Sta toe: Paul!

Februari. De wolken hangen laag boven Noord-Duitsland. Dat past bij mijn humeur. Je wilde het zo, zegt een innerlijke stem. Ze heeft gelijk. Wat hebben we denken en dromen ... een projectauto voor de blog ... een Viggen, een Aero, een Cabriolet. En nu dat!

Sta Paul toe - met Tom en Mark
Sta Paul toe - met Tom en Mark

Paul is een Saab 9-5-sportpak uit het jaar 1999. Al heel vroeg, zei Markus Lafrentz. En zo heeft hij me gevangen genomen. Heel vroeg, dat klinkt als uniek, de moeite waard om te behouden, zelden. Nu staan ​​Mark en ik op het bedrijfsterrein in Kiel en zien we een hoop ellendige biotoop van plaatmetalen voor ons liggen. Paul leeft, als je moskorstmos en groene vegetatie aan de auto wilt toewijzen. Hij heeft daar veel van, omdat de Saab jarenlang buiten stond geparkeerd.

Waar geen mos groeit, prolifereert de roest. Een beeld van de storing, en eigenlijk wil ik gewoon mijn 9-5 starten en naar het zuiden gaan. Het is niet zo slecht. Zeker niet op de tweede of derde blik. Maar ooit, na de 10. Kijk, je kunt de sterke kanten van Paul's biotoop zien. Ja, ze bestaan!

De vroege stationwagon kon bijna klassiek worden, met zijn trotse traditionele grill en de zeitgeisty verduisterde achterlichten. Geen roest - de oppervlakteroest is het resultaat van afgebladderde verf. Een paar kilometer, alleen 150.000 is op de klok. De geweldige SE-uitrusting van de eerste jaren, geen rood potlood, mocht toen de luxe redden. De technologie lijkt goed, de motor draait, de box rolt tenminste. Bovendien is Paul niet-roker, geen toeval, niet gehinderd, compleet.

Niet vanzelfsprekend, omdat de Saab al 18 jaar oud is. Een kritieke levensfase voor bijna alle voertuigen. Jammeren helpt niet. We wilden een auto waar de verf uit is, wat niemand wil. Hier zou het zijn. Point.

Waarom een ​​9-5 stationwagon?

Zodra we aan het idee van de projectauto hadden gedacht, werden al veel auto's aan ons aangeboden. Van zeer duur en nauwelijks betaalbaar tot net klaar. Van Viggen naar Saab 99. Van eerlijke prijzen over kiloprijzen, gekoppeld aan de goudprijs, alles was aanwezig. Uiteindelijk hebben we een 9-5 als een sportpak gekozen.

Omdat wij, of liever ik, iets goeds te doen hebben. De eerste 9-5ers werden altijd verwaarloosd op de blog. Een van de redenen is dat we er geen hebben, maar niet alleen. De oude 9-5 is te dicht bij het dagelijks leven, te aanwezig op de grindgroeven van de vlaggenhandelaren. Hij heeft aandacht nodig omdat de eerste 9-5 langzaam aan het verdwijnen zijn. Exporteren, hoge kilometrage, als een youngtimer of lover-objecten, bijna niemand heeft op het scherm.

Bovendien lopen de eerste praktische stationwagons acuut gevaar van uitsterven. Het zijn robuuste, zuinige werkpaarden. Het stijlvolle interieur en de kwaliteiten van een middenklasse voertuig zijn secundair. Auto's die 17 of 18 jaren oud zijn, zijn niet langer nodig. Ze worden alleen geconsumeerd. Bijgevolg zou de prijs voor Paul zijn. In deze toestand zouden we het tegen de kiloprijs krijgen, een driecijferige som is in de kamer.

Elke Saab die we op de weg houden, zou een overwinning zijn voor het merk. En als een vroege stationwagon die zojuist is teruggetrokken overleeft, dan zou dat als een dubbele overwinning gelden. Ja, we wilden het bruut. We hebben het nu. Toch wil enthousiasme niet echt opkomen. Mijn enthousiasme voor Saabs wordt overschaduwd door scepticisme. Je kijkt waarschijnlijk naar mij.

