Saab - antistress

Een Saab besturen betekent ontspannen thuiskomen ...

Donderdag 9: 30 klok.

Alles is terug op zijn plaats. De trunk van de 9-3 SC is vol. De kinderen hebben plaatsgenomen op de achterbank. Dan gaat het op de A5 in de richting van Frankfurt.

Saab 9-3 SC door Steffen
Saab 9-3 SC door Steffen

Een nummer dat ik haatte toen mijn dagelijkse woon-werkverkeer begon.
De Saab accelereert comfortabel en volledig onvoorbereid met zijn 195 pk (hert) op het gaspedaal en ik zet mezelf op de juiste rijstrook. Cruise control geactiveerd bij ca. 130 km / u en we “glijden” daarheen.

Links inhalen Audi, BMW, Opel en allerlei pseudomorderne SUV cijfers. Bij de eerste bouwplaats zijn ze weer in zicht. Degenen die net waren gepasseerd. Zelfs op de bouwplaats is de cruise control een zegen. Geactiveerd met een snelheid van ongeveer 85 km / h, leidt het ons door de korte sectie over de bouwplaats.

Op het hoogtepunt van Darmstadt wordt het weer slechter en vanaf Frankfurt is het over voor schaarse 50km bij hevige regen. Met bijna 110 km / h schuift onze Saab over de drie-baans A5, meestal op het midden, soms aan de rechterkant, maar zelden in de linker rijstrook, zijn wij op zoek ons ​​een weg door het grijze weer.
Bijna niemand is verouderd. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat ze minder geworden zijn. De beruchte racers, die geloven dat ze de Guardian Angel aan boord hebben dankzij assistentiesystemen.
Dan begint de heuvelachtige route. De snelheidsregelaar blijft ergens tussen 125 en 135 km / h geactiveerd.

Zelden moet de voet afremmen.

Bij elke inhaalmanoeuvre accelereert de 9-3 omhoog in een afdaling, met 160 maximaal haal ik mijn voet van het gas. Ik wil niet gestrest zijn. Het is vooral mooi op hellingen. Omdat de turbo volledig wordt beheerst zonder een vleugje indrukken. Er is geen moeite om opgemerkt te worden.

Op de A7 tussen Göttingen en Kassel ontstaat dan een onbedoeld grappige situatie.
Ik sta mezelf toe om de rechterrijstrook te verlaten en richtingaanwijzers en knipperlichten van een Japanse SUV te oogsten. Op een afstand van ruim 200 meter naar het voertuig achter me. Maar even later wordt de kloof groter en groter. Zonder zelfs de gasvoet dichterbij te brengen. Het recht is gratis, maar er is een vrachtwagen in zicht. Ik verander naar rechts en laat de cruise control de snelheid terugbrengen tot iets rond de 130 km / h. De Japanse SUV komt weer dichterbij.

Kort voor de volgende vrachtwagen verander ik de baan opnieuw. Hetzelfde scenario als voorheen. Blijkbaar lijkt de bestuurder de linkerrijstrook te hebben gepacht. Bij de volgende gelegenheid liet ik hem passeren. Ik had genoeg plezier.

Hij rijdt naar het volgende voertuig en zet zijn richtingaanwijzer en zaklamp weer aan. Gewoon gênant, dit gedrag.

Elke klim op de A7 plaatst me als een bestuurder in een soort van moment van geluk. Degenen die alleen in de linker rijstrook dacht dat de helden van de weg naar duidelijke deze zijn en terugvallen op de middelste en rechter rijstrook terwijl mijn 9-3, nog steeds met cruise control op ongeveer 130 km / h op de weg, spelen en heel rustig houdt de snelheid. Je voelt de aangename en krachtige acceleratie.

Ik kan me momenten herinneren dat het anders was. Dus ik moest na elke klim met veel vaart de berg af rijden om meer reserve te hebben voor de volgende klim. Dat waren verschillende tijden - zonder Saab Turbo.

Saab 9-3 door Steffen. Laag verbruik
Saab 9-3 door Steffen. Laag verbruik

15 uur - Aankomst.

Geen slechte tijd, met een korte en twee langere tussenstops.
Relaxed, klim ik uit mijn Saab. Natuurlijk zijn 530km-autoritten op de een of andere manier uitputtend. Anders rijd ik niet zulke routes.

Maar met dit voertuig kom je meer ontspannen aan dan met alles wat ik eerder heb gereden. Een blik op de benzinemeter doet me glimlachen. 8.3 literverbruik. Toegegeven, Super Plus.

Saab rijden is meer dan alleen autorijden. Het is mijn zeer persoonlijke anti-stressprogramma.
Je kunt er zelfs tegen als de dochter elke 5 minuten vraagt: 'Pap, wanneer zijn we thuis?'

Saab-lezer 2015
Saab-lezer 2015

Dank aan Steffen voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We belonen elke publicatie op de blog met een exclusieve Saab-lezer!

