Het NEVS-masterplan voor SAAB

"Het enige dat anders is, is allesNational Electric Vehicle Sweden (NEVS) heeft in juni 2012 de belangrijkste activa van SAAB Automobile AB overgenomen. Een klein bedrijf dat de erfenis van een iconisch merk overneemt met het doel om elektrische voertuigen te bouwen. Er werden enorme verwachtingen gewekt, vooral van de zijde van de SAAB-fans. 400 MY14 9-3's en zeven 9-3EV-prototypes verlieten de productielijn. SAAB's rollen de assemblagelijn af. Klinkt als een doemscenario? Niet noodzakelijk ... IMG_8966Later vandaag organiseren de auteurs van SAAB een vergadering met de titel "Wat werkelijk gebeurde met SAAB?". Svenska Dagbladet journalist Jonas Fröberg, voormalig vice-minister van Economische Zaken Jöran Hägglund en TV4 reporter Jens B. Nordström havebeen verstrekken van achter-the-scenes gegevens en analyses in hun boeken hebben voornamelijk over de periode GM Spyker Hoewel Nordström's nieuwste boek "Saab sista strid" ( "SAAB's laatste slag") raakt zo kort op het nevs tijdperk. Ik heb al vier van hen te lezen en vanuit mijn perspectief Ze zijn allemaal zeer inzichtelijke en helpen om de verschillende stukjes van de puzzel in elkaar te zetten.

WP_20151019_13_41_14_RawWaarom breng ik dit ter sprake? Naast het feit dat deze bijeenkomst plaatsvindt in Trollhättan, de X-2009-periode 2012-9-periode. SAKE Automobile's overname van "the evil GM" door de kleine Spyker Cars en zijn flamboyante CEO. 5-9NG en 4-XNUMXX kwamen op de markt en er was een geweldige en positieve buzz. Toen de grote anticlimax met het faillissement. Iedereen heeft SAAB dood verklaard. Toen kwam NEVS.

Nevs.
Nationaal elektrisch voertuig Zweden. - "Zeg dat nog een keer? Alleen elektrische voertuigen? En zij willen de SAAB Automobile-activa overnemen? Ik snap het niet"Enorme verwarring in de markt, vooral onder de die-hard SAAB-fans in eigendom van Kai Johan Jiang, Chinees-Zweedse zakenman. Nog een schok. Een Chinese eigenaar. Wat nu? Ik herinner me de presentatie van Mattias Bergman nog goed op het 2013 Saab Festival. De belangrijkste troeven van SAAB Automobile. Terug in 2013 was het aantal elektrische voertuigen dat in Zweden werd verkocht, erg laag. Mijn guestimate is hooguit een paar honderd, en dat voor een land waarvan beweerd wordt dat het op dit gebied voorop loopt. In veel andere markten over de hele wereld is elektrische auto nog niet eens gezien, het concept alleen al of daadwerkelijk gereden of gekocht.

Deze slideshow is JavaScript nodig.

Bergman begint zijn presentatie met het praten over de trotse erfenis van SAAB-innovaties. De overgrote meerderheid van de vervuilers zegt dat ze op zoek zijn naar een goed alternatief voor de NEVS-missie: het bouwen van hoogwaardige elektrische voertuigen onder het merk SAAB.

IMG_8699
Mattias Bergman en Erik Carlsson op het 2013 Saab-festival.

"Mr. SAAB ", wijlen Erik Carlsson, vergezelde Bergman op het podium aan het einde van de presentatie en verklaarde zo dat hij geloofde dat hij een NEVS-supporter was. Die verklaring trok een volmondig applaus, maar de vragen en twijfels blijven in de hoofden van veel mensen hangen. De fans verwachtten te horen over nieuwe op turbo gebaseerde modellen. Ze wilden weten hoe ze eruit zouden zien en wanneer ze beschikbaar zouden worden in hun respectievelijke landen. Niet alleen China. En waarom alleen elektrische voertuigen? Niemand anders deed dit en de infrastructuur was er niet ...

cuting-the-band-for-start-of-productie
De loco-burgemeester van Qingdao, de Zweedse minister van Economische Zaken Annie Lööf och nevs belangrijkste eigenaar Kai Johan Jiang snijden van het lint aan de productie start van de MY14 SAAB 9-3 Aero Sedan, December 2013. Foto: NEVS.

