Eerste NEVS EV in 2017, 4 nieuwe modellen komen 2018

Het feit dat NEVS zeer actief is geweest sinds ze zijn beëindigde reorganisatie en werd schuldenvrij eerder dit jaar kan nauwelijks meer een geheim worden genoemd. Nieuws over nieuwe partnerschappen, extra aandeelhouders, een nieuwe fabriek, nieuwe bestuursleden en agressieve werving van nieuwe medewerkers heeft de pers in een gestaag tempo geraakt. Mattias Bergman, president van NEVS, is dat altijd geweest delen hun visie en contouren van hun plannen, details waren relatief schaars. Op Stockholm's grootste jaarlijkse automobielconferentie "Stora Bildagen" in Stockholm onthulde Bergman belangrijke elementen van hun nieuwe en langverwachte businessplan. De eerste (op SAAB 9-3 gebaseerde, maar zwaar opgewaardeerde) EV Sedan wil de Chinese en Zweedse markt veroveren in de eerste helft van 2017. Mobiliteitsdiensten willen een echt belangrijke rol spelen en ze zijn hier niet in geslaagd.

WP_20151210_15_28_59_Rich_LI__highres

Zweden en China eerst
Deze "nieuwe en verbeterde" elektrische 9-3 Sedan zal worden gebouwd in Trollhättan en geassembleerd in Tianjin en zal binnen iets meer dan een jaar zowel de nieuwe als de huidige thuismarkten (China en Zweden) bereiken. NEVS positioneert dit model echter meer dan een pilot (Bergman gebruikte in deze context de naam "Mobility Lab"), om het concept verder te bewijzen ter voorbereiding op de lancering van de vier gloednieuwe en Phoenix-platformgebaseerde modellen in 2018. De nieuwe lijn -up zal bestaan ​​uit een sportieve en een gezins-SUV, een zogenaamde "fast-back" en een cross-over; allemaal in het compacte (C) en middelgrote (D) segment en allemaal met een elektrische aandrijflijn.

De merknaamvraag
Naast details over de product- en dienstenstrategie, onthulde Bergman aldus de basis voor hun nieuwe merkpropositie. Terwijl het geheel SAAB handelsmerkvraag is nog steeds aan de gang (toch suggereert de Zweedse krant SVD dat vandaag NEVS wil de SAAB-naam gebruiken dat wil zeggen voor de nieuwe EV's), merkzuilen zoals onderscheidend vermogen, individualiteit en duurzaamheid worden steeds duidelijker.

Grootste industriële project in Zweden
De reis NEVS is op een betekenaar. Bergman beschrijft hun inspanningen als "momenteel een van de grootste industriële projecten van Zweden".

De vertaling van het volledige transcript van de presentatie van Mattias Bergman (MB) inclusief het interview door Håkan Matson (HM), journalist bij zakelijke krant Dagens Industri, vindt u hieronder:

