NEVS kan de SAAB-naam opnieuw gebruiken

Laatst de klassieke natuurwet van Sir Isaac Newtonvoor elke actie is er een gelijke en tegenovergestelde reactie"Met", plus een overreactie van sociale media". Ik denk dat de storm van deze week een goed voorbeeld is.
De actie was NEVS de aankondiging van de samenwerking met Dongfeng op maandag en de sociale media overdreven reageren wat de aankondiging is dat het merk SAAB niet meer op nieuwe auto's zal verschijnen. Een ongegronde conclusie. Laten we wat nader kijken naar wat werkelijk gebeurd.

Een gloednieuwe SAAB

Oud nieuws
In februari werd SAAB AB SAAB AB over het gebruik van het SAAB-handelsmerk en NEVS in wezen ervan beschuldigd te liegen (zie mijn eerdere blogpost). Iets dat later werd rechtgezet en er waren op dat moment geen onderhandelingen gaande, ze waren eigenlijk al eerder gaande. De context in februari wat de NEVS deed in reorganisatie en het businessplan / rapport dat het was topic.

Dongfeng (niet) een verrassing
De gebeurtenissen in de pers van deze week roepen de herinneringen op van een paar maanden geleden. Dus op maandag werd de samenwerking met Dongfeng aangekondigd door NEVS. Gezien consistente eerdere geruchten waarin hun naam werd genoemd, kwam de aankondiging niet als een verrassing, maar wat enigszins verrassend was (althans voor mij) was dat Dongfeng geen eigendomsbelang in NEVS heeft genomen, of beter nog, meerderheidsaandeelhouder is geworden met een sterk investeringsplan en aanzienlijke financiering voor de komende jaren. In wezen betekent dit dat andere partners buiten Dongfeng nodig zijn om "plan A" voor NEVS mogelijk te maken (dwz de ontwikkeling, productie en verkoop van nieuwe premiumauto's onder het merk SAAB). Dus terwijl het Dongfeng-partnerschap zeker waarde heeft voor beide partijen (zie ook Tom's bericht hierop), was het niet de "grote aankondiging" die veel mensen hadden verwacht.

Echt een non-issue
Blijkbaar heeft het feit dat NEVS nooit van het woord "SAAB" op de persconferentie op AFP en de Zweedse radio heeft gehoord, opnieuw gecontroleerd bij SAAB AB om te begrijpen wat er aan de hand was. Dezelfde verklaring als in februari kwam terug: "er zijn geen lopende onderhandelingen" deze keer werden de krantenkoppen in de media veranderd in "NEVS mag het SAAB-merk niet gebruiken". Buitenlandse pers nam dit vervolgens als "SAAB auto's vervaardigd meer" of erger.
Het is interessant dat noch SAAB AB, noch NEVS goed zijn geregistreerd, precies zoals de situatie is. Het SAAB-handelsmerk is op het moment van schrijven opgeschort.
Dus hoewel het lijkt alsof de kop van Swedish Radio correct is (dat wil zeggen: "NEVS mag het SAAB-merk niet gebruiken"), is het oud nieuws. In feite heeft de regionale krant Ttela een follow-up uitgevoerd met zowel de mensen voor SAAB AB als enkele interessante details toegevoegd.
De hoofdparagraaf uit het artikel vertaalt zich als volgt: "Donderdagochtend meldde de Zweedse radio dat NEVS het SAAB-handelsmerk niet meer wil gebruiken. Maar dit is niet gebaseerd op een nieuwe beslissing die is genomen. SAAB AB, volgens hun persdirecteur Sebastian Carlsson, is een non-issue voor het defensiebedrijf. - We besteden geen energie aan de vraag en hebben geen beslissingen genomen. We praten over vliegtuigen en onderzeeërs en zijn onderweg naar onze zaak, zegt hij. NEVS wil ooit het SAAB-handelsmerk in de toekomst opnieuw kunnen gebruiken? -Dat is echt een hypothetische vraag en ik beantwoord dat type vragen niet."