De dingen zijn echt versneld. NEVS begon honderden mensen aan te nemen en herstartte de productie feitelijk. Van de SAAB 9-3 op basis van het Epsilon-platform. Met een benzinemotor. Voor de Zweedse markt. Maar wacht even. Zei ze niet dat ze elektrische voertuigen gingen produceren? Tijdens zijn eerdere toespraak had Bergman bevestigd dat NEVS een nieuwe aandeelhouder had, de Chinese stad Qingdao. Conventionele 9-3's eerste. NEVS om in financiële problemen te komen, met een alsnog stopte productie, ontslagen en een aanvraag tot reorganisatie. Het Qingdao-avontuur heeft een positief effect gehad dat de fabriek opnieuw had en dat is een aanzienlijk deel van het kritieke aanbod ketting werd hersteld. 400 gloednieuw MY14 SAAB 9-3's zijn gemaakt. Ik ben de trotse eigenaar van één en geniet er elke dag stilletjes van.

Het enige dat ik wil benadrukken uit de reorganisatie fase echter, is het plan dat werd gedeeld met de rechtbank en de schuldeisers. Het document legt de plannen van de NEVS vrij duidelijk uit en hoe ze deze willen bereiken. Als je het nog niet gelezen hebt, moedig ik je aan om het te lezen. De bottom line is dat hun belangrijkste doel blijft premium auto's ontwikkelen, produceren en op de markt brengen onder het SAAB-merk voor een wereldwijde markt, Dit wordt "plan A" genoemd. Het tweede deel van het plan is aanbieden contract productie, In wezen het genereren van inkomsten van alle services voor 3rd partijen, van ontwerp en testen tot productie. Dit wordt "plan B" genoemd en is daarom bekend als "NEVS Industrial Services". Bergman's presentatie op het Saab-festival van dit jaar (nu als de NEVS-president) is misschien wel de beste levering. Nogmaals, als u de afschrift van deze toespraak maar toch zou ik u zeer aanmoedigen om dit te doen.

Uitverkopen naar China?
Dan in juni, kort na het Saab-festival, NEVS aangekondigd dat ze een nieuwe aandeelhouder hadden veiliggesteld en een compleet nieuwe fabriek zouden bouwen plus een R & D-centrum in Tianjin, China. Een andere aandeelhouder, SRIT, die tegelijkertijd werd aangekondigd en slechts vier dagen later de eerste schoppen voor nieuwe fabrieksterrein van China en nog meer partners waren aangekondigd: Teamsun en Bank of China. Interessant is dat deze waarschijnlijk het meest verward en achterdochtig zijn op de markt. Verklaringen zoals "alles is eenvoudigweg een dekmantel, ze hebben het niet over SAAB en verkopen gewoon aan China en sluiten Trollhattan vervolgens af"En erger circuleerde, maar bevestigde in wezen dat het verband tussen de aankondigingen en het grotere plaatje niet duidelijk was. Het belangrijkste is dat NEVS partners nodig heeft. Just Kai Johan Jiang's New Modern Energy Holdings (NME) als hoofdaandeelhouder is niet genoeg. Om het businessplan uit te voeren, zijn de financiële middelen nodig, maar ook toegang tot markten en technologie. Tianjin, een stad met 16 miljoen inwoners, levert op veel van deze aspecten. Parijs bevestigt dat 80% van alle luchtvervuiling wordt veroorzaakt door stedelijke gebieden). Zoals Tianjin staat onder directe controle van de centrale overheid, de toegang tot de Chinese markt met zijn bijna 1,5 biljoen mensen (dat is meer dan Europa, Australië en Noord-Amerika samen) naar verwachting aanzienlijk makkelijker. Als onderdeel van de overeenkomst wil NEVS expertise leveren voor het bouwen en runnen van de nieuwe lokale fabriek en de ontwikkeling van de EV voor de Chinese markt. En niet zomaar EV. Door de nieuwe partnerschappen twee IT-bedrijven, de eerder genoemde SRIT (State Research Information Technology Co, gedeeltelijk in handen van China Unicom, een van de grote grootste telco van de wereld) en Teamsun, technologieën zoals de zelfrijdende auto zijn gepland om te ontwikkelen. Dus in plaats van 'uit te geven' aan China, verwerft NEVS markttoegang tot de 2 van de wereldnd grootste economie, R & D en investeringsdollars. Trollhättan blijft het hoofdkantoor en de belangrijkste productie- en R & D-faciliteit, gericht op de rest van de wereld.

