jong en niet winstgevend is.

Tot nu toe kende je alleen soortgelijke dingen van Ferrari of Porsche. Waar welgestelde, grijsharige mannen toestemming hadden om een ​​beperkte productie te onderschrijven om ze te laten verdwijnen met uitsluiting van het publiek in ondergrondse garages met airconditioning. De auto-infanterie kon erover lezen in de krant, als een kanttekening bij het onbereikbare. En nu? Rock`n Roll.

Tesla is anders, in elk opzicht. Een gesloten circuit, dat zich uitstrekt in contact met de klant voert alle zelf van de productie. Eigen laadstations, geen dealers, alleen directe verkoop. Geen kortingen op de voertuigen, de catalogusprijs is bindend. De auto-industrie zal dit met respect en ongemak zien. Minder als gevolg van de auto's, omdat sommige groep dichter bij Tesla af dan het lijkt. Meer vanwege het opnieuw definiëren van de relatie tussen klant en product.

Zaterdag. Elon Musk via Twitter
Zaterdag. Elon Musk via Twitter

De grootste autofabrikant van Zweden wordt als innovatief beschouwd. Een speedboot onder cruiseschepen, en toch een roeiboot in vergelijking met Tesla. Op 47 en 3 september 4 had Volvo 2015 uur nodig om 1.927 exemplaren van zijn XC90 via internet te verkopen. Dat werd als een succes en zeer moedig beschouwd. Ook al gingen veel van deze voertuigen naar "merkambassadeurs". In 47 uur waren er 232.000 Model 3's gereserveerd bij Tesla, dat alleen al laat het verschil zien.

Het uitzicht terug, en deze keer in de toekomst. Bloggers keren de spiegel terug
Het uitzicht terug, en deze keer in de toekomst. Bloggers keren de spiegel terug

Wat gebeurt er als Musk zijn koers behoudt? We leven in een tijd van onzekerheid plannen, dingen kunnen snel veranderen, prognoses zijn moeilijk. Eén ding is zeker, Musk is een industrie aan het veranderen. En we praten niet over de elektrische auto.

Het gaat over bedrijfscultuur, klantrelaties, het afsnijden van oude vlechten. Tesla zou Apple 2.0 kunnen worden, mobiliteit en merkkeuze zouden op zich meer een missie kunnen worden dan ooit tevoren. Als Musk door blijft gaan, als het imitators aantrekt, dan ervaren we het einde van innovatieweigering en facelifts zonder toegevoegde waarde.

Een industrie, twee snelheden, zal niet werken. Auto's worden computers, productcycli krimpen, innovaties komen via download. Musk brengt snelheid en rock'n'roll. Niet iedereen vindt het leuk. Dat vind ik leuk.

31 gedachten over 'Snelheid en rock'n'roll"

 • @ FVK: Gefeliciteerd, dan zijn we hier op zijn minst tenminste 2

 • Kwam niet negatief, heel ontspannen over. Vind Tesla leuk omdat computers mensen beginnen met het bouwen van auto's en omdat ik mijn hele professionele leven in IT heb doorgebracht (en nog steeds doe). Maar ik ben geen echte fan. Rij gewoon Saab en ik ben er blij mee :-).

 • Ik had ook cool gedacht ... Misschien omdat ik nostalgisch ben en achteraf rouw om auto's als DS en CX. Misschien ook omdat ik de oplossingen (toen) erg intelligent vond. Model 3 mag geen cockpit hebben, alleen een scherm. Ik vind het spannend 😉

 • wat ik heel gaaf zou vinden. Voor mij hoeft een auto niet zichtbaar te werken. Ik vind ook open randen, waardoor je de remmen ziet, stom. Stem ik Proll? Helaas zijn er geen anderen.

  En blijkbaar geen rooster meer. Ik heb de afgelopen jaren al de trend naar grotere en grotere koelers gevonden. Omdat ik dan moet betalen voor de weinige Hansels, die een twaalfcilinder besturen en de koeling nodig hebben, met een hoger brandstofverbruik (luchtrem met trefwoord). Dat de Model S nog steeds een dummy had, nogal vreemd. Weer Tuning Proll-dingen.

 • Welnu, wat het geluid betreft, kunt u helpen. Bij Audi en - luister en sta versteld - SKODA RS is het BOSE-geluidssysteem een ​​geluidsgenerator die robuuste V8- of V6-geluiden emuleert. Het zou me niet verbazen als je op een gegeven moment je 900 turbogeluid via software kunt herladen (tegen een kleine vergoeding natuurlijk ...).
  Als het aan de buitenkant klinkt als een stofzuiger, heb je nog steeds het gezellige gevoel van de vertrouwde binnenkant - zelfs als het kunstmatig is gemaakt. Heb je zoiets nodig? Dat is de verkeerde vraag!