WP_20151210_15_11_18_Rich_LI__highres

HM: Welkom!
MB: Bedankt, Håkan.
HM: We krijgen tegenwoordig elke week een persbericht, maar je produceert geen auto's!
MB: Nee, er gebeurt veel. We recruteren momenteel ongeveer 50-mensen per maand en werken eraan om in de bezorgmodus te komen. Om te leveren wat we het afgelopen jaar hebben gedaan.
HM: Dus wanneer wil je weer auto's bouwen?
MB: Ik wil hier later op terugkomen. We zijn nu onze carrosseriezaak in Trollhattan aan het herconfigureren en dit werk loopt ten einde. Tijdens de zomer zullen we meer productiepersoneel aanwerven. De lichaamsdelen willen naar China worden verscheept. Tijdens de eerste helft van 2017 lanceren we zowel Chinese als Zweedse markten.
HM: Dus nu heb je mijn vraag al min of meer beantwoord. Ik wil nu een beetje teruggaan in de tijd: u kocht de belangrijkste activa van SAAB Automobile in de faillissementsgoederen in de zomer van 2012 en u stopte met de productie op mei 2014. Hoe voelde dat, om de productie daarna weer te moeten staken Shaky Victor Muller-periode?
MB: Ik maakte deel uit van die eerdere fase. Wij waren 14-bedrijven die met elkaar concurreren om de activa van SAAB Automobile te kopen. Om rond te gaan in Trollhättan in deze ongelooflijk mooie fabriek en om zoveel zeer capabele arbeiders te hebben. Het kostte 458 dagen om een ​​supply chain te herbouwen met 400-leveranciers en 800-fabrieken. We hadden een businessplan en we waren begonnen aan onze missie. Helaas heeft een van onze aandeelhouders (de stad Qingdao) hun financiële verplichtingen niet nagekomen. En toen dit gebeurde, moesten we gewoon remmen en heel snel onze kosten verlagen, terwijl we nieuwe eigenaars, nieuwe financiering en een nieuw businessplan moesten krijgen.
HM: Dat proces duurde een tijdje. Hoe dicht was je om gewoon op te geven?
MB: We gaven niet op, maar het was echt moeilijk, vooral toen we ons in een bepaalde periode bevonden. Maar we hadden een zeer toegewijde eigenaar gedurende de hele periode: hij investeerde meer dan SEK 4 miljard in Trollhättan. Als we onze medewerkers niet hebben kunnen behouden en de passie onder hen hebben kunnen houden, hadden we nooit nieuwe investeerders aan boord kunnen krijgen. Waarom we ons personeel zouden kunnen houden, nieuwe investeerders zouden kunnen krijgen en nieuwe partnerschappen zouden aangaan.
HM: Je verloor vorig jaar SEK 1.2 miljard. Wat is de omvang van de geaccumuleerde verliezen tot nu toe? Dat wil de SEK 1.7 miljard omvatten die je aan het faillissement hebt betaald.
SEK 4 Miljarden en we hebben SEK 1.8 Miljard daadwerkelijk betaald voor de SAAB Automobile-activa. Dit moet worden beschouwd als de basis voor ons huidige bedrijfsplan. Het is dus niet per se allemaal een verlies, het is zeker een investering in IP die we zullen gebruiken.
HM: Bedankt Mattias, laten we nu naar je presentatie luisteren, zodat je meer kunt vertellen over deze spannende toekomst!

WP_20151210_15_14_54_Rich__highresMB: De vorige spreker heeft de presentatie over de verwoestende luchtvervuiling in China afgesloten en hier wil ik de mijne mee beginnen. Deze foto komt uit China, maar had afkomstig kunnen zijn uit alle grote steden over de hele wereld. Het is belangrijk op te merken dat de auto-industrie lijdt aan een auto-ongeluk. Dat betekent dat we de OEM een verantwoordelijkheid hebben. Een verantwoordelijkheid om dit aan te pakken.

WP_20151210_15_15_30_Rich_LI__highresToen we de activa van SAAB Automobile kochten, werd duidelijk dat er geen interesse was in het businessplan uit de Spyker-periode en niet de intentie om het te implementeren. Deze strategie om heads-up te gaan met BMW en Audi in een premiumsegment. We geloofden er niet in. In plaats daarvan voelden we dat we een richting moesten kiezen die in overeenstemming was met hoe we zie de toekomst. En dit is niet alleen de keuze van aandrijflijnen, maar ook de keuze van bedrijfsmodellen en markten.
50-mensen per maand - zelfs als we mogelijk meer dan 100-mensen / maand kunnen gebruiken), zodat we kunnen voldoen aan de verplichtingen die we hebben gemaakt aan onze eigenaars-.

Maar ik wil het verhaal vertellen van wie we zijn. Ik wil dan dus de details zien van het nieuwe bedrijfsplan waar velen op hebben gewacht.

WP_20151210_15_16_36_Rich__highresAls je het leven buitengewoon wilt maken, is het niet mogelijk om compromissen te sluiten. Je moet dingen uitdagen. Kijkend naar de achtergrond die we hebben: SAAB-auto's zijn altijd al opgetogen en leuk om te rijden. We willen nu elektrische voertuigen (EV's) gebruiken. Dat betekent niet dat we een compromis moeten sluiten. Ze willen minstens zo leuk zijn om te rijden. We gaan echter geen compromissen sluiten door niet-milieuvriendelijke stroomlijnen of architectuur te ontwikkelen die niet is geoptimaliseerd voor EV's. Dus we moeten de uitdagingen die we hebben uitdagen.

