Sta toe: Paul!

Februari. Boven Noord-Duitsland hangen de wolken laag. Dat past bij mijn stemming. Zo wilde je het, zegt een innerlijke stem. Ze heeft gelijk. Waar hadden we aan gedacht en van gedroomd ... een projectauto voor de blog ... een Viggen, een Aero, een Cabriolet. En nu dat!

Sta Paul toe - met Tom en Mark
Sta Paul toe - met Tom en Mark

Paul is een Saab 9-5-sportpak uit het jaar 1999. Al heel vroeg, zei Markus Lafrentz. En zo heeft hij me gevangen genomen. Heel vroeg, dat klinkt als uniek, de moeite waard om te behouden, zelden. Nu staan ​​Mark en ik op het bedrijfsterrein in Kiel en zien we een hoop ellendige biotoop van plaatmetalen voor ons liggen. Paul leeft, als je moskorstmos en groene vegetatie aan de auto wilt toewijzen. Hij heeft daar veel van, omdat de Saab jarenlang buiten stond geparkeerd.

Waar geen mos groeit, prolifereert de roest. Een beeld van de storing, en eigenlijk wil ik gewoon mijn 9-5 starten en naar het zuiden gaan. Het is niet zo slecht. Zeker niet op de tweede of derde blik. Maar ooit, na de 10. Kijk, je kunt de sterke kanten van Paul's biotoop zien. Ja, ze bestaan!

De vroege stationwagen kon bijna doorgaan als een klassieker, met zijn trotse traditionele grill en de getinte donkere achterlichten. Geen roest door - het oppervlak roest is het resultaat van afgestoken verf. Een paar kilometer staan ​​er slechts 150.000 op de teller. Door de geweldige SE-uitrusting van de beginjaren, kon geen rood potlood de luxe op dat moment redden. De technologie lijkt goed, de motor loopt, de bak rolt tenminste. Bovendien is Paul een niet-roker, geen ongeluk, niet geknoeid, compleet.

Niet vanzelfsprekend, omdat de Saab al 18 jaar oud is. Een kritieke levensfase voor bijna alle voertuigen. Jammeren helpt niet. We wilden een auto waar de verf uit is, wat niemand wil. Hier zou het zijn. Point.

Waarom een ​​9-5 stationwagon?

Zodra we het idee van de projectauto hadden bedacht, kregen we veel auto's aangeboden. Van heel duur en nauwelijks betaalbaar tot net klaar. Van Viggen tot Saab 99. Van eerlijke prijzen tot kiloprijzen, die gekoppeld zijn aan de goudprijs, alles was aanwezig. Uiteindelijk kozen we voor een 9-5 als sportpak.

Omdat wij, of liever ik, iets goeds te doen hebben. De eerste 9-5ers werden altijd verwaarloosd op de blog. Een van de redenen is dat we er geen hebben, maar niet alleen. De oude 9-5 is te dicht bij het dagelijks leven, te aanwezig op de grindgroeven van de vlaggenhandelaren. Hij heeft aandacht nodig omdat de eerste 9-5 langzaam aan het verdwijnen zijn. Exporteren, hoge kilometrage, als een youngtimer of lover-objecten, bijna niemand heeft op het scherm.

Bovendien lopen de eerste praktische stationwagons acuut gevaar van uitsterven. Het zijn robuuste, zuinige werkpaarden. Het stijlvolle interieur en de kwaliteiten van een middenklasse voertuig zijn secundair. Auto's die 17 of 18 jaren oud zijn, zijn niet langer nodig. Ze worden alleen geconsumeerd. Bijgevolg zou de prijs voor Paul zijn. In deze toestand zouden we het tegen de kiloprijs krijgen, een driecijferige som is in de kamer.

Elke Saab die we op de weg houden, zou een overwinning zijn voor het merk. En als een vroege stationwagon die zojuist is teruggetrokken overleeft, dan zou dat als een dubbele overwinning gelden. Ja, we wilden het bruut. We hebben het nu. Toch wil enthousiasme niet echt opkomen. Mijn enthousiasme voor Saabs wordt overschaduwd door scepticisme. Je kijkt waarschijnlijk naar mij.

