Turkije geeft SAAB 9-3-technologie licentie van NEVS

Na aankondigingen van eerder deze week heeft NEVS een nieuw partnerschap getekend met TÜBITAK, de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije. Deze samenwerking omvat het licentiëren van de SAAB 9-3-technologie en het leveren van expertise op verschillende gebieden. NEVS wil betrokken raken bij het verbeteren van schaalvoordelen en wil extra 100-ingenieurs inhuren in Trollhättan.

TÜBITAK_2
De eerste drie prototypen

Nationale auto
Dinsdag Fikri Işık, de Turkse minister van Wetenschap, Industrie en Technologie aangekondigd dat Turkije ernaar streeft om hun "nationale auto" uiterlijk op het jaar 2020 op de binnenlandse markt te krijgen. De ontwikkeling is gebaseerd op de SAAB 9-3 en er worden momenteel drie verschillende aandrijflijnen overwogen: volledig elektrisch, uitgebreid elektrisch en conventioneel. De auto is gebaseerd op de MY14 SAAB 9-3-architectuur en wil worden gebrandmerkt als een nieuwe 9-3. Drie prototypen zijn al getest door TÜBITAK in Istanbul.

TÜBITAK_1
Tweet van de Turkse minister Fikri Isik herleeft het nationale autoproject gebaseerd op SAAB's 9-3-technologie in samenwerking met NEVS

Dit nieuws volgt de aankondiging van eerder in dezelfde week Rolls Royce opent een nieuw Manufacturing Technology Center in Turkije met de hulp van TÜBITAK, maar wat nog belangrijker is, het is in overeenstemming met de Turkse ambities om hun eigen nationale automerk te vestigen. Ongeveer een jaar geleden heeft minister Işık in een interview al bevestigd over de wens om een ​​nationaal merk te creëren als onderdeel van het doel van Turkije om een ​​van de meest ontwikkelde landen van de 10 in de wereld te worden: "We zullen binnenkort concrete stappen nemen. Turkije wil zijn eigen nationale automerk omarmen. Het wil een elektrische auto zijn met een uitgebreid bereik”. En als een kanttekening: de belangen van Turkije in SAAB gaan zelfs nog verder terug toen Brightwell Holdings een van de bieders was in de nasleep van het faillissement van SAAB Automobile in 2011.

Wat levert het op voor NEVS?
Het doel is vrij agressief, ik heb een nationale auto-industrie en / of een nationale auto , Ik zie veel tastbare voordelen voor Turkije in samenwerking met bestaande internationale spelers in de auto-industrie, waar ze een beproefde technologie van en een voorsprong kunnen krijgen versus zelf het wiel opnieuw uitvinden.

Voor NEVS lijken de voordelen misschien minder voor de hand liggend. MY14 SAAB 9-3 genereert concreet inkomen. Een niet bekendgemaakt bedrag, maar logischerwijs moet dit in de multi-miljoenen zijn.

Zo geweldig. Maar waarom zou NEVS de expertise willen leveren voor het bouwen en exploiteren van een andere autofabriek terwijl die in Trollhättan stationair draait? Ik zou om twee redenen zeggen. De eerste is opnieuw eenvoudig: dit project genereert inkomsten. Nogmaals, niet-bekendgemaakte bedragen en gezien de ambitieniveaus en het tijdskader, is dit ook het multi-miljoen geworden. De tweede reden die ik geloof is simpel, maar toch heel anders: het bouwen van een Turkse nationale auto moet per definitie gebeuren in Turkije, niet in een vreemd land. Dat gezegd hebbende, verklaarde NEV-president Mattias Bergman in een interview dat tijdens de opstartfase (delen van) de auto in Trollhättan zal worden gebouwd.

Dus hoe zit het met nieuwe SAAB's?
NEVS om hun eigen reeks SAAB EV's te ontwikkelen, produceren en op de markt te brengen. Een zeer interessant onderwerp (vooral als het aantal verwarmde threads op de verschillende internetforums een indicatie is ...), maar eigenlijk wel is een directe verbinding. Ik geloof niet dat NEVS zeer effectief is geweest in dit schilderij. Laat me het proberen in mijn volgende post. Blijf op de hoogte ...