Of zo geformuleerd: Markus Lafrentz kijkt me aan. Hij kent me nu bijna al te goed. Dan komt een van de suggesties die je niet kunt weigeren. Hij geeft ons Paul - als bijdrage aan ons project. Dat, naast het plezier van Saab, een charitatief doel dient. Markeer en ik accepteer.

We zijn nog ver verwijderd van het plezier. Niettemin, dank u Markus, de eerste sponsorsticker op Paul's blik zou zo veilig zijn. We hebben een auto!

Lezers die vandaag geleden hebben onder de onredelijkheid van Project Paul werden van tevoren gewaarschuwd. Geen glanzend metaal, geen glossy blog aangekondigd. We hebben Paul bewust ongefilterd gepresenteerd. Dit gaat door en er is nog een lange weg te gaan. Als u ons en ons Caritive Paul-project wilt steunen, bent u welkom om dit te doen. Donaties en morele aanmoediging zijn welkom. We zijn blij met beide.

Vervolgens komt de inventaris tot in detail, we hebben reserveonderdelen nodig, we hebben een schilder nodig. We laten zien hoe je een voertuig tot leven kunt brengen na een lange levensduur.

En bovenal hebben we één ding nodig: goede zenuwen.

Wordt vervolgd ...

43-gedachten ook "Sta toe: Paul!"

 • Veel geluk en succes. Ik hoop dat de Trolls-ziel je lang zal bedanken.

 • Vet, dapper! Echt cool en opwindend, ik ben al heel blij!

 • Gefeliciteerd - voor ons allemaal.
  Een 9-5 stationwagon - geweldig. Ik ben een fan van deze voertuigen, sinds vorige week heb ik de tweede Aero, MY 2003. Wel, ik denk dat het geweldig is en ik hoop dat de redding van de ingenieuze langeafstandwagen slaagt.
  VG uit Thüringen .. en nog een keer dank aan Tom en Mark

 • Super eindelijk een 9-5er van de eerste serie die ik in detail op de blog! Kussi bestuurt zichzelf een 9-5er (facelift, Limosine, Bj04). Ik kijk erg uit naar het bouwverslag. Misschien kun je iets kijken ?! Veel plezier en succes. Ik hou al van d Saa! Geile deel! Gefeliciteerd!

 • Wauw - erg spannend!
  Veel geluk, plezier en een beetje geluk met het "Paul-project" hier en daar.

  Een 9-5 SC is altijd het bewaren waard !!!!
  (Ik "rouw" om mijn 9-5 SC Arc en blijf nog steeds achter)

 • Gefeliciteerd met de "nieuwe acquisitie". Ik weet zeker dat je er een geweldige auto van gaat maken. Veel plezier voor alle betrokkenen.
  Groeten uit Zwitserland.

 • Zeer goede keuze! Een vroege 9-5 met klassiek SAAB-ontwerp. Zou ik het ook leuk vinden - maar in godsnaam niet in de staat. Ik ben benieuwd wat je ervan maakt!

  • De situatie is absoluut avontuurlijk, maar men groeit op zijn uitdagingen. Ik denk dat we er een leuke Saab van maken.

   • Hallo Paul-vrienden, een jaar geleden, scheidde een motorstoring mij van de geliefde "Paul". Nu heb ik een 9 / 3-stationwagon. De oude staat nog steeds met veel nuttige onderdelen in Neumünster / Sleeswijk-Holstein met Saab Timmler. Misschien heeft je Paul er wat van nodig ... Mr Timmler is heel vriendelijk. Rapporteer het daar gewoon
    MfG Helga Lütt

 • Ik denk dat Paul een erg goede keuze is.
  De 9-5 SC is allesbehalve profaan in de geschiedenis van SAAB.

  Met uitzondering van de weinige pre-productie geplande opvolger, die op de weg, in geslaagd om de garage of naar het museum en hij blijft de enige grote stationwagon, de Saab ooit gebouwd.

