Nooit gebouwd: opvolger van Saab 9000

Op de 28. 04. 1998 runt in Trollhättan de laatste Saab 9000 voor Duitsland buiten de lijn. Een 150 PS Softturbo CSE, Scarab Green, handmatige transmissie. Hele 29 chassisnummers later was ook het einde voor de rest van de wereld. De laatste Saab 9000 reed het museum in; Hogere klasse met hatchback uit Zweden zou niet meer moeten bestaan.

Saab 9000 opvolger. Ontwerp Bjoern Envall
Saab 9000 opvolger. Ontwerp Bjoern Envall

Hoe kan dit zo zijn? De schuldigen, als die er zijn, heten Toyota, Mazda, Nissan, Honda. De Japanners overspoelden Noord-Amerika met goedkope hatchbacks in de jaren 70, 80 en 90 ... succesvol! GM verloor jaar na jaar marktaandeel, wat in Detroit een hatchbackfobie moet hebben veroorzaakt. Sindsdien is alles met een schuine achterkant geclassificeerd als een goedkope auto uit Azië in het Renaissance Center. Voor Saab betekende dit de overstap naar de 9-5 en 9-3 sedans - en het einde van een traditie.

Als GM en de marktanalisten hadden vermoed dat de markt voor klassieke sedans slechts een paar jaar later een krimpende behandeling zou ondergaan, zou de beslissing anders zijn geweest. Voor Saab ging een beetje van het DNA verloren, de voertuigen verloren een deel van hun charme en met het einde van de 9-3 I was de hatchback eindelijk geschiedenis. Dat gebeurde in 2002, maar auto's met grote achterkleppen verlieten de Saab-wereld nooit helemaal.

Saab Design heeft een ongelooflijke continuïteit, wat te zien is vanaf twee personen. Sixten Sason en Bjorn Envall. In de jaren zestig werkte Envall met Sason aan de Saab 60 en ging daarna 99 jaar naar Opel om vanaf 2 bij Saab te blijven werken. Saab 1969, 99, 90 en 900 zijn door hem ontworpen of aanzienlijk beïnvloed. De 9000 is de beste Saab voor hem omdat hij "de enige auto waar we mochten doen wat we wilden'. Het basisontwerp van de 900 II wordt ook toegeschreven aan Envall, die Saab in 1992 verliet om verbonden te blijven met het bedrijf.

Keer op keer keerde hij terug naar Stallbacka voor een paar jaar, meest recent in de jaren van 2006 tot 2008 als adviseur in de technische afdeling. Envall bestuurt een Saab 9000 tot vandaag, en de hatchback is nog steeds zijn onderwerp.

Wat zou er zijn geweest als? De vraag rijst keer op keer, maar het antwoord ontbreekt. Wat als Saab zich aan zijn ontwerplijn had gehouden? De kleine serie zou een cultfactor hebben ontwikkeld ten opzichte van de Saab 99, Saab 900 I & II, Saab 9-3 I. Vergelijkbaar met Porsche of Mini, waar traditionele ontwerptaal altijd opnieuw wordt vertaald. De 9000 II, die nooit is gebouwd, zou moed hebben vergaard. Een hatchback in de luxeklasse bestaat ook niet in de competitie; meest recentelijk stopte VW met de Phaeton-studie in 1999.

Björn Envall tekende de achterkant van een mogelijke 2006 II in 9000, voordat hij weer bij Saab kwam omdat hij de opvolger van onderwerp 9000 nooit losliet. Aerospace is de naam van zijn studie, die de typische Saab-hockeystick draagt ​​en de velgen die bekend staan ​​als "Gurgenhobel". Het lichaam heeft de prachtige vorm van een vleugel, Saab Design, Ursaab en Sason zeggen hallo. De voorruit is extreem steil, je kunt de cockpit zien. De achterkant is een herinterpretatie van EV-1 en Saab 900 II.

Natuurlijk is de tekening van de Saab 9000-opvolger slechts een idee. Helaas moet ik zeggen. Zonder uitzicht op realisatie, zowel in 2006 als 10 jaar later. Tegenwoordig is er veel vraag naar grote, hoekige, saaie dozen die SUV's worden genoemd. Mensen houden van uniformiteit ... blijkbaar.

Niettemin, een beetje hoop is nog steeds. Met Andreas Barbunopulos heeft NEVS een voormalig ontwerper van Saab onder de ontwerpers en 2018 heeft de wereld een hatchback beloofd. Gaat het verhaal verder?

17 gedachten over 'Nooit gebouwd: opvolger van Saab 9000"

 • blanco

  Ze zijn allemaal in orde, maar ze zijn NIET een
  Saab …………….

 • blanco

  Vanuit mijn oogpunt is de BMW 3er GT het meest waarschijnlijk in overeenstemming met de Saab-filosofie. Niet de 5er GT

  • blanco

   Dan de Audi A5 / A7 ... de laatste waarschijnlijk nog meer. Maar Audi lijkt de laatste tijd toch graag SAAB te gebruiken als het om design gaat.

