Saab-cultuur ...

Als de mailfrequentie in mijn Saab-mailbox toeneemt, is dit meestal een indicator ... er gaat iets niet goed in de Saab-wereld; er zijn dingen die lezers raken. De afgelopen dagen heb ik veel e-mails ontvangen, voornamelijk van Saab-chauffeurs die nog nooit contact met mij hadden gehad. Wat is er gaande?

Saab-cultuur. Classic voldoet aan 9-5 NG. Saab centrum Bamberg.
Saab-cultuur. Classic voldoet aan 9-5 NG. Saab centrum Bamberg.

De e-mails hebben twee dingen gemeen: de investeerders in Trollhättan en Saab. Op de blog zijn er lezers die minder geïnteresseerd zijn in de actualiteit in Zweden. Dat uiten ze met e-mails - een afzender via een video met een duidelijke boodschap. En er zijn fans die alleen om Saab geven. De auto's, de geschiedenis van het merk, de dagelijkse dosis Saab waar ze zich zorgen over maken. Je wilt dat de blog doorgaat.

Ik denk dat veel afzenders een heel goed gevoel hebben voor mijn humeur. Ze voelen dat bloggers ook een pijnpunt kunnen hebben ... en dat het pijnpunt is bereikt. Er zijn echter altijd pijnlijke crises geweest - het Saab-verhaal staat er vol mee. GM was niet pijnloos, Spyker was een groot drama, Chinese investeerders zetten de traditie voort. Productie op korte termijn, einde van de productie, loze beloften, dan nieuwe hoop, nieuwe partnerschappen. Als een slinger die eenmaal naar de afgrond zwaait, eenmaal naar de toekomst. Het volledige programma, voor elk wat wils, maar niets voor gevoelige mensen.

Ik vind dat niet leuk en de meeste lezers vinden het niet leuk. Ook wil ik niet verbergen dat mijn leven aan het veranderen is en dat de blog in de toekomst minder aandacht zal krijgen. Dat zal geen compleet toevluchtsoord zijn. De toekomst zou meer deelname van lezers en nieuwe auteurs kunnen betekenen. Maar vang je de Saab-vlaggen? Vanwege een eindeloze reeks Zweedse verhalen over zakencriminaliteit?

Ik begrijp de zorgen van lezers, maar dat kan geen reden zijn. Vanaf het begin ging de blog over het speciale, ongrijpbare dat Saab maakt ... wat het merk met de griffioen onderscheidt van alle anderen. Je kunt het Saab Spirit noemen, wat een nogal gebruikte term is.

Maar hoe kun je het anders uitdrukken als Saab-gesprekken beginnen bij de benzinepomp of een Saab-T-shirt ervoor zorgt dat de andere persoon naar buiten komt als een oude Saab-chauffeur? Wat dan meestal tot warme gesprekken leidt. Ik denk dat de Saab-cultuur het juiste woord is. Een cultuur die ruimdenkend en tolerant is ... de nieuwsgierigheid naar de onbekende en technische avant-garde, de vreugde van bijzondere dingen.

Saab is iets unieks, en dat komt op veel manieren tot uiting. De naderende Saab, wiens chauffeur zijn hand opsteekt ter begroeting, het briefje onder de voorruit dat je uitnodigt voor de regionale bijeenkomst. Fans die geduldig andere vrienden van het merk steunen bij het kopen van een Saab en er hun weekend voor opofferen. Dan zijn er degenen die de blog actief ondersteunen ... ontwerpers die zonder berekening werken ... Saab-partners die me geduldig helpen met technische vragen. De lijst kan doorgaan ...

Dit is de Saab-cultuur die je nauwelijks zult vinden bij andere merken in deze vorm. Een stukje van de Zweeds-Europese autotraditie; beschermd - en het bewaren waard. Je zou kunnen zeggen dat dit Saab 1.0 is en traditie sinds 1947. Het oude merk uit Trollhättan dat de wereld de turbo en vele uitzonderlijke auto's gaf.

We maken er allemaal deel van uit! Iedereen op zijn eigen manier, ongeacht of het een Saab 99, 9000, 9-5 is of wat je maar wilt. Je kunt Saab-chauffeurs herkennen aan de glimlach op hun gezicht, de manier waarop ze elkaar met respect behandelen, de solidariteit. We weten niet wat er gaat gebeuren in Zweden, waar veel verandert. Het gaat om geld, de intrinsieke waarde van gedane investeringen, politieke beslissingen en technologieoverdracht. Minder over de Saab-cultuur.