  Er kunnen modellen en speciale modellen met lagere nummers zijn, maar andere SAAB's bieden geen meer uniek verkoopargument binnen het modelbereik.

  Hij is gewoon de combinatie tussen de SAAB's en SAAB onder de stationwagon.
  Een goede reden.

  • Het is moeilijk om dit beter te zeggen:
   De 9-5 (I) zal de laatste Saab zijn die ooit een Saab (Triumph) -motor heeft gehad, alleen hij kende de 1999 nog niet ..

 • Als hij aan het einde eruit ziet als de teaser, is dat iets geweldigs. Welke motor heeft hij? De kleine of de grote?

  • Ons doel is de teaser, om zo te zeggen, mogelijk met lichte, moderne aanpassingen

 • Ik heb mezelf aan deze modellen gehecht toen ik nog in het saabcentrum süderelbe werkte en er graag een zou willen hebben. Geweldige auto! Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.

 • Ik vind ook dat dit voertuig een goede keuze is. Ik had dezelfde auto ook, jaar 1999 met grijze lederen stoelen, maar in automatisch en de auto was ingewreven naar mijn hart. Helaas moest ik het voor 2.5 jaren geleden verkopen.Voor mij was de 9-5SC stationwagon de mooiste Saab die ik ooit heb gehad. Maak er een geweldige auto van, het is het waard

 • Great! Een goede keuze! De 9-5 stationwagon verdient het
  Ik ben benieuwd, wat je er van maakt / wat er aan het licht komt als je goed kijkt ...

 • Felicitaties aan Paul, hij zal een overlevende zijn. Proficiat aan Tom & Co, je zult geen last hebben van verveling. Ik kijk uit naar een goed verhaal en ben tevreden met alle betrokkenen.

 • Gefeliciteerd ook van mij! Daarnaast is het gezegde enigszins aangepast: een begaafd (G) Paul kijkt niet in de mond! LOL ....

 • Gefeliciteerd met je keuze !!!
  Ik rijd een 9-5 Brabus op zondag en een 9-5-combinatie van '99' op een dagelijkse basis, als enige extra heeft hij de koplampreiniging, anders absoluut basismateriaal. Geschoten met 300.000 km op eBay en onlangs de 380.000 km gepasseerd. Hij doet zijn baan dag in dag uit, is niet slecht voor niets en werkt gewoon. Ik hou van deze heerlijk trouwe en zo wonderbaarlijk onuitgesproken auto.
  Veel plezier met Paul ... ..

 • Derb 9-5 SC is tijdloos elegant. Hij vindt het leuk, nu en in 10 jaar. Ik vind dat geweldig, want hij is ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van SAAB Heritage. Ik hoop dat de actie ook wordt ondersteund door ORIO tatkräfitg?

 • Precies zo'n zwarte 9.5 was mijn eerste Saab, die ik van Jena naar Berlijn reed. Het autoverhuurbedrijf E ... had in het begin over 2000 some9.5 beschikbaar. Sinds de dag dat Saab me niet heeft laten gaan. Ik vergeet nooit de rit met hem, vooral omdat ik een officiële afspraak had, ook punctueel daar, maar de contactsleutel was niet rausbekam. Alleen een oproep aan het autoverhuurbedrijf hielp.
  Hoewel het een grote uitdaging is, is het geweldig om een ​​Saab opnieuw te redden.
  Petje af voor je kerel!

 • Moet natuurlijk moed genoemd worden!

 • Interessante keuze ...

  Ik kom duidelijk uit de oude hoek en ik ben slechts een jaar geleden een '99 9-5 SC aangegroeid. Griffin-topapparatuur, 175 tKM en niet op afstand vergelijkbaar met de conditie van Paul.
  Desalniettemin is met mij als een bekende 9000-liefhebber tot nu toe de vonk niet echt overgeslagen. Waar de 9000 de gezellige bibliotheek is, is de 9-5 de salon met stijl. Waar heb ik het veilig gevoel in 9000 na het sluiten van de deur, kan een tweede Fukushima doen voor mij is niets dat technocratische koelte van 9-5 kan Dei voor mij slechts gedeeltelijk te betalen security ...
  Ik besloot bijna om de auto opnieuw te verkopen.
  Totdat ik nu benaderd ben (de laatste paar maanden, de Griffin overwinterde in Caport) weer iets. En grappig ... Het wurgen is verdwenen ...