In augustus was de samenwerking met Dongfeng Motors dat aangekondigd, Hoewel niet algemeen bekend, zijn ze een van de grootste autofabrikanten ter wereld en bezitten ze 14% van de Peugeot Citroën Group. Voor NEVS is dit een zeer belangrijke stap, het biedt vooral toegang tot de koopkracht van Dongfeng. De output van Dongfeng bedroeg vorig jaar bijna 4 miljoen eenheden, terwijl de volumes NEVS zich in het onderste 5-cijferbereik bevinden. Er is geen raketwetenschapper voor nodig om te begrijpen dat dit enorme kostenvoordelen kan opleveren. Voeg hieraan een samenwerking op het gebied van R & D toe en er zijn meer kosten en tijdbesparingen mogelijk.

De partner aankondiging die halverwege oktober kwam, was degene met het nationale auto-project van TUBITAK en Turkije. Hoewel dit niet van toepassing is op investeringen en een verandering in eigendomsstructuur, lijkt het laatste partnerschapnieuws op het eerdere partnerschap met de stad Tianjin. NEVS licentie voor het MY14 9-3 Turkije's nationale auto-project.

** start update 9 november **
Op oktober 21st werd nog een stuk aan de puzzel toegevoegd. Een overeenkomst met het Japanse halfgeleiderbedrijf Renesas Electronics Corporation werd ondertekend. Renesas is een beursgenoteerd bedrijf met 40,000-medewerkers en is een joint venture tussen Hitachi, Mitsubishi Electric en NEC. Volgens de persmededeling willen NEVS en Renesas samenwerken om geavanceerde auto-elektronica-technologieën te bouwen. De bedrijven willen zich bezighouden met de ontwikkeling van hoogwaardige automotive-besturingssystemen voor nieuwe energievoertuigen. Dit omvat O & O van motoraandrijfsystemen, auto-informatiesystemen, ADAS (Advanced Driving Assistance System) en veiligheidscontrolesystemen en wil daarom de ontwikkeling van nieuwe automotive-toepassingen uitbreiden als cloud-verbonden systemen.
Dus na SRIT en Teamsun heeft een andere belangrijke speler toegevoegd aan het team dat wil werken aan slimme auto-oplossingen.
** einde update 9 november **

Ik probeerde de momenteel bekende spelers en hun respectieve functies in het onderstaande schema te visualiseren.

Nevs-partners-Nov2015_

Nieuwe SAAB EV's van Trollhättan ...
En opnieuw de vragen: "Geweldig met al deze partnerschappen, maar als het gaat om nieuwe SAAB's die ik kan en wil kopen in mijn eigen land? NEVS heeft tot nu toe niets anders gedaan dan meer van de oude 9-3, wanneer ze eindelijk iets nieuws laten zien? Onder Spyker werd de fabriek op zijn minst vrijgegeven."Interessant. Toen Spyker SAAB-auto's van GM kocht, kochten ze ook de 9-5NG Sedan, SportCombi, 9-4X en de basis voor het Phoenix-platform mee. 9-5 en 9-4X zijn onder het nieuwe beheer voltooid, maar hebben slechts ongeveer twee jaar geduurd. NEVS is nu al meer dan drie jaar in gebruik. De 9-5NG en de 9-4X als GM stonden dit niet toe. Dus met alleen de 9-3 en het Phoenix-platform in de portfolio, maar met een behoorlijk geavanceerde productie- en R & D-faciliteit beginnen ze aan hun reis.