Of anders gezegd: Markus Lafrentz kan het zien. Hij kent me nu bijna te goed. Dan komt een van de suggesties die je niet kunt weigeren. Hij geeft ons Paul - als bijdrage aan ons project. Dat, naast Saab-plezier, een liefdadig doel zou moeten dienen. Mark en ik accepteren.

We zijn nog ver verwijderd van het plezier. Niettemin, dank u Markus, de eerste sponsorsticker op Paul's blik zou zo veilig zijn. We hebben een auto!

Lezers die vandaag geleden hebben onder de onredelijkheid van Project Paul werden van tevoren gewaarschuwd. Geen glanzend metaal, geen glossy blog aangekondigd. We hebben Paul bewust ongefilterd gepresenteerd. Dit gaat door en er is nog een lange weg te gaan. Als u ons en ons Caritive Paul-project wilt steunen, bent u welkom om dit te doen. Donaties en morele aanmoediging zijn welkom. We zijn blij met beide.

Vervolgens komt de inventaris tot in detail, we hebben reserveonderdelen nodig, we hebben een schilder nodig. We laten zien hoe je een voertuig tot leven kunt brengen na een lange levensduur.

En bovenal hebben we één ding nodig: goede zenuwen.

Wordt vervolgd ...

43 gedachten over 'Sta toe: Paul!"

 • Ik vind de 9-5 echt leuk; Vooral als eerdere "Steilschnauzer". (Vreemd genoeg zijn de chromen glazen ook goed voor mij ...)
  Als sedan zou ik me een 951 kunnen voorstellen, liefst in een niet geheel neutrale kleur en met een licht interieur. Was het maar niet uit angst voor kwetsbare technologie ...

  Toen ik mijn eerste 900 turbo kocht, was de auto pas 18 jaar oud, maar niemand in de Saangemeinde of buitenstaanders twijfelde eraan dat het een heel bijzondere auto was. De eerste 9-5 zijn nu net zo oud, maar op de een of andere manier gewoon "oude taskarren" voor de meesten van hen. Het is fijn dat je ervoor zorgt dat daar verandering in komt.

 • Hallo Paul-vrienden, een jaar geleden scheidde een motorstoring mij van mijn geliefde "Paul". Nu heb ik een 9/3 stationwagen. De oude is nog steeds met veel bruikbare onderdelen in Neumünster / Sleeswijk Holstein bij Saab Timmler. Misschien heeft je Paul er nog meer van nodig ... Mr. Timmler is erg vriendelijk. Meld je daar gewoon
  MfG Helga Lütt

 • Ook van mij gefeliciteerd met de 9-5 iets meer naar de wortels van Saab ontwerpen van 9000 en 99 (I) geveegd in vergelijking met 900 rug (overlappende kap, contactslot tussen de stoelen, licht afgerond voorruit).
  Momenteel is onze 9-5, gebouwd jaar 2002 311.000 km op de klok, het is een 2,2 TiD.
  Er zal roest zijn onder de plastic voeringen van de dorpels in de lengterichting, vooral aan de achterkant. Wees voorzichtig bij het losdraaien van de bevestigingsmoeren, de schroeven zullen een beetje schuiven!

 • Kijk me aan:
  Fase 1: Paul zou weer op pad moeten zijn. Reserveonderdelen, inspectie, onderdeel (?) - schilderen, roestpreventie.
  Fase 2: Community Saab. Paul ontmoet Saab-fans, reist in het land, bij dealers en partners. Wordt ook aangedreven door fans (?).
  Fase 3: Paul geeft weg (?) Na een jaar. Ga nieuwe handen uit, de opbrengst komt ten goede aan ons liefdadigheidsproject.

  Er zijn nog steeds vraagtekens en details die moeten worden verduidelijkt. We werken eraan, er zullen er de komende dagen meer komen. Het belangrijkste is: de blog en de lezers zijn er bij elke stap!