WP_20151210_15_17_38_Rich__highresWe zijn geïnspireerd door onze nalatenschap, onze cultuur en natuur. Legacy in de zin dat er veel iconische premiumauto's zijn gebouwd in Trollhättan, waar ook talloze innovaties zijn ontwikkeld die de wereldwijde auto-industrie hebben gevormd. We zijn erg trots om Zweeds te zijn. Wat betekent het om Zweeds te zijn met cultuur en waarden die we aannemen?

WP_20151210_15_18_03_Rich_LI__highresWe ontwerpen niet alleen auto's. We ontwerpen mobiliteitservaringen. Deze zijn niet alleen eenvoudig, boeiend en onderscheidend, dus ze creëren een helderdere en schonere toekomst. Dus we zetten een grote stap door de focus te verleggen voorbij de auto zelf. Diensten als een functie in de auto, maar eerder als een bedrijfsruimte.

WP_20151210_15_18_42_Rich_LI__highres

Voor diegenen die nieuwsgierig en gepassioneerd over de wereld zijn, bieden we hen een kans om zichzelf te uiten en een positieve indruk achter te laten.

WP_20151210_15_18_57_Rich__highresHet is het beste voor iedereen.Wat we bedoelen als je je passie serieus neemt en geen compromis sluit als het gaat om milieu-uitdagingen en tegelijkertijd een auto hebben die je het plezier geeft om te rijden, je doet eigenlijk goed voor iedereen. Dit is echt de basis.

WP_20151210_15_19_20_Rich_LI__highresWanneer we uitkijken naar de megatrends in de auto-industrie, zullen we in de nabije toekomst een snellere overgang zien van conventionele naar elektrische auto's en mogelijk door brandstofcellen aangedreven voertuigen. Wat er momenteel bij Volkswagen gebeurt, kan mogelijk een nog snellere overgang teweegbrengen.
Dat auto's verbonden willen zijn, dat je de diensten van je mobiele telefoon naar de auto wilt brengen plus veel, veel meer diensten.
Een andere belangrijke trend is de deeleconomie. We zijn niet de beste in alles. Iedereen die denkt dat één bedrijf alles kan, heeft het gewoon mis. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten moeten betrekken. Betrek onze leveranciers, zorg voor een gedegen technologische visie in Trollhättan.

WP_20151210_15_20_43_Rich_LI__highresDus wat gebeurt er op dit moment? Deze megatrends zijn bekend bij alle autofabrikanten. Veel van de conventionele spelers - en ik laat er nu een paar zien - zullen de transitie die de industrie doormaakt niet overleven. Vooral enkele spelers in China, maar zelfs een paar van de autospelers in het westelijke deel van de wereld. Er is een grote verschuiving gaande. Het gaat niet om het verplaatsen van metaal, het is veel groter.

WP_20151210_15_21_25_Rich__highresOnder de nieuwere spelers doet Tesla fantastisch werk om aan de wereld te bewijzen dat EV's zowel een groot bereik als prestaties kunnen hebben. Er zijn veel andere mensen die op zoek zijn naar een baan. Onze 20-jarige zoon die net zijn rijbewijs heeft, wil hij zelf een auto hebben? Niet noodzakelijk. Hij wil toegang tot de dienst om zichzelf te kunnen vervoeren. En als u het echt doet, wilt u het misschien 's avonds eruit halen als u het niet zelf gebruikt. De stap met connected cars is voor veel spelers in de branche een hele uitdaging.

WP_20151210_15_22_09_Rich_LI__highresHier hebben we een unieke positie. We hebben geen bestaande 10-fabrieken die volgeboekt zijn om voertuigen met conventionele stroomlijnen te leveren. 10 miljard in een motorfabriek of ons Phoenix-platform volledig klaar voor hybride powerlines. We kunnen ons niet concentreren op wat volgens ons goed is. Dit betekent dus een laserfocus en in feite een focus op EV's.

