Saab 9000 Anna Project (deel 3)

Het is een diepe winter. Kiel ligt onder een dikke deken van sneeuw als Anna daar aankomt. Het kostte twee dagen om het 9000 CSE-jubileum naar het noorden te vervoeren. Het team rond Markus Lafrentz gaat aan de slag en maakt een lijst met noodzakelijke dingen. Dit zal ook een test zijn voor Orio. Wat kunnen de Zweden nog meer leveren voor de Saab 9000?

Anna & Winter. Welkom in Kiel
Anna & Winter. Welkom in Kiel

Het bevestigt onze lijst met nadelen en er worden een paar kleine dingen toegevoegd. Dan rijst de vraag wat ik echt wil. Er zijn opties - dat vraagt Kiel van ... wat ik leuk vind. De Saab goed laten werken, er enige tijd plezier aan beleven of deze stevig en langdurig aanpakken. Of, het derde alternatief, maak er een voertuig van om er een verzameling van te maken. Optie 3 is weggelaten, ik beslis voor de variant van reden. Anna zou een komende jonge klassieker moeten worden voor het dagelijks leven, niet een voertuig dat alleen bij mooi weer op pad komt.

Het doel is een staat, ergens tussen 2 en 3. Leuk, maar tekenen van gebruik mogen en mogen zijn, de 9000 is al 17 jaar oud en geen nieuwe auto's meer. Het punt dat alles bepaalt, is de toestand van het raamkozijn.

Roest op het raamkozijn

Roest op het raamkozijn is geen natuurlijke gebeurtenis. Cross-brand, het is vooral het resultaat van nalatig werk. Of het nu Mercedes, Porsche, Volvo of gewoon Saab is. In ons geval ligt de fout bij een bekende ketting. Helaas is het meestal zo dat hun onderprestatie pas merkbaar wordt als de auto al lang van eigenaar is veranderd. Dit is van invloed op eigenaren van jonge timers en toekomstige klassiekers. Een slachtoffer: het Anna-project. Hoe brutaal iemand werkte in het geval van onze Saabs, toont het feit dat een grove motoriker in de hemel gesneden heeft bij het uitwisselen van schijven. Je kunt dat alleen zien als de oude schijf uit is; is in dit geval een negatief voorbeeld voor deze provider.

De hoop dat alles half zo wild kan zijn, supersnel raakt. Het frame is meer dan alleen kruimelig. Eigenlijk is het een klein wonder dat de schijf überhaupt bevat. Als de 9000 onbeschermd in de regen had gestaan, zou er water zijn binnengekomen. De roest had de exitus kunnen betekenen, dus presenteert de staat dramatisch.

De crisis. Project aan de rand ...

Je kunt niets meer lassen. Het frame - of liever de fragmenten ervan - moet uitgaan. Er was (ik hoop dat Orio leest) eenmaal een reparatiekit voor dergelijke gevallen. Dit is al lang niet langer beschikbaar, een nieuwe editie zou wenselijk zijn en zou veel Saab 900 en 9000 van voortijdige exitus besparen. Een reproductie mag niet magisch en zinvol zijn. Maar in het geval van Anna is goed advies duur. Wat te doen?

De crisis is hier. Saab schuren vanwege de roest op het raamkozijn, omdat lassen niet meer mogelijk is? Heb je een reserveonderdeel individueel gemaakt, waardoor de campagne nog duurder wordt? Demolition? Markus Lafrentz roept, ik moet beslissen. Anna als een onderdelenbezorger, items op Ebay? Allemaal vanwege de verdomde roest op het raamkozijn? Een horror! Het project nadert zijn einde voor een paar minuten ...

In dit geval is het toeval bij ons - er is een 9000er klaar voor de slacht, die een roestvrij schijfframe heeft. De hindernis is genomen. De carrosseriezaak in Kiel lassen; een nieuwe schijf van de oorspronkelijke fabrikant wordt om onbekende redenen in het programma van Orio later geïnstalleerd. De crisis is van de tafel!

Orio en reserveonderdelen voor de Saab 9000

Laten we het hebben over Orio en de situatie van de reserveonderdelen voor de Saab 9000. Het goede nieuws: alle benodigde slijtagedelen zijn beschikbaar, goedkoop en van goede kwaliteit. Onderdelen voor ophanging en het lichaam, zoals deuren, spatborden, achterklep zijn ook geen probleem. Het is mogelijk om 9000 dagelijks te gebruiken om schade aan ongevallen te verhelpen. Leuke manier!