 • Dat is zeker heel anders, afhankelijk van de PLZ.
  Spannend, waar heb je het allemaal over met Paul.

 • ... hoewel mijn 9000 Aero ook uit het noorden komt en 50% van zijn leven uit Zweden en de gebruikelijke roestplekken en gaten heeft. 😉

 • Daar heb je echt geluk!

 • Dat kun je niet over de hele linie zeggen, het hangt van het voorbereidende werk af of er veel moet worden geschuurd en geëgaliseerd. Deuken en zo ...
  Wat voor soort verf zou het dan moeten zijn, enzovoort. Maar ik zou zeggen dat het begint bij 2500 en eindigt…. 🙂

 • Hallo Tom, mijn eerste reactie op deze blog, die ik al jaren lees ... En dus allereerst hartelijk dank voor een geweldig platform van ons merk, dat voor mij deel uitmaakt van mijn dagelijkse lezing!
  Ik ben al jaren besmet met Saab (inclusief gezinsvakanties in Trollhättan en alle gebruikelijke gekte ...), ik rijd met veel enthousiasme in een 9-5 sportpak uit 2006 - en een paar weken geleden begon ik aan mijn eigen Saab-avontuur, een net als Paul, een keurig gereden en roestige 900 uit 1991. Hij heet nu Carlsson en zou als alternatief in de schuur zijn gezet of gekannibaliseerd door de vorige eigenaar ... Dat moest voorkomen worden!
  Daarom vind ik het geweldig om tegelijkertijd te kunnen zien hoe het met Paul gaat. Dat spoort je aan ... Dus veel geluk!

 • Dus ik denk dat het goed is! Nog een vraag, over schoonheid gesproken: wat kost een complete autolak tegenwoordig eigenlijk? Ik heb nog steeds buikpijn met mijn zwarte….

 • Misschien schrijven we de "grootvaderklokken" terug naar de harten van de fans, met de 9000 die best goed werkte.

 • Rust lijkt geen probleem te zijn. Reist in het noorden, is niet zo problematisch zout als in Franken

 • Zeer goede keuze!
  Wilde onze 9-5 BJ 12 / 98 al in het voorjaar schrappen, maar hij rijdt zo mooi en zo snel (224 PS Hirsch) dat hij waarschijnlijk het genadebrood krijgt en weer fit wordt.
  Ik hoop dat Paul niet zo grote roestgaten in de bodemplaat heeft als de onze en alle aspotten, de verroeste remleidingen en en en ... maar altijd leuk om ermee te rijden ...
  Veel plezier met knutselen ...
  En tot de uitgang op 22.5 mei. in de omgeving van Leipzig! 🙂

 • Haal het tuimelpaneel naar beneden ... daar zul je waarschijnlijk de voorheen niet-bestaande roestperforatie vinden. Er zijn maar een paar 9-5's die niet (door) roesten. Helaas zie je het alleen als het te laat is. Helaas is het gebied nogal slecht ontworpen en daarom een ​​geweldige biotoop.

 • Cool! Paul zal speciaal zijn, dat weet ik zeker! Ik wens je alvast veel geluk!
  ps toen ik met alle Saabs op de poster tikte, herkende ik Paul meteen toen ik de teaser zag.

 • Super !!! Zelf rij ik al bijna 10 jaar met mijn 95 stationwagen, jaar 1999 ……… ook 150 pk …… ..
  .. heeft slechts 110000 km op de teller, aangezien er nog een 9000 BJ 1996 en een 900 II “Mellow Yellow” cabriolet in de collectie zitten! Ik ben blij met elke SAAB die nog onderweg is …………………… .. Veel succes !!!

 • Hallo,
  We hebben er ook een, BH. 99 110 tkm en loopt, en loopt, en loopt …… ..

 • Bedankt Tom! Een (verwaarloosde) eerste generatie 9-5. Seriewinnaar bij de keuze van "Grootvaderklok van het jaar" door de Duitse vlagdealer - een beter model voor een dergelijk project kon niet in het hele Saab-assortiment worden gevonden. Ik kijk uit naar de volgende rapporten.

