Mijn Saab-verhaal

Om eerlijk te zijn, ik heb nooit iets te maken gehad met het merk Saab. Om nog eerlijker te zijn, mijn enige contact met een Saab 900 I in 1994 was eigenlijk vrij negatief, omdat ik het ontwerp nogal achterlijk vond en niet kon begrijpen waarom mijn vriend dit model koos en niet de nieuwe 900 II had besloten. Ik wist niet dat….

Saab-verhaal van Markus
Saab-verhaal van Markus

11 jaar later had deze ervaring nog steeds een impact. Op dat moment gaf mijn toenmalige werkgever me de opdracht om twee weken als trainer voor collega's te werken in onze Britse vestiging in de buurt van Londen. In de eerste twee weken had ik de keuze tussen een Saab 2-9 en een Rover 5 als huurauto.Ik koos voor de Rover omdat ik niet onder de indruk was van het ontwerp van de 75-9, die onze secretaresse in Slough nog twee keer had als een sceptisch onderzoek en alleen opgemerkt met een hoofdschudding. Voor het eerste weekend van ons verblijf ging ik met mijn collega op reis naar Stonehenge. We reden met “zijn” Saab 5-9, die hij natuurlijk graag meenam. Na de eerste stop wisselden we van plaats en voor het eerst reed ik in een Saab die tot nu toe was afgewezen….

Na een vakantie thuis tijdens de rust kwam de vraag weer welke huurauto ik zou willen hebben en deze keer liet ik mijn collega nauwelijks zeggen: "De Saab natuurlijk!".
"Tuurlijk!", Zei ze, "maar welke?" 'Je staat buiten op de parkeerplaats! Kijk gewoon even! ". Ik ging naar buiten en zag een Saab 9-5 Aero uit 2005 naast de eerder afgewezen maar dan blijvend indrukwekkende 9-3. Wauw!

Ik weet dat dit inwijdingsverhaal atypisch is, vooral voor tijdgenoten die duurzaam Saabified zijn. Maar deze ontmoeting heeft een blijvende indruk op mij gemaakt. Ik had nog niet eerder in zo'n auto gereden. Zweeds design, subtiel en stijlvol supercooled en deze ongelooflijke druk, ondanks de automaat ..., wauw! Op de laatste dag van mijn verblijf moest ik, afgezien van alle zorgen over de Britse boetes, weten dat ik deze ongelooflijke auto moest accelereren! Een blijvende ervaring! Ik had hem graag mee naar huis genomen!

Thuis werd ik opnieuw opgewacht door de thuiskoks van het Duitse veldpersoneel. Op een dag, aan het einde van het jaar 2008, zag ik een 1-9 Sportcombi op de A3 bij Kamener Kreuz. Plotseling kwamen de herinneringen van drie jaar geleden weer uit. En deze achterlichten, zou het moeten zijn!

Maar tot dan, twee Duitse bedrijfswagens, een baan die was beëindigd en drie jaar zouden verstrijken. In 2011 besloot mijn werkgever zichzelf te liquideren, waardoor ik ineens een goedkope vervanging nodig had zonder rolstoel. Mijn keuze viel op één, en dat is eigenlijk het tweede uitsluitingscriterium voor een typisch Saab-verhaal, Saab 900 II V6. Ik hou nog steeds van deze auto (en ook al is hij niet klaar om te rijden), ook al probeerde hij me met alle macht van het tegenovergestelde te overtuigen; en ik zal het op een gegeven moment weer op de weg krijgen (of een van zijn nu zeldzame broers ...).

Mijn eerste reis een week na de aankoop bracht me rechtstreeks naar een Saab-goeroe in Kamen om de distributieriem te laten vervangen die al lang geleden had moeten worden vervangen. Helaas, eigenwijs geworden, raakte ik onderweg naar de A44 verwikkeld in een versnellingsduel met een BMW uit de 3-serie, die ik ogenschijnlijk als eerste won, maar ik werd gewonnen door een plotseling knipperend waarschuwingslampje met betrekking tot de koelvloeistof en de overtuigende weergave van de huidige koelvloeistoftemperatuur over het geheel afbreken en zo snel mogelijk van de snelweg af komen. Helaas was er geen waarschuwingslampje voor “Er is geen koelvloeistof meer beschikbaar”, dus stopte de motor als profylactische maatregel bij het verlaten van de snelweg.