 • Oops!
  Klonk dat te negatief in mijn opmerking hierboven (over Tesla / Musk)?
  Mag eigenlijk helemaal niet negatief worden bedoeld. 🙁

  Persoonlijk ben ik niet zo'n grote "fan" van Musk en Tesla.
  Maar ze lijken het op dit moment veel beter te doen dan de meeste andere 'concurrenten'.

 • Ik zou willen dat er ook in de toekomst een tegenconcept zal zijn.

  Net zoals een SAAB 9000 AERO van zijn tijd een tegenconcept was voor de rest van de hogere klasse, die reed met ten minste 6, meestal 8- en soms 12-cilinders.

  Geen idee hoe een tegenconcept binnen individuele e-mobiliteit eruit zou moeten zien, maar voor de 9000 hadden maar weinig mensen enig idee wat een innovatief en energie-efficiënt alternatief voor barokke sedans zou kunnen of zou moeten zijn.

  Een mogelijk steekwoord, dat goed bij 9000 past, is eenvoud.

  Op het gebied van e-mobiliteit kan dit betekenen dat geen bewegende computers of internetapparaten worden gebouwd, maar echte e-auto's waarvan de software en gebruikersinterfaces zijn ontworpen en beperkt tot een rijervaring.

 • Ik ben het met de collega eens. Daarnaast mag het voertuig ook 10 jaar belastingvrij rijden. Ik zou ook graag weer een Saab (NEVS) hebben gekocht, maar helaas is er niets dan hete lucht. 2 stuks in februari / maart en waar is de rest?

 • Tesla heeft moeizaam zijn status verdiend. Musk heeft 3.69 Mio-volgers op Twitter, waarom? Omdat de communicatie vanaf het begin consequent op informatie was gericht, wat natuurlijk ook reclame is, maar niet als zodanig wordt ervaren. Als je de tweets van Musk vergelijkt met die van een concurrent, wordt het duidelijk. Het publiek bij Tesla is jonger, goed opgeleid, technisch onderlegd en kritischer. Informatie wordt gelezen omdat ze de moeite waard zijn om te adverteren.
  Tijdens het schrijven van het artikel vroeg ik me ook af of NEVS succesvol zou kunnen zijn met een nieuw merk. In plaats van de Saab-gedachten na te jagen ... ben ik nog steeds op zoek naar het antwoord.

 • Hallo SAAB-gemeenschap. Ik heb ook een model 3 gereserveerd. Helaas is SAAB ook voor mij geschiedenis geworden. Ik had graag een elektrische NEVS (SAAB) willen bestellen. Maar ze leveren niets op. Koop alleen bedrijven en wissel ideeën uit. Het zou goed zijn om het te doen….
  @ mac9-5. Dat klopt: niemand is geïnteresseerd in olieviscositeit en turbodruk. Er is niets in die richting. Daarom zijn er geen ronde instrumenten in de cockpit. Maar binnenkort komt er niet meer ...
  Het zijn gewoon de doelen die Elon Musk nastreeft met TESLA: naar emissievrije mobiliteit.
  @ Matthias uit de Opper Palts: en stil. Hoeveel mensen worden ziek door de continue belasting van het geluid. Luister door het open raam! En stel je dan voor, je hoort niets!
  @uli1957: dispensers; De TESLA Supercharger en vergelijkbare laadstations liggen zo dicht bij elkaar in Europa dat ze onder het bereik 250km voldoende zijn om zeer lange afstanden af ​​te leggen.
  VW-baas Müller zei: "We moeten de autoproductie niet overlaten aan Silicon Valley."
  Audi Manager Niemand zei onlangs: "Helaas heeft TESLA alles strategisch goed gedaan."
  BMW-directeur Krüger heeft NEXT uitgevonden: BMW in de toekomst. Zijn officiële act: er is een nieuwe SUV, de X7, en de M-serie moet meer vermogen hebben.
  Al deze heren van de benzinefractie eisen ook ondersteuning van de staat om een ​​oplaadinfrastructuur voor elektrische auto's op te zetten.
  Citeren http://www.netzfrauen.org/2013/09/12/milliarden-subventionen-fuer-milliardenkonzerne/
  “Robert Bosch GmbH had alleen al in april van dit jaar 28,87 miljoen euro opgehaald,
  Automaker Daimler ontving 23,8 miljoen euro en de technologiegigant Siemens heeft tot nu toe 22,84 miljoen euro ontvangen voor elektrische mobiliteit.
  De industriële gigant Siemens behaalde 2012 jaarlijkse omzet van 96,420 miljard dollar.
  De autocar volgens Stuttgart, volgens het laatste jaarverslag 136,255 miljarden dollars.
  Ik denk dat de grote autofabrikanten een beetje huilden toen ze de Model 3 op 1 april presenteerden ...

