Het NEVS-masterplan voor SAAB

"Het enige dat anders is, is alles"- zo zou ik samenvatten wat er gebeurde toen het nieuw gevormde National Electric Vehicle Sweden (NEVS) in juni 2012 de belangrijkste activa van SAAB Automobile AB verwierf. Een klein bedrijf dat de erfenis van een iconisch merk overnam met als doel elektrische voertuigen te bouwen . Er werden enorme verwachtingen gewekt, vooral van de kant van de SAAB-fans. Drie jaar zijn verstreken en zo'n 400 MY14 9-3's en zeven 9-3EV-prototypes verlieten de productielijn. De eerdere financiële uitdagingen zijn aangepakt, er is een hele reeks nieuwe partnerschappen in China en nu Turkije aangekondigd, maar er rollen nog steeds geen nieuwe SAAB's van de Stallbacka-assemblagelijn. Klinkt als een doemscenario? Niet noodzakelijk ... IMG_8966Later vandaag organiseren de auteurs van SAAB een vergadering met de titel "Wat werkelijk is gebeurd met SAAB? ”. Svenska Dagbladet-journalist Jonas Fröberg, voormalig vice-minister van economische zaken Jöran Hägglund en TV4-verslaggever Jens B. "SAAB's sista strid" ("SAAB's laatste gevecht") gaat ook kort in op het NEVS-tijdperk. Ik heb ze alle vier gelezen en vanuit mijn perspectief zijn ze allemaal erg verhelderend en helpen ze de verschillende stukjes van de puzzel in elkaar te zetten.

WP_20151019_13_41_14_RawWaarom breng ik dit ter sprake? Naast het feit dat deze bijeenkomst plaatsvindt in Trollhättan, de X-2009-periode 2012-9-periode. SAKE Automobile's overname van "the evil GM" door de kleine Spyker Cars en zijn flamboyante CEO. 5-9NG en 4-XNUMXX kwamen op de markt en er was een geweldige en positieve buzz. Toen de grote anticlimax met het faillissement. Iedereen heeft SAAB dood verklaard. Toen kwam NEVS.

Nevs.
Nationaal elektrisch voertuig Zweden. - "Zeg dat nog een keer? Alleen elektrische voertuigen? En zij willen de SAAB Automobile-activa overnemen? Ik snap het niet. " Grote verwarring op de markt, vooral onder de die-hard SAAB-fans, werd veroorzaakt door dit nieuw gevormde bedrijf dat eigendom is van Kai Johan Jiang, een Chinees-Zweedse zakenman. Weer een schok. Een Chinese eigenaar. Wat nu? Ik herinner me de presentatie van Mattias Bergman op het Saabfestival in 2013 nog goed. Op dat moment had hij de leiding over PR voor NEVS en er waren slechts een paar maanden verstreken sinds ze de belangrijkste activa van SAAB Automobile hadden verworven. In 2013 was het aantal verkochte elektrische voertuigen in Zweden erg laag. Mijn guestimate is hooguit een paar honderd, en dat voor een land dat beweerde voorop te lopen op dit gebied. In veel andere markten over de hele wereld had men niet eens een elektrische auto gezien, laat staan ​​het concept begrepen of er zelfs een gereden of gekocht.

Deze slideshow is JavaScript nodig.

Bergman begint zijn presentatie met het praten over de trotse erfenis van SAAB-innovaties. De overgrote meerderheid van de vervuilers zegt dat ze op zoek zijn naar een goed alternatief voor de NEVS-missie: het bouwen van hoogwaardige elektrische voertuigen onder het merk SAAB.

IMG_8699
Mattias Bergman en Erik Carlsson op het 2013 Saab-festival.

"Mr. SAAB ", wijlen Erik Carlsson, vergezelde Bergman op het podium aan het einde van de presentatie en verklaarde zo dat hij geloofde dat hij een NEVS-supporter was. Die verklaring trok een volmondig applaus, maar de vragen en twijfels blijven in de hoofden van veel mensen hangen. De fans verwachtten te horen over nieuwe op turbo gebaseerde modellen. Ze wilden weten hoe ze eruit zouden zien en wanneer ze beschikbaar zouden worden in hun respectievelijke landen. Niet alleen China. En waarom alleen elektrische voertuigen? Niemand anders deed dit en de infrastructuur was er niet ...

cuting-the-band-for-start-of-productie
De loco-burgemeester van Qingdao, de Zweedse minister van Economische Zaken Annie Lööf och nevs belangrijkste eigenaar Kai Johan Jiang snijden van het lint aan de productie start van de MY14 SAAB 9-3 Aero Sedan, December 2013. Foto: NEVS.

