Dag BioPower!

De wereld kan een betere plek zijn. Een plek waar je CO2-neutraal zou kunnen zijn. Waar we de kassa van Saoedische potentaten niet zouden vullen met elke tankvulling. Ze financieren hun middeleeuwse regime en een gegarandeerd wereldbeeld dat ver verwijderd is van democratie. De wereld zou kunnen ... maar dat is het niet!

Saab 9-5 I BioPower
Saab 9-5 I BioPower

De belastingsubsidie ​​van E85 vervalt op 01.01.2016. Wat komen gaat, is duidelijk. Bio-ethanol, een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele energie, verdwijnt uit de pompen. Alles begon met grote ambities. E85 in Europa is ook een Zweeds verhaal en een stukje Saab-geschiedenis. Bio-ethanol en Saab, dat was een uitzonderlijke relatie.

De visie. Bio-ethanol moet worden verkregen uit bosafval en Zweden moet onafhankelijk worden van fossiele energie. De Zuid-Duitse versie: in plaats van houtsnippers zou het landbouwafval moeten zijn, beide ideeën zijn briljant - en zou hebben gewerkt als er naast de goede ethanol ook de slechte ethanol was geweest. Omdat tegen E85 in de tank, van plantaardig afval, niemand kan zeggen.

De slechte ethanol. Wat niet werkt, waar een oorzaak van falen ligt, is ethanol uit voedsel of uit plantages. Ethanol 1.0 is gemaakt van suikerriet in Brazilië en is zeker geen groene brandstof. Net zo weinig maïs of tarwe, waaruit biobrandstof wordt geproduceerd in Europa. Voor de pers was brandstof uit voedsel spul om schandalen mee te verweven. Er was een gebrek aan politieke wil, een tegenmaatregel, een Ecolabel voor E85 van plantaardig afval. Na een korte tijd begrepen consumenten. Brandstof uit voedsel. Ethanol is slecht. Ethanol is dood.

Waarom het is mislukt. E85 is eigenlijk een geniale slag in de tank. CO2-neutraal op de weg, met volwassen, betaalbare verbrandingstechnologie, nauwelijks merkbare meerkosten. Mogelijk was het te simpel en klantvriendelijk - en niet realistisch als het op grotere schaal zou worden gebruikt. De hoge vraag naar E85, alleen van plantaardig afval, zou niet zijn gedekt. De grote fabrikanten waren eigenlijk alleen in bepaalde markten geïnteresseerd in het onderwerp. In Brazilië, in Zweden. De vele E85-modellen van VW waren gereserveerd voor bijna heel Scandinavië, de rest van Europa maakte diesel bij voorkeur lekker.

Saab en bio-ethanol. Saab heeft een speciale relatie met biobrandstof. Omdat Saab kon doen wat niemand anders kon doen. Meer kracht en een zuiver geweten. De uitzonderingsrelatie tussen Saab en E85 wordt BioPower genoemd. Het BioPower-concept is een bijproduct van onderzoek naar een meercompressiemotor met variabele compressie. de SVC Motor is nooit in productie gegaan, er bestaat nog maar één testvoertuig, maar 2006 Saab BioPower-motoren kwamen op de markt.

Reden voor mij destijds om een ​​9-5 te kopen. Een bewuste keuze omdat ik het concept dapper, intelligent en milieuvriendelijk vond. En omdat het erg leuk was ...

Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug
Het uitzicht terug: Bloggers keren de spiegel terug

De uitzonderingsrelatie van het uitzonderlijke merk Saab tot E85 heeft een naam: Trionic! Het intelligente motormanagement van Saab tovert in ethanol nog wat meer pk's en koppel. Dat was merkbaar in toegang en trekkracht. Bio-ethanol werd zoveel mogelijk bijgetankt. Vaak met een kleine omweg, met een zorgvuldige routeplanning door het uitgebreide netwerk van E85-benzinestations. Dat met de extra paarden zonder extra kosten alleen Saab kon. Het hogere verbruik, rond 20%, werd gecompenseerd door een groen geweten en de lage prijs aan de pomp.