WP_20151210_15_26_27_Rich__highresHåkan zei dat we eerder elke week of elke maand persberichten uitzenden sinds we onze reconstructiefase in april hebben verlaten. We hebben dit zo veel mogelijk kunnen doen. Wij zijn van mening dat we zelf niets hoeven te doen. We profiteren van partnerschappen met anderen. Laat me je snel even doornemen waarom we dit hebben gedaan.
We kozen ervoor om samen te werken met Dongfeng Motors, ooit een van de grootste autofabrikanten in China met 3.7 miljoen auto's. We voeren momenteel een voorstudie uit over het ontwikkelen van auto's voor u. Dit betekent dat we de architectuur kunnen delen en ontwikkelingskosten kunnen delen. Dongfeng bezit 14% van de PSA-groep en heeft dus toegang tot andere technologieën. Wij willen hiervan profiteren. 3.7 miljoen auto's betekent dat we via hen in staat zullen zijn om niveaus te bereiken die anders nooit zouden kunnen bereiken.
We hebben een opdracht van de Turkse overheid aangenomen. Turkije wil zijn 100-jarig bestaan ​​vieren als een natie in 2023. De Turkse president Erdogan heeft verklaard dat het land zijn eigen auto-industrie nodig heeft. Turkije ging naar de wereldwijde automobielsector om een ​​partner te vinden om hen te helpen bij het opbouwen van hun nationale industrie, en hoeveel spelers willen ze hen helpen? We hebben een andere mening. We kunnen uiteraard worden betaald voor onze diensten, maar we willen kunnen profiteren van onze eigen portefeuille. Grotere volumes en we delen de kosten opnieuw.
Om een ​​reis naar connectiviteit te beginnen en geloofwaardig te zijn in het veld is de sleutel. Van alle technici in de auto-industrie ontwikkelt alleen 2% software. Over 10 zal 60% van de toegevoegde waarde in een auto afkomstig zijn van software. Zijn er IT-engineers die dit kunnen waarmaken? Zullen we alle medewerkers van Ericsson inhuren om dit te kunnen leveren? Nee, dat is gewoon onmogelijk. We hebben dus twee nieuwe aandeelhouders gevonden.
De eerste is teamsum, een bedrijf dat genoteerd staat op de beurzen van Hong Kong en Shanghai en heeft 5.000-software engineers. De andere is SRIT, rechtstreeks eigendom van de Chinese Raad van State en China Unicom, dus met enkele 5.000-software-engineers. Dit is een goede basis, maar we werken samen met andere bedrijven. We hebben bijvoorbeeld een zeer goede samenwerking met HP genoten, dus we willen onze twee fabrieken kunnen integreren.
Het is duidelijk dat dit allemaal geld gaat kosten. Zweden is op dit moment, en dat is behoorlijk kapitaalintensief. Dus we hebben twee Chinese banken. De eerste is Bank of China met ongeveer SEK 13 miljard en de andere China Development Bank met ongeveer USD 585 vandaag. Dit is een basis om het businessplan te volgen.
We hebben een nieuwe aandeelhouder gevonden in de vorm van de stad Tianjin. Tianjin is slechts iets groter dan Trollhättan. Trollhättan heeft 60.000-inwoners terwijl Tianjin 16 miljoen heeft. Tianjin is een totaal van 100 miljoen mensen.
China bouwt Tianjin als een modelstad voor duurzame ontwikkeling. Tianjin wil natuurlijk een fabriek in China bouwen, iets waar ik zo meteen op terug wil komen. We zijn dus zowel een markt, een financier als een partner in productie en ontwikkeling.
Onze belangrijkste eigenaar, Karl Johan Jiang, is in de toekomst geweest en heeft in de loop der jaren voor NEVS gewerkt.

WP_20151210_15_27_34_Rich__highresDus de basis is premium auto's en een enkele focus op EV's. Voeg hieraan toe wat we Mobility Services noemen. Geen functie zoals de auto gaat bellen, maar als een bedrijfsgebied. En dan bouwen we een stad. Hoe helpen we de stad Tianjin om een ​​voorbeeldstad te worden voor duurzame mobiliteit, met alle informatie die in de auto's te vinden is. Deze methode kan worden gebruikt om duurzame en duurzame transportmethoden te ontwikkelen.