De dingen zijn echt versneld. NEVS begon honderden mensen aan te nemen en herstartte de productie feitelijk. Van de SAAB 9-3 op basis van het Epsilon-platform. Met een benzinemotor. Voor de Zweedse markt. Maar wacht even. Zei ze niet dat ze elektrische voertuigen gingen produceren? Tijdens zijn eerdere toespraak had Bergman bevestigd dat NEVS een nieuwe aandeelhouder had, de Chinese stad Qingdao. Conventionele 9-3's eerste. NEVS om in financiële problemen te komen, met een alsnog stopte productie, ontslagen en een aanvraag tot reorganisatie. Het Qingdao-avontuur heeft een positief effect gehad dat de fabriek opnieuw had en dat is een aanzienlijk deel van het kritieke aanbod ketting werd hersteld. 400 gloednieuw MY14 SAAB 9-3's zijn gemaakt. Ik ben de trotse eigenaar van één en geniet er elke dag stilletjes van.

Het enige dat ik wil benadrukken uit de reorganisatie fase echter, is het plan dat werd gedeeld met de rechtbank en de schuldeisers. Het document legt de plannen van de NEVS vrij duidelijk uit en hoe ze deze willen bereiken. Als je het nog niet gelezen hebt, moedig ik je aan om het te lezen. De bottom line is dat hun belangrijkste doel blijft premium auto's ontwikkelen, produceren en op de markt brengen onder het SAAB-merk voor een wereldwijde markt, Dit wordt "plan A" genoemd. Het tweede deel van het plan is aanbieden contract productie, In wezen het genereren van inkomsten van alle services voor 3rd partijen, van ontwerp en testen tot productie. Dit wordt "plan B" genoemd en is daarom bekend als "NEVS Industrial Services". Bergman's presentatie op het Saab-festival van dit jaar (nu als de NEVS-president) is misschien wel de beste levering. Nogmaals, als u de afschrift van deze toespraak maar toch zou ik u zeer aanmoedigen om dit te doen.

Uitverkopen naar China?
Dan in juni, kort na het Saab-festival, NEVS aangekondigd dat ze een nieuwe aandeelhouder hadden verworven en een volledig nieuwe fabriek zouden bouwen plus een R & D-centrum in Tianjin, China. Tegelijkertijd werd een andere aandeelhouder, SRIT, aangekondigd en slechts vier dagen later raakte de eerste schop voor de nieuwe fabriek de grond in China en werden er nog meer partners aangekondigd: Teamsun en Bank of China. Interessant is dat deze waarschijnlijk het meest verward en achterdochtig zijn op de markt. Verklaringen zoals "alles is gewoon een dekmantel, ze geven niets om SAAB en verkopen gewoon aan China en sluiten dan Trollhättan"En erger circuleerde, maar bevestigde in wezen dat het verband tussen de aankondigingen en het grotere plaatje niet duidelijk was. Het belangrijkste is dat NEVS partners nodig heeft. Just Kai Johan Jiang's New Modern Energy Holdings (NME) als hoofdaandeelhouder is niet genoeg. Om het businessplan uit te voeren, zijn de financiële middelen nodig, maar ook toegang tot markten en technologie. Tianjin, een stad met 16 miljoen inwoners, levert op veel van deze aspecten. Parijs bevestigt dat 80% van alle luchtvervuiling wordt veroorzaakt door stedelijke gebieden). Zoals Tianjin staat onder directe controle van de centrale overheid, de toegang tot de Chinese markt met zijn bijna 1,5 biljoen mensen (dat is meer dan Europa, Australië en Noord-Amerika samen) naar verwachting aanzienlijk makkelijker. Als onderdeel van de overeenkomst wil NEVS expertise leveren voor het bouwen en runnen van de nieuwe lokale fabriek en de ontwikkeling van de EV voor de Chinese markt. En niet zomaar EV. Door de nieuwe partnerschappen twee IT-bedrijven, de eerder genoemde SRIT (State Research Information Technology Co, gedeeltelijk in handen van China Unicom, een van de grote grootste telco van de wereld) en Teamsun, technologieën zoals de zelfrijdende auto zijn gepland om te ontwikkelen. Dus in plaats van 'uit te geven' aan China, verwerft NEVS markttoegang tot de 2 van de wereldnd grootste economie, R&D en investeringsdollars. De nieuwe fabriek en het R & D-centrum in China zijn bedoeld om te produceren voor de binnenlandse markt, terwijl Trollhättan het hoofdkantoor en de belangrijkste productie- en R & D-faciliteit blijft, gericht op de rest van de wereld.