11 gedachten over 'Saab - antistress"

 • De kop beschrijft precies wat SAAB ('s) maakt en het subtiele verschil met veel andere merken. Na een lange dag kijk ik altijd uit naar de rit naar huis in de SAAB, het kan niet lang genoeg duren - dat is pure ontspanning.

 • Moin Tom.
  Heb gelijk !!!
  De motor is gewoon xxxx (het "slechte" woord met g ...)! 🙂
  Een absoluut ontspannen, stille, gestage rit met een mooie, zeer subtiele "sonore" brom in alle posities en ook voldoende en snel vermogen wanneer dat nodig is! 🙂

  Nou .. en mijn pompbediende mag me nu wat meer! 😉

 • Maar je hebt de prachtige V6 onder de motorkap. De ouderwetse in positieve zin, maar gewoon goed voor de auto-ziel. Rijden en genieten, het verbruik is al lang vergeten terwijl je nog steeds een lach op je gezicht hebt 😉

 • Dat klopt!
  Dat was voor mij altijd een van de belangrijkste redenen om een ​​Saab te kopen - de "elasticiteit" bij snel inhalen!
  Dat is voor mij nog steeds belangrijker dan de hoogst mogelijke “topsnelheid”.
  Vrachtwagens of tractoren inhalen op landwegen overkomt me gewoon veel vaker dan opwarmen op een 'lege' snelweg. 🙂

  En 7-9l (zie link van hierboven) Ik vond voor een turbo-combi-automatische benzinemotor vanaf het jaar 2002 eigenlijk niet zo slecht!
  Echter, de 11-14l van vandaag zijn - als je eerlijk moet zijn - niet langer helemaal "actueel". 🙁

 • Ik heb zelden mijn SÄBE max. laten vliegen ..., maar genoten van de trekkracht bij het inhalen 😉! Deze snelle en veilige inhaalactie maakte mijn vrouw ook een SAA-chauffeur! 🙂 We hadden altijd de meest aangename consumptie op weg naar vakantie. We waren thuis op lange reizen (meer dan 500 km). Inclusief ontspannen aankomen! De SAAB was uitgerust met 2 personen en 2 fietsen op de trekhaak en stond 3 weken "tot de nok toe" met keukengerei. Vakantie in DK of aan de kust van MeckPomm. Mensen hebben steeds meer nodig, want er is geen "zongarantie" ... 😉!
  1. SAAB 9-3 Coupé 2.0 SE 185 PS Bj. 1998 met 7,8 liter Mijn vrouw heeft het record….
  2. SAAB 9-3 Limousine. AERO 205 PS Bj. 2002 met 7,9 Ltr. Houdt ook mijn vrouw vast met deze SAAB ...
  3. SAAB 9-3 SportKombi TTiD AERO 175 PS Bouwjaar 2008 mijn vrouw (natuurlijk) heeft weer het "brandstofrecord" met 4,8 liter diesel. Dus ik hoefde NOOIT bij SAAB te klagen over het brandstofverbruik! Ik kreeg de benzinemotor maar met moeite boven de 9 liter !!! En dat met hoge eisen aan de BAB in de jaren 1998 tot 2005 !!! De rijders van Audi's, BMW's en vergelijkbare merken waren gewend aan aanzienlijk hoger verbruik! 🙁
  Zelfs "toen" was SAAB duurzaam in het omgaan met natuurlijke hulpbronnen ... :-)

 • 🙂
  ... waarschijnlijk meer het gewicht, de motor en de prestaties van het zwaargewicht.

  In de stad heb ik meestal 13, zelden 14 🙁

  Mijn eigen persoonlijke vMax is meestal rond de 180 km / u (ik vind het meestal sneller om te ontspannen - niet vanwege de Saab, maar eerder vanwege het verkeer en enkele andere weggebruikers).

  Nou ... ik wist van het verbruik voordat ik het kocht - dus ik kan nu niet echt klagen. 🙁

 • Is de 11 te wijten aan de dorstige Saab of de Bleyer Gasfoot? 😀

 • Dus mijn persoonlijk record: 23.09.2012/9/5, Saab 2.3-7,8 100t op de route Saarbrücken - Göttingen, verbruik aan de finish op 130 l / XNUMX km. Het hele ding grotendeels meegemaakt bij XNUMX km / u.

 • Ik kom uit Kassel en woon nu in Frankfurt. Ik ken de route heel goed en heb hem zo vaak gereden ...
  Veel mensen kennen geen bergen en krabben omdat sommige zelfs op de linkerbaan rum ..

  Ik vermaak me om zonder problemen de Pommer (de grootste klim net voor Kassel) op te varen. Het is een droom wanneer de turbo van 9000 het voertuig en enkele andere rollen de heuvel af duwt omdat ze zo traag zijn.

  Saab drijven maakt je blij 🙂

  Groeten uit Frankfurt

 • Soms, uit mijn eigen ervaring (de route over Frankfurt naar Göttingen, weet ik ook genoeg): na een lange rit met de SAAB de vermoeidheid om 's ochtends op het bed te verblijven. Bij andere auto's lijkt het meer op die van een lange werkdag.

Reacties zijn gesloten.