Saabs boven het gemiddelde

Een Saab is een veilige auto, daar bestaat geen twijfel over! Als je wilt weten hoe veilig je bent, kun je hier het antwoord vinden. Folksam Zweden publiceerde de statistieken van 2015 over voertuigveiligheid. En zelfs als er in het 5e jaar geen nieuwe auto's meer zijn, worden Saabs als veiliger beoordeeld dan het gemiddelde van alle voertuigen.

Saab 9-3 II. Ten minste 20% veiliger dan het gemiddelde.
Saab 9-3 II. Ten minste 20% veiliger dan het gemiddelde.

De Zweden testen en onderzoeken al sinds 1983 in het kader van autoveiligheid. De resultaten van Folksam Insurance zijn het resultaat van het dagelijkse autoleven. Ze zijn informatiever dan welke crashtest dan ook. Folksam analyseert materiële schade en persoonlijk letsel met betrekking tot 254 voertuigen. Ze zijn onderverdeeld in 5 veiligheidsklassen. Auto's van niveau 5 zijn minstens 40% veiliger dan gemiddeld, terwijl auto's van niveau 4 minstens 20% of meer veiligheid bieden. Rang 3 is voor auto's met een gemiddelde veiligheid. Voertuigen van niveau 2 scoren 20% en rang 1 40% slechter dan het gemiddelde.

De trofee ging dit jaar naar het andere Zweedse merk, dat een paar kilometer verderop de Götä Älv-auto's bouwt. Dit verdedigde de Zweedse eer tegen de rest van de wereld.

Saab-voertuigen behoren niet tot de topgroep waarvan de leden minstens 40% veiliger moeten zijn dan welke andere auto dan ook. Dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat de Saab 9-5 NG en 9-4x vanwege hun zeldzaamheid niet in de Folksam-ranglijst voorkomen.

Saab 9-5, 9-3, 900 II

De bovengemiddelde tweede groep omvat producten die tussen de 20% en 39% meer zekerheid bieden dan gemiddeld. Ook inbegrepen is de Saab 900 II, die in 1994 werd gelanceerd, de 9-3 I van 1998 tot 2002, de huidige generatie 9-3 en de oude 9-5. Opvallend is dat de oudere Saab 9-3 en 900 ook ruim boven het gemiddelde presteren. Bewijs van hoeveel veiligheid is verankerd in het Saab-DNA en hoe ver Trollhättan vooruit was.

En tot slot, een geruststellende sensatie voor diegenen die dagelijks reizen met een Saab 900 of 9-3 de eerste serie. Veiligheid is geen kwestie van voertuigleeftijd; Saab Youngtimer kan veiliger zijn dan een jonger voertuig van een concurrent.

Saab 9000 en 900

Folksam leidt ook de Saab 9000 in de statistieken. De 9000 wordt beoordeeld als gemiddeld veilig. De basis dateert uit de vroege jaren 80; Er is een verrassend aantal auto's in zijn klasse die aanzienlijk jonger zijn. Een goed resultaat - een verlenging van de licentie voor dagelijks gebruik.

Laten we naar de klassiekers in het Saab-assortiment gaan. De Saab 900 van de eerste generatie wordt vaak beschouwd als een zeer veilige Zweedse auto als het gaat om regelmatige vergaderingen - wat vanwege zijn leeftijd niet kan zijn. Folksam brengt ons terug naar de realiteit. De eerste 900's landen in klasse 1. Ze zijn 40% onveiliger dan gemiddeld.

Al het andere zou een verrassing zijn geweest, aangezien de basis van de 901 afkomstig is van de Saab 60 in de jaren 99. En als het resultaat niet zo was, zou 50 jaar veiligheidsonderzoek niets hebben veranderd. Wat niet goed zou zijn ... Dus de eerste Saab 900-serie blijft wat hij is. Een van de mooiste klassiekers van Trollhättan - een Saab met veel charisma. Geen enkel resultaat kan het plezier ervan wegnemen.

17 gedachten over 'Saabs boven het gemiddelde"

 • blanco

  In de jaren 80 was een autoverzekering in Zwitserland goedkoper als je in een Saab of Mercedes-Benz reed. Dat bood destijds de “Winterthurverzekering”. (Tegenwoordig heet het AXA-Winterhur). Volvo maakte destijds geen deel uit van deze campagne. Ik ben totaal verbaasd dat de 902 zo veilig was. Volgens euro-NCAP was het een ramp. Alleen de 9to3 was absoluut veilig. Is de 902 op het gebied van veiligheid bijgewerkt? Groeten uit Zürich

  • blanco

   Ja, het is grondig verbeterd. De gegevens van Folksam zijn "real-life data" en zijn gebaseerd op de ongevalsituatie, ongeacht NCAP en Co.