 • Tesla moet nu "presteren" - over 2 jaar zullen we slimmer zijn. Momenteel, of lange tijd, is er ook een behoorlijke tegenbeweging richting youngtimers en oldtimers. Voor een (auto) merk is het naar mijn mening niet genoeg om “sexy” te zijn, er zijn ook mensen die van het geluid van auto's houden, denk maar aan het geluid van een Saab 900 Turbo, geen Tesla en geen ander kan dat Auto aanbieding. Ik ga zeker niet in een Google- of Apple-auto zitten.

  Ik weet niet of elektrische mobiliteit zal aanslaan, ik zie eigenlijk het grootste potentieel in autodelen - laten we eens kijken ...

 • Ik denk niet eens per se dat SAAB / NEVS zelfs op afstand dergelijke "kansen" zou hebben gehad.
  Sterker nog, ik ben deels van mening dat ook heel 'andere' dingen een doorslaggevende rol spelen.

  Een "oud" klassiek automerk of zelfs een Chinees merk is op de een of andere manier niet sexy (zeker niet met Saabs recente verleden en met het ietwat "eigenzinnige" imago).
  Zelfs Duitse premiummerken zouden naar mijn mening niet in staat zijn om zo'n hype op te roepen (ik herinner het me: waren er niet eens extra slimme winkels of iets dergelijks?).

  Maar als er iets hip en 'compleet nieuws' (technisch) uit Silicon Valley komt en dat zelfs verband houdt met de 'persoonlijkheidscultus' (hier Musk) die tegenwoordig bijna gebruikelijk is, hebben veel investeerders een lossere portemonnee dan klassiek 'saai' ( Auto industrie.

  En ik denk ook dat veel 'coole' klanten tegenwoordig enthousiaster zijn over dergelijke technische dingen (al was het maar omdat MHz, GHz, 17 ″ touchscreen, WLAN, iOS, Android, OS, enz. Hen meer vertellen dan KW, NM of enige viscositeit van oliën, compressie, druk, etc.).

  Ik denk dat veel (vooral jongere) gewoon hun kijk op de auto hebben veranderd (of algemene prioriteiten - bv. Weg van auto's en hifi-systemen, naar tablets / smartphones enz.).

 • Gewoon geweldig ... Welke kansen zou SAAB hebben gehad met een investeerder die echt auto's bouwt?

 • Ik reed Tesla, was verrukt en vroeg om de vervanging van de Tesla in plaats van de verloren SAAB-toekomst.
  Toen bekend werd dat er alleen (internet) of directe verkoop was en dat dealers en werkplaatsen niet meer nodig waren - behalve het vervangen van ruitenwissers en remblokken - was het mij duidelijk dat NEV's het op een gegeven moment zo zullen (moeten) doen.
  Andere merken en klanten zoals SAAB bestaan ​​niet, dus winkel strak.
  HJK

 • Misschien draaien sommige potentiële kopers hun hoofd om voordat ze bestellen….

  Naar mijn mening zijn veel problemen voor een in massa geproduceerde elektrische auto nog niet duidelijk, of ze nu ecologisch of economisch zijn. Beginnend met B als batterijen naar Z als aftappunten voor elektriciteit, alles is nog niet duidelijk; ook de ecologische balans van productie en elektriciteitsproductie, allesbehalve transparant.

  Maar het is waar, Tesla doet veel dingen anders en ziet er 'sexy' uit. De ontwikkeling zal spannend zijn om te zien.

  Groeten uit Bad Salzdetfurth

 • Als de productiecapaciteit van TESLA niet voldoende is (het ziet er nu zo uit), kan NEVS een deel van de productie in Zweden of China overnemen 😉

 • Als NEVS echt op Tesla is toegespitst en hen concurrentie wil bieden, dan moet er langzaam iets worden aangeboden.
  Tesla vind ik heel interessant en zie wat parallellen met Saab. Innovatieve auto's en over het algemeen iets anders dan de massa. Ik ben benieuwd wat er gaat komen, van Trollhausen.

 • Hallo Tom, je hebt het in een notendop en ik ben het daar alleen maar mee eens. Als de Amerikanen iets doen, telt alleen het resultaat, ongeacht hoe alles komt ... Hier is een fabriek voor batterijen in Nevada, waar de laadstations in Europa verspreid en nu stiekem stil zijn en het idee van het Model 3. Ik reed het model S in Frankfurt vóór 1-jaar en vóór 3 jaar de roadster op Lotus-basis.
  Deze voertuigen hebben me toen al gefascineerd
  Een geweldig resultaat bij de pre-orders, die onze autocultuur volledig zullen veranderen

 • Musk en Tesla gaan veel geld verbranden, maar Model 3 is de weg naar winstgevendheid. Het feit dat Musk vragen via twitter beantwoordt, is de sympathieke eigenschap van een nieuwe cultuur. Tesla is dichter bij mij dan het extreem gesloten bedrijf in Zweden, dat helemaal niet communiceert.

