De geboorte van een bedrijf

Vorige week dit bericht door het net ging, zullen de meeste lezers hun schouders hebben opgehaald ... maximaal. De post bereikte me in een café, waar ik met een vriend aan het praten was over de wereld, auto's en Saab in het bijzonder. Een van die belangrijke, prettige gesprekken waarbij de hobby en passie voor het kleine Zweedse merk ineens het belangrijkste van de wereld wordt.

NEVS, hoofdportaal
NEVS, hoofdportaal

Wat interesseert de NEVS AB, New Long Ma en Fujian Motors op dit moment? Aan de andere kant zijn er dingen die de tweede blik waard zijn en waar je gewoon over moet schrijven. Vooral wanneer een nieuw bedrijf wordt geboren in China en Västragötland.

Wie is er New Long Ma?

New Long Ma behoort toe aan Fujian Motors, het meerderheidsbezit van de provinciale overheid van Fujian. In China zijn er veel meer dan 100-automerken, de overweldigende meerderheid heeft alleen regionaal belang. Opgericht door regionale heersers in de 80- en 90-jaren, worden ze als niet rendabel beschouwd vanwege de lage volumes, die de centrale overheid lastig maken. Dit zou graag zien dat het aanbod beperkt is tot twee of drie sterke nationale providers. Daarom probeert Peking al jaren, met weinig succes, de wilde groei in de provincies te beëindigen.

Fujian Motors is een exemplaar van provinciale wilde groei. Opgericht in het jaar 1992, joint ventures met Mercedes (Fujian Benz Automotive), Yulon Motors (Taiwan) en Mitsubishi (Zuidoost-Fujian Motor). Naast de samenwerkingsverbanden zijn er de eigen merken Fujian New Forta Automobile Industry, Xiamen King Long Motor Group en New Long Ma. 2013 heeft NEVS-samenwerkingspartner Dongfeng 40% overgenomen van Fujian Motors. China-experts zagen dit als het begin van een marktaanpassing.

Nationale huismerken spelen een belangrijke rol in de toekomstige strategie van de rijksoverheid. Chinese klanten zouden 'Made in China' moeten kopen, en dat doen ze ook. De eigen merken groeiden in 2015 sneller dan joint ventures, ze zijn agressiever qua prijzen en scoren vooral punten bij kopers buiten de megasteden.

Autofabrieken van de provinciale overheid vertegenwoordigen het oude China. Net als kolenmijnen en staalovens uit de Mao-periode worden ze als verouderd beschouwd. Het nieuwe slimme, groene China vertrouwt op de herstructurering van de economie, op intelligente oplossingen die in het land worden bedacht. De aangekondigde toetreding van NEVS AB met 50%, de aankoop van nog eens 15% door NEVS-aandeelhouder SRIT is niets meer dan een overname van New Long Ma. Waarschijnlijk naar aanleiding van het discrete verzoek van de centrale autoriteiten die een groep willen vormen voor “New Energy Cars”.

Van 2017 heeft NEVS twee fabrieken in China, 300.000 voertuigen productiecapaciteit, twee modelseries. Van de nieuwe Long Ma EV minibusjes en EV-busjes verkocht 2015 in het eerste productiejaar 12.000-eenheden. Ze rangschikken 3 in de opnamestatistieken in hun segment. Dit alles is een opmerkelijke ontwikkeling voor een bedrijf wiens toekomst geen enkele bookmaker in Londen vóór 12 maanden een cent zou hebben ingezet.

Samen met de fabriek in Trollhättan komt de NEVS AB dus op bijna een half miljoen eenheden, die wereldwijd per jaar kunnen worden geproduceerd. Hiermee komt men theoretisch in de regio's van de grote, oude rivaal Volvo.