In augustus was de samenwerking met Dongfeng Motors dat aangekondigd. Hoewel niet algemeen bekend, zijn ze een van de grootste autofabrikanten ter wereld en bezitten ze 14% van de Peugeot Citroën Group. Voor NEVS is dit een zeer belangrijke stap, vooral omdat het hen toegang geeft tot de koopkracht van Dongfeng. De output van Dongfeng was vorig jaar bijna 4 miljoen eenheden, terwijl de volumes die NEVS overweegt voor hun eigen line-up onder "plan A" in het lagere 5-cijferige bereik liggen. Er is geen raketwetenschapper voor nodig om te begrijpen dat dit enorme kostenvoordelen kan opleveren. Tel daar een samenwerking aan de R & D-kant bij op en er is meer kosten- en tijdwinst mogelijk.

De partner aankondiging die half oktober kwam, was die van TÜBITAK en het nationale autoproject van Turkije. Hoewel dit geen investering en eigendomsoverdracht inhoudt, lijkt het laatste partnernieuws op het eerdere nieuws met de stad Tianjin. Wederom een ​​nieuwe fabriek en ontwikkeling en productie voor de binnenlandse markt, maar deze keer hebben we het over NEVS die het MY14 9-3-platform in licentie geeft en diensten verkoopt om Turkije te helpen bij het realiseren van hun nationale autoproject.

** start update 9 november **
Op 21 oktober is er weer een stukje aan de puzzel toegevoegd. Er werd een overeenkomst getekend met het Japanse halfgeleiderbedrijf Renesas Electronics Corporation. Renesas is een beursgenoteerd bedrijf met bijna 40,000 werknemers en is een joint venture tussen Hitachi, Mitsubishi Electric en NEC. Volgens de persaankondiging zullen NEVS en Renesas samenwerken om geavanceerde auto-elektronicatechnologieën te bouwen. De bedrijven zullen zich bezighouden met de ontwikkeling van hoogwaardige automobielbesturingssystemen voor nieuwe energievoertuigen. Dit omvat R&D op het gebied van motoraandrijfsystemen, auto-informatiesystemen, ADAS (Advanced Driving Assistance System) en veiligheidscontrolesystemen, en zal zich ook uitstrekken tot de ontwikkeling van nieuwe automobieltoepassingen zoals met de cloud verbonden systemen.
Dus na SRIT en Teamsun heeft een andere belangrijke speler toegevoegd aan het team dat wil werken aan slimme auto-oplossingen.
** einde update 9 november **

Ik probeerde de momenteel bekende spelers en hun respectieve functies in het onderstaande schema te visualiseren.

Nevs-partners-Nov2015_

Nieuwe SAAB EV's van Trollhättan ...
En opnieuw de vragen: "Geweldig met al deze partnerschappen, maar als het gaat om nieuwe SAAB's die ik kan en wil kopen in mijn eigen land? NEVS heeft tot nu toe niets anders gedaan dan meer van de oude 9-3, wanneer ze eindelijk iets nieuws laten zien? Onder Spyker werd de fabriek op zijn minst vrijgegeven."Interessant. Toen Spyker SAAB Automobile van GM kocht, kochten ze ook de 9-5NG Sedan, SportCombi, 9-4X en daarmee de basis voor het Phoenix-platform. Al deze waren al jaren in ontwikkeling en hoewel de 9-5 en 9-4X onder het nieuwe management werden voltooid, hadden ze een enorme voorsprong gekregen, maar duurde het slechts ongeveer twee jaar. NEVS is nu meer dan drie jaar in bedrijf. Toen ze de belangrijkste activa van de faillissementsbundel kochten, konden ze de rechten voor de 9-5NG en de 9-4X niet verwerven omdat GM dit niet toestond. Dus met alleen de oude 9-3 en het Phoenix-platform in de portefeuille, maar met een behoorlijk geavanceerde productie- en R & D-faciliteit en een paar echt bekwame mensen begonnen ze aan hun reis.