Maar één ding weten we zeker: een 6-cijferig aantal mensen leest deze blog elke maand. Dat is niet een beetje! De meesten van hen rijden Saab, blijven Saab kopen of houden gewoon van het merk. Onze missie is duidelijk: houd Saab in leven, behoud de Saab-cultuur!

24 gedachten over 'Saab-cultuur ..."

 • Leuk verhaal! Kom net terug van een reis van 2100 km door Duitsland. Mijn 95 NG TiD liep geweldig en op de gratis snelwegen in D kon ik het goed lezen! Maar ik kwam tijdens de reis geen enkele 95 NG tegen! Is dat niet jammer? Zo'n hamerwagen en niemand rijdt erin… .., maar ik en een paar anderen, ze bestaan ​​nog steeds, maar waar? Groeten van de CH, Hans

 • Dat is een groot compliment! Bedankt voor dat!

 • Zonder deze blog zou ik mijn SAAB waarschijnlijk al lang geleden hebben verkocht.

  Dit kan vroeg of laat gebeuren en toch laat mijn invloed op deze afbeelding zien hoe invloedrijk en belangrijk de blog is.

  Ik kan me goed voorstellen dat de prijzen van gebruikte auto's voor SAABS veel sterker zouden zijn gedaald zonder dat de geest hier hoog gehouden werd.

  Bedankt voor deze bijdrage aan het behoud van de waarde (of zelfs waardevermeerdering) van onze voertuigen.

 • Een goed rapport, ga zo door, bedankt daarvoor.

 • Ik zou graag willen lezen over een rapport over uw 9-5 Sc og en over het onderhoud! Klinkt erg spannend 🙂

 • Super! Al gedownload. Bedankt!

 • Hallo Tom, ga zo door. Ik lees de blog elke dag. Ook wat NEVS wel of niet doet moet je nastreven en vertellen in de blog. We zijn er al aan gewend. Het is hoe dan ook interessant. Ik rijd sinds 1994 Saab. Dat zal zo blijven. Groeten Carsten uit Berlijn

 • ok, ik heb net het rapport en enkele foto's in de DropBox geplaatst.

 • Ja Tom, dat kan ik goed begrijpen, op de een of andere manier z. Soms komt er stoom uit en we leven meer en meer met oude auto's en oude verhalen. Dat wil niet zeggen dat het niet interessant zou zijn om SAAB-community-testimonials te lezen, integendeel. Zelfs onze oude auto's zullen meer en meer verwondering en sympathie veroorzaken.
  Maar al op het festival 2015 en de wandeling door de verouderde laboratoria (waarin geweldige auto's werden gemaakt) voelde ik een vreemde stemming. Het leek een beetje op een begrafenis - je weet niet echt wanneer en in welke ronde je elkaar weer zult zien ...

  Maar er zijn de harde kern, de verdere handhaaft zijn schatten en er zijn, weet ik door mijn dochter, een goed bereikbare jonge fan base, die ook af en toe is getrouwd in het blog. De beginnen vaak bij toeval met een goedkope 900-93 II of I, zo veel "cooler" op de weg dan de meeste collega's en dus besmet. Die zich kunnen voordoen bij elke Opel-objectieve werktijden van een bepaald gebied voor de kop in elk geval.

  De fancommunity zal zeker beheersbaar zijn, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. In ieder geval heb ik aardige mensen leren kennen op de festivaltours en contacten gelegd.

 • Hoewel slechts drie jaar Saab bestuurder kan, geen behoefte aan, ik mijn onvoorwaardelijk het voorschrijven van mij. Het is nog niet gekomen om mij in mijn 40jährigen gebruik van de auto die me na de eerste paar kilometer, mijn eerste Saab (9-5 2.3 SE) volgt is vol van zichzelf dat nu 3 Saabs zijn actief in mijn familie (9-3 I, 9 5-combinatie en hoger). En ik krijg elke keer met een blij gevoel in de auto.
  Ga zo door, deze blog past echt in de Saab-cultuur en dit zou een stuk armer zijn zonder jou.

 • Het heeft weinig te maken met Trollhättan en er zijn veel Saab-thema's. De Saab-wereld leeft enorm wanneer ik in mijn mailbox kijk. Zelfs als de aanvulling in zicht zou komen, dan zou dat een zicht zijn van een paar jaar om echt wat bij de dealer is.

 • Natuurlijk zal het zonder Saab niet werken. Het blogwerk zal in de komende maanden worden verminderd, en er zijn dagen zonder Saab-artikel.

 • Klinkt spannend ... ik zou graag een verslag willen lezen!