Dit alles is natuurlijk pure theorie. De overname moet worden afgerond en de nieuwe modellen worden in 2018 gelanceerd. Een heel eind ! En een half miljoen voertuigen, dat is een aankondiging. Toch laat het zien hoe dynamisch dingen zich kunnen ontwikkelen. En dat NEVS een sleutelrol zou kunnen spelen als aanbieder van elektromobiliteit. En vooral: NEVS gaat op de lange termijn in de goede richting.

De effecten op Trollhättan

Het uitzicht terug, en deze keer in de toekomst. Bloggers keren de spiegel terug
Het uitzicht terug, en deze keer in de toekomst. Bloggers keren de spiegel terug

Iedereen die zich een paar weken geleden afvroeg, waar de al bestelde 100.000 kleine bestelbusjes en minibusjes waarschijnlijk vandaan zullen komen, zal hopelijk Trollhättan niet als het antwoord hebben beschouwd. Als hij dat doet, dan is hij een hopeloze romanticus. Trollhättan zou een rol moeten spelen voor Europa en Noord-Amerika, niet voor Azië. New Long Ma, de twee fabrieken in China, doen ons op het eerste gezicht niets.

Op het tweede gezicht zijn ze belangrijk, misschien zelfs cruciaal. Als NEVS en zijn merken in de toekomst een succesvolle leverancier van elektromobiliteit in China zullen zijn, dan is dit goed voor Trollhättan. Of simpel gezegd: als NEVS sterk is in Azië, dan is dat goed voor de Zweedse ambities.

De volgende stap zou de succesvolle toetreding tot New Long Ma zijn. Dan zou NEVS een eerste productlijn hebben en vervolgens een tweede vanaf 2017. Dan in 2018 de nieuwe modellen. SUV, hatchback, sedan, MPV. Misschien onder de merknaam Saab. Dat alleen al roept verdere vragen op. Sleutelwoorden: distributie, aftersales ...

9 gedachten over 'De geboorte van een bedrijf"

 • mhmh, op de een of andere manier zie ik het andersom. "Om je te onderscheiden van de massa" lijkt het idee van GM te zijn geweest dat niet werkte. Ik heb de neiging om Saab-chauffeurs te zien als mensen die niet zo veel om de menigte geven dat ze er niet eens van hoeven op te vallen. Ze nemen gewoon hun eigen beslissingen.

  Maar daarvoor hebben ze argumenten nodig (grootste binnenruimte, zuinige motoren, geweldige sfeer, noem maar op) en helaas is "Born from jets" geen argument, zeker niet verkeerd.

 • Daar ben ik het mee eens. SAAB als een Europese TESLA-tegenstander. Maar waarom niet…

 • Alleen als Saab opnieuw voertuigen bouwt voor mensen die zich willen onderscheiden van de massa, heeft het merk een kans. Standaard auto's zijn overal

 • Alleen tragisch dat je alles al eerder hebt gedaan om je reputatie te verpesten. Ik houd mijn vingers gekruist!

 • Bedankt Tom, erg interessant. We kijken hoopvol uit naar de ochtend.

 • Ik denk het ook. Saab kan alleen maar terugkomen als een Scandinavisch premiummerk.

 • Bedankt voor de informatie! Zoals ik Michel al had geschreven ... voor mij is de enige mogelijkheid voor Saab om in Europa / Amerika te bestaan ​​om een ​​solide achtergrond te hebben die de grote verkoopcijfers oplevert en niet zoals GM Saab als een probleem ziet, maar als een soort vlaggenschip van het bedrijf NEVS.

 • Het klinkt alsof er veel substantie is en KJJ veel geld ophaalt. In elk geval goed nieuws, en wat hoop!

 • Zeer informatief geschreven. Misschien komt alles weer goed. Hoewel we ons allemaal vastklampen aan onze turbo's, op de lange termijn en proactief, lijkt de strategie van NEVS goed doordacht.
  Hoe ver is de bouw van de fabriek in China verlopen?
  Zijn er foto's?

Reacties zijn gesloten.