SmartBeam Bi-Xenon voor de 9-5 Linear

De 2011-9 van 5 is al 2 jaar bij ons. Een lineaire, oorspronkelijk op reis in Göteborg, met ongewoon goede uitrusting. De reden om 'alleen' jezelf te trakteren op een lineaire en niet op een Vector of Aero zat in de gewenste details, zoals kleur, automatisch, Harman Kardon. Wat ontbrak, HUD of achteruitrijcamera, is sindsdien achteraf uitgerust met originele onderdelen uit de Orio AB-inventaris.

Saab 9 5 NG 2011
Saab 9 5 NG 2011

De lineaire heeft xenon-koplampen die behoorlijk mooi zijn. Maar als je de adaptieve xenons van de Turbo X kent, zijn ze niet echt gelukkig. Geen staat op de lange termijn! De laatste upgrade van de Saab 9-5 sedan is gelanceerd; ze vond een jaar geleden Kiel in plaats daarvan. De inspanning blijft binnen aangename grenzen. Oude koplampen uit, nieuwe SmartBeam Bi-Xenon-spots in. Dit wordt gevolgd door programmeren, dat snel online gaat via de Orio Server in Trollhättan. Klaar!

Wat levert de upgrade op - ervaring van de afgelopen 12 maanden

Na een jaar van adaptieve koplampen is het cv duidelijk positief. De verschillende programma's geven een zeer goed licht in verschillende rijomgevingen. Je hoeft niet veel te zeggen over het dynamische bochtenlicht, het werkt gewoon perfect. Markeer nummer 1 is het stadslicht. Het verlicht de omgeving merkbaar breder, de lichtstraal waaiert verder uit, vangt de trottoirs. Dit brengt actief veiligheid bij alle weggebruikers.

Even goed is het licht op de snelweg. De vooruitgang van de verlichtingstechnologie naar 2008er 9-3 is enorm, de verlichting voor bi-xenon-spots opmerkelijk. Daarnaast is er een andere modus voor snelweg en slecht weer. Het omschakelen van de software is waar, als je oplet. Saab heeft een goede oplossing bedacht met de Hella SmartBeam Bi-Xenon-koplampen. Het is op zijn minst gelijk aan of beter dan de premium concurrent van de 2010-jaren.

Wat nog ontbreekt aan de Linear is de grootlichtassistent. De software beslist automatisch of het grootlicht ingeschakeld moet blijven of teruggedraaid moet worden. Heb je dat nodig? In elk geval is montage achteraf mogelijk.

Onze Zweedse lineaire lijn is ongeveer in de staat die ik zelf zou hebben geconfigureerd - ik had in Trollhättan kunnen bestellen, wat nooit is gebeurd. De 9-5, voorlopig de laatste grote sedan van Saab, is de afgelopen twee jaar een zeer prettige, betrouwbare toerwagen gebleken. Met een behoorlijk sportief potentieel, wat men niet per se vermoedt achter een schip van 5 meter.

Zou ik opnieuw kopen? Het antwoord zal verrassend zijn. Omdat er een duidelijk nee is. Maar die heeft niets te maken met de Saab en zijn fascinatie. Maar met het feit dat mijn rijprofiel de afgelopen twee jaar fundamenteel is veranderd en dat ik met mijn jaarlijkse mini-kilometerstand geen grote auto meer nodig zou hebben.

Toch kopen? De 9-5 NG drijft nog steeds Saab-fans aan. De markt is krapper dan ooit, maar de laatste Saab heeft zijn heel bijzondere charme. In Duitsland zijn 17 voertuigen te koop, waaronder slechts 5 turbobenzinemotoren. Dit is bijna niets. Elke aankoop wordt steeds meer een compromis. Ik lees het constant in de e-mails die over het onderwerp op de blog belanden. Een compromis kopen? U kunt als u wilt. Of je zou moeten. Omdat de selectie nooit uitgebreider zal zijn. Koop wanneer de basisgegevens correct zijn, wanneer het hart het wanhopig wil, wanneer Saab klopt.

Veel van de 9-5 kan achteraf worden ingebouwd, de individualisering staat niets in de weg. Moderne auto's, ook een leerproces van de afgelopen 24-maanden, zijn verbazingwekkend modulair. De situatie in sommige delen is vrij ontspannen, en als Orio een knelpunt heeft, dan gevonden ergens in Europa, een hal met de gezochte delen. Je kunt dromen leven, als je durft. Met andere woorden, het leven is te kort om geen Saab te besturen.

14 gedachten over 'SmartBeam Bi-Xenon voor de 9-5 Linear"

 • Ik zou de facelift liever aanbevelen, als het geen klassieke 900I CV of late 9-3II / III CV zou moeten zijn, dus een 9-3 jaar 1998-2003.

 • De kap wordt hydraulisch bediend. Mocht 100% werken, klink dan niet tijdens het openen / sluiten. In geval van een defect, kan deze met de hand worden gesloten, maar niet geopend. Het repareren van de hydraulica kan behoorlijk duur zijn en we hebben het hier over een 20 jaar oude auto. De beste koop bij Saab-dealers met een lange ervaring, of kijk door voor het kopen. Of iemand met ervaring om te kopen.
  Anders, zoals bij alle klassieke auto's: lichaams- en verzorgingsconditie zouden de doorslag moeten geven, minder kilometers. Veel succes met de koopbare missie-aankoop!