 

Volledig transcript van de NEVS-persconferentie in Trollhättan, 16 oktober 2015.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_1

Mikael Östlund: “Welkom bij de persconferentie van vandaag. We houden het in het Engels vanwege onze externe kijkers. Graag stel ik onze president voor, Mattias Bergman, die de samenwerking met Turkije bij de ontwikkeling van de Turkse nationale auto zal toelichten en daarna hebben we tijd voor vragen. " 

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_2

Mattias Bergman: "Ons bedrijf is zeer begaan met de toekomst van fossiele brandstoffen. Wanneer je dat weet uit de totale vervuiling. Dus als een automaker een verantwoordelijkheid heeft. En we geloven dat we kunnen bijdragen aan een verandering. Maar we weten dat een bedrijf te klein is. Eén land is te klein om deze uitdaging aan te gaan. Het betekent dat we met andere landen moeten samenwerken, we moeten samenwerken met andere OEM's in de auto-industrie en met andere bedrijven moeten samenwerken.

Dit is de reden waarom we een aantal maanden hebben. Dus voordat ik inga op het grote nieuws van vandaag, geef ik u een korte samenvatting. De eerste is dat we nu drie Chinese partners hebben geïntroduceerd. Twee van hen als eigenaren en aandeelhouders van NEVS en een van hen als aandeelhouder in onze twee joint ventures in China.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_4Een daarvan is de stad Tianjin, die ons toegang geeft tot een markt, toegang tot een fabriek; de markt waar we onze tweede productie en tweede R & D-faciliteiten bouwen. De tweede is SRIT, eigendom van de Chinese overheid en China Unicom. Een partner die aldus toegang geeft tot de overheid, de regelgevende systemen en dus als onderdeel van China Unicom toegang heeft tot veel software-engineers die nodig zijn voor de toekomstige connected cars. In de joint ventures in China hebben we teams, een van de grootste IT-bedrijven in China, met een grote pool van software-engineers.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_5Dit vraagt ​​om geld en we hebben twee financiële partners met ingang van vandaag: De Bank of China en de China Development Bank, geeft ons een basis foundation aan de business plan uit te voeren, op de top van het geld deden onze eigenaren al hebben gepleegd en droeg.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_6Daarom hebben we een partnerschap getekend met een van de grootste bedrijven ter wereld, een van de grootste OEM's in de auto-industrie, Dongfeng Motors. Een partnerschap dat ons synergieën oplevert bij de ontwikkeling van producten, platforms en architecturen. Geven ons synergieën om hun middelen te delen bij de inkoop en om toegang te krijgen tot verkoop en distributie. Deze samenwerking gaat beide kanten op, beide delen van dit gezamenlijke verhaal.

We gaan naar de volgende fase. We zijn al meer dan een maand geleden schuldenvrij. Volgende week zullen we ons tussentijdse rapport publiceren, waaruit blijkt dat we een financieel stabiel bedrijf zijn om onze visie te implementeren.  

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_7Dus het nieuws van vandaag: in juni tekenden we een partnerschap met de Turkse regering genaamd TÜBITAK. Dit is een verklaarde gerichte organisatie gericht op onderzoek voor het land van Turkije. Deze samenwerking richt zich op het opbouwen van de trots van de Turkse natie. De trots van Turkije om een ​​eigen nationale auto te hebben. Turkse auto in de markt Turkije is op de markt. En Turkije, in de positie waarin zij zich bevinden, als een schakel tussen Europa en Afrika en het Midden-Oosten, wordt een auto-industrie gezien als een belangrijk voertuig om de natie te ontwikkelen. Ze hebben verschillende OEM's en verschillende partners geëvalueerd die hun visie kunnen implementeren. We zijn al heel lang in gesprek met jou, maar op de 28th van mei, eigenlijk begin juni, bereikten we overeenstemming. Op de foto zie je de president van TÜBITAK en de Turkse minister van Industrie.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_8Deze samenwerking bestrijkt een aantal gebieden. Een gebied is het IP. De Intellectuele Eigendom in deze context is de architectuur van de SAAB 9-3 is gebouwd op. Maar deze architectuur zal er niet hetzelfde uitzien, het zal niet dezelfde componenten bevatten. Maar het is deze architectuur met TÜBITAK en ons technische team wil worden geïntegreerd in de "nationale auto".

Ons technische team hier in Trollhättan wil nauw samenwerken met het engineeringteam van TÜBITAK en andere Turkse partners. We hebben al een aantal demonstraties voor auto's geïnstalleerd en de Turkse minister heeft ze gisteren onthuld. Dit zijn auto's met verschillende aandrijflijnen en verschillende stijlen die nu in Istanbul worden gebruikt.