 • Ik zou zeggen: nog een keer geluk!
  De Saab 9-5 (stationwagon) is een complete auto: attent, economisch en tijdloos mooi. De moeite zal de moeite waard zijn.
  Een collega van mij zou graag een combinatie willen laten groeien vanwege gezinsgroei. Geïnspireerd door mijn 9-5er stationwagon, heeft hij me al verschillende keren ondervraagd. Ongeacht hoe lang hij wil / kan wachten, ik zal hem uw nieuwe project aanbevelen voor lezen / leren.
  Eén laatste ding: naar mijn mening kunnen we met het (hoge) aantal reacties op de eerste dag conclusies trekken over een vergelijkbare interesse. Dus ik kijk er naar uit.
  Geen enkele andere Saab heeft me net zoveel overtuigd als de 9-5!
  Let op: “Paul” zonder hout is beslist veel leuker.

 • Ik moet mijn twee 900IIers ook verhogen.

 • Het is moeilijk om dit beter te zeggen:
  De 9-5 (I) zal de laatste Saab zijn die ooit een Saab (Triumph) -motor heeft gehad, alleen hij kende de 1999 nog niet ..

 • Van het lelijke eendje tot de zwaan. Heb je veel plannen? Maar niet onmogelijk. Denk dat de basis goed is. Wil je mijn schroevendraaierhanden ter beschikking stellen? Is slechts een beetje ver weg. Trouwens, ik heb een goede schilder bij de hand.

 • Interessante keuze ...

  Ik kom duidelijk uit de oude hoek en ik ben slechts een jaar geleden een '99 9-5 SC aangegroeid. Griffin-topapparatuur, 175 tKM en niet op afstand vergelijkbaar met de conditie van Paul.
  Niettemin, met mij als een erkende 9000-liefhebber, is de vonk tot nu toe niet echt overgeslagen. Waar de 9000 de gezellige bibliotheek is, is de 9-5 de stijlvolle salon. Waar ik in de 9000, na het sluiten van de deur, het veilige gevoel heb dat een tweede Fukushima mij daarin geen kwaad kon doen, geeft de technocratische koelte van de 9-5 mij slechts een beperkt gevoel van veiligheid ...
  Ik besloot bijna om de auto opnieuw te verkopen.
  Tot nu toe (de laatste maanden overwintert de Griffin in Caport) ben ik weer dichterbij gekomen. En vreemd ... De vreemdheid is verdwenen ...

  Ik ben benieuwd hoe je emotioneel betrokken raakt bij deze auto en hoe deze me afwrijft.

  groeten
  Gerald

 • Moet natuurlijk moed genoemd worden!

 • Precies zo'n zwarte 9.5 was mijn eerste Saab die ik van Jena naar Berlijn reed. Begin 2000 beschikte het autoverhuurbedrijf E ... over 9.5 s. Saab heeft me sinds die dag niet meer losgelaten. Ik vergeet de reis met hem nooit, vooral omdat ik een officiële afspraak had en op tijd was, maar de contactsleutel er niet uit kon krijgen. Alleen een telefoontje naar het autoverhuurbedrijf hielp.
  Hoewel het een grote uitdaging is, is het geweldig om een ​​Saab opnieuw te redden.
  Petje af voor je kerel!

 • Derb 9-5 SC is tijdloos elegant. Hij vindt het leuk, nu en in 10 jaar. Ik vind dat geweldig, want hij is ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van SAAB Heritage. Ik hoop dat de actie ook wordt ondersteund door ORIO tatkräfitg?

 • Gefeliciteerd met je keuze !!!
  Zelf rijd ik elke dag een 9-5 Brabus en een 9-5 stationwagen uit '99 elke dag, de enige extra is koplampreiniging, verder absoluut basisuitrusting. Op eBay gefotografeerd op 300.000 km en onlangs de 380.000 km overschreden. Dag in dag uit doet hij zijn werk met rust, is nergens slecht voor en functioneert gewoon. Ik hou van deze ontzettend loyale en zo heerlijk rustige auto.
  Veel plezier met Paul ...

