Ervaringen van een junkie-junkie

Zweedse sloopwerven zijn niet alleen te wijten aan de recente gedwongen begrafenis van de nieuwe 9-5er prototypes werd interessant voor Saab-freaks. Nee, gedurende meer dan 30 jaren oefenen deze begraafplaatsen, althans voor een junkiejunk zoals ik, een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Kortom, ik keerde zo ver terug na elk verblijf in Zweden met een vollere romprug, zoals aan het begin van de reis, natuurlijk vol met Saab-onderdelen.

Junkyard-indrukken uit Zweden.
Junkyard-indrukken uit Zweden.

In de zomer 2006 zou dit niet moeten veranderen volgens mijn plannen. Na het einde van een zakenreis naar Kopenhagen aangetrokken "laag" afstand tot Trollhattan zo veel dat zelfs de schrikreactie door de Weckergeklingel om 4 uur geactiveerd vroeg grote verwachting dat zelfs de auto, een Volkswagen Touran duister was.

Natuurlijk, na aankomst in Trollhättan, was het eerste wat we wilden doen het bezoek aan het Saab Museum, en toen gingen we naar ons Zweedse kantoor, dat gelukkig maar op 300 meter van het museum ligt. De belangrijkste vraag bij het begin: waar is het volgende autokerkhof? Deze vraag kon niemand kwaad maken, omdat bijna iedereen mijn Saab-manie kende.

Geweldig, een geweldige plek bevond zich slechts ongeveer 10 km buiten de stad. Dus in de Touran, langs de prachtige Kopparklinten en verder het donkere bos in. Eindelijk, het gewenste teken "Bilskrot" op de weg en - de zeer hoge poort was net voor 12 klok open uitnodigend. Puur geluk! Na 100-meters, de eerste adrenaline-kick: kwam er geen vermooster Rover 2000 TC uit de bosjes om je te begroeten? Op weg naar het kantoor een gehavende Ford-badkuip, die een rit op de rug van Granada overleefde. Een Mercedes-ponton zonder ramen, dat jarenlang de Zweedse regen zeker had getrotseerd. Een gebochelde Volvo, nog steeds in een redelijk begaanbare staat.
Maar waar ligt de zo gehoopte Saab?

Op kantoor dan de verlossende informatie: "Kijk naar het andere einde van het plein, er zijn tientallen rond". "Sta rond" was echt ingetogen. Perfect opgesteld stonden alle Saab naast elkaar: 96, 99, 900, 9000, zelfs twee 93 waren te zien. Vier ronde 96er-ruggen in alle kleuren naast elkaar, wachtend op betere tijden, gewoon geweldig!

Iedereen die deze Schrotti-bacillus draagt, kan begrijpen wat er in de komende twee uur is gebeurd: elk steegje van het autokerkhof werd gebruikt voor het jagen op steeds mooiere foto's. Deze plaats ademde automotive geschiedenis in elke hoek. Zonder een souvenir kon ik hier niet heen: een compleet front voor de 96, hoewel roestig, maar koplamp en ruitenwissermotor bijna als nieuw, me had aangedaan. Dat kon niet te duur zijn.

Inmiddels was het een 15-klok, de tijd was voorbijgegaan in een flits. Dus terug naar kantoor, de laatste kroonrekeningen liggen al in de hand. Maar wat ik zag deed mijn adem zakken. De deur was gesloten, niemand anders was zichtbaar. Moeten ze echt ... ???

Met duistere voorgevoelens beklom ik de Touran en reed naar de uitgang. Sterker nog, het bijna hoge doel van de 3-meter was ook !!! Onoverkomelijk en monsterlijk stond het obstakel voor me. Het hek naast het hek was ook niet veel lager. Nu heb ik ook het bordje op het hek ontdekt: vrijdag open tot 14 klok, zaterdag en zondag "Stands". Zelden heeft een woord me zo geschokt. Geen toegang voor niet. Point. Off. Breng hier twee dagen zonder eten door, ook de veerboot was gereserveerd voor de late avond. Paniek steeg langzaam op.

Aan de andere kant is elke afrastering overdraagbaar, je moet gewoon op zoek naar de juiste plek. Dit was toen ook 20 meters naast het hek. Alleen 1,5 meters hoog, dit deel van het hek moest creëren. Oké, ik was buiten, maar binnen de Touran keek me vragend aan. Er volgde een wandeling naar de volgende boerderij, waar ik de situatie aan mijn mooie Zweedse familie vertelde. Het verlossende antwoord: "Natuurlijk weten we de eigenaar, we bellen hem meteen."

Met een schuldig geweten draafde ik terug naar de gesloten poort en verwachtte een hartelijke praal. Na 15 minuten brak een eigenaardig, ratelend geluid de stilte van de middag. En inderdaad, een lichtblauwe Citroen BX met een poreuze uitlaat stopte voor me. Wat zou er nu volgen? ...
Een oudere man kwam er wat ongemakkelijk uit, er was duidelijk wat alcohol bij betrokken. In plaats van te beledigen me met legitieme beschuldigingen hij me hartelijk begroet, opende het slot van de deur - en de Touran was bevrijd. En nu kwam het onbegrijpelijke: Hij nodigde me uit voor de BX en reed naar zijn kantoor, waar hij liet me zijn ware schatten. Een Mercedes uit de 30er jaren werd beschermd in een schuur, naast een Panhard PL 17, een Facel Vega, een Saab 95. Alle stress was vergeten, het autokerkhof junkie was terug in mijn lichaam.

Maar de tijd van vertrek was dringend. Veel te kort was deze onvergetelijke ontmoeting met de charismatische Zweed. Natuurlijk werden de adressen uitgewisseld en de voorkant van de 96 die hij me gaf als een geschenk tijdens de reis.

Wat een geweldige dag, Zweden was deze vrijdag veel, veel sympathieker dan ooit!

Saab-lezer 2015
Saab-lezer 2015

Dank aan Uli voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie, het eerste contact met het merk uit Trollhättan of waarom Saab deel uitmaakt van het autoleven. Wat het ook is, schrijf ons. We belonen elke publicatie op de blog met een exclusieve Saab-lezer!

2 gedachten over 'Ervaringen van een junkie-junkie"

  • blanco

    Man, ik wil ook zo'n kopje ... een goed verhaal trouwens!

  • blanco

    Heel leuk verhaal.

Reacties zijn gesloten.