 • Tesla is nog maar het begin. Apple en Google komen binnenkort. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat Samsung en Co. voertuigen zullen brengen. Wat conventionele auto's (motoren en motor-versnellingsbakcombinaties, aandrijflijnen, enz.) Maakt, is afval. Wat onderscheidt een Mercedes / BMW / Audi technisch van de rest van de fabrikanten in de toekomst? Niets. En dat is precies waarom de traditionele auto-industrie extreem kwetsbaar is. Merken worden uitwisselbaar. En erger nog: wij Duitsers leven extreem van deze industrie. Ik kan alleen maar zeggen: WAKKER !!!

 • Dat is hoe het is met de bewegende computers. Ik ben afhankelijk van de dealers, de Saab-cultuur, en zal Saab zo lang mogelijk besturen en de voertuigen onderhouden. Musk doet nog steeds alles goed, de tijden veranderen. Terwijl je schrijft, is het net als Apple. Het irriteert over gesloten systemen en heeft nog steeds (op dit moment) twee MacBooks op het bureau staan. Waarom? Omdat het efficiënte hulpmiddelen zijn.

 • De waarde is (onbevestigd) bij 0,21. Een tijdje speelde Tesla met het idee om de achterwielen, vergelijkbaar met sommige Citroën, aan te kleden om efficiënter door de wind te glijden.

 • Dank je wel! Interessant artikel. Ik vermoed dat met de MPV eenvoudigweg om fysieke redenen een redelijk redelijk bereik in de kosten alleen kan worden bereikt met extreem lage luchtweerstand. Het model 3 lijkt binnen het bereik van 0.2 te vallen en zal zeker niet hoger zijn dan een Audi A4. Dat is de enige manier waarop het werkt.

 • Wow,

  dit artikel (bedankt daarvoor) moedigt aan. Heel spannend, dat alles.
  En spannend ...

  En dat op minstens twee manieren. Enerzijds heb ik niets tegen het afknippen van oude vlechten en absoluut niets tegen een revolutie * in de auto-industrie ...

  Aan de andere kant sta ik net tegenover het vergelijken van de horror van Apple-vergelijkingen. Wat heb ik als eindklant van exorbitante winsten die een bedrijf in de tweede plaats bereikt met technische innovaties? Van winsten die voornamelijk gebaseerd zijn op machtsbewustzijn, directe verkoop, lage productiekosten en goed berekende obsoletie?

  Precies wat Blogger's dagelijkse Delight is, de vriendelijke dealer en service om de een of andere hoek, persoonlijk contact, toewijding en behulpzaamheid, is iets dat een wereld van machtsbewuste monopolisten (of in ieder geval dominanten) zoals Amazone, Tim Cook, Google en Tesla zal weinig of geen ruimte hebben.

  En toch zal ik Apple blijven gebruiken en kopen en misschien zelfs een Tesla?

  * (een echte en niet degene die copywriters en marketing chiefs jaar na jaar terugkeren naar hun ouderwetse nieuwe releases als gevolg van wijzigingen in het ontwerp en de kleinste technische stappen naar en in de prospectussen)

 • De uitdaging is groot, op elke manier. Of Tesla dit grijpt, zal een heel spannend verhaal zijn. Musk 276.000 maakt momenteel reserveringen bekend.

 • Is (helaas) zo. Interessant dat Tesla koos voor een conventionele vorm en niet voor een MPV ...

 • Ik denk dat Tesla een paar jaar interessant zal zijn.

  Wanneer de huidige hype (en bijna 'gratis ticket') over Musk en Tesla afneemt en Tesla niet langer zonder beperkingen geld mag 'verbranden', maar economisch en mogelijk zelfs winstgevend moet handelen (zoals de meeste reeds lang gevestigde grote bedrijven) .

  Maar ik geloof nu al dat Tesla op dit moment nieuwe manieren laat zien (vooral verkoop / verkoop / marketing / etc.) en bereidt zich voor.

 • Musk maakt de industrie wakker! Was er niets Chinees over Troll Town en elektrische auto's?

 • Haal diep adem en wees open 😉

 • Net als de Tesla Model 3 had ik graag mijn volgende SAAB gehad, of het nu een elektrische, hybride of verbrandingsmotor was!

 • Je brengt het weer ter zake, Tom - bedankt voor je beoordeling!

Reacties zijn gesloten.