 • Ook van mij gefeliciteerd! Daarnaast is het gezegde lichtjes aangepast: Je kijkt niet in de mond van een bepaalde (G) Paul! Grijns….

 • Gefeliciteerd voor Paul omdat hij een overlevende is geworden. Proficiat aan Tom & Co, je zult geen last hebben van verveling. Ik kijk uit naar een goed verhaal en ben blij voor alle betrokkenen.

 • Great! Een goede keuze! De 9-5 stationwagon verdient het
  Ik ben opgewonden om te zien wat je ervan vindt / wat bij nader inzien aan het licht komt ...

 • Ik vind ook dat dit voertuig een goede keuze is. Ik had dezelfde auto ook, jaar 1999 met grijze lederen stoelen, maar in automatisch en de auto was ingewreven naar mijn hart. Helaas moest ik het voor 2.5 jaren geleden verkopen.Voor mij was de 9-5SC stationwagon de mooiste Saab die ik ooit heb gehad. Maak er een geweldige auto van, het is het waard

 • Ik heb mezelf aan deze modellen gehecht toen ik nog in het saabcentrum süderelbe werkte en er graag een zou willen hebben. Geweldige auto! Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.

 • Ons doel is de teaser, om zo te zeggen, mogelijk met lichte, moderne aanpassingen

 • Als hij aan het einde eruit ziet als de teaser, is dat iets geweldigs. Welke motor heeft hij? De kleine of de grote?

 • De situatie is absoluut avontuurlijk, maar men groeit op zijn uitdagingen. Ik denk dat we er een leuke Saab van maken.

 • Ik denk dat Paul een erg goede keuze is.
  De 9-5 SC is allesbehalve profaan in de geschiedenis van SAAB.

  Met uitzondering van de weinige pre-productie geplande opvolger, die op de weg, in geslaagd om de garage of naar het museum en hij blijft de enige grote stationwagon, de Saab ooit gebouwd.

  Er kunnen modellen en speciale modellen met lagere nummers zijn, maar andere SAAB's bieden geen meer uniek verkoopargument binnen het modelbereik.

  Hij is gewoon de combinatie tussen de SAAB's en SAAB onder de stationwagon.
  Een goede reden.

 • Zeer goede keus! Een vroege 9-5 met een klassiek SAAB-ontwerp. Ik zou het misschien ook leuk vinden - maar in godsnaam niet in die staat. Ik ben benieuwd wat je ermee gaat doen!

 • Gefeliciteerd met de “nieuwe aanwinst”. Ik weet zeker dat je hier een geweldige auto van zult maken. Veel plezier voor alle betrokkenen.
  Groeten uit Zwitserland.

 • Wauw - erg spannend!
  Veel succes, veel plezier en hier en daar een beetje geluk met het “Paul Project”.

  Een 9-5 SC is altijd het bewaren waard !!!! 😉
  (Ik rouw nog steeds een beetje om mijn 9-5 SC Arc een beetje van tijd tot tijd)

 • Super eindelijk een 9-5er van de eerste serie die ik in detail op de blog! Kussi bestuurt zichzelf een 9-5er (facelift, Limosine, Bj04). Ik kijk erg uit naar het bouwverslag. Misschien kun je iets kijken ?! Veel plezier en succes. Ik hou al van d Saa! Geile deel! Gefeliciteerd!

 • Gefeliciteerd - wij allemaal.
  Een 9-5 stationwagen - geweldig. Ik ben een uitgesproken fan van deze voertuigen, sinds vorige week heb ik de tweede Aero van hen, MY 2003. Nou, ik vind het geweldig en ik hoop dat de redding van de ingenieuze langeafstandsauto zal slagen.
  VG uit Thüringen .. en nog een keer dank aan Tom en Mark

 • Vet, dapper! Echt cool en opwindend, ik ben al heel blij!

 • Veel geluk en succes. Ik hoop dat de Trolls-ziel je lang zal bedanken.

Reacties zijn gesloten.