 • Hallo, groet je.
  Ik zou graag een Saab 900 2.3i Convertible SE van 1996 kopen.
  Heb je nog tips voor mij, waar ik op moet letten?
  Kan ik bijvoorbeeld het dak handmatig bedienen als het elektrische systeem kapot gaat?
  Wat is de belasting en verzekering?

  Bij voorbaat dank voor een antwoord.

 • Het antwoord is niet eenvoudig. De T6 komt niet omdat niemand het echt wil. Ik blijf loyaal aan 100% Saab, ik heb een hele zaal vol voertuigen van Trollhättan. Onze gezinsauto, de 2011er 9-3 zal vertrekken. Komt met een buitenlands merk, wat klein is voor de stad.

 • Rechtsvoor is zojuist vervangen. Zoals bekend gaan de onderdelen niet "voor altijd" mee ... Maar dan is het startschot voor beter licht mogelijk!

 • Dan komt er een T6, Tom? Veel alternatieven heb je dan niet meer, als Turbo X en 9 5 op het juiste moment gaan

 • Hebben niet alle 9-5 chromen glazen xenon? De mijne heeft in ieder geval en aan de rechterkant flikkert hij zo nu en dan ...

  Dus ja, de nieuwsgierigheid is echt serieus.

 • Converteren naar xenon is alleen mogelijk in theorie. We hebben het enige tijd geleden berekend, het is te tijdrovend. Overstappen op adaptieve xenon, van normale xenonkoplampen, moet mogelijk zijn. Andere koplampen, andere besturingseenheid. Als er echt oprechte nieuwsgierigheid is, zal ik u meer over het onderwerp informeren.

 • en de verchroomde bril 9-5 I! Een breed veld voor verkoop bij Orio.

 • Bedankt voor de "lichttest" op de 9-5 NG.
  Maar nu rijst de vraag voor mij of ik mijn 9-3 Bj.2008 achteraf kan inbouwen. Het positieve rapport toont een "behoefte" aan ...

 • Goed Een deel van de (rest) rede sluimert ook in mij. Vandaar een "nee". De andere kant: ik zou de 9-5 niet opgeven, het zal in de toekomst op seizoen zijn.
  De ontwikkeling van lichttechnologie is spannend, zelfs het verschil tussen 9-3 en 9-5 is groter dan je misschien denkt. Saab vertrouwde op vrij grote koplampen, wat de LED-technologie brengt zullen we waarschijnlijk moeten "ervaren" met een merk van een derde partij. Goede aanpak - we doen mee!

 • Het antwoord (nee) is inderdaad verrassend ...

  Deze en andere Saabs zijn onvrijwillig geliefkoosde voertuigen geworden.
  Over de combinatie van een Old- of Youngtimers of zelfs een nieuwe
  Zeldzaamheid met een jaarlijkse mini-kilometerstand Ik kan niets tegenstrijdigs doen
  vinden. Dat past als een zak, toch?

  Ik vind het belichtingsonderwerp spannend.

  Ik zou graag een breder, fundamenteel artikel over dit onderwerp willen lezen.
  De industrie en haar ontwerpers drijven naar mijn mening absurde bloemen met het licht.

  Asymmetrisch geschakelde mistlampen zien eruit alsof de andere kapot is en bedriegen op een speciale wegomdraai voordat dat niet gebeurt. Er bestaat een botsingsgevaar!
  Voertuigen met twee mistachterlichten zien eruit alsof ze in het midden van de andere zijn, alsof ze op het punt staan ​​om hard te remmen.

  En meer en meer (helderder) licht wordt uitgezonden over kleinere en kleinere gebieden. Het moet ook de laatste sukkel begrijpen dat de achterlichtunits (mist-, achter- en remlichten en richtingaanwijzers) van de Duitse nieuwe auto vóór hem volledig gebaseerd zijn op LED-technologie. Dat is misschien geweldig, maar niet alsjeblieft! Steeds meer voertuigen verblinden voor- en achterzijde en vertonen een verwarrend lichtgedrag.

  Wetgevers zouden niet alleen een minimale hoeveelheid licht moeten eisen, maar omgekeerd ook de hoeveelheid licht die per gebied wordt uitgestraald moeten beperken. En waarom zijn er nu “oogkleppen” (oranje looplichtstrips) die niet meer knipperen?

  Ligt dat aan mij, of zijn anderen geïrriteerd door deze zee van bloemen?

 • "Het leven is te kort om niet in een Saab te rijden" - ik had dat niet beter kunnen zeggen!

  Ik rijd elke dag in een Peugeot of Mercedes voor zaken - ja, zeker niet zo slecht.
  Maar ik ben altijd blij om over te schakelen naar mijn 2009er 9-3!
  SAAB - Ik ben daar thuis!

Reacties zijn gesloten.