Dag BioPower!

De wereld kan een betere plek zijn. Een plaats waar CO2 op de weg zou kunnen zijn. Waar we de doos met Saoedische potentaten niet met elke tank benzine zouden vullen. Om hun middeleeuwse regime en een gegarandeerd democratisch afstandelijk wereldbeeld te financieren. De wereld zou kunnen zijn ... maar dat is het niet!

Saab 9-5 I BioPower
Saab 9-5 I BioPower

De belastingvoordeel voor E85 verloopt op 01.01.2016. Wat zal komen is duidelijk. Bio-ethanol, een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen, zal uit de dispensers verdwijnen. Alles begon met grote ambities. E85 in Europa, dat is ook een Zweeds verhaal en een stukje geschiedenis van Saab. Bio-ethanol en Saab, dat was een uitzonderingsrelatie.

De visie. Uit bosbouwgevallen moet bio-ethanol worden geproduceerd, Zweden onafhankelijk van fossiele energie. De Zuid-Duitse versie: in plaats van houtsnippers moet het landbouwafval zijn, beide ideeën zijn schitterend - en het zou gewerkt hebben, als er niet eens de slechte ethanol was naast de goede ethanol. Want tegen E85 in de tank, tegen plantenafval, kan niemand iets zeggen.

De slechte ethanol. Wat niet werkt, waar een oorzaak van falen ligt, is ethanol uit voedsel of uit plantages. Ethanol 1.0 is gemaakt van suikerriet in Brazilië en is zeker geen groene brandstof. Net zo weinig maïs of tarwe, waaruit biobrandstof wordt geproduceerd in Europa. Voor de pers was brandstof uit voedsel spul om schandalen mee te verweven. Er was een gebrek aan politieke wil, een tegenmaatregel, een Ecolabel voor E85 van plantaardig afval. Na een korte tijd begrepen consumenten. Brandstof uit voedsel. Ethanol is slecht. Ethanol is dood.

Waarom het ook mislukt. Eigenlijk is E85 in de tank een geniaal idee. CO2 neutraal op de weg, met geavanceerde, betaalbare verbrandingstechnologie, nauwelijks merkbare extra kosten. Misschien was dat te simplistisch en klantvriendelijk - en niet realistisch voor breder gebruik. De grote vraag naar E85, alleen uit plantaardig afval, zou niet te dekken zijn geweest. De grote fabrikanten waren alleen in bepaalde markten echt geïnteresseerd in het onderwerp. In Brazilië, in Zweden. De vele E85-modellen van VW bleven vrijwel geheel gereserveerd voor Scandinavië, de Europese rest maakte dat je de voorkeur gaf aan lekker diesel.

Saab en bio-ethanol. Saab heeft een speciale relatie met biobrandstof. Omdat Saab kon doen wat niemand anders kon doen. Meer kracht en een zuiver geweten. De uitzonderingsrelatie tussen Saab en E85 wordt BioPower genoemd. Het BioPower-concept is een bijproduct van onderzoek naar een meercompressiemotor met variabele compressie. de SVC Motor is nooit in productie gegaan, er bestaat nog maar één testvoertuig, maar 2006 Saab BioPower-motoren kwamen op de markt.

Voor mij dan reden om een ​​9-5 te kopen. Een bewuste keuze omdat ik dacht dat het concept moedig, intelligent en milieuvriendelijk was. En omdat het zo leuk was ...

Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug
Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug

De uitzonderingsrelatie van het uitzonderlijke merk Saab tot E85 heeft een naam: Trionic! Het intelligente motormanagement van Saab tovert in ethanol nog wat meer pk's en koppel. Dat was merkbaar in toegang en trekkracht. Bio-ethanol werd zoveel mogelijk bijgetankt. Vaak met een kleine omweg, met een zorgvuldige routeplanning door het uitgebreide netwerk van E85-benzinestations. Dat met de extra paarden zonder extra kosten alleen Saab kon. Het hogere verbruik, rond 20%, werd gecompenseerd door een groen geweten en de lage prijs aan de pomp.

Het einde van de uitzonderingsrelatie. Er is iets dat de oude Saab 9-5-generatie van nieuw (of de laatste) op de toekomst heeft. De Trionic. Ze bestaan ​​niet met de 9-5 NG, Robert Bosch leeft onder de motorkap. Hij doet zijn werk goed, maar is niet in staat om meer rijplezier en kracht van E85 te onthullen. Dienovereenkomstig werd zeldzame ethanol gevonden in de tank van mijn huidige 9-5 NG. Een afscheidsfeest voor afleveringen.

En als mijn benzinestation binnenkort E85 uit het programma haalt, dan is dat gewoon het geval. Een alternatief minder, het resultaat van een politiek proces dat niet moedig of groen wil zijn.

Duitsland staat niet alleen met het afscheid. In Zweden is E85 al jaren aan het achteruitgaan. Als je eco-fuel brandstoft, heb je ervoor betaald sinds het ethanol-voertuig is verlopen. Volvo verwijdert nu het assortiment E85-voertuigen volledig, Ford ook, en Audi gooit de modellen uit het programma. Volkswagen, van alle dingen, is de laatste fabrikant die de vlag van bio-ethanol hoog houdt met een Golf Estate.