Dus we willen hen ondersteunen bij het opstarten van de productie. Het is een investering in een greenfield, waar we onze kennis van het runnen van een autofabriek opbouwen. Dus we zijn kennis aan het overdragen. We willen Turkse fabrieksbouwers opleiden. Train hun inkoopteams, train hun engineers en werk hand in hand met ons.  

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_9Voor NEVS is dit een belangrijk onderdeel van het implementeren van onze visie. Dit betekent ook voor ons dat we als één ding willen kunnen meewerken aan inkoop. We kunnen componenten delen en systemen delen. We willen dus middelen kunnen delen voor productontwikkeling, omdat we dezelfde basis willen hebben waar we naartoe werken, ook al zijn er volledig andere productnamen en eigenlijk andere producten vanuit het perspectief van de klant. Toch willen veel systemen en componenten hetzelfde, wat voordelen voor ons oplevert.

De samenwerking met TÜBITAK, met meer dan 8,000-ingenieurs en PhD's en hun laboratoria, kunnen we niet veel kennis toevoegen. Zodat we onze eigen middelen veel beter kunnen gebruiken.

Daarom is het een belangrijk onderdeel van de nieuwe natie, niet alleen de Zweedse regering, de Chinese regering, en nu kijkt de Turkse regering naar de visie voor een nieuw concept. Dit is dus een belangrijke stap. Bedankt.

NEVS_Press_Conf_16_Oct_2015_10Tot slot wil ik introduceren Frank Smit voor jou. Hij wil de persoon zijn die de leiding heeft over het project als een commerciële projectleider.
We kunnen nu vragen beantwoorden. Heel erg bedankt. "

De video-opname van de persconferentie:

Persbericht

"NEVS is door TÜBITAK gekozen als partner voor de ontwikkeling van een Turkse nationale auto

TÜBITAK, de nationale partner van National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, als de industriële partner voor het project.

De samenwerking is gestart in juni 2015 tussen Nevs en TÜBITAK en toekomstige industriële synergieën in termen van ontwikkeling en productie. Het vermogen van Nevs om te werken en geeft Turkije snel toegang tot uitgebreide automotive kennis en ervaring.

Nevs zal ook knowhow leveren bij de ontwikkeling van het businessplan en het opzetten van supply chains van TUBITAK.

Samen met de nieuwe aandeelhouders Tianjin en SRIT, de partner Teamsun evenals de samenwerking met Dongfeng Motor, de samenwerking met TUBITAK is een belangrijke stap in het opbouwen van een sterke nevs als automotive bedrijf met industriële, technologische en financiële partnerships.

"Ik ben er erg trots op dat deze strategische samenwerking op zijn plaats is. Turkije wil een partner op de lange termijn zijn en we willen allebei veel winnen van deze samenwerking. Met de Turkse focus op elektrische voertuigen zien we het als een belangrijke stap in de richting van onze visie om mobiliteit te vormen voor een duurzamere toekomst, "zei Mattias Bergman, president van Nevs.

Feiten over TÜBITAK

De Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije, TUBITAK, is het toonaangevende agentschap voor beheer, financiering en onderzoek in Turkije. TÜBITAK werd opgericht in 1963 met een missie om wetenschap en technologie te bevorderen, onderzoek te verrichten en Turkse onderzoekers te ondersteunen.

TÜBITAK is een autonome instelling en wordt bestuurd door een wetenschappelijke raad waarvan de leden worden gekozen uit prominente wetenschappers van universiteiten, industrie en onderzoeksinstellingen. TÜBITAK is verantwoordelijk voor het bevorderen, ontwikkelen, organiseren en coördineren van onderzoek en ontwikkeling in overeenstemming met nationale doelen en prioriteiten. Verder is TÜBITAK een van de belangrijkste instellingen die betrokken zijn bij het Turkse nationale autoproject.

http://www.tubitak.gov.tr/en”

14 gedachten over 'Turkije geeft SAAB 9-3-technologie licentie van NEVS"

 • blanco

  Ik kan dat allemaal niet beoordelen. Zeker een negatief advies over NEVS wordt gerechtvaardigd door een zeer terughoudend informatiebeleid. Voor mij is het eerder de waardigheid dat EV's niet de oplossing zullen zijn.

