Introductie: de SAAB 9-3 Cabriolet MY14

Toen de eerste 900 Cabriolet werd geïntroduceerd in 1986, heeft SAAB de markt voor convertibles echt op zijn kop gezet. SAAB's 900- en 9-3-convertibles waren een doorslaand succes en worden over het algemeen beschouwd als de ware iconen in het segment. Uusikaupunki, Finland en Graz, Oostenrijk waren de assemblagefabrieken voordat de Cabriolet-productie werd verplaatst naar Trollhättan in 2009, dezelfde locatie waar de reguliere productie stopte in 2011. Sinds december 2013, echter, werden MY14 9-3 SportSedans gefabriceerd en pas vorige week, een grondig vernieuwde 9-3 Convertible verliet stabl ...

9-3CabMY14_main_gate

De eerste cabrio
Een SAAB Cabriolet staat altijd extreem hoog op mijn verlanglijstje. Afgezien van een verbluffend ontwerp en geweldige prestaties, is het gevoel van vrijheid bij het rijden op het dak gewoon onovertroffen. Ik had er jarenlang gewoon op uit kunnen kijken, maar nooit meer.

Een SAAB-dealer in Falun (enkele 2009-kilometers ten noorden van Stockholm) had een MY300 08-9 Cabriolet Vector in Arctic White te koop. Niet alleen wat de 3t BioPower automatisch beladen met opties (bijv. In bochten werkende xenon-koplampen en het premium geluidssysteem met xnumx cd-wisselaar), het heeft ook het interieur in licht beige dak en perkamentleer dat ik werkelijk vond. De auto was technisch in het proces om gebruikt te worden als een demo-voertuig en als gevolg van de GM-aankondiging van een "ordelijke afbouw" van SAAB, kon ik veel onderhandelen en ruilen in mijn MY05 9-3 SportSedan had ik eerder gereden.
Ik herinner me nog steeds de gesprekken die ik had met de verkoper levendig. SAAB-merk. Hij had het over, maar dus wat een diepe passie uitdrukt voor het merk SAAB. Hij reed zelf een bijna identieke 9-3 en ik had het hele jaar door geen spijt van die "zomerauto", iets wat ik de eerste twee jaar ook echt heb gedaan en nooit spijt heb gehad.

9-3CabMY14_9-3SedanMY14
Broer en zus: de MY14 9-3 Aero SportSedan naast de “MY14” 9-3 Vector Cabriolet.

Afgezien van het gebruikelijke onderhoud en een verfafdichtmiddel, voelde ik nooit de drang om upgrades voor de auto uit te voeren. Het was perfect zoals het was! Nou ... totdat ik de MY14 9-3 Sedan, Toen organiseerde Orio hier een campagne in Zweden met geweldige aanbiedingen voor upgrades voor voorbumper / grill. MY08 9-3 in een op MY14 geïnspireerde versie Hoewel een TurboX / TX ook best leuk is geweest, moet ik proberen mijn MYXNUMX XNUMX-XNUMX te proberen.

9-3CabMY14_interior
Interieur van de “MY14” SAAB 9-3 Cabriolet.

Het enige wat ik nooit besefte, kon een groot verschil maken, waren de leren herten deurgrepen. Ze werden ook gemonteerd in de 9-3N Sedan en ze geven echt een premium gevoel aan de auto. Als je het mij vraagt, moeten ze standaard zijn op elke SAAB. Het vinden van een set bleek moeilijker (zoals op dit moment met de meeste hertenaccessoires), maar ik heb uiteindelijk het geluk gehad. Een andere orabi-service leverde het dashboard een titan uiterlijk en SAAB Service Center om het geheel te installeren.

9-3CabMY14_front
De "MY14" SAAB 9-3 Cabriolet

De grote verandering echter wat de buitenkant. Ik hou van het front van MY14. Een modernere, stijlvolle en enigszins brute look, met de grotere vliegtuigvleugel rond het SAAB-logo en de zeer kenmerkende mistlichten. De bollen en Daytime Running Lights (DRL) werden geïntroduceerd door SAAB Automobile als onderdeel van de MY12 / Griffin-serie, maar NEVS ging een stap verder door LED-lampen en dagrijverlichting (DRL) te introduceren. Deze DRL's bleken een grote uitdaging te zijn voor mijn upgradepoging omdat de elektrische waarden van de nieuwe lampen niet overeenkomen met de pre-MY14 9-3's.

9-3CabMY14_back
De "MY14" SAAB 9-3 Cabriolet

 

De MY14 Cabrio door NEVS
Deze DRL-aanpassingen vereisten experts en ik vond ze bij NEVS in Trollhättan! Niet in de fabriek zoals je wellicht vermoedt, maar eigenlijk bij hun service afdeling. Waarschijnlijk een van NEVS 'best bewaarde geheimen', dit deel van het technische ontwikkelingscentrum van NEVS is al actief sinds 2013 en wordt gerund door een team van zeer ervaren professionals. Het team heeft niets minder dan uitstekend werk geleverd. Een nieuwe MY14 voorkant (met werkende DRL's!), Een vernieuwde achterkant en de finishing touch met MY14 SAAB logo's op het stuur, de velgen en op de contactsleutel. En net toen ik dacht dat het niet beter kon worden, bleek dat mijn auto grondig was schoongemaakt en een wasbehandeling had ondergaan. Het voelt alsof ik een nieuwe auto heb en zo had de MY14 SAAB 9-3 Cabriolet eruit kunnen zien!