   • blanco

    A5 en A7 zijn meer 4-deurcoupes, toch?

   • blanco

    Absoluut waar - ik denk nog steeds dat de A5 Sportback (en ook de Coupé) erg succesvol is. Eenvoudig, elegant, zonder noemenswaardige ontwerpfouten zoals onnodige kralen, uitstulpingen of wat dan ook altijd populair is bij andere Duitse ("premium") fabrikanten. En net als mijn 9-3 I heeft hij een grote achterklep die ik niet zou willen missen ...

 • blanco

  de nieuwe 5ER BMW GT heeft ook een hatchback ?!

  • blanco

   Geen hogere klasse en gewoon lelijk

  • blanco

   De 5er GT is onevenredig. Geen alternatief, SAAB zou dergelijke ontwerpfouten nooit hebben toegestaan.

 • blanco

  Wonderbaarlijk dat je steeds opnieuw zulke oude verhalen uitgraaft!

  • blanco

   Daar ben ik het mee eens.
   En dus wordt het SAAB-verhaal steeds duidelijker, daarom is het z. Is momenteel zoals het is ...
   SAAB rijden maakt zeker plezier !!!

 • blanco

  Een opvolger zou geweldig zijn geweest. Ik heb nooit begrepen waarom je geen fastback naast de limousine hebt aangeboden. De 9k-klanten zouden dat gewild hebben. Gemiste opties, jammer.

  • blanco

   En ik heb nooit begrepen waarom je geen fastback evenwijdig aan de stationwagon aanbood
   (9-5) en waarom er geen stationwagen parallel aan de Fastback (9K) werd aangeboden ...

   De sedans van beide series hadden volledig kunnen worden gered. Van 1960 tot 1980 ging het goed met fastback en stationwagon. Waarom heb je deze dualiteit en traditie zo licht opgegeven?

   moest SAAB eindelijk gekregen van de 9-3 fraai als frisdrank en creëerde een mooi met de 9-5 NG zelfs zag men elke SAAB soda te pijnlijk dat het in deze waren derivaten van een andere denkbeeldige en anderszins getrokken auto.

   Voor zover ik weet, lag de verkoop van limousines altijd ver onder die van stationwagons of fastbacks ...

 • blanco

  Hi Tom,
  dat is interessant. Mijn CSE is precies hetzelfde als de laatste die hierboven is beschreven voor D. Het chassisnummer eindigt met W1004847, eerste registratie 26.05.1998. Ik kocht het een week later met ongeveer 300Km. Eerder stond hij in Kiel in de hal, waar een wasstraat nu werkt, maar ik kan niet zeggen hoe lang. Is dit een van de laatste 9000 ???
  Dat zie je zeker in je geniale documenten.

  Groeten van het strand

  • blanco

   Het zou leuk geweest zijn als de laatste 9000 voor D bij jou waren geland. Helaas niet, het heeft VIN W1008756, dat in het museum de… 8785 heeft. Als ik kijk naar de systematiek van de Saab VIN's in 98, lijkt het erop dat er slechts 8785 9000's waren in de laatste MY. Het is vrij exclusief 😉
   Het zou geweldig zijn als de laatste 9000 voor D er nog steeds ergens was, misschien heeft het een volgeling?

   • blanco

    Tom, ik merkte dat de kleur Scarab Green merkbaar is in de 9000 gebruikte auto's van de MY98. Heeft dit een productieachtergrond? Groen was altijd een marginaal fenomeen en ik denk dat het onevenredig is vertegenwoordigd in de laatste MIJN 98. Of is mijn indruk misleidend?

    PS: Heeft u mogelijk een database waarin u het aantal voertuigen in de respectievelijke kleuren in Duitsland kunt onderzoeken op basis van de 9-5 (1997-2005)? In Zweden is dit helaas (niet) meer mogelijk ... ;-( Dergelijke back-ups kunnen nog wel bestaan, maar die kunnen niet meer worden uitgelezen omdat de hardware is veranderd, toch?

    • blanco

     Donkergroen was een trend vanaf het midden van de 90-jaren. Moeilijk te geloven, zelfs voor een korte tijdspanne. Daarom rijden veel 9000 in Scarabaeus door het platteland.
     Helaas zijn onze documenten alleen analoog. We hebben geen database, waarschijnlijk zijn de gegevens beschikbaar bij NEVS. Helaas hebben we in een ander geval op een goed jaar gewacht voor een antwoord, ondanks de belofte dat er niets is gebeurd.

  • blanco

   Het is zeker een latere en een van de laatste, zo niet de laatste.
   De nieuwste 9000 met dt. Jaar ik in de handen was geweest en nu woont in de cirkel, waar het wordt koesterde in aanvulling op de laatste 9-5I en onderhouden, was / is een midnight blue 9000 CSE Anniversary 2.0t met Fahrgestellendnummer 8181.

Reacties zijn gesloten.