Het einde van de uitzonderlijke relatie. Er is iets dat de oude Saab 9-5-generatie voorloopt op de nieuwe (of laatste). De Trionic. Er bestaat niet zoiets met de 9-5 NG, Robert Bosch leeft onder de motorkap. Hij doet zijn werk goed, maar kan niet meer rijplezier en vermogen uit de E85 toveren. Ethanol werd daarom zelden aangetroffen in de tank van mijn huidige 9-5 NG. Afscheid van afbetalingen.

En als mijn benzinestation binnenkort E85 uit het programma haalt, dan is dat gewoon het geval. Een alternatief minder, het resultaat van een politiek proces dat niet moedig of groen wil zijn.

Duitsland is niet de enige die afscheid neemt. In Zweden is de E85 al jaren in verval. Degenen die groene brandstof tanken, betalen ervoor sinds de subsidie ​​voor ethanolvoertuigen afliep. Volvo schrapt nu zijn assortiment E85-voertuigen volledig, net als Ford, en Audi schrapt ook de modellen uit het assortiment. Volkswagen, van alle mensen, is de laatste fabrikant die de vlag van bio-ethanol hoog houdt met een Golf Variant.

Wat blijft er over? Bij de dispensers zijn er E5 en E10. Een plörre, politiek gewild, die niemand blij maakt. Of ethanol zweeft uit suikerriet of voedsel, niemand kan het uitsluiten. Met mijn E85-tank kon ik dat doen, alleen Zuid-Duits landbouwafval kwam uit de tank. Verfijnd in Duitsland. Politiek onschadelijk. Weg!

21 gedachten over 'Dag BioPower!"

 • blanco

  In de gegeven situatie beschouw ik agroethanol als een etalage. En onder een andere situatie voor onrealiseerbaar. Zoals te zien is in dit Wikipedia-artikel:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Bioethanol#Energiebilanz
  levert een ton graan 8840 MJ ethanolenergie op. Maar 6417 MJ is nodig voor de teelt en productie. Dus alleen 2063 MJ is over. Gezien de situatie kan worden aangenomen dat de meeste van de 6417 MJ's worden bijgedragen door fossieldragers. De CO2-voetafdruk is dus niet zo groot, alleen 25% besparingen.

  Als je echter ook de benodigde energie volledig uit ethanol haalt (wat waarschijnlijk niet mogelijk is, maar mentaal), zou het bebouwde gebied verviervoudigen om dezelfde hoeveelheid in de tanks van de auto's te brengen. Wat niet kan worden gedaan.

  Of u de reeds gigantische gecultiveerde gebieden en de milieu-impact voor 25% -besparingen accepteert, of de voordelen toereikend zijn? Ik denk, nee. Daarom hoop ik op elektrische auto's, ondanks het belabberde perspectief op de batterijen.

 • blanco

  Zo jammer dat de E85 is gedemonteerd.
  First Holland (nooit in België aangeboden) maar nog steeds gelukkig in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
  Omdat ik uit de lucht ben met mijn 9-5 NG, Biopower, is deze E85 altijd een kameraad geweest. Iets meer verbruik maar geen 20% meer !!!
  Het wordt verdrietig wanneer E85 niet kan worden bijgetankt; Het was als een sport om dit benzinestation onderweg te vinden en te rijden.

 • blanco

  Hier is de link naar de modellen in het businessplan:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6323467

  Uiteraard is minstens de helft van de modellen NIET op de markt:
  - hopelijk geen Sedan (echt niemand nodig, noch was de 9k noch de 9-5 bijzonder populair)
  - Hopelijk geen 3-deurs coupé (onpraktisch en Saab stond altijd voor "vorm volgt functie")
  - hopelijk geen SUV's (olle fuel guzzlers)
  - hopelijk ...