De geheel nieuwe 9-3 Convertible
9-3 Cabriolet en ik schrijf er graag over, ik wil graag schrijven over geheel nieuwe 9-3. Toen ik onlangs met NEVS-president Mattias Bergman sprak, bevestigde hij dat de Cabriolet weer in productie was. Hoewel de meeste gereedschappen en vereiste body-presses beschikbaar zijn, zijn ze dat niet allemaal. Het is in de tussentijd veel te duur geweest (of op kosten van de leverancier). Bergman bevestigde echter dat de cabriolet uniek en essentieel is voor het merk en dat NEVS hard werkt aan een op Phoenix gebaseerde productportfolio die breder is dan SAAB Automobile ooit heeft gehad. aas eerder aangekondigde in juni wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw businessplan dat dit verder zal ondersteunen en ik verwacht dat NEVS binnenkort meer details zal delen. Tot dan ... tijd om te genieten van mijn “nieuwe” 9-3 Cabriolet voordat hij de winterstalling in gaat 🙂

IMG_5712
Ontwerpstudie (in klei) van een nieuw cabrioletmodel dat te zien is tijdens de open dag van de NEVS tijdens het 2015 Saab Festival.

 

13 gedachten over 'Introductie: de SAAB 9-3 Cabriolet MY14"

 • blanco

  Avond Michèl, dit is in werkelijkheid nog beter denk ik. Deze 9-3 cabriolets zien er werkelijk schitterend uit in arctisch wit, en die van jou is vooral elegant met het crèmekleurige dak. Excuses voor het nog niet ophangen van The Swedish Collection part 3, het komt zeer binnenkort. Geweldig artikel, misschien moet ik een deel van de details voor de mijne gebruiken. De beste wensen voor u en uw gezin.

  • blanco

   Bedankt, Paul. Heel tevreden met het resultaat en de groeten terug 🙂

 • blanco

  Dat zijn geweldige led-mistlampen !!!
  9-4x Aero en doet NEVS 2007 9-3 model mistlicht met LED (zonder installatie na marktlampen)

 • blanco

  Hallo Michael, de auto is echt leuk - maar hij was ook leuk daarvoor. Ik begrijp niet waarom je de logo's hebt gewijzigd. Ik hou niet van het SAAB-logo in NEVS-stijl ...

  • blanco

   Bedankt voor de feedback. Wat betreft de logo's denk ik dat het allemaal een kwestie van smaak is, Matthias! Aangezien mijn doel voor de upgrade was om het te laten lijken op de look & feel van de MY14 9-3 Sedan, zouden logischerwijs ook alle logo's moeten veranderen, en persoonlijk vind ik de 'wit-op-zwart'-stijl een goede pasvorm met de rest van de auto. Tot slot, als een kanttekening: hoewel NEVS inderdaad het SAAB-logo op een zwarte achtergrond begon te gebruiken, is dit kleurenschema niet nieuw en wordt het vele jaren geleden ook door SAAB Automobile gebruikt.

 • blanco

  Leuke info en geschiedenis.
  Maar ik wacht op nieuws over de Ev's, het begin van de herfst is binnenkort voorbij.

 • blanco

  Wat wilde ik nog meer zeggen? Ondanks NEVS-onderdelen een hele mooie auto, maar ik zou de griffioen hebben laten liggen.

 • blanco

  Dus, het businessplan aangekondigd door de NEVS voor de herfst. De bladeren vallen van de bomen en je hoort niets van de voormalige door NEVS bezette Saab-fabriek. Laten we eens kijken of en wat er in de nabije toekomst zal zijn. NEVS: negatieve gebeurtenissen beloven slecht

  • blanco

   Hallo Peter, ik deel je sentiment niet, maar ik denk dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening over wat er wel of niet gebeurt in Trollhättan. Ik zou willen voorstellen om opmerkingen over het businessplan uit te stellen totdat meer details ervan (en de tot dusver geboekte vooruitgang) daadwerkelijk worden aangekondigd 🙂

 • blanco

  een witte cabriolet ... dat is echt een schoonheid. Mijn tweede saab is een 900 II conv. in die kleur, ik vind het geweldig!

 • blanco

  Ik werd misleid door de kop, in de hoop iets te lezen alsof een nieuwe auto gemaakt van overgebleven onderdelen de fabriek van Trolhättan heeft verlaten en nog een SAAB aan de wegen heeft toegevoegd.

  Niettemin, wat een schoonheid! ! !

  • blanco

   Bedankt Herbert. Blijf op de hoogte van nieuws over nieuwe modellen ...

Reacties zijn gesloten.