Waar het begint te haperen, zijn er andere delen. In plaats van goede goederen van Hella bij Orio, zijn er alleen koplampen van de derde partij, ook in achterlichten. De achterfronten, ook door Hella en bijna altijd verscheurd door de jaren heen, zijn goedkoop verspild op de Zweedse markt zoals de CD-speler. Merkte u niet in Nyköping op dat de onderdelen in de gebruikte staat op Ebay worden gebruikt voor een veelvoud?

Zweden heeft echter goud weggegeven. Een reproductie van de achterpanelen ... waarvan de fan op dit moment alleen maar kan dromen. Dat is niet realistisch. Nu zijn de onderdelen niet meer leverbaar, ongeacht hoeveel geld u wilt betalen. (Ik zou graag mijn vrienden in Zweden willen bedanken, die mij twee schermen op de achterklep en een cd-speler hebben gegeven.)

Andere voorraden zijn gevaarlijk laag en voorspellen niet veel goeds. Allemaal tegen de achtergrond dat Saab-fans over de hele wereld de 9000 hebben ontdekt en de restauraties beginnen. Een blik op de Facebook-groepen over het onderwerp spreekt een duidelijke taal. In Duitsland zijn nog steeds een aantal 1.000 van deze voertuigen in gebruik, de waarde van de liefhebber neemt toe. Mochten er op enig moment geen nieuwe Saabs komen, wiens aanbod Nyköping overneemt, dan zullen de klassiekers een uiterst belangrijke pijler van het bedrijf zijn. Laten we hopen dat de afstemming in de toekomst geschikt zal zijn.

Terug naar Anna. Nu gaat het naar de schilder. Hij zou het raamkozijn moeten schilderen, de deuk in de deur moeten opvullen en ook opnieuw moeten schilderen. Hij ziet, en dat is het voordeel van winterwerk, behoefte aan actie aan de spoiler, aan de achterkant, bij de bestuurdersdeur. Hij biedt het extra werk voor weinig geld, ik ben het ermee eens en Anna is op weg om een ​​prachtige Saab te worden.

Oké, de 3. Een deel was duur en liet een groot gat in het blogbudget. Het is al duidelijk dat Anna onderweg is, maar meer geld gaat kosten dan verwacht. De tekortkomingen die het resultaat zijn van een 100.000 km-vrije workshop zonder Saab-ervaring zijn geëlimineerd. De enorme onderhoudsachterstand is voorbij, alle vloeistoffen zijn veranderd.

Voor de onderdelen hebben we altijd de originele onderdelen van Orio geprefereerd, ook vertrouwend op de beloofde jaargarantie van 3. De leveringen kwamen snel en betrouwbaar. Alleen waar het anders niet mogelijk was, namen we hun toevlucht tot de derde partij. In het volgende deel teken ik een tussentijdse balans en ontmoet Anna in Kiel. En het gaat over dingen die gebeuren. Zal alles in orde zijn? Nee, Anna neemt alles met haar mee. Echt slechte verrassingen bijvoorbeeld.

17-gedachten ook "Saab 9000 Anna Project (deel 3)"

 • ANA Ik vind dit project erg leuk omdat we dit project "te" hebben.
  Er zou er maar één voor moeten zorgen omdat de bruine pest knaagt aan onze ...

  En het slechte werk op het frame van de schijf heeft ons bedrijf goed in de schijf gemaakt bij het uitwisselen.

  Net als het kofferdeksel, omdat ik van workshops houd.

  Ga zo door met Ana

 • Vreselijk, het raamkozijn ... Geweldig dat de blog het project doordringt. Anna wordt een sekte

 • Ja, de vervangende onderdeelsituatie voor 900er en 9000er oude en jonge timers is beangstigend geworden. Vooral vanwege (of zelfs?) Veilinghuizen zoals Ebay. Voorbeeld van me voor mijn 900er MY91 / 92 voor de grille in chroom: het afgelopen jaar werd in mei aangeboden voor slechts 400.- euro op Ebay. Ik kocht van een Saab deelnemers aan het Forum, onder andere een zwarte grill dat ik vertrokken voor ongeveer 30.- euro en bijna 2 dagen meestal met de hand gemaakt, links bijna als nieuw en belemmeren mijn Spezi in termen Saab 900 het volgende bezoek. Of thema Hella SW of flashbacks. Ik kan daar ook een liedje zingen. Het wordt bijzonder slecht als de voor TÜV relevante onderdelen niet langer worden geproduceerd. Sorry maar daar prijs ik andere merken die jaren geleden al hadden voorzien, dus zelfs 40-jaren oude modellen van het merk krijgen nog steeds onderdelen tegen redelijke prijzen. Vaak kopen dergelijke modellen de oude vorige eigenaars uit voor het beëindigen van de schroothoop en bouw van de onderdelen die nog steeds werken en kan worden gerenoveerd ... .Indien Saab zou de dringende en beter dan verwacht van elke eigenaar van een dergelijk voertuig ofwel hoop op een donor of (helaas) het geheel schrappen, alleen omdat een deel (mogelijk TÜV-relevant) niet langer beschikbaar is ....