Wat blijft er over? Bij de dispensers zijn er E5 en E10. Een plörre, politiek gewild, die niemand blij maakt. Of ethanol zweeft uit suikerriet of voedsel, niemand kan het uitsluiten. Met mijn E85-tank kon ik dat doen, alleen Zuid-Duits landbouwafval kwam uit de tank. Verfijnd in Duitsland. Politiek onschadelijk. Weg!

21-gedachten ook "Dag BioPower!"

 • Laten we eens kijken hoe lang het zal duren in onze tank. (

  Ik ben nog steeds op zoek naar een Bio Power Emplem voor mijn achterklep.
  heeft iemand een tip?

  • De emblemen van de achterklep zijn verkrijgbaar bij de Saab-dealer. Dit zijn de bestelnummers:

   12841799 9-5 NG

   12765204 9 5 OG & 9 3 II

   Als er geen verkoper in de buurt is, zijn er ook veel blogsupporters!

   • Bedankt, jij.
    Het laatste verzoek aan de vriendelijke had me niet geholpen. (

   • Omdat de zin of onzin, rijplezier en macht tijden toegevoegd gelaten bij E85 herwint 10 € voor een E1,4 weer de moeite waard in alles is goedkoper uit E85 maakt E10 weer zin.

    Tenminste als ik ga voor mijn extra consumptie.

    • Mijn tankstation zal het volledig uit het programma halen, zodra de tank leeg is. Dan is het alternatief verdwenen.

 • True, geweldige woorden!
  Laat de E85 - met pure Zuid-Duitse ingrediënten voor de landbouw - en mijn geweten mijn 9-5NG voeden - en heb genoten van de SAAB-technologie!

 • Ik dacht altijd dat dat een briljant alternatief was. Alleen de 100-litertank ontbrak in de Saab!

 • Beste Blogger,
  bedankt voor de woorden - vooral over de "slechte" ethanol, hoewel de citaten me storen. Het is niet echt een goede brandstof. Als je door Sleeswijk-Holstein of Nedersaksen rijdt, zie je dat veel boeren het landschap aan het verbouwen zijn om hun biogasinstallaties te bedrijven. De gevolgen zijn: uitsterven van bijenkolonies en dus geen bestuiving van planten, geen voedsel voor talrijke insecten, dus geen voedsel voor vogels, enz. - en veel camouflage en voedsel voor wild zwijn. Een ander gevolg: ons graan wordt geïmporteerd uit het Verre Oosten en natuurlijk wordt in de scheepsmotor veel brandstof gestookt - naar mijn mening een onzin, maar politiek gewenst. De kritiek op de energietransitie zou kunnen voortduren, maar hier is het niet aan de orde. Schone ethanol uit afval: graag. Maar als ik CO2 wil opslaan, in plaats van maisvelden, maak ik een bos dat zich duizendvoudig bindt aan CO2.

  • Monocultuur is altijd een probleem. We hebben relatief kleine velden en kleine bedrijven voor de deur. Maar zelfs daar is de intensieve maïsteelt een probleem. De populatie wilde zwijnen groeit snel, terwijl andere habitats in het wild worden gehouden. Een reden is E85, landbouwbrandstof. Een andere is de EU, die een landbouwsector politiek wil, in plaats van kleine en middelgrote ondernemingen te bevorderen en aldus diversiteit te behouden. Maar het onderwerp overschrijdt waarschijnlijk de grenzen van de blog.

 • Ja, de tank was het probleem. Zijn bijna 8 jaar met NEM-9 5 organische manier, maar een Inhoudsaanduiding tekort aan 75 68 liters (waarvan slechts 60 liter bruikbaar) met een verbruik van 20 30-% en het resulterende reeks maximum. 450-500 km in het dagelijks leven was al een nerveuze uitdaging. Als ik de extra paarden laat galopperen, was ik meestal na 400 km terug naar "mijn" E85-tank (die natuurlijk alleen via een omweg te bereiken was). Een 100-liter tank en een dichter E85-netwerk zouden het permanent nodig hebben gehad

 • Ik heb een 5-9 II SportCombi BioPower gereden gedurende meer dan 3-jaren (Hirsch upgrade naar 225 PS inbegrepen) en ik kijk altijd uit naar de extra boost van de prestaties. Een saabiges rijgevoel van alle eerste kwaliteit. Jammer dat E85 in Duitsland is aangenomen, maar ik hoop dat het in Oostenrijk nog langer zal worden aangeboden.

 • Ik zou graag willen weten hoe de Biopower-motor zich gedraagt ​​tegenover LPG. Dus meer in de richting van E85b of benzine. Hoe compatibel zijn de motoren met de hetere verbranding.