WP_20151210_15_27_55_Rich__highresNu lanceren we wat volgens ons een bredere productportfolio is dan wat SAAB Automobile ooit heeft gehad. We beginnen in de zomer van 2017, wanneer onze eerste elektrische auto op basis van 9-3-technologie op de markt komt. Maar dit wordt een aanzienlijk verbeterde auto. Niet alleen een batterijoplossing die ervoor zorgt dat u een groot bereik hebt of verschillende uitbreidingen om te voldoen aan wettelijke vereisten zoals voetgangersbescherming, maar ook verschillende geïntegreerde consumentenvereisten om ervoor te zorgen dat de auto verbonden is. Dit noemen we het “Mobility Lab”. Dit is waar we onze reis beginnen om onze visie mee te realiseren.
Daarna lanceren we vier modellen op basis van onze nieuwe architectuur. Een architectuur ontworpen voor elektrische aandrijflijnen. De sedan zal groot blijven, maar we denken dat SUV's aan belang zullen winnen, maar we selecteren een klantsegment dat we "groen onafhankelijk" noemen. Een klant die in de natuur wil zijn en eigenlijk goed aansluit bij de crossover- en SUV-carrosserievarianten. Voeg daar onze mobiliteitsdiensten aan toe en daar hebben we momenteel een van de grootste industriële projecten van Zweden.

WP_20151210_15_30_10_Rich_LI__highresDe eerste stapels zijn nu in de grond voor onze nieuwe fabriek in Tianjin, een faciliteit die klaar zal zijn om te assembleren. We worden volwaardig als we onze nieuwe productportfolio op de markt brengen. Alle vier nieuwe modellen worden zowel in Trollhättan als in Tianjin geproduceerd. Eerst in Trollhattan voor de Europese markt, in Tianjin voor de Chinese en Aziatische markten en in een later stadium, toen we verschillende modellen voor de Noord-Amerikaanse markt lanceerden.
We zijn op zoek naar nieuwe leveranciers van deze auto's. Trollhättan en Europa wachten gewoon om aan de eisen van onze klanten te voldoen, dus we assembleren ze in China. Er is momenteel een uitgebreid inkoopproject aan de gang.

WP_20151210_15_32_14_Rich_LI__highresEen sterk verhaal dus, sterk gedreven door de visie. Van welke voordelen een ieder profiteert. Dit bouwt ook voort op de middelen die we hebben. We hebben een van de productiefaciliteiten met de hoogste productiviteit in Europa. Het feit dat het zo'n hoge productiviteit heeft, wordt niet gedreven door het feit dat we als zodanig betere tools hebben, maar eerder erg verbonden met de mensen. De zeer ervaren autobouwers die we in Trollhättan hebben kunnen houden. Deze competentie zal ons ook enorm helpen bij het opstarten in China, dat we deze kennis kunnen overdragen. De ervaring om premiumauto's te ontwikkelen, niet alleen om de R&D te doen, maar ook om ervoor te zorgen dat de auto zijn kwaliteit niet slechts 3 jaar behoudt, maar 5 of 15 tot 20 jaar.

De mondiale markt wordt momenteel hertekend en dat betekent dat anderen opgesloten zitten in hun bestaande structuren.

We leveren niet alleen een product, we combineren het product eerder met de diensten en zelfs het werk dat we doen om de stad mede te ontwikkelen om aan de behoeften van de klant te voldoen.

We zullen toonaangevend zijn in de gebieden waar we kiezen om te leiden. Veel op het gebied van accutechnologie en geselecteerde connectiviteitsservices Tegelijkertijd gaan we naar fast-followers in andere gebieden en proberen niet alles te leiden. Dit betekent dat we nogal wat uitbesteden aan andere partners. Dus alles in een zeer opwindende reis! Bedankt!