  • Andere merken hebben bedrijven op de achtergrond, de mogelijkheden zijn niet vergelijkbaar met Orio. We mogen niet vergeten welke vallei van tranen het merk heeft doorgemaakt en onder welke omstandigheden Orio werd "geboren".
   Wat de klassiekers en youngtimers betreft, zijn er de Zweedse clubs buiten Orio, die in toenemende mate reproducties produceren onder hun eigen leiding. Helaas is de Zweedse Saab momenteel alleen voor leden, heeft 10.000 nieuwe en gebruikte onderdelen aangeboden. Misschien is dit de toekomst van de klassiekers, misschien zijn Duitse clubs ook in trek?

   • De meesten van hen hebben een groep achter zich. Maar wat de vintage- en youngtimer-eigenaren van Saabs liever 'dromen', is bijvoorbeeld een bedrijf als Porsche. Daar wordt Porsche uitgebreid gerestaureerd, je kunt onderdelen bestellen die niet meer in de vrije handel te verkrijgen zijn. Indien nodig worden ze gereproduceerd, bijvoorbeeld plaatwerk. Als dat wel het geval is, zijn voormalige leveranciers zoals Bosch, Hella, enz. Klaar om kleine series in aantallen te lanceren. Dat kost veel geld is duidelijk. Maar als dat zo is, kunnen dergelijke auto's worden gered uit de rommelpers, zijn of zou de eigenaar bereid zijn om meer geld uit te geven, of daarna (tenzij de slijtagedelen toch te krijgen zijn) keer een paar jaar rust. Er was ook een reportage in een automagazine op tv.

    • Misschien is Orio niet zo ver verwijderd van deze ideeën. Dat was er in Zweden "Een Saab voor Ida"Project. Het idee erachter was dat klanten een oude Saab aan Orio geven en een quasi "nieuwe auto" terug krijgen. Het woord "restauratie" naar Saab-specificatie maakte de rondes. Of het project wordt nagestreefd of niet, is niet bekend.

 • Heel goed en goed dat de verschillende zwakheden van Orio meedogenloos worden genoemd. Segmenten die nog steeds van de fabrikant zijn, maar niet langer worden beheerd door Orio ... Dat spreekt boekdelen. De vraag is of de "Saab fans" zijn bereid ook om te dragen en de te verwachten toename van het magazijn en logistieke kosten, of dat het liever zou zetten om gunstige versleten tweedehands goederen of China Quality (moeten). Of de fancommunity, die echt bereid is om geld in de hand te nemen, groot genoeg is om Orio over te halen naar meer engagement of de volledige heroverweging, ik durf het op zijn minst te betwijfelen. Natuurlijk zou het leuk zijn als de situatie met reserveonderdelen beter was. Maar Saab is een actief merkverleden. Daarom proberen we nieuwe zakelijke gebieden te creëren. Maar Orio moet ook duidelijk zijn dat het gedeeltelijk in zijn handen ligt om de oude zaak te behouden. Dus de input moet van beide kanten komen. Saab-bestuurders moeten accepteren dat onderdelen van Orio Saab duurder zijn dan vergelijkbare voor andere nog bestaande merken. En Orio moet eindelijk meer risico nemen en belangrijke onderdelen opnieuw beschikbaar stellen. Het hoeft geen rotonde te zijn, maar een duidelijk signaal zou nodig zijn om wispelturige eigenaars (hoe micht) van een verkoop af te raden. Een tweede probleem zijn echter de workshops. Er zijn steeds minder en de weinigen zijn overvol. Bovendien kunnen ze niet meer redelijkerwijs rekenen tegen de achtergrond van de ellende van delen en ook tegen de achtergrond van fluctuerende kwaliteit. Bovendien hebben de meeste Saab-klanten weinig geld op zak. Velen gaan alleen naar de workshop als de online forums niet langer helpen en de auto in staking gaat. Dat is ook het moment waarop de auto's te koop zijn. Dan is de panklaarverklaring op het programma. Deze trend is momenteel overwegend. Het wordt opgepikt, wat de spullen bevatten. Omdat er niets meer groeit. Er zijn zoveel onderdelen beschikbaar, maar die zijn gewoon op slot. Het is een misère die zelfs goede dienstverleners als Lafrenz op lange termijn niet kunnen oplossen. Dus de weg naar het exotische is gemarkeerd. Helaas, met weinig vooruitzicht op bevredigende werking op de lange termijn. Eén ding moet duidelijk zijn: Vele Saab fans - zeker niet allemaal - dan hangt hun "enthousiasme" ten laatste op de nagel nadat het onderhoud is te complex of te duur of niet hebben van hun voertuig, ondanks herstelt de eigenschappen die het eens gehad.