Conclusie
Er is geen echt nieuws over de SAAB-handelsmerkkwestie en er zijn geen beslissingen genomen die voorkomen dat er in de toekomst nieuwe SAAB-auto's worden geproduceerd. Het merk is dus niet dood. Dat gezegd hebbende, zal het voor NEVS moeilijk zijn om de gebruiksrechten terug te krijgen? Waarschijnlijk wel. In feite is mijn theorie dat NEVS in een eerdere fase duidelijk de aanwijzingen, begeleiding en / of eisen van SAAB AB heeft ontvangen onder welke voorwaarden ze zouden kunnen overwegen om de rechten opnieuw te verlenen. NEVS is nog niet in staat om onderhandelingen te starten, omdat nog niet aan alle voorwaarden voor de basis hiervoor is voldaan.
Dus tot een lange tijd is geëindigd, is het een verspilling van tijd (en misschien contraproductief) geworden om te speculeren wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Dus ik hoop dat alle zelfverklaarde SAAB-fans doomscenario's gaan schilderen over deze AFP en Zweedse radio-artikelen. Op basis van wat ik heb gezien, levert NEVS tot nu toe echt iets op, ze hebben goede redenen om te geloven dat de visie die ze ontwikkelen en premium auto's produceert onder het merk SAAB.
Dus mijn conclusie is dat NEVS de SAAB-naam in de toekomst opnieuw kan gebruiken. Laten we hopen dat deze conclusie niet leidt tot een overdreven reactie van sociale media ...

24 gedachten over 'NEVS kan de SAAB-naam opnieuw gebruiken"

 • blanco

  Sorry, maar Saab is dood. Maar het is duidelijk dat sommige "Saab-fans" alles zouden kopen met een Saab-embleem op de motorkap, zelfs als de eigenaar geen ervaring heeft met het bouwen van auto's of zelfs als de nieuwe eigenaar een fastfoodketen zou zijn ... het belangrijkste is dat ergens de naam "Saab" op de auto staat.
  Het was gek om te zien hoe sommige mensen blij waren toen NEVS aankondigde in 9 een nieuwe "youngtimer 3-2014" uit te brengen. Al in 1998 kon Saab er maar één ontwikkelen! nieuw model (9-5). De 9-3 was niet meer dan een enorme facelift van de 902. Na de ontwikkeling van de 9-3II hadden ze niet genoeg geld om nieuwe modellen te ontwikkelen. Ten eerste zaten er met de 9-5NG en de 9-4X echt nieuwe modellen in de pijplijn.

  • Het is heel goed mogelijk dat Trollhattan gepland, ontworpen door Trollhattan Engineers, ONGEACHT een embleem. Maar niet andersom.

 • blanco

  Om een ​​onnodig lang verhaal kort te maken: de eigenaar van de merknaam SAAB zal deze naam alleen teruggeven om er auto's mee te badgen als zij (de eigenaren) er 100% zeker van zijn dat de toekomstige gebruiker van de naam Saab een professionele, financieel gezonde autofabrikant zal zijn met een duidelijke visie, missie & rol. Zoals we ondertussen allemaal weten, zullen noch NEVS noch DONGFENG ooit in die positie verkeren en alle andere autobedrijven die aan de eisen van de Saab-eigenaren voldoen, hebben absoluut geen interesse om de Saab-badge te gebruiken. (Want als ze interesse hadden gehad, hadden ze het in de tussentijd aangekondigd!) Het is dood. Periode. En we moeten de “dode papegaai”-scène uit Monty Python niet meer spelen…

  • Het eerste deel van uw punt stem ik ermee in. Dit is waarschijnlijk wat elk bedrijf zou zeggen.
   Het tweede deel vind ik het 'zullen ooit'-gedeelte intrigerend. Hoe weet je dat in vredesnaam?
   Zoals ik ook in mijn bericht schreef, is het duidelijk dat de situatie laat zien dat op dit moment niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor het herwinnen van het SAAB-merk. Daarom is het "nieuws" geen nieuws aangezien de situatie onveranderd is ten opzichte van februari. Als u de openbare verklaringen van Mattias Bergman over de NEVS-strategie hebt gevolgd, weet u dat er meerdere partnerschappen worden gezocht: industriële partners (om ontwikkelingskosten mee te delen), technologische partners en financiële partners. Bergman sprak over het "ketchup-effect". http://saabblog.net/2015/06/20/nevs-continuing-the-journey-to-make-a-difference/ en ze hebben deze belofte vervolgens waargemaakt met de aankondigingen rond Tianjin, SRIT, Teamsun, Bank of China en nu Dongfeng. Bergman meldde maandag van deze week op de persconferentie dat er meer partnerschappen in de pijplijn zitten en binnenkort bekend worden gemaakt. Dus ja, de situatie is uitdagend en het is verre van gemakkelijk gebleken om alle stukjes in elkaar te zetten, maar de papegaai is nog lang niet dood.

   • blanco

    Bedankt Michel, ik denk dat de tijd zal laten zien:
    - als NEVS een sterke partner zal vinden (Dongfeng is slechts een eerste stap om geld te verdienen),
    - als NEVS een aantal interessante auto's zal ontwikkelen, misschien e-auto's of hybriden, die van hoge kwaliteit zijn,
    - als NEVS dan het recht krijgt om de merknaam SAAB te gebruiken

    We moeten nog een paar jaar wachten, ondertussen rijden sommige andere merken als dagelijkse bestuurder.
    Als er een nieuwe opwindende auto is uit Trollhattan (niet uit China), kunnen we dat misschien nog een keer kopen.

