Hoe ik bij Saab ben gekomen ...

Er was een tijd dat er alleen plaats was voor Alfa's in mijn garage. Leuk maar diva-achtig. Elke keer dat ik mijn contactsleutel in het linkerslot stak, moest je een kort gebedje zeggen. Meestal begon het, maar niet altijd…. Italiaanse elektra.

Saab 9-3 II Convertible
Saab 9-3 II Convertible

Iedereen die ooit de aanleg van de openbare stroomvoorziening voor huizen in Italië heeft gezien, is niet langer verbaasd: het contactslot zit tenminste aan de linkerkant; alleen Porsche en Alfa's hebben dit ter plaatse! Mijn autokeuze is altijd individualistisch geweest.

Toen kwam de herfst van 2012. Ik wilde voor mijn Spider Cabrio zorgen en mijn eeuwenoude autoverzekering stond op het punt "af te lopen". Wat is er duidelijker dan een winterauto, dacht ik! Omdat ik als klein kind altijd zomervakanties in Denemarken doorbracht met mijn ouders, herinnerde ik me de koele, toen oude auto's die de zoute lucht trotseerden, een gigantische kofferbak en, als ik het me goed herinner, het contactslot in het midden. Welk merk was dat ook alweer? Juist, Saab! Dezelfde fabrikant die gevechtsvliegtuigen bouwde die laag over de Noordzee vlogen en twee kleine driehoekige vleugels aan de voorkant hadden, Saab 37 Viggen….

Ik zocht op internet en vond een goedkope Saab 900 II gebouwd in 1994 bij mij in de buurt. Ik ging erheen, maakte een proefrit en werd meteen het slachtoffer van de "Saab-ziekte" ... Dus reed ik de eerste winter in een Saab 900 II. Het gevoel van rijden door de sneeuw in een Saab is onbeschrijfelijk. Toen op een ochtend de Seat Ibiza van mijn vrouw niet startte bij -21 °, omdat de Spaanse batterij duidelijk niet gebouwd was voor een Midden-Europese winter en ik in mijn Saab uit 1994 stapte, de sleutel in het centrale contactslot stak, klonk de typische Saab DingDong en het De motor startte zonder aarzelen en mijn vrouw was verbaasd.

Saab 9-3, serie 1
Saab 9-3, serie 1

Saab, geboren uit Jets, zei ik zachtjes tegen mezelf. Ik las veel over Saab en besefte heel snel dat mijn Alfa-liefde steeds meer verdween. De spin was verkocht, ook al had ik het geld niet, wat ik me voorstelde. Er moest een nieuwe cabriolet komen! Fabrikant: Saab! Dat is hoe de zoektocht begon! En toen was het toeval in het spel, in mijn woonplaats in Forchheim, Obfr., Werd een zwarte Saab 93 AERO-cabriolet verkocht. Bouwjaar 2006, 140.000 km. Prijs was acceptabel, vooral checkbook onderhouden op Saab Kellermann in Erlangen! Klasse Saabschrauberstätte!

De rest wordt snel verteld! Korte proefrit, gekocht! Sindsdien vergezelt onze Saabrio ons in het dagelijks leven, maar ook op heerlijke vakantiereizen. Na de Motte, Saab - thuis op lange reizen. Dus krulden we openlijk op Corsica's passen en in dromerige zanderige baaien, of reden we over de kustweg aan de Codte d'Azur zoals Grace Kelly en Gary Cooper ... Ook de grootste rotonde ter wereld, de Place de la Concorde in Parijs, in de Saab 93 AERO, een ontspannen traktatie!

Maar aangezien je de 93 AERO niet door zout en sneeuw beweegt, heb ik deze droom van een auto niet meer en miste ik nog steeds het klassieke Saab-gevoel, ik kocht in de herfst van 2014 nog een 93 I SE gebouwd in 2000, met een lichtgekleurd lederen interieur en zoals mijn Saabrio , ook in het zwart! Ik vind het heerlijk om in mijn Saab's te stappen, de motor te starten met de contactsleutel in het midden, vertragen om te cruisen en 's nachts mijn nachtpaneel aan te zetten ...

Een ding is duidelijk, het was niet mijn laatste Saab….

Saab-lezer 2015
Saab-lezer 2015

Dank aan Christian voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We belonen elke publicatie op de blog met een exclusieve Saab-lezer!

9 gedachten over 'Hoe ik bij Saab ben gekomen ..."

 • blanco

  Op een bepaald moment bij de aankoop van het artikel is de 900-II verdwenen - wat is ermee gebeurd?

  • blanco

   .... rennen, niet kopen.
   Het antwoord op 900-II blijft me interesseren.

 • blanco

  Gelukkig is de blog terug. Als overtuigd Facebookverweigeriger kon ik er niet achter komen wat er aan de hand was. Dat was echt een koude terugtrekking. Doe dat alsjeblieft niet meer met mij (en zeker veel andere lezers ook)

 • blanco

  falkatrin,
  Na jouw reactie durf ik ook.
  Ik heb alleen een SAAB 9-5 stationwagen gebouwd in juni 2006 diesel. Eens kijken ... misschien zal ik tot vandaag mijn SAAB-verhaal schrijven met SAAB 96 Bj 1960 over SAAB 99 Ems.
  Groeten uit de hoofdstad

 • blanco

  En nog een merk met ontsteking aan de linkerkant: Lada! Althans in het midden van de 90er-jaren tot de tijden van de ambtenarij, toen ik mocht rijden met een Lada-stationwagon op wielen

 • blanco

  Leuk verhaal! Groeten van middlfrangn tot Forchheim!

 • blanco

  Wartburg heeft de ontsteking aan de linkerkant, maar helaas is er niet langer het merk, de redenen kunnen worden beargumenteerd.
  De auto's waren niet divaish maar praktisch. Alles wat u nodig hebt om van A naar B te komen

 • blanco

  Italianen bouwen fantastisch mooie auto's, die helaas niet altijd exemplarisch zijn voor betrouwbaarheid.

  Japanse bouwen (s) betrouwbare auto's, die helaas niet altijd een oester van schoonheid zijn.

  Van de logische verbinding van beiden kwam toen Alfa Romeo Arna

Reacties zijn gesloten.