  Ik ben benieuwd hoe je emotioneel betrokken raakt bij deze auto en hoe deze me afwrijft.

  groeten
  Gerald

 • Van het lelijke eendje tot de zwaan. Heb je veel plannen? Maar niet onmogelijk. Denk dat de basis goed is. Wil je mijn schroevendraaierhanden ter beschikking stellen? Is slechts een beetje ver weg. Trouwens, ik heb een goede schilder bij de hand.

 • Ik moet mijn twee 900IIers ook verhogen.

 • Ik zou zeggen: nog een keer geluk!
  De Saab 9-5 (stationwagon) is een complete auto: attent, economisch en tijdloos mooi. De moeite zal de moeite waard zijn.
  Een collega van mij zou graag een combinatie willen laten groeien vanwege gezinsgroei. Geïnspireerd door mijn 9-5er stationwagon, heeft hij me al verschillende keren ondervraagd. Ongeacht hoe lang hij wil / kan wachten, ik zal hem uw nieuwe project aanbevelen voor lezen / leren.
  Eén laatste ding: naar mijn mening kunnen we met het (hoge) aantal reacties op de eerste dag conclusies trekken over een vergelijkbare interesse. Dus ik kijk er naar uit.
  Geen enkele andere Saab heeft me net zoveel overtuigd als de 9-5!
  Opmerking: "Paul" zonder hout is beslist veel leuker.

 • Bedankt, Tom! Een (verwaarloosde) eerste generatie 9 5. Reekswinnaar bij de verkiezing voor de "grootvaderklok van het jaar" Duitse vlaghandelaar - een beter model voor een dergelijk project kon niet worden gevonden in het volledige Saab-assortiment. Vooruitblikkend naar de volgende rapporten.

  • Misschien zullen we de "grootvaderklokken" terug in de harten van de fans schrijven, waarbij 9000 behoorlijk goed werkt.

 • Hallo,
  We hebben er ook een, BH. 99 110 tkm en wordt uitgevoerd en wordt uitgevoerd en wordt uitgevoerd ...

 • Geweldig !!! Ikzelf rij voor bijna 10 jaar mijn 95 stationwagon, BJ 1999 ... ook 150 PS ...... ..
  .. heeft alleen 110000 km op de klok, want er is nog steeds een 9000 BJ 1996 en een 900 II "Mellow Yellow" convertible in de collectie! Ik ben blij met elke SAAB die nog steeds op straat is ........................ ..Goed succes !!!

 • Cool! Paul zal speciaal zijn, dat weet ik zeker! Ik wens je alvast veel geluk!
  ps toen ik met alle Saabs op de poster tikte, herkende ik Paul meteen toen ik de teaser zag.

 • Maak de dorpel afdekking ... daar vind je waarschijnlijk ook de voorheen niet bestaande Durchrostung. Er zijn maar een paar 9-5-apparaten die niet roesten. Helaas zie je het niet totdat het te laat is. Het gebied is helaas behoorlijk verkeerd gebouwd en daarom een ​​geweldige biotoop.

 • Zeer goede keuze!
  Wilde onze 9-5 BJ 12 / 98 al in het voorjaar schrappen, maar hij rijdt zo mooi en zo snel (224 PS Hirsch) dat hij waarschijnlijk het genadebrood krijgt en weer fit wordt.
  Hoop dat Paul niet zoveel roestgaten in de ondergrond heeft als de onze en alle Achsbuxen, de geroeste remleidingen en en en ... maar altijd leuk om te rijden ...
  Veel plezier met het maken van ...
  En neem de afslag bij 22.5. in de omgeving van Leipzig!