   • blanco

    Hallo Tom. Heel erg bedankt. Saab had in de jaren 70 en 80 zogenaamde "ongevallen-blackboxen" in Saab's, uitsluitend in de Scandinavische landen, met het oog op echte ongevalsgegevens bij Saab-ongevallen. Saab werd steeds beter beveiligd tegen de gegevens. Het is echt zo jammer dat Saab niet meer bestaat. Saab had 's werelds eerste 60-cirkels diagonaal remsysteem in de jaren '2. Groeten uit Zürich, Markus9-3

 • blanco

  De eerste verrassing voor mij was dat de 9000 het goed doet vanaf 85 jaar - de eerste voertuigen op 30-jarige leeftijd hebben immers een klassieke status.

  Maar de 902 is de echte sensatie. De bodemplaat van de Vectra A zit immers deels onder. Hieruit heeft Saab een auto "toven" die zelfs na meer dan 20 jaar nog steeds bovengemiddeld veilig is.
  Overigens wordt Vectra A door Folksam gesorteerd in de 1-groep. Meer dan 40% minder veilig dan de rest.

  • blanco

   en ook minder duurzaam. Zijn al grotendeels van de straat verdwenen. je vraagt ​​je tenslotte af, welke melkmeiden eigenlijk hun auto kopen. In ieder geval heb ik ook een analyse van Dekra in de aankoopbeslissing opgenomen.

 • blanco

  die is afgesneden van de 901 erger misschien ook omdat ze zoals in dit land zowel in Zweden oude 3 BMW of Benz 190er van jonge automobilisten en verheitzt en wanneer de ongevallen hier moeten worden geëvalueerd die wel een belangrijke rol spelen.
  De 902hat tegen 9k reeds eerder een aantal veiligheidskenmerken, zoals Taverse tussen deeg en personeel compartiment stabiel zijbescherming systeem en de luchtzakken zijn ontworpen met de auto in verbinding en niet daarna als 9k uitgevoerd.

  Maar toch geruststellend om onderweg te zijn, het onderwerp veiligheid bracht mij naar SAAB!

 • blanco

  Dit zijn zeer interessante resultaten, de 900 II veiliger dan de 9000 - had ik niet gedacht. Maar in dagelijkse vergelijking merk ik altijd dat bijvoorbeeld de remmen van de 900 II veel beter aangrijpen dan die van de 9000. Dus zelfs daar zie je ondanks GM zo'n 10 jaar doorontwikkeling! Een serie moet nu moedig en kalm zijn 😉.

  • blanco

   Waarom zouden de remmen een veiligheidscriterium zijn? Misschien vanwege het ABS? Overigens zou je sterkere remmen kunnen bouwen op zowel de 9K als de 901er (die van 9K naar MY 88).

 • blanco

  Voor mij geldt hetzelfde: een Saab 901 is een van de veiligste auto's ooit gebouwd, zolang de carrosserie maar goed wordt verzorgd. Ik heb 3 ernstige verkeersongevallen overleefd, elk met een Saab 901. Bij het tweede ongeval had ik geen overlevingskans gehad in een dunne metalen doos omdat de hele voorkant met 100 km / u werd verpletterd. Hetzelfde gold voor de derde, toen een coupé met de ringen mijn 100 linksvoor raakte, ook bij 901 km / u. De mijne had toen geen airbags….

  • blanco

   Vroeger…

   • blanco

    Mijn MY89 had geen tassen in tegenstelling tot anderen zoals de MY91 en later? en de opvolger van de 902 of 9-3 ect .... Daarom mijn "toen"

 • blanco

  SAAB: Veiliger dan andere blikken dozen

  • blanco

   Super! 🙂

 • blanco

  De trofee gaat naar Volvo. Gewoon uit nieuwsgierigheid, hoe sloot onze 3 af van Zuid-Duitsland?

  • blanco

   Ik interpreteer de lijst "op het eerste gezicht" voor BMW voor Mercedes en als derde de voertuigen met de ringen ... ;-)

 • blanco

  Goede auto's worden nooit overbodig!

 • blanco

  Eerlijk gezegd ben ik niet verbaasd (ook uit eigen ervaring) ... een paar jaar geleden werd de 900 opnieuw door de NCAP-test gehaald en kwam terug met vier sterren.

Reacties zijn gesloten.