Nogal wat werk ging naar de eerste zeven prototypen van de 9-3EV. Ondanks de financiële problemen is de R & D-afdeling continu volledig operationeel of minder van 1. De rapporten van de automotive-pers waren positief en Ik heb zelf een 9-3EV gereden op de fabriekstest en iets indruk gemaakt. OK, het platform gebruikt de oude 9-3, maar de technologie onder de motorkap en - mogelijk nog belangrijker - in de vloer ... de batterijen zijn behoorlijk competitief en een sterke basis voor de toekomstige productlijn. R & D blijft een nieuwe aandrijflijn, de batterijtechnologie en zo verder op het onderliggende Phoenix-platform, de basis waarop NEVS een aantal verschillende modellen wil bouwen. In feite is de ambitie "om een ​​bredere modellenportfolio te hebben dan SAAB Automobile ooit heeft gehad".

IMG_5675
Visualisatie van het Phoenix-gebaseerde modelbereik waar NEVS naar streeft.

Dus wanneer krijgen ze komen en hoe zit het met de SAAB-merknaam? Ik weet het niet. Het tussentijdse rapport van NEVS dat naar verwachting meer specifiek zal zijn over beide onderwerpen. De SAAB-merknaam blijft een hot item. Of beter, een hete aardappel. Zoals ik schreef in a vorige poster is op dit moment geen duidelijkheid. Onder de Zweedse faillissementswetgeving schort SAAB AB de rechten op wanneer het deze fase van vorig jaar ingaat, niet waar kan zijn. PR-verklaringen over de toekomst. Dat gezegd hebbende, heeft iedereen bij NEVS zich sterk gemaakt voor het SAAB-handelsmerk en de merkwaarden die het vertegenwoordigt en heeft het al lang geleden overgenomen. Of zoals NEVS 'Frank Smit onlangs zei in een interview"... auto's die je kippenvel zullen geven. Auto's waar veel mensen niet naar toe mogen, maar je hart raken. Wanneer je naar ze kijkt, wanneer je op je oprit rijdt, en wanneer je het natuurlijk rijdt. Zoals de SAAB-auto is geweest: niet zoals de anderen en auto's die echt leuk zijn om te rijden. "

WP_20151019_14_22_18_Raw
Het boek dat door SAAB Automobile in 2008 is gepubliceerd en de essentie van het SAAB-merk vastlegt.

Nu naar de nieuwe modellen. NEVS wil meer kapitaal. 6 tot 9 In de loop van het jaar zijn er figuurinjecties nodig komende jaren. Is dit mogelijk? Het is niet gemakkelijk, maar waarom niet.
Niemand verwachtte dat Nokia zou worden gemarginaliseerd toen de iPhone voor het eerst werd geïntroduceerd. De platenlabels lachten allemaal toen Spotify werd geïntroduceerd. Niemand nam Tesla serieus toen ze in 2003 werden opgericht.
NEVS heeft de visie, de mensen, de faciliteiten en het goede om te proberen een verschil te maken. "Het enige dat anders is, is alles'.

9-gedachten ook "Het NEVS-masterplan voor SAAB"

 • Heel erg bedankt voor dit artikel, ik denk ook aan NEVS.

 • Hoop op meer nieuws later deze week!