Er is behoorlijk wat werk gestoken in de eerste zeven prototypes van de 9-3EV. Ondanks de financiële moeilijkheden was de R & D-afdeling vanaf dag 1 continu volledig operationeel geweest. De berichten van de automobielpers waren positief en Ik heb zelf een 9-3EV gereden op de fabriekstestbaan en was behoorlijk onder de indruk. OK, het gebruikte platform was nog steeds de oude 9-3, maar de technologie onder de motorkap en - mogelijk nog belangrijker - in de vloer ... de batterijen zijn behoorlijk competitief en een sterke basis voor de toekomstige reeks producten. R & D is voortgezet op zowel een nieuwe aandrijflijn, de batterijtechnologie maar ook op het onderliggende Phoenix-platform, de basis van waaruit NEVS een aantal verschillende modellen wil bouwen. In feite is de ambitie "om een ​​breder modelportfolio te hebben dan SAAB Automobile ooit heeft gehad".

IMG_5675
Visualisatie van het Phoenix-gebaseerde modelbereik waar NEVS naar streeft.

Dus wanneer krijgen ze komen en hoe zit het met de SAAB-merknaam? Ik weet het niet. Het tussentijdse rapport van NEVS dat naar verwachting meer specifiek zal zijn over beide onderwerpen. De SAAB-merknaam blijft een hot item. Of beter, een hete aardappel. Zoals ik schreef in a vorige poster is op dit moment geen duidelijkheid. Onder de Zweedse faillissementswetgeving schort SAAB AB de rechten op wanneer het deze fase van vorig jaar ingaat, niet waar kan zijn. PR-verklaringen over de toekomst. Dat gezegd hebbende, heeft iedereen bij NEVS zich sterk gemaakt voor het SAAB-handelsmerk en de merkwaarden die het vertegenwoordigt en heeft het al lang geleden overgenomen. Of zoals NEVS 'Frank Smit onlangs zei in een interview "... auto's die je kippenvel zullen geven. Auto's waar veel mensen niet naar toe mogen, maar je hart raken. Wanneer je naar ze kijkt, wanneer je op je oprit rijdt, en wanneer je het natuurlijk rijdt. Zoals de SAAB-auto is geweest: niet zoals de anderen en auto's die echt leuk zijn om te rijden. "

WP_20151019_14_22_18_Raw
Het boek dat door SAAB Automobile in 2008 is gepubliceerd en de essentie van het SAAB-merk vastlegt.

Nu naar de nieuwe modellen. NEVS wil meer kapitaal. 6 tot 9 In de loop van het jaar zijn er figuurinjecties nodig komende jaren. Is dit mogelijk? Het is niet gemakkelijk, maar waarom niet.
Niemand verwachtte dat Nokia zou worden gemarginaliseerd toen de iPhone voor het eerst werd geïntroduceerd. De platenlabels lachten allemaal toen Spotify werd geïntroduceerd. Niemand nam Tesla serieus toen ze in 2003 werden opgericht.
NEVS heeft de visie, de mensen, de faciliteiten en het goede om te proberen een verschil te maken. "Het enige dat anders is, is alles'.

9 gedachten over 'Het NEVS-masterplan voor SAAB"

 • Bedankt voor deze uitgebreide samenvatting. Er is bijna geen hoop meer dat ik bijna een jaar geleden een nieuwe Saab kan kopen, maar nu Nevs en de fabriek in THN er nog steeds zijn, begin ik me af te vragen of dit misschien een beter einde heeft.

