Mijn eerste SAAB 2015

Hoe kun je zo gek zijn en je eerste SAAB kopen in jaar 2015? Ook een SAAB van 15 jaar oud. Eigenlijk zijn mijn vrouw en ik blij geweest om grote Fransen te rijden. Met veel comfort en met een voorliefde voor extravagant.

2015. De eerste Saab van Olaf.
2015. De eerste Saab van Olaf.

Het begon allemaal toen mijn grootvader in het jaar 1981 een Citroen GSA Pallas mocht kopen. Eigenlijk puur toeval, want hij had een registratie op een LADA-run. 12-15 was jaren van tevoren besteld in de DDR!

Deze auto was als een nieuwe ster. Lupentacho, Einspeichenlenkrad met operationele satellieten, dubbele carburateurs met een viercilinder boxermotor waren uitermate exotisch - vooral in de DDR. En het was leuk toen ik tien jaar later deze auto mocht besturen. Dit werd gevolgd door CX, XM, Xantia V6 (zeer zeldzaam) en een Renault VelSatis. Eigenlijk was de C6 van Citroen de volgende auto op mijn plan omdat onze geliefde VelSatis een grote motorstoring had en in de werkplaats zat.
Op die 2015-lentedag gingen mijn vrouw en ik naar mijn bedrijfswagen in de parkeergarage. Naast onze auto was een cabriolet. Mijn vrouw wees naar de cabriolet en zei: "O, maar het is prachtig." En ik zei: "Dit is een SAAB 900 Turbo"!

Halverwege de jaren tachtig had ik mijn eerste ontmoeting met SAAB. Ik was terug op een fotosafari met mijn vouwfiets en gefotografeerde auto's om mijn fotocollectie te voltooien. Een auto zorgde voor hoofdpijn. Ik ontdekte een voertuig dat op de SAAB stond. Ik kende SAAB niet. De vorm was anders dan andere auto's - eigenzinnig maar ook fascinerend. De hoekige koplampen pasten naar mijn mening niet bij de slanke vorm van het lichaam. Het was een SAAB 96. In het begin kon ik het niet uitvinden tot een paar maanden later zag ik commercials van de nieuwe SAAB 9000 op tv. "Thuis op lange reizen" was de naam van het spel - en wat een geweldige auto was dit over een eeuwig lange brug. Wow! Dus dat was de puzzel oplossing!

Daarna ontdekte ik meer SAAB's. Ik kan niet zeggen dat ik de 99 of 900er op dat moment echt leuk vond. SAAB's zijn auto's die niet direct gedropped willen worden. Er moet iets volwassen worden. In de loop van de jaren nam mijn bewondering voor de auto's van dit merk toe, juist omdat ze zo onaangepast waren en er dus ook eigenaar van waren. Maar ik reed op grote Citroën en was er zeer tevreden mee.

Na die dag in de ondergrondse parkeergarage hebben we overwogen of we de VelSatis weer fit moesten maken of niet proberen met een cabriolet. Het transportprobleem voor kind en kegel werd opgelost door mijn bedrijfswagen. Een cabriolet met vier zitplaatsen zou in de zomer een niet te onderschatten pretfactor moeten zijn en 4-mensen en kinderwagens kunnen ook in een SAAB-cabriolet worden vervoerd.

Ik heb onderzoek gedaan op internet en op Saabblog.net na ervaringen met de SAAB 900 convertible! Ik had de SAAB-achteruitgang jaren geleden met grote spijt gevolgd. Toch bewonderde ik nog steeds de vorm en stijl, de extravagantie, veiligheid, levensduur en het imago van het merk. Het was belangrijk dat onze lokale SAAB-dealer in Halle (Saale) de loyaliteit van het merk en de levering van reserveonderdelen door ORIO lijkt te waarborgen.

Kortom, 900er kwam in vraag. We hebben enkele proefritten gemaakt met potentiële kandidaten in en rond Berlijn. Helaas heeft niemand ons echt overtuigd. Het waren allemaal mooie proppen dozen.
Het werd ons duidelijk - om een ​​echt goede 900-convertible te vinden, moet je al een bedrag van vijf cijfers betalen. Dat ging over het budget dat we bereid waren te besteden. Immers, onze VelSatis was nog steeds in discussie. Toen keek ik rond in jongere modeljaren.

Bij toeval vond ik bijna om de hoek een prachtige SAAB 9-3 I Limited Edition zwart met licht leer, geweldige originele SAAB-wielen, een perfect traceerbare geschiedenis en slechts 100.000 km op de klok. Het moest een droom zijn! Dus snel gekocht en bijna de VelSatis weggegeven ...

In de zomer reden we met de SAAB rond de 10.000km. Het is zo leuk om op pad te gaan. We zijn beiden in de ban van deze geweldige auto. Het ziet er niet naar uit dat het al 15 jaar oud is. Hij is tijdloos. Soms ga ik gewoon naar de garage om te kijken en te genieten van de gebalanceerde vorm. Nu en dan staat de geweldige 900er cabriolet naast de schuld voor het hele ding.

Dan springt mijn hart.

Saab-lezer 2015
Saab-lezer 2015

Met dank aan Olaf voor zijn Saab-verhaal! Heeft u ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We belonen elke publicatie op de blog met een exclusieve Saab-lezer!

8 gedachten over 'Mijn eerste SAAB 2015"

 • Leuk om een ​​andere Saab op de weg in Halle te kennen ..

 • Veel dank aan alle Saabonauten en veel succes aan alle kanten.

 • Leuk verhaal, ook bedankt! VelSatis, ook een hele grote auto, wordt alleen bekroond door de Avantime!

  Dat deed je goed met de Saab! Mijn twee 93ers zijn 1998 en 2000, beide nog in zeer goede staat en niemand heeft deze franjes nodig! Let op de geleding van de veerpoten (veerkoepel), waar ze gaan roesten!
  Altijd goede rit en groeten uit de CH

 • 2 prachtige SAAB-cabrio's in de ondergrondse parkeergarage… 🙂
  Gefeliciteerd met je beslissing! Goede tijd en plezier met de trol!

 • Dit jaar kocht ik, hoewel ik al twee SAAB's heb, een derde, een 9,3 I, gebouwd in 2002 met 223.500 km. Heeft er geen spijt van gehad, hij rijdt nog steeds geweldig. het is mijn elfde SAAB !!!

 • Mooie en voor mij op elk moment traceerbare ontwikkeling. Ik sluip vaak de garage in en ben blij dat ik mijn 9-I convertible kan bekijken. Alleen Saabians voelen zich zo !!!!

 • Goed geschreven, dat is gewoon SAAB! Altijd goede rit!

 • Leuk verhaal.
  Hopelijk, als de noodzakelijke verandering aanwezig is, kan ik zo'n bals van mij vertellen.
  VG uit Leipzig

Reacties zijn gesloten.