 • blanco

  Het enige dat overblijft van Saab Automobile is de merknaam. Ongeacht of NEVS / Dongfeng de naam mag gebruiken of niet, de auto's zullen nog steeds geen Saab zijn. Voor velen stierf Saab toen Saab Automobile failliet ging en NEVS de merknaam kocht. Ik wou dat er een sluiting was voor het echte Saab-merk. Ik hoop oprecht dat Saab AB het gebruik van deze eens zo trotse naam op toekomstige Chinese elektrische auto's niet zal toestaan.

  • Frankas weet je, Saab Automobile AB ging in december 2011 failliet. Ik spreek over NEVS en hun huidige en toekomstige gebruik van de SAAB-merknaam.
   Ik zou graag willen weten waar uw schijnbaar ontevreden opmerkingen en conclusies vandaan komen. Ben je zelf in de Stallbacka-faciliteiten in Trollhättan geweest sinds juni 2012 toen NEVS het overnam? Heeft u rechtstreeks met een van de medewerkers van NEVS gesproken? Heb je een van de ontwerpen gezien voor de nieuwe auto's waar NEVS aan werkt? Ik wil het gewoon begrijpen.

  • blanco

   Het zijn geen ontevreden opmerkingen, maar meer een realistische kijk op de huidige staat van Saab. Het is 4 jaar geleden en ze hebben nog steeds niets te laten zien. Dus wat zijn de ontwerpen waar ze aan werken? Laat ons tenminste iets zien. Maar ik heb het opgegeven na de achtbaanrit van de afgelopen 6 jaar.

   Het is vrij duidelijk dat ze nooit echt om de merknaam Saab hebben gegeven en er gewoon in waren voor de technologie en de fabriek die ze voor een lage prijs konden aanschaffen. NEVS is net failliet gegaan en nu is Dongfeng mede-eigenaar of wat de overeenkomst ook is. Het bouwen van een fabriek in China om elektrische auto's te maken interesseert me helemaal niet, het is duidelijk dat er nooit meer een turbo ICE Saab te koop zal zijn en Saab zal zomaar eindigen als Rover of Lancia. Maar dat is slechts mijn mening en u kunt de uwe krijgen.

   • Ik begrijp niet hoe opmerkingen realistisch kunnen worden genoemd als ze niet op de werkelijkheid en feitelijke feiten zijn gebaseerd.
    Naar mijn mening is niets minder waar dat NEVS "nooit om de merknaam SAAB gaf". Praat in ieder geval met iemand bij NEVS. Bovendien ging NEVS ook niet failliet en heeft Dongfeng geen eigendomsbelang in NEVS genomen.
    NEVS heeft vanaf het allereerste begin (3 jaar geleden, niet 4 of 6) verklaard dat ze zich zouden gaan richten op elektrische voertuigen (vandaar hun bedrijfsnaam), maar dat betekent niet dat auto's zonder verbrandingsmotor en turbo niet trots kunnen zijn draag het SAAB-embleem. Als dat waar zou zijn, staan ​​alle SAAB's voorafgaand aan de 99 Turbo nu van de lijst en de elektrische versies van de 9-3 zijn jaren geleden ook ontwikkeld onder GM-eigendom.
    Zoals je zegt, heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar laten we proberen deze op feiten te baseren.

   • blanco

    Michel, hoe gaat het met NEVS? Werk je voor hen op de een of andere manier?

    • Ik heb gewoon een sterke passie voor SAAB. Ik heb er in de loop der jaren meerdere gehad en doe dat nog steeds. Ik heb mijn netwerk in de SAAB-gemeenschap geleidelijk op verschillende niveaus uitgebreid en ben een regelmatige Trollhättan-bezoeker. Ik werk niet voor NEVS. Een snelle LinkedIn-zoekopdracht zou dat gemakkelijk moeten bevestigen.

 • blanco

  Ik denk dat dat eigenlijk neerkomt op een uitsluiting van de gebruiksrechten voor het merk SAAB. Er zijn geen onderhandelingen - als Dong-Feng-NEVS geïnteresseerd was geweest in de rechten, had SAAB AB er nu bij betrokken moeten zijn. Dat zou waarschijnlijk zijn becommentarieerd door SAAB AB, of er zou een "We geven er geen commentaar op" zijn geweest. En in de toekomst? Ik zie niets waarvoor de SAAB AB zijn naam zou moeten geven. NEVS heeft niets gepland, en het Dong Feng-licentiegebouw van een Citroën-model dat Citroën niet eens aanbiedt op zijn belangrijkste markten in Europa, is nauwelijks iets dat u bij SAAB zou willen zien. Een feitelijke uitsluiting dus.