 • Geweldige lezen!
  Met betrekking tot het NEVS-plan voor modellen lijkt het alsof 2017 een goed moment wil zijn om presentaties te geven.
  Tesla Model 3 wil dit jaar beschikbaar zijn. Of misschien het jaar erna.
  Wanneer dit gebeurt, heeft Tesla modellen voor luxe en luxe SUV's, evenals meer "betaalbare" compacte luxesegmenten.
  In mijn gedachten zou het goed zijn om klaar te zijn, of bijna klaar om NEVS eigen SAAB-auto te introduceren in die tijd.

  Natuurlijk zou ik er graag eerder over willen horen…: -D

  NEVS heeft THN dat jaar na 2-3.

 • Het is een beetje jammer dat geen van de genoemde boeken tot dusver in andere talen is vertaald, maar het beeld dat uit alle drie ontstaat (“Cirkus Muller” gaat eigenlijk vooral over de achtergrond van VM), en in het bijzonder die van Jöran Hägglund is dat de Zweedse regering heeft geprobeerd het proces zo veel mogelijk te vergemakkelijken. Van tussenhandel tussen geïnteresseerde bieders tot het onder druk zetten van GM om daadwerkelijk te verkopen (in plaats van af te bouwen / sluiten) tot het garanderen van verschillende leningen, enz. Hadden ze meer kunnen doen? Waarschijnlijk, maar we zullen nooit weten of het een significant andere uitkomst zou hebben gehad.
  Uw punt over jaloezie vind ik interessant. Waarom zou dat zo zijn? Het feit dat 'Russisch geld' via Vladimir Antonov niet binnenkwam, was gebaseerd op beoordelingen van zowel GM, de Amerikaanse regering (op het moment van verkoop van de eigenaar van SAAB Automobile GM), de Europese Investeringsbank en de Zweedse regering dat VA was ongeschikt als aandeelhouder / investeerder gezien bewezen twijfelachtige zakelijke praktijken (waarvoor hij momenteel wordt aangeklaagd en in afwachting van uitlevering aan Litouwen).
  Alle drie de auteurs zijn het erover eens dat de SAAB Automobile failliet is gegaan, dat ze zijn verkocht aan een paar auto's, die ze verkeerd hebben beheerd in een paar vormen en vormen. Zowel tijdens de Spyker, het GM- en Wallenberg-tijdperk. Vetgedrukte uitspraken, maar de boeken bieden de context en argumenten eromheen.
  Maar genoeg over het verleden ... Griffin up! 🙂

 • Een zeer lichte samenvatting van het Saab-verhaal sinds NEVS erin sprong. Wat de toekomst betreft, begreep ik de betekenis en doelgerichte toon van optimisme omdat pessimisme en negatieve gedachten natuurlijk niets zullen brengen en omdat soms - zelfs het Saab-verhaal - heel erg kan eindigen goed. Er zijn vragen, vooral met betrekking tot vragen over het inzamelen van de benodigde fondsen. Tesla is het beste voorbeeld, aangezien de eigenaar een beroemde miljardair is, en hun bedrijfsmodel toonde nog niet het vermogen om op eigen kracht O&O te financieren. Toch is Tesla een van de meest beursgenoteerde bedrijven, ze kunnen ofwel een auto met grote winst worden ofwel een van de ergste financiële crashes ooit worden. Er wordt niets geschreven. Maar voor industriële geesten klinkt dit allemaal echt de reis waard!

 • Geweldig artikel. Bedankt. Er zijn nog steeds vingers gekruist.

 • jammer; moet lezen: een heel dun excuus.

 • Het enige plan waar ik in geïnteresseerd ben, is het plan: alleen het plan om ons, Saabisten, de Saab opnieuw te geven. Wij willen: elektrisch, hybride of wat dan ook de historische Saab-auto's werden gebouwd.
  Natuurlijk is het proces om dit in THT te doen aan het schoppen en dat is nodig voor zowel de werknemers als de fabriek. Olofsson zegt tegen dit drama van 2010-20111 ????).
  Ik moet zeggen dat dit het geval is, het is het ergste dat ik ooit in Spanje heb gezien.
  Maar wacht af en kijk wat er zal gebeuren.
  We blijven gewoon optimistisch dat het merk wordt gered.

 • Hoop op meer nieuws later deze week!

 • Heel erg bedankt voor dit artikel, ik denk ook aan NEVS.

Reacties zijn gesloten.