Is Volvo het Saab-alternatief?

Het zou duidelijk zijn geweest - na het verdwijnen van Saab uit de nieuwe autobranche - dat Volvo het marktaandeel in Zweden zou veroveren. Ten minste een aanzienlijk deel ervan had Göteborg kunnen veroveren met een thuisvoordeel. Men denkt en vermoedt ... Fout! De succesvolle piratengroep kwam niet uit Zweden ...

Volvo als alternatief voor Saab
Volvo als alternatief voor Saab

De zegevierende boekaniers komen uit Nedersaksen. Geweldig, maar volgens een onderzoek door Ynnor feit. Bijna op zijn eentje heeft het in Wolfsburg gevestigde kernmerk het marktaandeel van Saab op de Zweedse markt veroverd. Vanaf het jaar 2010 VW zou het marktaandeel van oorspronkelijk 12% met bijna 19% kunnen toenemen. De andere Duitse leveranciers zoals BMW, Mercedes en Audi stegen ook in deze periode, maar niet zo sterk als Volkswagen.

De succesvolle piraterij van de Saab-marktaandelen door de piratengroep van VW, volgens Ynnor, het volledige falen van de verkoopafdeling van Volvo in het achterhoofd. Hoewel het begrijpelijk is dat Saab mensen zou besturen die een verhuizing naar Volvo zouden weigeren (!), Was het vooral het volume voor het wagenpark en contracten voor bedrijfswagens. Voor zover het onderzoek.

Het marktaandeel van Volvo stagneert in Zweden bij 19 tot 20%; Het populairste model is de V70, die binnenkort zal worden vervangen. De Volkswagen Group heeft nu meer dan een kwart van de markt in handen met zijn Audi-, Seat-, Porsche- en VW-merken. Lange geschiedenis is de tijd van een Volvo 240, waarbij bijna elke tweede auto in Zweden afkomstig was van de fabriek in Hisingen.

Waarschijnlijk zou de meerderheid van de lezers, zoals ik, hebben gegokt op een overdracht van het Saab-volume naar Volvo - althans in hun thuisland. We zouden allemaal ongelijk hebben gehad. Volgens niet-representatieve enquêtes van de blog is de situatie vergelijkbaar in Duitsland. In de eerste golf, met de wisseling van bedrijfswagenbestuurders en kilometerkoningen, leek Volvo de motorkap vooraan te hebben. Sommige lezers met affiniteit voor Zweden verhuisden in 2011 en 12 naar Göteborg en schreven - net als zoveel anderen - een afscheidsmail aan de blog.

Op de lange termijn lijken de Duitse merken echter ook duidelijk vooruit te lopen. Op de viltstoot BMW, gevolgd door Ingolstadt en Wolfsburg.

Het is mij slechts gedeeltelijk duidelijk waarom Volvo de Saab-renners nauwelijks kan verslaan. Oké, de filosofie van Saab is altijd anders geweest dan die van de grote buurman. Bovendien ontbreekt waarschijnlijk het juiste Saab-stuurprogramma dat compatibel is met het stuurprogramma. De praktische en sympathieke V70 is te oud voor mij, de 60er-serie met stationwagon, sedan en SUV verpakken het niet op mijn radar. De nieuwe XC90 is tenslotte interessant en een opwindende opmaat naar de vernieuwing van het aanbod.

Het kan zijn dat de situatie binnenkort fundamenteel verandert. Wachten op NEVS is zinloos gezien de huidige feiten; Wonderen zijn waarschijnlijker. Volvo heeft daarentegen een plan en er werken veel voormalige Saab-ingenieurs bij Volvo. In de komende 4 jaar wordt het volledige assortiment modellen vernieuwd, komt er wellicht een nieuwe release die u bevalt en die een van onze Saabs als dagelijkse auto zou kunnen vervangen.

De blog zal het onderwerp in het najaar benaderen. Een Saab-Volvo-verhaal is in voorbereiding, en op een heel speciale manier (met veel Saab in het hart) we durven dit experiment aan.

Hoe zien de lezers het onderwerp? Is Volvo het Zweedse alternatief voor Saab, of toch niet? Saab tot het bittere einde, zolang er ergens een rollend voetstuk van Trollhättan is, of Saab als een hobby en een Volvo in het dagelijks leven? Ik kijk uit naar de meningen en het resultaat van de stemming.

Is Volvo het Saab-alternatief?

 • Een alternatief in ieder geval! (47%, 258 Stemmen)
 • Eens Saab, altijd Saab. Wie heeft het over Volvo? (31%, 174 Stemmen)
 • Geen idee. Ik ben onbeslist ... (13%, 72 Stemmen)
 • De alternatieven komen niet uit Zweden! (9%, 50 Stemmen)

Totaal stemmen: 554

Laden ... Laden ...

51 gedachten over 'Is Volvo het Saab-alternatief?"

 • Hoi,

  Urlaubbedimngt Ik ben iets om te lezen.

  Wat de registratiecijfers betreft, sliep GM het meest van alles, aangezien ze de adressen van de Laesingnehmer via hun GMC-bank hebben. Voor die mensen was het makkelijk om de Laesing-vloten te vullen met Opel of zoiets.

  Er zijn niet echt alternatieven omdat geen ander merk zo'n cool, niet-voor-niets verschil in het verkeer mogelijk maakt. Maar ik heb nog steeds wat tijd met de 9-5NG! 🙂

Reacties zijn gesloten.