  Hoe zit het in plaats daarvan:
  + kleine stadsauto (5türig en kort en wendbaar; BMW's cashcow is de mini !!!)
  + Kombi (is nog steeds voldoende voor gezinnen en is lichter en zuiniger dan SUV)
  + Combicoupe zoals de 9k of 900er (elegant en toch ruim)
  + en dan vlt. nog een versie met hoogbenige crosscountry voor de sectie paardentrailers / boswegen

  Oh, dat is niets anders dan NEVS * gefrustreerd *

  Ik zie maar twee manieren:
  + Betaalbare kleine elektrische auto in mini-formaat
  + Opvolger van de 9k. Er zat voldoende ruimte in en het was elegant en snel genoeg ook. Moderne 6-versnellingsbak met langvertaald 6.Gang kopen en klaar. Het beste met een achterklep als de Superb (klein als de sedan en groot als de CS)

  • blanco

   Michèl werkt aan een uitgebreid artikel over het onderwerp dat vandaag online gaat.

  • blanco

   Oh, oh, wat lees ik daar? Hopelijk geen 3-deurcoupé. Ik zou meteen een nieuwe 3-deur kopen als opvolger van de Viggen, de 93er Coupes, Aero met Viggenbody bijvoorbeeld, ziet er gewoon fantastisch uit, toch?

 • blanco

  E85-brandstof is sneeuw van gisteren, tijdens ons verblijf lente en herfst 2015 in Zuid-Zweden hebben we niet bij de benzinestations gevonden. En dat zag er een paar jaar geleden heel anders uit. Ik herinner me 2006, waar het moeilijk was om diesel te vinden aan de benzinepompen.

  Nieuwe informatie is beschikbaar op het bedrijfsplan van NEVS, kijk eens naar de pagina Saabsunited. De nieuwe modellen van 2017 werden grof gepresenteerd, waardoor je meer wilt. Zijn namelijk veel hatchbacks hier. Dankzij Saabsunited was jij de eerste.

  • blanco

   Waarom zeg je dit hier?
   Saabunited heeft het zojuist gekopieerd van P4 Väst,

  • blanco

   Ik heb net een 9-5 stationwagen (combi) 2009 in het VK gekocht. 66,000 mijl, heeft alle extra's en zonnedak… .zeer goed @ £ 5500.
   MAAR Ik houd mijn 9000 Anni (1998, stage 1-maptune) nu al mijn hele leven lang.

 • blanco

  Ik zou graag willen weten hoe de Biopower-motor zich gedraagt ​​tegenover LPG. Dus meer in de richting van E85b of benzine. Hoe compatibel zijn de motoren met de hetere verbranding.

  • blanco

   Ik rijd beide, natuurlijk heb ik het liefst biogas voor 49 cent per liter. Tijdens de retrofit was de Biopower-motor zelfs een voordeel omdat hij inherent hardere klepzittingen heeft, kreeg ik te horen. De inspanning is groter met een normale benzinemotor.
   Overigens heeft een boer uit Nedersaksen me verteld dat ze al heel lang de vloeibare mest naar de biogasinstallatie hebben verdreven. Great! Maar toen was de levering van kruidensubstanties toegestaan ​​en zelfs beter beloond. Sindsdien is de maïsteelt enorm in opkomst.
   Helaas worden in Duitsland dapper de politieke idioten gekozen voor de regering.

 • blanco

  Ik heb een 5-9 II SportCombi BioPower gereden gedurende meer dan 3-jaren (Hirsch upgrade naar 225 PS inbegrepen) en ik kijk altijd uit naar de extra boost van de prestaties. Een saabiges rijgevoel van alle eerste kwaliteit. Jammer dat E85 in Duitsland is aangenomen, maar ik hoop dat het in Oostenrijk nog langer zal worden aangeboden.