  • Rust lijkt geen probleem te zijn. Reist in het noorden, is niet zo problematisch zout als in Franken

   • Daar heb je echt geluk!

    • ... .Maar, mijn 9000 Aero komt ook uit het noorden en 50% van zijn leven uit Zweden en heeft de gebruikelijke roest en gaten. 😉

 • Dus ik denk dat het goed is! Andere vraag, gewoon optimistisch: wat kost een complete voertuigverf vandaag? Heb nog steeds buikangst met mijn zwarte ....

  • Dit kan niet gezegd worden forfaitair, hangt af van de voorbereidende werkzaamheden aan de vraag of veel geschuurd en moet worden gevuld. Deuken en zo ...
   Wat een verf het zou moeten zijn, enzovoort. Maar ik zou zeggen dat het begint met 2500 en eindigt ...

  • Dat is zeker heel anders, afhankelijk van de PLZ.
   Spannend, waar heb je het allemaal over met Paul.

   • Kijk me aan:
    Fase 1: Paul zou weer op pad moeten zijn. Reserveonderdelen, inspectie, onderdeel (?) - schilderen, roestpreventie.
    Fase 2: Community Saab. Paul ontmoet Saab-fans, reist in het land, bij dealers en partners. Wordt ook aangedreven door fans (?).
    Fase 3: Paul geeft weg (?) Na een jaar. Ga nieuwe handen uit, de opbrengst komt ten goede aan ons liefdadigheidsproject.

    Er zijn vraagtekens en details die moeten worden verduidelijkt. We werken eraan, er zullen er de komende dagen meer komen. Het belangrijkste is: de blog en de lezers zijn betrokken bij elke stap!

 • Hallo Tom, mijn eerste reactie op deze blog die ik lees vele jaren ... En daarom geeft een grote dank u voor een geweldig platform voor ons merk, dat is voor mij het dagelijks lezen!
  Al jaren ben ik Saab-geïnfecteerde (met inbegrip van familie vakantie in Trollhättan en alle gebruikelijke gekte ....), met de auto in een grote weg een 9-5 sport wagon van 2006 - en kreeg ik een paar weken geleden op mijn eigen Saab avontuur gemaakt om een net als Paul's net gereden en geroeste 900 van 1991. Hij luistert nu naar de naam Carlsson en zou als alternatief voor altijd in de schuur zijn geplaatst of door de vorige eigenaar zijn weggehaald ... Dat moest voorkomen worden!
  Dat is waarom ik het fantastisch vind om je tegelijkertijd te kunnen observeren, hoe het zal zijn met Paul. Dat inspireert ... Veel geluk!

 • Ook van mij gefeliciteerd met de 9-5 iets meer naar de wortels van Saab ontwerpen van 9000 en 99 (I) geveegd in vergelijking met 900 rug (overlappende kap, contactslot tussen de stoelen, licht afgerond voorruit).
  Momenteel is onze 9-5, gebouwd jaar 2002 311.000 km op de klok, het is een 2,2 TiD.
  Er zal roest zijn onder de plastic voeringen van de dorpels in de lengterichting, vooral aan de achterkant. Wees voorzichtig bij het losdraaien van de bevestigingsmoeren, de schroeven zullen een beetje schuiven!

 • Ik denk dat de 9-5 erg leuk is; vooral als een vroege "steile schnauzer". (De verchroomde bril is ook goed voor mij ...)
  Als sedan zou ik me een 951 kunnen voorstellen, op zijn best in een niet volledig neutrale kleur en met een licht interieur. Als alleen de angst voor de fragiele technologie er niet was ...

  Toen ik mijn eerste 900 turbo kocht de auto was gewoon 18 jaar oud, maar dat was een heel bijzondere Autpo, want er waren eigenlijk op iemand Zeifel, noch in de Saangemeinde nog met buitenstaanders. De eerste 9-5 zijn nu net zo oud, maar op de een of andere manier voor de meesten alleen "oude Ranzkarren". Leuk dat je dat wilt veranderen.

Reacties zijn gesloten.