 • Het enige plan waar ik in geïnteresseerd ben, is het plan: alleen het plan om ons, Saabisten, de Saab opnieuw te geven. Wij willen: elektrisch, hybride of wat dan ook de historische Saab-auto's werden gebouwd.
  Natuurlijk is het proces om dit in THT te doen aan het schoppen en dat is nodig voor zowel de werknemers als de fabriek. Olofsson zegt tegen dit drama van 2010-20111 ????).
  Ik moet zeggen dat dit het geval is, het is het ergste dat ik ooit in Spanje heb gezien.
  Maar wacht af en kijk wat er zal gebeuren.
  We blijven gewoon optimistisch dat het merk wordt gered.

 • jammer; moet lezen: een heel dun excuus.

  • Het is een beetje jammer heb, en niemand van de boeken genoemd zijn in andere talen vertaald tot nu toe, maar het beeld deed Resultaat van alle drie ( "Cirkus Muller" is eigenlijk vooral over de achtergrond van VM), en in het bijzonder die van Jöran Hägglund is dat de Zweedse regering heeft geprobeerd het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Van tussen tussen geïnteresseerde bieders bemiddelen tot op GM drukken om daadwerkelijk te verkopen (in plaats van af te sluiten / sluiten) om meerdere leningen te garanderen, etc. Hadden ze meer kunnen doen? Waarschijnlijk, maar we weten nooit of het een ander resultaat had.
   Je punt over jaloezie vind ik interessant. Waarom zou dat het geval zijn? Het feit dat "Russisch geld" via Vladimir Antonov niet was toegestaan ​​op basis van beoordelingen van zowel GM, de Amerikaanse regering (op het verkooppunt van de eigenaar van SAAB Automobile GM), de Europese Investeringsbank en de Zweedse regering dat VA wat ongeschikt is als aandeelhouder / investeerder gezien bewezen twijfelachtige bedrijfspraktijken (waarvoor hij momenteel wordt aangeklaagd en in afwachting van uitlevering aan Litouwen).
   Alle drie de auteurs zijn het erover eens dat de SAAB Automobile failliet is gegaan, dat ze zijn verkocht aan een paar auto's, die ze verkeerd hebben beheerd in een paar vormen en vormen. Zowel tijdens de Spyker, het GM- en Wallenberg-tijdperk. Vetgedrukte uitspraken, maar de boeken bieden de context en argumenten eromheen.
   Maar genoeg over het verleden ... Griffin up!

 • Geweldig artikel. Bedankt. Er zijn nog steeds vingers gekruist.

 • Saab-verhaal sinds NEVS erin sprong. Wat de toekomst betreft, begreep ik de betekenis en doelbewuste toon van optimisme vanwege pessimisme en negatieve gedachten goed. Er zijn vragen, vooral over vragen over het bijeenbrengen van de nodige fondsen. Tesla is het beste voorbeeld van de eigenaar is een beroemde miljardair, haar bedrijfsmodel toonde nog niet de capaciteit om alleen R en D te financieren. Toch is Tesla een van de beste financiële bedrijven, ze zouden een van de ergste financiële crashes ooit kunnen worden. Er is niets geschreven. Maar voor industriële geesten, deze geluiden echt de reis waard!

 • Geweldige lezen!
  Met betrekking tot het NEVS-plan voor modellen lijkt het alsof 2017 een goed moment wil zijn om presentaties te geven.
  Tesla Model 3 wil dit jaar beschikbaar zijn. Of misschien het jaar erna.
  Tesla heeft modellen die luxe en luxe bedekken, evenals meer 'betaalbare' compacte luxesegmenten.
  In mijn gedachten zou het goed zijn om klaar te zijn, of bijna klaar om NEVS eigen SAAB-auto te introduceren in die tijd.

  Van grof, ik zou het graag binnenkort horen ...: -D

  NEVS heeft THN dat jaar na 2-3.

 • Bedankt voor deze uitgebreide samenvatting. Saab bijna een jaar geleden, maar terwijl Nevs en de fabriek in THN er nog steeds zijn, begin ik me af te vragen of dit een beter einde kan hebben.

Reacties zijn gesloten.