  -

  Ik denk dat dit in feite op weg is naar een uitsluiting van de NEVS van het recht om het SAAB-merk in de toekomst te gebruiken. SAAB AB heeft geen deel uitgemaakt van de NEVS/Dong-Feng-onderhandelingen, wat ze hadden moeten zijn als NEVS/Dong-Feng geïnteresseerd was geweest in het gebruik van het merk. In dat geval zou de opmerking van SAAB AB een zeer veelzeggend "Geen commentaar" zijn geweest. Wat betreft de toekomst? Ik zie geen enkele productlijn die SAAB AB waardig acht om het SAAB-zegel te dragen. NEVS heeft geen plannen voor eigen autoproductie en een gelicentieerd Dong-Feng-model gebaseerd op een Citroën-model dat Citroën niet eens op de markt brengt in hun basismarkten, is nauwelijks iets dat SAAB graag als SAAB zou willen verkopen.

  • Bedankt voor de reactie, PhiBo. Ik denk dat we de aankondiging van het Dongfeng-partnerschap moeten scheiden van de SAAB-handelsmerkdiscussie, aangezien de eerste echt een overeenkomst is om gezamenlijke ontwikkeling, inkoop en marketing te doen. Tom legde dit goed uit in zijn “Aeolus project” post van eerder deze week. Als we terugdenken aan wat NEVS consequent heeft gecommuniceerd rond hun strategie, geloof ik dat Dongfeng in de eerste plaats een stap is in de richting van "plan B" (dwz contractfabrikant voor anderen die de merknaam (namen) van de klanten gebruiken). In dit scenario is het SAAB-handelsmerk niet essentieel. Het is echter in "Plan A", het scenario waar NEVS naartoe werkt om premium auto's onder het merk SAAB te ontwikkelen, produceren en op de markt te brengen. Om plan A te laten werken, moet er eerst een geloofwaardige partner worden gevonden voordat de onderhandelingen over het gebruik van een merknaam kunnen worden hervat.

 • blanco

  Het is jammer dat noch SAAB AB, noch NEVS duidelijk zeggen wat er aan de hand is.
  De twee bedrijven snappen gewoon niet dat de reputatie van elk bedrijf schade oploopt (beste voorbeeld NEVS).

 • blanco

  Het is echt moeilijk om bij te houden. Het toont alleen maar wat een puinhoop van modder rond het onderwerp bestaat!

 • blanco

  Hallo Tom, ik heb geen fout om dit te schrijven. De tijd zal leren hoe het verder gaat. Afgezien daarvan vind ik het geweldig dat verschillende standpunten in dit blog kunnen worden weergegeven.
  Ik waardeer nog steeds de huidige dekking die hier bestaat. Bedankt voor dat!

 • blanco

  Dus het is tijd om opnieuw te wachten, er is nog steeds een kleine kans.
  En Tom is naar de algemene onzekerheid van de pers gegaan op de lijm.
  Saabblog.net is niet de marketingafdeling van NEVS.

  • Het artikel is de mening van Michèl, niet die van mij. Ik gaf gisteren een gedetailleerde presentatie van mijn mening over de situatie bij NEVS, er is niets toe te voegen.

   Lezers kunnen mogelijk twee verschillende perspectieven op de blog weerstaan, net zoals elke lezer zijn mening kan uiten, net als de auteurs.

    • blanco

     Ging een van je schorsingen gewoon weg, of bedoelde je "spanning", à la Hitchcock? 😉

   • blanco

    HOEDEN AF …

    ... voor deze progressieve houding. Ja, u kunt lezers waarschijnlijk twee verschillende perspectieven bieden. Ga zo door!

    Het zou wenselijk zijn als media en politiek een snede snijden in het omgaan met sociaal belangrijke kwesties.

 • blanco

  Goed geschreven Michél. En ik ben het ermee eens.

  Proost / Tom
  Saabtala

 • blanco

  Bedankt voor die verklaring Michel. Hoewel ik moet zeggen dat je kop ook een beetje misleidend is
  Ik ben het helemaal eens met wat je zegt. Ik begrijp echt niet al het pessimisme dat hier momenteel heerst. Ik herinner me gewoon alle drukte die werd gecreëerd toen SU ​​verklaarde dat ANA een paar maanden geleden uit de Saab-business zou springen. Hetzelfde met de vraag naar de naam Saab naar mijn mening. Laat NEVS als eerste bezorgen en laten we kijken wat ze bedenken. Als er een overtuigend en haalbaar businessplan is, zou het voor SAAB AB nergens op slaan om in de weg te staan. Wat voor soort beeld zouden ze daarmee creëren?

Reacties zijn gesloten.