  • blanco

   Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Als je niet in EV's gelooft, dan is dat maar zo. Persoonlijk heb ik een andere overtuiging, maar zoals gezegd, we hoeven het niet allemaal over alles eens te zijn en diversiteit is erg belangrijk. Wat ik echter niet begrijp, is dat wanneer een bedrijf een restrictief informatiebeleid heeft dat hen blijkbaar onbetrouwbaar maakt of een reden is om negatief over hen te zijn. Zoals ik in mijn artikel hierboven al zei, denk ik niet dat NEVS tot nu toe erg effectief of overdreven consistent is geweest in hun berichtenuitwisseling. Betekent dit dat alles wat het bedrijf doet als negatief moet worden gezien? Ik vind dat moeilijk te begrijpen. Top om dit in perspectief te plaatsen: Apple zegt geen woord over wat ze doen -tot een daadwerkelijke productlancering- toch lijkt de massa hen toch te aanbidden.
   Ik begrijp en sympathiseer heel goed met het feit dat mensen hongerig zijn naar informatie. Ik ook. Ze zijn loyaal aan SAAB als merk, ze houden van hun eigen SAAB (s) en ze willen allemaal dat de SAAB's zo snel mogelijk van de Trollhattan-productielijn rollen. Wanneer de 9-3 positief is om het te krijgen een volledig nieuwe 9-3 op de markt?), het is gemakkelijk om het spoor te verliezen en te vermoeden dat mensen bij NEVS het verkeerde doen of helemaal niets doen. Hoewel er op meerdere gebieden zeker ruimte voor verbetering is, zijn ervan overtuigd dat ze in feite op de goede weg zijn. Griffin up!

 • blanco

  Duim omlaag voor NEVS, dat is alles wat ik te zeggen heb.

 • blanco

  Ik hoop dat NEVS het ontwerp kan veranderen voordat de auto in productie gaat. Het lijkt op een kopie van de Cadillac CTS van 2007.

  • blanco

   Gebaseerd op de verklaringen in de Turkse pers van de Cadillac BLS, die in beurt is gebaseerd op de SAAB 9-3).

 • blanco

  Dit heeft dus niets te maken met Saab EV's die komen en is alleen Nevs Industrial Services.

  • blanco

   Ik denk eigenlijk dat er verschillende links zijn tussen de nieuwe reeks eigen auto's van NEVS en deze aankondiging. Allereerst levert de overeenkomst met TÜBITAK de broodnodige inkomsten op. Ten tweede zal deze nieuwe 'nationale auto' worden gebaseerd op een elektrische aandrijflijn. Bergman verwijst naar voordelen op het gebied van ontwikkeling, productie en inkoop en ik verwacht dat dit het geval zal zijn, zelfs als de Turkse auto gebaseerd zal zijn op het Epsilon (9-3NG) -platform en NEVS werkt op basis van Phoenix.
   Meer - zoals gezegd - in mijn volgende bericht.

 • blanco

  Zie! Hoe kon Zweden opgeven zo gemakkelijk een auto-natie worden?

  • blanco

   Hallo Martin, ik weet niet zeker wat je hier bedoelt. Verwijst u naar het feit dat Volvo Cars werd verkocht aan Ford in '99 (en later aan Geely in '08), SAAB Automobile aan GM in '90 (in '10 aan Spyker Cars en in '12 aan NEVS) en Scania aan Volkswagen in '14? Overigens is Koenigsegg nog (voornamelijk) in Zweedse handen. Het NEVS-partnerschap met Turkije heeft naar mijn mening niets te maken met het "opgeven" van iets. NEVS verleent licenties voor de rechten voor de SAAB 9-3 aan Turkije, biedt expertise en verdient er goed geld mee om de realisatie van hun eigen kernmissie te co-financieren om hun eigen line-up van EV's op te bouwen. In Trollhättan.

   • blanco

    Ja, dat was wat ik bedoelde. Excuses voor het feit dat ik Koenigsegg niet in overweging heb genomen, ze tellen gewoon niet mee voor de uitgebreide en grote industriële structuren van Saab en Volvos.
    De Turken weten heel goed dat een trotse natie tot een prestigieus automerk behoort. Het maakt me nog steeds diep verdrietig dat je vandaag in Zweden moet werken voor Chinese opdrachtgevers en ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe Saab "Volledig gemaakt door Europeanen voor Europeanen" nog steeds een groot succes zou zijn.