  Ik wens nog steeds Anna en zijn baas het allerbeste en veel plezier toe. Ik kijk uit naar het volgende deel van het verhaal.

 • Hallo,

  Ik ontdekte de SAAB-pagina's pas onlangs. Ik rijd nu de 4. Saab (9-3 convertible) en hebben in de vriend rond meer SAAB-chauffeur in Aschaffenburg. Ik ben blij met elke post en hoop veel nuttige informatie te vinden!

  • Welkom bij de blog en groeten in het Strietwald ... De blog is grotendeels "Made by Aschaffenburg"

   • Ik heb de indruk dat je uit Aschaffenburg komt. Bestaat er een "MeetingPoint" voor SAAB-chauffeurs in Aschaffenburg?

    • De indruk is waar. Helaas is er geen Aschaffenburg Meeting Point, dat je kunt veranderen ... als je wilt

     De Saab Club Rhein Main organiseert af en toe vergaderingen in de buurt van AB.

 • ... op mijn aero9k is het raam van de voorruit korte tijd in bloei geweest. Ik hoop dat het niet zo erg is. De restauratie kan ten vroegste volgend jaar beginnen. De Scheinbenwechsel is al lang terug en was op dat moment een Saab-workshop ..., hij is tenminste droog sinds de laatste 7-jaren en belucht toen hij niet alleen in de regen bewoog.

  • Anna was het meest extreme geval in mijn 9000-geschiedenis van het voorruitframe. Dus het hoeft niet zo erg te zijn. Ik houd mijn vingers gekruist, blijf op de hoogte!

 • Tot zover het legendarische staal uit Zweden

  Overigens is mijn ervaring met reserveonderdelen niet ongelijk.

  Net als bij mijn 9-5 brak de raamheffer uit, ik had met interesse alleen maar op zoek naar zijruiten - geen indicatie. Later bij de schade aan het ongeval waren er problemen met de koplampactuator en de ruitenwissermotor voor de koplampreiniging. Sindsdien moest het echt delen uit "tertiaire bronnen" dienen. Maar alles werkt nog steeds en was eenvoudig te installeren. De kabelboom voor de stuurbekrachtiging was de voorlaatste beschikbaar. En last but not least werden sommige OEM- en onderdelen van derden gebruikt.

  Al met al vervelend, als een reparatie wegens gebrek aan vervangende onderdelen niet kan worden uitgevoerd en elk systeem daarom niet beschikbaar is - ook al is het slechts een ondergeschikt ding vervelend.

  • Orio zal onder druk staan ​​om goede cijfers te leveren en het goed te proberen, soms lijkt het de aandelen snel te verkopen. Voor reproducties heb je dan weer een minimale hoeveelheid nodig .... Had deze zomer in een verfraaiing actie nogal gewacht op een ontbrekend en vrij nieuw onderdeel, zelfs in Zweden niet beschikbaar. Uiteindelijk kwam het, maar Orio verwees aanvankelijk alleen formeel naar de lokale Saab-service. Dit hoeft niet per se het vertrouwen te vergroten en leidt ertoe dat je bedenkt of je zelf onderdelen wilt inleveren (de verkeerde na Murphy) of dat je tenslotte toch nog een andere auto nodig hebt ...
   Terug naar het artikel: zelfs als het goede einde bekend is, is elke aflevering spannend om te lezen en de vraag hoe het ging.

   • "Als je geen andere auto nodig hebt ..."

    Je zegt het - helaas. Is op de een of andere manier ook mijn nachtmerrie, dat op een gegeven moment een vitaal deel stopt met zijn dienst en de SAAB vervolgens "gedwongen wordt gedegradeerd"

    Maar waar je het zegt ... toch! Tom heeft de uitkomst misschien niet genoemd, dan zou dit verhaal echt spannend zijn. Aan de andere kant hebben we a) - op deze blog al genoeg opwindende verhalen gehoord, met minder positieve uitkomsten en b) - leest het verhaal gemakkelijker met de bekende exit in gedachten.

    Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe het verder zal gaan!

 • Geweldige post Tom.

  Binnenkort mijn rapport van de 9000er van eigenlijk alleen
  Zou een tweede auto moeten zijn en nu is de held van het hart.
  9000er rijden is cult !!

  Daniel

Reacties zijn gesloten.