WP_20151210_15_32_25_Rich_LI__highresHM: NEVS, Mattias, ik moet zeggen dat er verschillende andere journalisten in het publiek zijn. Al deze modellen! Maar dat zei je al eerder. Wat is er nu anders en waarom zouden we je deze keer geloven?
MB: Ik denk dat ik dit eerder heb uitgelegd. EV's vanaf het allereerste begin. We hebben ervoor gekozen om een ​​auto te bouwen. Het feit dat we dit deden was niet waar. We hebben hiervan geleerd. We waren vandaag veel sterker met de aandeelhouders en partners waarmee we jaren geleden bij 3 waren.
HM: Bouw je een traditioneel dealernetwerk?
MB: We kozen ervoor - zelfs toen we onze conventionele auto's via het internet aan hen verkochten. Tegelijkertijd hebben we SAAB-dealers als agenten gebruikt. We zijn niet opgesloten in een bestaand resellernetwerk. We willen liever onze klanten ontmoeten waar en hoe ze willen worden behaald.
HM: Wanneer ga je 180.000-auto's produceren in Trollhattan?
MB: We willen geen verkoop-, winstgevendheid- of investeringsprognoses delen. In plaats daarvan zullen we details delen zodra we goede dingen hebben bereikt.
HM: Maar dit is de capaciteit waarmee je nog steeds werkt, toch?
MB: Dat klopt. Trollhättan kan 180.000-auto's per jaar bouwen. De Tianjin-fabriek wil 200.000-auto's bouwen. Het doelwit voor Trollhättan is niet 180.000, maar eerder 120.000-auto's. Dat betekent in feite een capaciteit van 60.000 voor een andere autofabrikant. We zijn in onderhandeling over contract manufacturing. We willen onze middelen beter gebruiken en willen onze operationele kosten verlagen. We zullen op veel andere manieren geld verdienen.
HM: Wanneer denk je dat dit contract wordt ondertekend?
MB: Wanneer het is ondertekend, zal ik je informeren!
HM: De foto van deze "zakelijke sedan" die je eerder zag, heeft een heel apart SAAB-logo. Wat zeggen de nieuwe auto's wanneer ze de fabrieken verlaten in 2017?
MB: We willen zo duidelijk mogelijk zijn. We willen deze details vandaag niet delen.
HM: Hoe gaat het met SAAB AB?
MB: We voeren een dialoog en we zijn er niet uit.
HM: Maar het gaat door?
MB: Juist, het gaat door.
HM: Is het doel dat SAAB heet?
MB: Laat me hierop terugkomen in verband met onze lancering!

De presentatie van Mattias Bergman is te downloaden in pdf-formaat hier.

30 gedachten over 'Eerste NEVS EV in 2017, 4 nieuwe modellen komen 2018"

 • Ik heb nog niet meer details gezien over hun 'rest van de wereld'-plannen (behalve dat deze markten vanaf 2018 op de radar zijn), maar je hebt waarschijnlijk gelijk dat Noorwegen (en Nederland) relatief aantrekkelijke doelwitten zijn gezien de reeds bestaande infrastructuur voor het opladen en de brede en groeiende acceptatie bij eindgebruikers. Daarnaast stimuleren lokale overheden EV's, wat waarschijnlijk een extra reden is om op deze landen te focussen.

 • Ik begrijp waarom NEVS zich eerst op hun thuismarkten (Zweden en China) wil concentreren, maar ze moeten proberen deze auto's zo snel mogelijk te introduceren.

  SAAB heeft een zeer goede naam in Noorwegen en de markering voor elektrische auto's is buitengewoon goed - dus ik denk dat ze daar een groot aantal auto's kunnen verkopen.

 • Iets als het middelgrote all-rounder kan mogelijk iets interessants zijn, nog geen andere suv-variant. Maar alsjeblieft meer raamruimte! Ik zou graag iets willen zien tijdens het rijden.

 • Ik veronderstel dat dit plan niet zal werken, omdat er één ding ontbreekt:
  een melkkoe.
  Saab 9-1 EV zou er een kunnen zijn - zoals de Mini voor BMW is.

 • Bedankt Olaf en ik deel enkele van uw zorgen. Met bijvoorbeeld alleen de huidige artist impressions en geen bevestigde ontwerpen voor de nieuwe auto's, is het moeilijk voor te stellen hoe de toekomstige line-up eruit zal zien en of ze de geliefde SAAB-ontwerpelementen zullen blijven dragen of niet. Meerdere NEVS-medewerkers hebben echter consequent benadrukt hoe belangrijk het voor hen is om de SAAB-geest voort te laten leven in de toekomstige producten, wat me wat meer zelfvertrouwen geeft.
  Wat betreft de rijervaring: ik weet zeker dat je gelijk hebt dat het anders zal zijn. En het zou waarschijnlijk moeten zijn. Voortbouwend op uw 96 V4-voorbeeld: de 9-5NG heeft een fundamenteel andere rijervaring dan de eerste generatie 9-5's, maar beide hebben een onderscheidend SAAB-gevoel. Ik had het voorrecht om eerder dit jaar een van de elektrische 9-3-prototypes te testen (https://saabblog.net/2015/03/01/ren-glaedje/) en deze auto voelde geweldig. Het had een zeer vertrouwde SAAB-afhandeling en de nieuwe elektrische aandrijflijn wat een ongelooflijke ervaring, ondanks het feit dat het slechts een prototype was.
  De productielijn van Trollhättan wil in feite een slimme combinatie zijn van de belangrijkste elementen van de SAAB-erfenis en enkele echt sterke innovaties. Zoals ik in een eerdere blogpost al zei, denk ik dat NEVS de mogelijkheid, de troeven, de mensen en het goede heeft om het te laten werken.