 • Hi Tom,

  het is eigenlijk duidelijk dat de blog in de toekomst minder aandacht van jou zal krijgen - er gebeurt tenslotte bijna niets in Trollhättan (tenminste uiterlijk).

  De hele zaak rond deze superblog zou natuurlijk alleen plotseling veranderen als de aanvulling van de productielijnen kwam en deze aanvulling had het verdient om hier op de blog te staan ​​- zolang hier niets gebeurt, zal het zo zijn blijf helaas bij de (begrijpelijk) ietwat afgeslankte vorm. Tenslotte beter dan helemaal zonder deze pagina's!

 • Ik heb Saab meer dan 20 jaren bestuurd. Eerst een 900 convertible van de eerste generatie, dan een andere van de 2. Intussen is het de 4. Maar ze werden meestal door mijn vrouw in dagelijkse benodigdheden gedreven.

  Ik geef de voorkeur aan mijn 9.5-stationwagen. Helaas is een diesel (de benzinemotoren zijn met de dag gevallen), maar met meer dan 100.000 km / jaar is dit voordeliger.

  En sinds 2 jaar ben ik de trotse eigenaar van een 9.5 Aero Turbo 6 XWD.

  Het is jammer dat dit merk wordt vernietigd vanwege veel verkeerde beslissingen bij GM en de deels dubieuze en incompetente opvolgers.

  Ik heb me nog nooit eerder met een merk als dit kunnen identificeren. Omdat Saab, zoals een van de bloggers schreef, “meer dan een auto” is. Het voorzichtige uiterlijk van de voertuigen was ook precies mijn ding.

  Ik hoop dat deze blog nog steeds wordt bewaard.

 • Bedankt Tom voor de duidelijke woorden. Er zijn nog genoeg fans die Saab blijven bijstaan ​​en trots zijn op wat er in hun garages staat. Gisteren vroeg een bestuurder van een auto met de ringen me na het zien van mijn twee auto's en mijn showcase met allerlei Saabs, waarom ik zo ingenomen ben met Saab.
  Het antwoord werd gegeven door een sticker in de achterruit "Saab meer dan een auto"
  Dat zal altijd zo blijven.
  Tom blijft trouw aan ons !!!

 • Je zou het ook zo kunnen zeggen: GM was 18 jaar van strategische verkeerde beslissingen, misverstanden en gemiste kansen aan beide kanten. Spyker waren verheven plannen zonder financiële inhoud. Wat daarna kwam was de SAAB-zombie - hoewel dood, in leven gehouden door een investeerder die nog steeds twijfelde aan mij. Waarvoor? Dat laat de toekomst zien.

  En toch is SAAB een van de weinige fabrikanten, en zeker de meest betaalbare, die nog steeds zoiets als cultuur heeft. En ik kijk ernaar uit er ook in de toekomst over te lezen.

 • Hallo Tom, ook van mij allerhartelijkst bedankt voor je geweldige verslagen. Stop alsjeblieft niet, zonder de blog zou de Saab-wereld niet meer hetzelfde zijn. Jij maakt ook deel uit van deze Saab-cultuur en hopelijk blijft het zo. Mijn 9-3I convertible tovert me met goede zorg in de toekomst zeker in de lach!

 • Het is begrijpelijk als er tekenen van vermoeidheid optreden. Als een oude SAAB-coureur was ik onlangs ook bezig met het verkopen van mijn 95 Aero SC OG in topconditie. Er waren genoeg opvolgers in hetzelfde voertuigsegment. Geen van hen had echter het nodige enthousiasme - massaproducten die om elke hoek staan. Spatten en spatten is nooit mijn ding geweest. Ik heb het SAAB-understatement nergens gevonden. Nu wordt de SAAB bewaard en blijft hij draaien.
  In een stille minuut stuur ik Tom een ​​rapport over x jaar SAAB en ongeveer 1 miljoen km.

 • Zeer fijn geformuleerd, goed om te lezen!

 • Zeer goed geschreven! dank u wel

 • Ik kan het alleen maar beamen !!!

 • Dat is het !! Bedankt voor dat !! SAAB groeten Wolef

 • Zuivere kippenvel Tom!

  Ik ben verdrietig dat het helaas niet langer mogelijk is met SAAB. Ik zou willen dat je rapporten hier nooit eindigen, want ik lees hier elk bericht en ben altijd blij als er nieuws is van de blog.

  We moeten zorgen voor en houden van de auto's die we hebben en ze fit houden voor de toekomst! Ik ben blij om SAAB te rijden!

  Bedankt dat je altijd bij ons bent gebleven?

Reacties zijn gesloten.