    • blanco

     Er zijn zeker voordelen verbonden aan het bezitten van een hightech-industrie, maar ik denk dat het probleem meerdere facetten heeft (bijv. Hebben alle landen hun eigen automerk nodig om een ​​trotse natie te zijn? Als dat waar is, zou het de meerderheid van de landen van de wereld, waaronder Canada, Noorwegen, Australië, Zwitserland, enz.). Ten eerste is het voor een land als Zweden met slechts 9 miljoen inwoners om de volledige eigendom van al hun industrieën te behouden min of meer onmogelijk in de mondiale wereld van vandaag (tenzij ze allemaal genationaliseerd zouden worden, maar dat brengt vele andere uitdagingen met zich mee). Dit is het geval bij de auto-industrie, maar er zijn nog veel meer voorbeelden, waaronder de farmaceutische industrie. Zweden is niet uniek op dit gebied - dit is een trend die al decennia gaande is en zich over de hele wereld afspeelt.
     Het andere punt dat je opvoedt, is het werken voor Chinese eigenaren. Waarom zou dat een probleem zijn? Zijn ze erger dan Amerikaanse, Zuid-Koreaanse, Japanse, Braziliaanse of Duitse eigenaren om er maar een paar te noemen? Ik denk niet dat daar noodzakelijkerwijs enig bewijs van is. De andere kant van de medaille is misschien wel dat, aangezien China de (tweede) grootste economie ter wereld is en een land met bijna 1.5 miljard mensen, ze de macht hebben om de nodige investeringen en middelen te doen die andere landen niet kunnen, of althans niet alleen. Uw laatste punt over SAAB's gemaakt door Europeanen is ook interessant. Ik heb geen inzicht in de details van de NEVS-salarisadministratie, maar mijn gegronde gok is dat meer dan 90% van het personeel in feite Zweeds is. NEVS heeft herhaaldelijk verklaard (inclusief afgelopen vrijdag) dat Trollhättan hun basis is en dat dit is waar de ontwikkeling en productie van hun eigen reeks auto's zal plaatsvinden. Het feit dat NEVS ook betrokken is bij het bouwen en exploiteren van andere fabrieken in China en Turkije houdt verband met de producten die zullen worden ontwikkeld voor deze respectieve markten, dus wat u vraagt, kan heel goed realiteit worden 🙂

     • blanco

      Het is het voordeel dat het essentiële punt is, want het is gewoon de andere munt van uw plaatselijke laboratorium en het is niet hetzelfde. Ik heb niets tegen de Chinese bevolking, maar Hun systeem is, naast de Verenigde Staten, de tweede grote hefboom Al die wordt gebruikt om te wijzigen of beter onschuldig en vernietigen van de Europese middenklasse samenlevingen in de richting van het Amerikaanse model, met een paar lelijke oligarchen in het midden bezit alles en omringd door gigantische sloppenwijken.
      Wij als consumenten- en arbeidsmacht zouden zich meer bewust moeten zijn van deze onderlinge afhankelijkheid.
      En Zwitserland betreurt nog steeds dat de glorieuze tijd van Monteverdi voorbij is… 🙂

     • blanco

      Ik denk dat Martin's punt in feite neerkomt op de oorsprong en het erfgoed als een belangrijk onderdeel van het imago van een merk of auto. Het imago is weer een belangrijk verkoopargument of was in ieder geval zo veel als auto's vroeger nationale producten waren die weer een belangrijk onderdeel van hun imago vormden.

      Denk terug aan de jaren 1970, 80 en 90. Duitse autobezitters geven hun interesse in het buitenland, regio's en cultuur sterk weer door hun auto naar keuze. Saab- en Volvo-rijders brachten hun jaarlijkse zomervakantie meestal door in Scandinavië en trokken zelden richting de Middellandse Zee. Omgekeerd voor de eigenaren en chauffeurs van Peugots en Citröens.

      De fascinatie voor en het voorstander zijn van Scandinavische producten, design en lifestyle kwam niet alleen tot uiting in auto's, maar ook in vele andere manieren en aankopen. Je zou gemakkelijk kunnen zien of een Duitser het Scandinavische of mediterrane type toerist of reiziger was door simpelweg naar hem of haar of in hun huizen te kijken. Dit is over. Tegenwoordig kun je niet eens een Zweedse inwoner onderscheiden van een Duitse fan van de Middellandse Zee.

      Vind je het niet grappig, hoe iedereen culturele verscheidenheid en diversiteit predikt terwijl de verschillen tussen het ene land (of regio) en het andere zo snel lijken te vervagen?

      Saab-auto's zijn noch het eerste, noch het laatste verlies van culturele verscheidenheid en diversiteit. Er zijn nog meer verliezen die allemaal leiden tot verlies van identiteit aan het einde.

Reacties zijn gesloten.