 • Bedankt voor je reactie Michèl. Ik hoop echt dat NEVS succesvol zal zijn met deze strategie. Eerlijk gezegd maak ik me er een beetje zorgen over. Maar goed - het is fantastisch nieuws dat we waarschijnlijk nieuwe SAAB's van de productiefabriek zien rollen. Ik wed dat de rijervaring iets heel anders zal zijn dan wat we vandaag kennen. En waarschijnlijk zullen veel traditionele SAAB-enthousiastelingen het niet leuk vinden.
  Ongeveer 40 jaar geleden moest een SAAB een tweetaktmotor hebben. En de SAAB 96 V4 had geen goede reputatie in de fancommunity. Maar het was een enorm succes en redde het bedrijf. Dingen veranderen snel en NEVS zou een kans moeten krijgen.

 • Ja, ik begrijp het, het klinkt een beetje negatief. Het is geschreven vanuit het perspectief van een huidige SAAB-driver. Ik heb mijn vertrouwen in het bedrijf doorgebracht en enkele jaren geleden een nieuwe SAAB gekocht.

  Sindsdien hebben we veel presentaties en memoranda van overeenstemming gezien. Maar de realiteit op de weg is dat noch we een echt antwoord hebben op onze mobiliteitsbehoeften, noch dat de beschikbaarheid van reserveonderdelen voldoende vervuld is.
  Daarom is SAVS en nooit een potentiële partner dat Nevs niet de opvolger is van SAAB en nooit een potentiële partner. NEVS wil een verstoring en krijgt die.

  Veel succes voor Nevs en zijn visioenen - maar zonder mij als klant.

 • Dit was een presentatie op de jaarlijkse Zweedse auto-industrieconferentie en in het publiek waren vooral andere spelers in de auto-industrie. Dus hoewel ik het eerste punt zie dat ik denk dat je probeert te maken, was de berichtgeving niet per se gericht op eindgebruikers.
  Op het tweede punt blijf ik geïntrigeerd door de bijna giftige opmerkingen die sommige lezers maken als er iets NEVS-gerelateerd wordt geschreven. Natuurlijk kun je sceptisch zijn, maar op basis van welke feiten komen mensen blijkbaar tot de conclusie dat "het nooit zal werken" (als ik wat ik denk dat je in het laatste deel van je antwoord hebt gezet, losjes mag samenvatten)? IMHO er zijn geen feiten die dit ondersteunen, eerder het tegenovergestelde. Ik zou het graag willen begrijpen.

 • Gewoon een echt antwoord op de mobiliteitsbehoeften van de huidige SAAB-stuurprogramma's was nodig, maar werd niet gegeven. Dit is geen presentatie voor potentiële kopers - het is een visieverklaring die bedoeld is om geld uit de zak van de investeerder te halen om te worden verbrand.

  De lucht is blauw en alles is mogelijk. We kennen veel mensen in grote steden en landen, hebben met hen gesproken en hebben toegang tot de allernieuwste technologieën en bronnen. Laten we dus eens kijken hoe de toekomst eruit ziet en of we ze nodig hebben op projecten, zodat we onze kosten kunnen delen.

  In 2017 dan in 2018 of in 2025. En voeg daar Zweedse zomertijd aan toe. In de tussentijd doen echte bedrijven echte zaken met echte klanten.

 • Bedankt Olaf. Zoals je kunt lezen in de opmerkingen van Bergman, is NEVS niet van plan zelf hybriden (of auto's met conventionele aandrijflijnen) te produceren. In plaats daarvan is hun strategie gebaseerd op elektrische auto's. Range extenders (om de accu tijdens het rijden op te kunnen laden) zijn eerder genoemd (zie https://saabblog.net/2015/06/20/nevs-continuing-the-journey-to-make-a-difference/) en deze week werd accutechnologie bevestigd als een gebied waar NEVS van plan is om te leiden en te innoveren.