  • Ik rij beide, natuurlijk biogas bij 49 cent van liter geeft de voorkeur. Toen het upgraden van de Biopower-motor zelfs voordelig was omdat hij inherent hardere klepzittingen heeft - zo werd mij verteld. Omdat de inspanning groter is in de normale benzinemotor.
   Overigens heeft een boer uit Nedersaksen me verteld dat ze al heel lang de vloeibare mest naar de biogasinstallatie hebben verdreven. Great! Maar toen was de levering van kruidensubstanties toegestaan ​​en zelfs beter beloond. Sindsdien is de maïsteelt enorm in opkomst.
   Helaas worden in Duitsland dapper de politieke idioten gekozen voor de regering.

 • E85-brandstof is sneeuw van gisteren, tijdens ons verblijf lente en herfst 2015 in Zuid-Zweden hebben we niet bij de benzinestations gevonden. En dat zag er een paar jaar geleden heel anders uit. Ik herinner me 2006, waar het moeilijk was om diesel te vinden aan de benzinepompen.

  Nieuwe informatie is beschikbaar op het bedrijfsplan van NEVS, kijk eens naar de pagina Saabsunited. De nieuwe modellen van 2017 werden grof gepresenteerd, waardoor je meer wilt. Zijn namelijk veel hatchbacks hier. Dankzij Saabsunited was jij de eerste.

  • Waarom zeg je dit hier?
   Saabunited heeft het zojuist gekopieerd van P4 Väst,

  • Ik koop gewoon een 9-5-landgoed (combi) 2009 in het VK. 66,000-mijlen, heeft alle extra's en Sunroof ... zeer goed @ £ 5500.
   MAAR Ik houd mijn 9000 Anni (1998, stage 1-maptune) nu al mijn hele leven lang.

 • Hier is de link naar de modellen in het businessplan:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6323467

  Uiteraard is minstens de helft van de modellen NIET op de markt:
  - hopelijk geen sedan (echt niemand had het nodig, noch 9k noch 9-5)
  - hopelijk geen 3-deurcoupé (onpraktisch en Saab stond altijd voor "vorm volgt functie")
  - hopelijk geen SUV's (ole gas guzzlers)
  - hopelijk ...

  Hoe zit het in plaats daarvan:
  + kleine stadsauto (5türig en kort en wendbaar; BMW's cashcow is de mini !!!)
  + Kombi (is nog steeds voldoende voor gezinnen en is lichter en zuiniger dan SUV)
  + Combicoupe zoals de 9k of 900er (elegant en toch ruim)
  + en dan vlt. nog een versie met hoogbenige crosscountry voor de sectie paardentrailers / boswegen

  Oh, dat is niets anders dan NEVS * gefrustreerd *

  Ik zie maar twee manieren:
  + Betaalbare kleine elektrische auto in mini-formaat
  + Opvolger van de 9k. Er zat voldoende ruimte in en het was elegant en snel genoeg ook. Moderne 6-versnellingsbak met langvertaald 6.Gang kopen en klaar. Het beste met een achterklep als de Superb (klein als de sedan en groot als de CS)

  • Michèl werkt aan een uitgebreid artikel over het onderwerp dat vandaag online gaat.

  • Oh, oh, wat lees ik daar? Hopelijk geen 3-deurcoupé. Ik zou meteen een nieuwe 3-deur kopen als opvolger van de Viggen, de 93er Coupes, Aero met Viggenbody bijvoorbeeld, ziet er gewoon fantastisch uit, toch?

 • Zo jammer dat de E85 is gedemonteerd.
  First Holland (nooit in België aangeboden) maar nog steeds gelukkig in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
  Omdat ik uit de lucht ben met mijn 9-5 NG, Biopower, is deze E85 altijd een kameraad geweest. Iets meer verbruik maar geen 20% meer !!!
  Het wordt verdrietig wanneer E85 niet kan worden bijgetankt; Het was als een sport om dit benzinestation onderweg te vinden en te rijden.

 • In de gegeven situatie beschouw ik agroethanol als een etalage. En onder een andere situatie voor onrealiseerbaar. Zoals te zien is in dit Wikipedia-artikel:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Bioethanol#Energiebilanz
  levert een ton graan 8840 MJ ethanolenergie op. Maar 6417 MJ is nodig voor de teelt en productie. Dus alleen 2063 MJ is over. Gezien de situatie kan worden aangenomen dat de meeste van de 6417 MJ's worden bijgedragen door fossieldragers. De CO2-voetafdruk is dus niet zo groot, alleen 25% besparingen.

  Als je de energie die nodig is, maar ook volledig te bedekken van ethanol (die waarschijnlijk niet gaan, maar mentaal) om het areaal nodig zou verviervoudigen hetzelfde bedrag in de tanks van auto's te brengen. Wat kan niet worden gedaan.

  Of u de reeds gigantische gecultiveerde gebieden en de milieu-impact voor 25% -besparingen accepteert, of de voordelen toereikend zijn? Ik denk, nee. Daarom hoop ik op elektrische auto's, ondanks het belabberde perspectief op de batterijen.

Reacties zijn gesloten.