 • blanco

  Ja, de tank was het probleem. Ik ben ook bijna 8 jaar op pad geweest met een 9-5 Bio, maar een tankinhoud tekort van 75 naar 68 liter (waarvan slechts ongeveer 60 liter bruikbaar was) met een meerverbruik van 20-30% en de resulterend bereik van max. 450-500 km in het dagelijks leven was een nerveuze uitdaging. Toen ik de extra paarden daadwerkelijk liet galopperen, was ik meestal na 400 km weer terug bij "mijn" E85-tankstation (wat natuurlijk alleen via een omweg te bereiken was). Het zou op de lange termijn een tank van 100 liter en een nauwer E85-netwerk nodig hebben

 • blanco

  Beste Blogger,
  bedankt voor de woorden - vooral over de "slechte" ethanol, hoewel de aanhalingstekens me storen. Het is eigenlijk geen goede brandstof. Als u door Sleeswijk-Holstein of Nedersaksen rijdt, ziet u dat tal van boeren het landschap vervuilen om hun biogasinstallaties te laten werken. De gevolgen zijn: de bijenvolken sterven uit en daardoor is er geen bestuiving van de planten, geen voedsel voor tal van insecten, dus geen voedsel voor vogels etc. - en veel camouflage en voedsel voor wilde zwijnen. Nog een gevolg: ons graan wordt geïmporteerd uit het Verre Oosten, en natuurlijk wordt er zware olie verbrand in de scheepsmotor - een absurditeit naar mijn mening, maar politiek gewenst. De kritiek op de energietransitie zou kunnen voortduren, maar is hier off-topic. Schone ethanol uit afval: welkom. Maar als ik CO2 wil besparen in plaats van maïsvelden, creëer ik een bos dat duizend keer zoveel CO2 bindt.

  • blanco

   Monocultuur is altijd een probleem. We hebben relatief kleine velden en kleine bedrijven voor de deur. Maar zelfs daar is de intensieve maïsteelt een probleem. De populatie wilde zwijnen groeit snel, terwijl andere habitats in het wild worden gehouden. Een reden is E85, landbouwbrandstof. Een andere is de EU, die een landbouwsector politiek wil, in plaats van kleine en middelgrote ondernemingen te bevorderen en aldus diversiteit te behouden. Maar het onderwerp overschrijdt waarschijnlijk de grenzen van de blog.

 • blanco

  Ik dacht altijd dat dat een briljant alternatief was. Alleen de 100-litertank ontbrak in de Saab!

 • blanco

  True, geweldige woorden!
  Ik voedde ook graag de E85 - met pure Zuid-Duitse landbouwingrediënten - en een zuiver geweten voor mijn 9-5NG ... - en genoot van de SAAB-technologie!

 • blanco

  Laten we eens kijken hoe lang het zal duren in onze tank. (

  Ik ben nog steeds op zoek naar een Bio Power Emplem voor mijn achterklep.
  heeft iemand een tip?

  • blanco

   De emblemen van de achterklep zijn verkrijgbaar bij de Saab-dealer. Dit zijn de bestelnummers:

   12841799 9-5 NG

   12765204 9-5 bovenverdieping & 9-3 II

   Als er geen verkoper in de buurt is, zijn er ook veel blogsupporters!

   • blanco

    Bedankt, jij.
    Het laatste verzoek aan de vriendelijke had me niet geholpen. ; (

   • blanco

    Omdat de zin of onzin, rijplezier en macht tijden toegevoegd gelaten bij E85 herwint 10 € voor een E1,4 weer de moeite waard in alles is goedkoper uit E85 maakt E10 weer zin.

    Tenminste als ik ga voor mijn extra consumptie.

    • blanco

     Mijn tankstation zal het volledig uit het programma halen, zodra de tank leeg is. Dan is het alternatief verdwenen.

Reacties zijn gesloten.