 • Ik denk dat waterstof-brandstofcellen in de toekomst interessant kunnen zijn. H2 en hoe een netwerk van waterstofgasstations tot stand te brengen. Zeker geen gemakkelijke taak.
  Vanuit het oogpunt van vandaag zijn EV's die zijn uitgerust met hybride of range extender technologieën die meer mensen naar EV trekken. Kijk naar Toyota en co. Dit kan een mogelijke strategie zijn voor NEVS.
  Aan de andere kant wordt het bereik van batterijen steeds beter en de prijs daalt. Is het goed genoeg in 2017 om succesvol te zijn en om geld te verdienen met deze auto's? Niemand weet het.
  Ik denk dat het volgen van een tweerichtingsstrategie (hybride en pure batterijvoeding) logisch zou zijn voor NEVS.

 • Interessant genoeg was brandstofceltechnologie een onderwerp van twee van de presentaties eerder op de dag op deze autoconferentie in Stockholm. De eerste was van energiebedrijf Vattenfall, waar ze refereerden aan hun pilot in Hamburg en de tweede was van Toyota. De laatste spreker lichtte Toyota's langetermijnstrategie toe, die inderdaad gericht is op het gebruik van waterstof en brandstofcellen. Het tijdsbestek dat ze nastreven is 30 jaar vanaf nu, iets dat ook werd bevestigd door een spreker van BMW, een van Toyota's joint-venture-partners bij de ontwikkeling van deze technologie. Vattenfall zei in wezen hetzelfde.

 • Dit is inderdaad een interessante nieuwe technische en marketingvisie. Ik hoop dat ik de prijs zal betalen voor deze progressieve, gekoppelde elektrische auto's

 • Eerste keer om wat concreet te horen. Ja, het zijn plannen en strategie, maar het goede is naar mijn mening hun positionering als mobiliteitsfactor, en niet alleen concurreren in de zeer drukke (midden) ruimte. Alleen auto's produceren zal een doodlopende strategie zijn. Ik hoop dat ze veel Blue Oceans bevaren ...

 • Iedereen is vrij om zijn eigen mening te hebben en een overtuiging te hebben of niet. Wat zou er gewoon uit interesse moeten veranderen en / of wat zou NEVS specifiek moeten leveren om u een "gelovige" te laten worden?

 • Ik kan de boodschap horen - maar ik heb geen geloof!

 • Ik ben blij dat je nog steeds een goed gevoel voor humor hebt 🙂
  Laten we ze beoordelen op daadwerkelijke resultaten.

 • NEVS kan hete lucht produceren. Dat is waar ze goed in zijn

 • Heel erg bedankt, deze informatie maakt me blij.
  Ik denk dat we een nieuwe auto willen kopen in 2018 die is gemaakt in Trollhättan.

 • Ik weet niet zeker wat het punt is dat je probeert te maken, Ingo. Tesla is al op de markt is waarschijnlijk een goede zaak. Ze bewijzen de levensvatbaarheid van het EV-concept en verbreden de markt. Als je opmerking gaat over de tijd die je nodig hebt om hun EV uit te krijgen, dan misschien Tesla. Hun eerste auto, de Roadster, die gelanceerd werd in 2008, meer dan 5, jaren nadat het bedrijf in 2003 werd opgericht.

 • Fijn om te horen dat er nog steeds dingen aan het ontwikkelen zijn; Laten we verrast zijn wanneer we dicht bij de lancering willen komen. Ik ben aan het gelukkig nog steeds voelen Saab filosofie in wat MB zegt.

 • Ik denk dat het goed en noodzakelijk is omdat er duurzaamheid lijkt te zijn in NEVS. Vergeet alsjeblieft niet dat ze vanaf nul een bijna nieuw bedrijf aan het opbouwen zijn.

 • Veel woorden. Ondertussen lanceert Tesla de volgende werkende e-auto ..

 • Wat een geweldige 'goedemorgen'-lezing, ga zo maar door Michel

Reacties zijn gesloten.