Om een ​​lang verhaal kort te maken: de opgebouwde onderhoudsachterstand en het technische onvermogen van de vorige eigenaar hadden mijn “Sven” de rest gegeven. Naast een gesprongen koelvloeistofslang was er een uitgebrande cilinderkoppakking en, dankzij de koelvloeistof die ongeschikt was voor aluminium koppen, aanzienlijke corrosie van de cilinderkoppen, die alleen verholpen kon worden door moedig lassen en plannen.

Verschillende pogingen en veel geld om de auto weer op de been te krijgen, kwamen daarna voor een nieuwe baan zonder bedrijfswagen. En nu zou het eindelijk tijd moeten zijn. Een gedetailleerd internetonderzoek werd gevolgd door een reis naar Bonn om twee 9-3 (een sedan een Sportcombi) te bezoeken.
Eerst de limousine: een ietwat slonzige, zogenaamd 'premium cars'-dealer in een buitenwijk van Bonn. Een witte 9-3 limousine stond hier op ons te wachten. Zoals snel bleek, een grot !, een voormalige huurauto in Roemenië (!), Met een lege tank en lege drinkflessen met Roemeens opschrift achter de stoelen in de zogenaamd “Premium” showroom. De vraag over een proefrit werd beantwoord met: "Helaas is de accu leeg, we laden hem op, maar moeten gewoon een jerrycan brandstof halen bij het tankstation." We bedankten hen en probeerden een geloofwaardige verzekering te geven dat we meteen terug zouden komen ...

De verdere weg leidde ons naar Automobile Kunert in Bonn. Er stond "zij". Mijn Svenja! Bouwjaar 2008, 1.9TTid Sportcombi, fris gepolijst, grijs-metallic, leaseopbrengsten, Brock zomervelgen in carrosseriekleur, minder dan 60tkm en een meer dan passende prijs, etc, etc, ...

Korte testrit, ondanks de diesel, het vertrouwde “Saab-gevoel” begon meteen. De beslissing was snel gemaakt! Toen we weer de binnenplaats op reden, pakte de volgende geïnteresseerde al de deurklink aan de buitenkant. Toen ik hem bevestigend vroeg of hij ook interesse had in deze auto, moest ik hem helaas een merkbaar teleurstellend antwoord geven: "Sorry, je hoeft hem niet meer te testen, ik koop hem nu!" Ik kan vandaag nog steeds zijn wanhopige uitdrukking op zijn gezicht zien en ik kan alleen maar wensen dat hij ook zijn Saab heeft gevonden!

We hebben onze Svenja nu vier jaar en één ding is duidelijk, mocht ze ooit moeten wijken, dan alleen voor een andere Saab. Helaas kan ik niet beslissen of het een 900 I, een 900 II V6, een Sonett of de Turbo-X is ...

En dan is er ook nog Sven, die wil weer rijden….

Of is het een 99 ...?

Saab-lezer 2015
Saab-lezer 2015

Met dank aan Markus voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We belonen elke publicatie op de blog met een exclusieve Saab-lezer!

7 gedachten over 'Mijn Saab-verhaal"

 • blanco

  Een mooi verhaal en op de foto's zie je vliegtuigen met Soest kentekenplaten - heel erg sterk!
  Groeten uit het bedevaartsoord van het district

  • blanco

   Bedankt en vriendelijke groeten terug van Bad Rentnercity

 • blanco

  Geweldig verhaal. En zorg dat de 900 II weer klaar is, ze zullen echt zeldzaam zijn.

  • blanco

   Bedankt voor de aanmoediging! Op dit moment staat hij droog te wachten tot ik tijd voor hem vind ... 🙂

 • blanco

  Neeltje Jans / Oosterschelde / NED? Groeten uit Zeeland

  • blanco

   Ja, dat is aan!
   Zijn er weer in de eerste week van oktober (Den Osse).

Reacties zijn gesloten.